Back to top

A KAP átmeneti intézkedései - azonos szabályok, azonos alapok?

Az Európai Bizottság közzétette a KAP átmeneti rendelkezéseire vonatkozó első javaslatát, amelyek kulcsfontosságúak az EU politikájának folytatása szempontjából. A Copa-Cogeca közleménye szerint a KAP átmeneti intézkedései nem szolgálhatnak újabb csökkentések ürügyeként. Hogyan lehet megmagyarázni az európai gazdálkodóknak, hogy ugyanazok a szabályok nem kaphatnak azonos pénzügyi alapokat?

Az érdekvédők tiltakoznak a támogatások csökkentése ellen
Az EU november 5-én tette közzé a KAP (Közös Agrárpolitika) átmeneti intézkedéseit, mely szerint 2020 októberében valószínűleg 11% -kal csökkenti a gazdálkodók közvetlen kifizetéseit, és a KAP második pillére szerinti mezőgazdasági rendszerek további súlyos csökkentését tervezik. A mezőgazdasági termelők nem engedhetik meg maguknak ezeket a csökkentéseket. A Bizottság kiadványát kommentálva Pekka Pesonen, az európai farmerek legerősebb érdekvédelmi szövetsége, a Copa-Cogeca (európai gazdák érdekszervezetei) főtitkára elmondta:

„Nem fogadhatjuk el, hogy a KAP költségvetését olyan jelentősen csökkentsék, ahogy az a többéves pénzügyi keretben javasolt.
A KAP költségvetést valós értelemben fenn kell tartani! Ez azt is jelenti, hogy az átmeneti időszakban a finanszírozást nem lehet csökkenteni.
A tagállamoknak teljes mértékben biztosítaniuk kell a közvetlen kifizetéseket a gazdálkodóiknak, és továbbra is támogatniuk kell a II. pillér keretében jelenleg támogatott intézkedéseket.”

Az európai országok megoszlása a közös GDP arányában
A Copa és Cogeca ugyanakkor elismeri, hogy gyors döntésre van szükség az átmeneti szabályozásról, annak érdekében, hogy a gazdálkodók és szövetkezeteik számára stabilitást és pénzügyi folytonosságot biztosítsanak. Pekka Pesonen szerint: „mivel a jövőbeli KAP nem vezethető be 2021. január 1-jétől, fontos átmeneti szabályokat biztosítani, amelyek hídként működnek a két szabályrendszer - a jelenlegi és a 2020 utáni KAP között. Minden új intézkedés és beavatkozás csak a 2020 utáni KAP-ban elfogadott lehet. Ehhez egyértelmű elkötelezettséget és időszerű döntéseket várunk az Európai Parlamenttől.”

Ugyancsak kritikus pont az átmeneti szabályozás ütemterve. Mialatt folyik a 2020 utáni KAP-pal kapcsolatos munka, az átmenetnek biztosítania kell a szabályok zökkenőmentes fejlődését. 

Lehetővé kell tenni, hogy a tagállamoknak idejük legyen stratégiai terveik megfelelő kidolgozására, az Európai Bizottságnak pedig ideje legyen azok jóváhagyására, annak érdekében, hogy a tagállamok hatékonyan végrehajthassák azokat. A gazdálkodók és a szövetkezetek szemében ez azt jelentené, hogy az átmeneti időszak utolsó napján minden tagállamnak rendelkeznie kell olyan operatív stratégiai tervekkel, amelyeket másnap be is tudnak vezetni.

Így biztosítanunk kell hogy a 2020 utáni KAP-on való munka megfelelő ütemezésben haladjon, elhárítva mindent, ami akadályozhatja az új szabályokat.

Forrás: 
Copa és Corega

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vendég a tundrákról - A kis sólyom

A kis sólyom – vagy, ahogy korábban hívták, törpe sólyom – hegyes szárnyú, gyors röptű madár. A kiszínezett öreg hím nagyon szép, fejtetője sötét palaszürke finom fekete vonalkákkal, háta, felső farkfedői, valamint válltollai palakékek, faroktollai hamvas szürkék csúcsukon keskeny fehér végszalaggal, előtte széles, fekete harántsávval.

Felszámolnák az illegális állatkereskedelmet

Az illegális állatkereskedelem ellen lép fel az Európai Parlament, keddi állásfoglalásában javaslatot tesz a kereskedők és tenyésztők szigorú nyilvántartására az egész Európai Unióban.

Flexibilis kaszasínnel Törökszentmiklósról a világpiacra

Az AGROmashEXPO harmadik napján a „Mezőgépgyártásunk sikeres korszakai és jövőbeni esélyei" című szakmai konferencián, ünnepélyes keretek között adták át „Az év magyar mezőgépe 2020” díjat.

Sok kukorica, kevés búza?

Várhatóan kínálati piac lehet idén kukoricából és keresleti búzából – hangzott el csütörtökön az AGROmashEXPO keretében megrendezett gabonafórumon.

A magyar gazdák stabil támogatáspolitikára számíthatnak 2020-ban is

A magyar mezőgazdaság kedvező helyzete biztos alapot nyújt ahhoz, hogy határon átívelő együttműködésekkel segítsük a felvidéki gazdák, agrár-vállalkozások versenyképesség növelő és munkahelyteremtő beruházásait - mondta el Nagy István, csütörtök este a Szepsiben rendezett gazdafórumon.

Tavaly mintegy 800 milliárd forint támogatás segítette a gazdálkodókat

A mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások 2019-ben is mintegy 800 milliárd forinttal járultak hozzá a magyar gazdálkodók fenntartható termeléséhez. Az Agrárminisztérium 2019-et az „építkezés” évének hirdette meg, és ennek a célnak az elérését mintegy 800 milliárd forint támogatás kifizetése segítette.

Mi a nagyobb kockázat?

Hogyan lehet gazdaságosan, a környezetet kímélve, mégis hatékonyan ellátni az emberiséget élelemmel? Erről beszéltek szakemberek a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara évnyitó rendezvénye első panelbeszélgetésén. Az AGROmashEXPO színpadán növényvédőszer- és műtrágyagyártók képviselői beszéltek arról, hogy hogyan tudnak segíteni a fenntartható gazdálkodásban.

Változások a növényvédőszer-engedélyezésben

Az Európai Unióban továbbra is folytatódik a növényvédőszer-hatóanyagok felülvizsgálata, és változnak az előírások, eljárások. Két év alatt összesen 31 növényvédő hatóanyag esett ki a palettáról, jócskán megnehezítve a termesztők, növényorvosok életét. Ugyanezen idő alatt 9 új kapott engedélyt, de többségük nem szintetikus molekula, ami összhangban van az unió környezetvédelmi törekvéseivel.

Egy jó hangutánzó kakadu – Viszonylag könnyen tenyészthető

A fehérbóbitás kakadut gyakran az angol szakzsargonból átvett elnevezése alapján csak umbrella-nak nevezik. Jelentése ernyő, mely az akár diadémra is emlékeztető bóbitára utal, melyet a madár akkor nyit ki, ha ideges, vagy ha párjának kedveskedni próbál. Olykor a kézszelíd állatok is kinyitják tolldíszüket.

AM: fontos megőrizni a helyi és nemzeti kincseket

A globalizáció veszélyezteti a nemzeti értékeket, kultúrákat, ezért fontos megőrizni a helyi és nemzeti kincseket - hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter, a Hungarikum Bizottság elnöke szerdán a Hungarikumok Klubja rendezvényén a Parlamentben.