Back to top

Huszonöt éves az első hazai borút, a villány-siklósi

Október végén ünnepelte fennállásának 25. jubileumát a Villány-Siklósi Borút Egyesület. A Siklósi Vár Lovagtermében gyűlt össze a tagság, a volt borúti dolgozók és elnökök, valamint meghívott szakértők, hogy megemlékezzenek negyedszázad munkájáról és eredményeiről. Ez az évforduló jelentős mérföldkő az egyesület életében, és a Villányi borvidéken jelentőségteljes változásokat hozott ez az időszak.

A Villány-Siklósi Borút Egyesület 1994-ben, európai példák alapján, Magyarországon elsőként alakult, alulról jövő szerveződésként. Hét helyi önkormányzat, magánszemélyek, vállalkozók, civil szervezetek alapították, összesen 19-en. Azóta további önkormányzatok és vállalkozók csatlakoztak hozzá.

A térségi szervezet kialakítása, fejlesztései, ezen belül a minősítési eljárás kidolgozása mintaprojektnek számított az országban. A villányi borászok és borok kirobbanó sikere nagymértékben hozzájárulhatott ahhoz, hogy néhány év elteltével borúti hálózat alakuljon ki hazánkban.

Jelenleg a Borút teljes Villányi borvidéki lefedettséggel, 17 helyi önkormányzattal és 82 szolgáltató taggal működik.

Tiffán Ede
Fotó: Villány-Siklósi Borút Egyesület
A gálaeseményen elsőként Tiffán Ede, a Villány-Siklósi Borút Egyesület első elnöke számolt be a szervezet megalakulásáról és a kezdeti időszakról, majd Takáts Gyula, a borút hajdani alelnöke sorolta föl az elmúlt 25 év legfontosabb eseményeit, mint például a minősítési rendszer kialakítását, a Villány jelképeként ismert borkapuk felállítását, a borvidéki közösségi márkák népszerűsítését, valamint a minden évben megrendezett közönségprogramokat.

Számos figyelemre méltó eredmény övezte a Borút tevékenységét, ami a Marketing Műhely megalapításával, illetve a borvidékkel való együttműködés során csak még hatékonyabbá vált. Az alapításkori szervező elvek most is áthatják a napi tevékenységet, most is az együttműködésben hisznek, mondta Kovács Boglárka Dóra, a Borút elnöke. Együttműködnek tehát helyi szakmai partnerekkel, amire jó példa a sok sikeres nyári rendezvény az egyedülálló adottságokkal bíró Siklósi Várban. A borvidékkel együttműködve sikerült a Borkapuk komplett megújítása.

 

Ez egy nagyon szerencsés egyesület, ahol a tagok tesznek és nem csak elvárnak, hangsúlyozta Kovács Boglárka Dóra.

Fotó: Villány-Siklósi Borút Egyesület
Az elmúlt 25 év tudatos munkájának köszönhetően mára a Villányi borvidék mondhatjuk, hogy az ország egyik vezető borturisztikai célpontja. Az borúti menedzsment célja most is a borvidék turisztikai fejlesztése a térség szolgáltatóinak az együttműködésével.

A Villány-Siklósi Borút hajdani elnökének áldozatos és odaadó szakmai munkája előtt tisztelegve az egyesület a 25 éves évfordulója alkalmából megalapította meg a Becker Leonóra-emlékdíjat, amellyel a Villányi borvidék fejlődéséért és sikeréért tevékenykedő magánszemélyeket és szervezeteket szeretné kétévente megjutalmazni. A díjat a Borút tagjai és a tagságon kívüli jelöltek is megkaphatják.

A díjak Kocka Kornélia keramikusművész felajánlásában készültek, ünnepélyes átadásukra szintén a 25 éves gálaeseményen került sor. Első alkalommal Tiffán Ede, valamint a Bartók Béla Férfikar nyerte el a megtisztelő elismerést.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Villány-Siklósi Borút Egyesület

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hungaria Rosé pezsgő a tíz legjobb között a világon

Dijonban rendezik a pezsgők és habzóborok világversenyét, az Effervescents du Monde-ot, ahol az idén 22 ország 564 buborékos tétele csapott össze. Hatalmas siker, hogy a Törley Pezsgőpincészet egyik legfiatalabb terméke, a Hungaria Rosé Extra Dry nemcsak aranyérmet szerzett, hanem bejutott a tíz legjobb tétel közé.

Bendegúz, dínók és a gyerekvasút

A lillafüredi és a gemenci után, a Kispöfögők mesekönyv-sorozat legújabb kötete a MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasútján kalauzolja olvasóit. Bendegúz Mk-45-ös dízelmozdony és barátai különleges és humoros eseményekbe keverednek, a történetek közben pedig megismerhetjük a környék növény- és állatvilágát, közelmúltbeli és évszázados történetét.

Agrárpályára terelnék a fiatalokat

Tízéves, gyakorlati programot indít az Agrárminisztérium a mezőgazdasági generációváltás elősegítésére. A kezdeményezés megnyerné a fiatalokat az agráriumnak és megkönnyítené a stafétabot átadását.

A boldog borász és az ő boldog szőlői

Sajtótájékoztató keretében 2019. december 5-én 12 órakor, hirdették ki a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét. A Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon” cím nem egy bor kiváló minőségének elismerése, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható.

1,4 millió európai termelő érdekében: hatékony az uniós zöldség-gyümölcs lobbi

Majdnem húsz éve, 2000-ban alakult az európai zöldség-gyümölcs termelő régiók szövetsége Bordeaux-ban, hogy a termelők érdekeit képviselje az Európai Unióban. A szövetséget francia, spanyol és olasz régiók hozták létre, mára hét országból 18 európai régió 25 szervezetét tömöríti. Pauline Panegas főtitkár és Andrea Tivoli brüsszeli képviselő a FruitVeB évzáró tanácskozásán mutatta be az elért eredményeket.

Diótörő és champagne – festive brunch a Duna-parton

Az InterContinental Budapest az idei adventi vasárnapokon is csupa varázslatos élménnyel vár mindenkit. A vendégek ízelítőt kaphatnak a Diótörő szívmelengető történetéből, miközben finom fogásokat kóstolhatnak és szikrázó champagne-nyal koccinthatnak.

Jól teljesít az agrárium, de még erősíthető

Ha tartani akarja a magyar mezőgazdaság az elmúlt évek élénk fejlődési ütemét, akkor komoly beruházásokat kell eszközölni, tovább kell erősíteni a versenyképességet és csökkenteni kell a támogatásoktól való függőséget.

Közép-európai borszalon Pécsett

Második alkalommal rendezi meg december 7-én a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin az Adventi Borszalont Pécsett, a Littke Palace Látogatóközpontban. Az évzáró boros-társasági eseményen hat országból mintegy 80 kiállító vesz részt, csaknem 200 bort lehet megkóstolni, mellette a baranyai gasztronómiai termelők finomságait is.

Szakmai mestereket avattak

Patkolókovácsok, méhészek és pékek, összesen 21 ember vehetett át mesteroklevelet kedden Budapesten. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében szerzett mesterlevél a szakmák hírnevét öregbíti.

Megvannak a legjobb újborok

Az idén 525 minta versengett Magyarország legjobb újbora címért, amit holtverseny következtében 16 bor viselhet. A 16. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztiválon hozták nyilvánosságra az eredményt, ahol mindjárt meg is kóstolhattuk a nyertes tételeket is. A nevezett borok 60 százaléka fehér, 31 százaléka rozé volt, a többi vörösbor, mondta el a zsűri elnöke, Kállay Miklós.