0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ukrajnából jön a legtöbb vendégmunkás

Két éve a három legnagyobb munkaerőküldő országból mintegy tizenegyezren érkeztek Magyarországra. Számuk szeptember végéig már megközelítette a harminckétezret.

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) adatgyűjtéséből – amelyet a Világgazdaság kérésére készített el – kiderült: 43 881 ukrán rendelkezik munkavállalási célú tartózkodási engedéllyel – írja a Világgazdaság. Az Európai Unión kívüli országokból Magyarországra érkező munkavállalók között ez a legmagasabb szám. A statisztika szerint a második legtöbb engedéllyel (6199) a szerbek rendelkeznek, míg a harmadik legtöbb dolgozót Kína adja, 2965-öt. Ázsia legnagyobb országát szinte alig lemaradva Vietnám (2778 fővel) követi, de szép számmal vannak jelen a magyar munkaerőpiacon indiai munkavállalók is (1806).

Az OIF január és szeptember között született pozitív döntéseit tartalmazó listát, amelyen a munkavállalás céljából benyújtott tartózkodásiengedély-kérelmek szerepelnek, szintén az ukránok vezetik 26 ezernél is több engedéllyel.

A második helyen itt is a szerbek állnak 3710 jóváhagyással, míg a harmadik helyre a vietnámiak kerültek 1413 hozzájárulással. A statisztikából kitűnik, hogy a küldő országok esetében a korábbi évekhez képest nem történt nagyobb változás.

A Magyarországra érkezett munkavállalók száma viszont 2017-hez képest drasztikusan nőtt:

amíg két éve a lista első három küldő országát figyelembe véve még összesen 11 464 munkavállalót regisztráltak harmadik országból, addig tavaly már ennek több mint a háromszorosát, 34 744-et. Ez idén szeptemberig 31 449-re csökkent.

A külföldi munkaerő bevonása a termelésbe több szempontból is előnyös. Egyrészt csökkenti a szezonálisan időről időre megugró túlmunkát, extra túlórákat, pluszműszakokat, és elősegíti, hogy a munkavállaló saját igényei szerint maga döntsön ezek vállalásáról. Másrészt biztosítja, hogy a hazai vállalatok képesek legyenek termelni, és ne kelljen a munkaerőhiány miatt átszervezni a kapacitásokat. „Könnyű belátni, hogy mindez már rövid és középtávon is rendkívül kedvezőtlen helyzetet teremtene” – hívta fel a figyelmet a Prohuman, az ország legnagyobb munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó vállalata. Szerintük az utóbbi időben ugyan látható némi lassulás a munkaerőhiány tekintetében, de még mindig erős túlkereslet figyelhető meg a munkaerőpiacon.

Forrás: Világgazdaság