Back to top

A KAP átmeneti intézkedései - azonos szabályok, azonos alapok?

Az Európai Bizottság közzétette a KAP átmeneti rendelkezéseire vonatkozó első javaslatát, amelyek kulcsfontosságúak az EU politikájának folytatása szempontjából. A Copa-Cogeca közleménye szerint a KAP átmeneti intézkedései nem szolgálhatnak újabb csökkentések ürügyeként. Hogyan lehet megmagyarázni az európai gazdálkodóknak, hogy ugyanazok a szabályok nem kaphatnak azonos pénzügyi alapokat?

Az érdekvédők tiltakoznak a támogatások csökkentése ellen
Az EU november 5-én tette közzé a KAP (Közös Agrárpolitika) átmeneti intézkedéseit, mely szerint 2020 októberében valószínűleg 11% -kal csökkenti a gazdálkodók közvetlen kifizetéseit, és a KAP második pillére szerinti mezőgazdasági rendszerek további súlyos csökkentését tervezik. A mezőgazdasági termelők nem engedhetik meg maguknak ezeket a csökkentéseket. A Bizottság kiadványát kommentálva Pekka Pesonen, az európai farmerek legerősebb érdekvédelmi szövetsége, a Copa-Cogeca (európai gazdák érdekszervezetei) főtitkára elmondta:

„Nem fogadhatjuk el, hogy a KAP költségvetését olyan jelentősen csökkentsék, ahogy az a többéves pénzügyi keretben javasolt.
A KAP költségvetést valós értelemben fenn kell tartani! Ez azt is jelenti, hogy az átmeneti időszakban a finanszírozást nem lehet csökkenteni.
A tagállamoknak teljes mértékben biztosítaniuk kell a közvetlen kifizetéseket a gazdálkodóiknak, és továbbra is támogatniuk kell a II. pillér keretében jelenleg támogatott intézkedéseket.”

Az európai országok megoszlása a közös GDP arányában
A Copa és Cogeca ugyanakkor elismeri, hogy gyors döntésre van szükség az átmeneti szabályozásról, annak érdekében, hogy a gazdálkodók és szövetkezeteik számára stabilitást és pénzügyi folytonosságot biztosítsanak. Pekka Pesonen szerint: „mivel a jövőbeli KAP nem vezethető be 2021. január 1-jétől, fontos átmeneti szabályokat biztosítani, amelyek hídként működnek a két szabályrendszer - a jelenlegi és a 2020 utáni KAP között. Minden új intézkedés és beavatkozás csak a 2020 utáni KAP-ban elfogadott lehet. Ehhez egyértelmű elkötelezettséget és időszerű döntéseket várunk az Európai Parlamenttől.”

Ugyancsak kritikus pont az átmeneti szabályozás ütemterve. Mialatt folyik a 2020 utáni KAP-pal kapcsolatos munka, az átmenetnek biztosítania kell a szabályok zökkenőmentes fejlődését. 

Lehetővé kell tenni, hogy a tagállamoknak idejük legyen stratégiai terveik megfelelő kidolgozására, az Európai Bizottságnak pedig ideje legyen azok jóváhagyására, annak érdekében, hogy a tagállamok hatékonyan végrehajthassák azokat. A gazdálkodók és a szövetkezetek szemében ez azt jelentené, hogy az átmeneti időszak utolsó napján minden tagállamnak rendelkeznie kell olyan operatív stratégiai tervekkel, amelyeket másnap be is tudnak vezetni.

Így biztosítanunk kell hogy a 2020 utáni KAP-on való munka megfelelő ütemezésben haladjon, elhárítva mindent, ami akadályozhatja az új szabályokat.

Forrás: 
Copa és Corega

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Veszélyben a tőzeglápok – védeni kell a vizes élőhelyeket

A tudósok több mint 30 tőzegláp történetét tanulmányozták Európa különböző részein. Kiderült, hogy többségük fokozatosan kiszárad. Ez rossz jel, mert a tőzeglápok természetes víztározók és széntározó raktárak.

