0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kaliforniában egy elgázolt őz is kerülhet a vacsora asztalra

A múlt héten Kalifornia kormányzója, Gavin Newsom egy, a vadforgalom szabályozását érintő törvényjavaslatot írt alá, amelynek értelmében három – még nem meghatározott - területen engedélyezik a sofőrök számára az úton véletlenül elütött vadállatok hazaszállítását.

A törvényjavaslatban foglalt módosítás kísérleti programként indult. A szabályozás szerint bárki, aki be szeretné gyűjteni az elgázolt állatok tetemeit egy mobilalkalmazáson keresztül jelenti az esetet, ezt követően pedig még a helyszínen engedélyt kap a szállításra – írja a Modern Farmer.

A törvénymódosítással Kalifornia is csatlakozott ahhoz, a több mint huszonöt államhoz, melyek valamilyen formában engedélyezik a közúti balesetben kimúlt állatok otthoni elfogyasztását.

Az Egyesült Államok Közlekedési Minisztériumának becslése szerint

az amerikai járművezetők évente közel kétmillió nagyvadat gázolnak el. Rengeteg hús kerül így a szemétbe, főleg az olyan államokban, ahol tilos hazavinni az ilyen módon elhullott állatokat.

Azonban a tartózkodó államokban néhányan azzal érvelnek, hogy az ilyen törvények arra ösztönözhetik az orvvadászokat, hogy az illegálisan levadászott állatokra egyszerűen ráfogják, hogy elütötték.

A projekthez tartozó mobilalkalmazás 2020-ig még biztosan nem lesz elérhető, addig is a kaliforniai sofőrök engedélyük megszerzése érdekében kapcsolatba léphetnek az állam hal-és vadgazdasági hivatalával. A terv szerint a kísérleti program 2029-ig fut majd, és ha sikeres lesz, állandósítják.

Forrás: Modern Farmer