Back to top

Számottevően kevesebb a jégkár

Számottevően kevesebb a jégkár az elmúlt két évben, ami a jégkármérséklő rendszer hatékonyságának köszönhető – tudtuk meg Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke sajtótájékoztatóján 2019. november 6-án, Budapesten.

Az eseményen díjazták az országosan legjobb generátorkezelőnek kiírt verseny győztesét, ennek keretében a Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkező Szécsi Csabáné vehette át az elismerést.

Fotó: Tóth Zsigmond

Idén a tavalyinál korábban, már április 15-én megkezdte működését az országos jégkármentesítő rendszerünk, mely egyedüliként Európában épült ki az ország teljes lefedettségével.

Már 2018. tavaszán helyezték működésbe, s kedvező hatása már tavaly jelentkezett. A talajgenerátoros jégkármentesítő rendszer kiépítéséhez a Vidékfejlesztési Program nyújtott lehetőséget, s 1,8 milliárd forintos uniós forrást felhasználva a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara építette ki. A rendszer működtetésére az Agrárminisztérium a Kárenyhítési Alapból évente 1,5 milliárd forintot biztosít a kamara számára. A megtérülést nemcsak abban mérhetjük, hogy 2017-ről 2018-ra egymilliárd forinttal csökkentek a Kárenyhítési Alap jégkárok után fizetett kiadásai, de emellett még jelentős károktól védte meg nemcsak a gazdálkodókat, hanem a lakossági tulajdonban, önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanokat, eszközöket és ipari létesítményeket egyaránt.

Idén, azaz a második üzemelési évben a gazdálkodók 37000 hektárra jelentettek be jégkárt, ami körülbelül fele a 2017-es utolsó, országos, védekezés nélkül töltött év mértékének. A jégkár aránya a bejelentett mezőgazdasági káron belül csak 12 százalék volt,

míg korábban többször is elérte a 37 százalékot is, s így a statisztikák szerint az elmúlt öt év átlagához viszonyítva ez a szám a felénél is kevesebbre csökkent.

Idén a védekezést végző talajgenerátorok a szeptember végéig tartó védekezési szezonban 101 napon kaptak riasztást. Az országos jégkár-mérséklő rendszer a megyei adatok alapján legtöbbet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében összesen 447 órát, míg a legkevesebbet Győr-Moson-Sopron megyében 227 órát üzemelt.

Idén a jégkár-mentesítő rendszer védekezési időszakában a zivatarok érkezése, kialakulása a határainkon túlról érkező frontokhoz volt köthető, amelyek orkán erejű széllel viszonylag rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadékkal érkeztek. 2019-ben is többször tapasztalhattuk a szélsőséges időjárási viszonyokat, heves zivatarokat, többek között borsó, cseresznye, egy-egy esetben dió nagyságú jég hullását.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A magyar gazdák stabil támogatáspolitikára számíthatnak 2020-ban is

A magyar mezőgazdaság kedvező helyzete biztos alapot nyújt ahhoz, hogy határon átívelő együttműködésekkel segítsük a felvidéki gazdák, agrár-vállalkozások versenyképesség növelő és munkahelyteremtő beruházásait - mondta el Nagy István, csütörtök este a Szepsiben rendezett gazdafórumon.

Tavaly mintegy 800 milliárd forint támogatás segítette a gazdálkodókat

A mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások 2019-ben is mintegy 800 milliárd forinttal járultak hozzá a magyar gazdálkodók fenntartható termeléséhez. Az Agrárminisztérium 2019-et az „építkezés” évének hirdette meg, és ennek a célnak az elérését mintegy 800 milliárd forint támogatás kifizetése segítette.

A multifunkcionális erdők lehetnek a kulcs az EU éghajlati és biodiverzitási célkitűzéseinek eléréséhez

Négy, az EU erdésztársadalmát képviselő szervezet „Lássuk a fáktól az erdőt - az EU erdőinek multifunkcionális szerepe” címmel január 21-én szakmai napot szervezett az Európai Parlamentben. Az esemény a multifunkcionális erdőknek az EU éghajlati és biodiverzitási célkitűzéseihez való jelentős hozzájárulásával foglalkozott.

Újabb források segíthetik az állattartó telepek korszerűsítését

Az Agrárminisztérium (AM) március végéig újranyitja a Vidékfejlesztési program (Vp) állattartótelepek korszerűsítését támogató pályázatait, az intézkedéstől a különböző járványos állatbetegségek visszaszorítását és megelőzését várja a minisztérium - közölte Nagy István agrárminiszter kedden a hivatalos Facebook oldalán megjelent videóbejegyzésben.

Folytatódik a vidék megerősítése - Vidékfejlesztés és az agrárium

Folytatódik a vidékfejlesztés és az agrárium megerősítése 2020-ban, a gazdák kiszámíthatóságra és stabilitásra számíthatnak a támogatáspolitikában – mondta Nagy István agrárminiszter nemrégiben a szaktárca évindító sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Mentőöv a kisgazdaságoknak

Átalakulóban az erdélyi mezőgazdasági struktúra. Az uniós támogatások leginkább a közepes és a nagy – nyereségcélú – farmok fejlesztését szorgalmazzák, emiatt lassan eltűnnek a családi megélhetést biztosító, kisebb háztáji gazdaságok. Ez – az általános kiöregedés mellett – elkerülhetetlenül hozzájárul a hagyományos erdélyi falvak elnéptelenedéséhez.

Az olasz maffiánál kötöttek ki az EU-s agrártámogatások

Eurómilliókat markolt fel uniós agrártámogatásokból az olasz maffia két klánja. A helyi rendőrség a múlt héten 94 embert vett őrizetbe.

Január 28-ig nyújtható be kérelem szőlő szerkezetátalakítási támogatásra

A szőlőültetvények korszerűsítését, a termelés hatékonyabbá tételét szolgáló támogatásra a 2020-2023 közötti időszakban 16 milliárd Ft érhető el. A pályázatok elbírálásánál elsőbbséget élveznek az integrált termelési láncokban résztvevő gazdák.

Varga Mihály: a magyar gazdaság továbbra is az Európai Unió élmezőnyében

A tavalyihoz hasonlóan az idei is jó éve lesz a magyar gazdaságnak a pénzügyminiszter óvatosan optimista várakozása szerint. Ennek érdekében a kormány újabb szerkezetátalakító, beruházás- és foglalkoztatás-ösztönző, adócsökkentő, az otthonteremtést és a lakásfelújításokat támogató lépésekre készül - mondta a Magyar Hírlap szombati számában megjelent interjúban Varga Mihály.

Idén is félmillió gyermek jut friss zöldséghez, gyümölcshöz és tejtermékhez az iskolaprogramokban

Több százezer gyermek jut friss zöldséghez, gyümölcshöz, valamint tejtermékhez az iskolatej-, valamint az iskolagyümölcs- és iskolazöldség programokon keresztül, amelyre a kormány ebben a tanévben összesen 7,81 milliárd forintot fordít. Az iskolagyümölcs- és iskolazöldség programban 2309 általános iskola 536 ezer tanulója, az iskolatej programban pedig 2678 iskola 435 ezer diákja vesz részt.