Megéri többet áldozni az állatjólétre?

Keresik-e a vevők a magasabb élelmiszerbiztonsági és állatjóléti követelményeknek eleget tevő gazdálkodók termékeit? Hajlandók többet fizetni értük? Kik azok, akiknek a vásárlás során hívó szó a „boldog csirke”, a fiatalabbak vagy az idősebbek, a nagy városokban élők, a magasabb végzettségűek? Ilyen kérdésekre keresték a választ a tajvani Chaoyang Műszaki Egyetem kutatói a közel múltban.

Több támogatásra lenne szükség a generációváltáshoz a mezőgazdaságban

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) Mezőgazdaság, vidékfejlesztés és környezetvédelem (NAT) szekciója október végén jelentést fogadott el „A KAP generációváltásra gyakorolt hatásának értékelése” címmel. A jelentés magyar előadóját a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének (AGRYA) képviselője szakértőként segítette a munkában.

A 2021-2027 időszakban is kiemelt figyelmet kap az élelmiszeripar

Az Agrárminisztérium már megkezdte a felkészülést a 2021-2027-es időszak fejlesztéseire az élelmiszeriparban – hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az Agóra konferencián Etyeken.

Magyarország a vidékfejlesztés terén is segíti a Nyugat-Balkán európai integrációját

A Délkelet-Európai Regionális Vidékfejlesztési Állandó Munkacsoport (RRD SWG) minden évben magas szintű ülést tart a régió országainak tárcavezetőivel. Az idei ülésre november 12-én került sor a koszovói Mezőgazdasági, Erdészeti és Vidékfejlesztési Minisztérium szervezésében, Pristinában, ahol az Agrárminisztériumot Kis Miklós vidékfejlesztésért felelős államtitkár képviselte.

Megvédjük a növényvédelmet?

Elméleti számítások szerint a növényvédelem elhagyásával évente akár 400-500 ezer ember is éhenhal hatna. Nem véletlen, hogy sokan aggódva tekintenek az uniónak a kémiai védekezést szinte ellehetetlenítő nyilatkozataira. A radikális rendelkezések helyett inkább az ésszerű, kontrollált növényvédelemre kellene fókuszálni. Ezek a gondolatok is előkerültek az Agrya Tiszadobon tartott tanácskozásán.

Újabb 2,4 milliárd forint támogatás a kisvállalkozások munkahelyteremtésére

Mintegy 150 vállalkozás összesen 2,4 milliárd forint támogatást nyert el a kis- és középvállalkozások munkahelyteremtését segítő programban, ez 3000 munkahely létrehozásához vagy megőrzéséhez járul hozzá - jelentette be Varga Mihály.

Kecsketartók figyelem! Most kell beadni de minimis kérelmeket

A kecsketenyésztőknek december 10-ig lehet benyújtani az anyakecske-tartás után igényelhető de minimis támogatási kérelmüket – figyelmeztet a szakmai szövetség.

Stratégiai megállapodást kötött az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A hazai agrár- és élelmiszerszektor erősítése, érdekeinek érvényesítése csak egy széleskörű társadalmi összefogás keretében valósulhat meg – jelentette ki Nagy István Agrárminiszter az agrártárca és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Között létrejött partnerségi megállapodás aláírását követően, hétfőn, Budapesten.

A kormány 100 millió forinttal segíti a kóbor ebek ivartalanítását

Magyarországon jelenleg az egyik legnagyobb probléma a kóbor ebek magas száma, melyet a nem kívánt szaporulatok megelőzésével, az ivartalanítás támogatásával lehet a legelfogadhatóbb módon csökkenteni. A kormány elkötelezett amellett, hogy a programnak köszönhetően újabb mérföldkőhöz érkezzünk az állatvédelem és a felelős állattartás terén.