Back to top

27 millió tonna étkezési burgonyatermés a top európai országokban

A megnövekedett termőterületnek köszönhetően a mostani idényben az elmúlt öt év átlagához képest 9 százalékkal több, nagyjából 27 millió tonna étkezési burgonyatermést várnak az öt legnagyobb északnyugat-európai burgonyatermesztő országban. Az Északnyugat-európai Burgonyatermesztők Alapítványa (NEPG) az öt ország átlagtermését hektáronként megközelítőleg 44 tonnára becsüli.

Nagy-Britannia, Franciaország, Belgium, Németország és Hollandia burgonyatermesztő szakmai szövetségeit összefogó Északnyugat-európai Burgonyatermesztők Alapítványa (NEPG) szerint a 44 tonnás hektáronkénti átlagtermés 3 tonnával több a tavalyinál, de közel 7 százalékkal alacsonyabb az elmúlt öt év átlagtermésénél. Mivel Nagy-Britanniában még javában tart a betakarítás, a NEPG pontos adatokat csak november végén tud szolgáltatni.

Nagy-Britanniában mindig is később fejeződik be a burgonya betakarítása. Ugyanakkor az idén Belgiumban és Hollandiában is a szokásosnál később kezdődhetett el a szedés; szeptemberben a szárazság, októberben az esőzések akadályozták a munkát. A termény 60 százalékát október végén sikerült csak fölszedni.

Az alapítvány közleménye szerint az étkezési burgonya minősége kiváló, de a tárolásnál nagyon oda kell figyelni, szellőztetni és szárítani kell a tárolókban, mivel több termelő nedvesen tárolta be a terményt.

A sok öntözés, a nedves időben történő betakarítás és a drágább tárolás miatt nőttek a költségek. Mindezt figyelembe kell venni a jövő évre vonatkozó szerződések megkötésekor.

27 millió tonna étkezési burgonyatermést várnak az öt legnagyobb északnyugat-európai burgonyatermesztő országban
27 millió tonna étkezési burgonyatermést várnak az öt legnagyobb északnyugat-európai burgonyatermesztő országban
Fotó: Pixabay

A szervezet úgy látja, hogy

a piaci egyensúly megtartása érdekében nem célszerű továbbnövelni a termesztőfelületet, főleg a kontinensen.

A NEPG öt tagállamában az idén 609 ezer hektáron termesztettek étkezési burgonyát, ami a tavalyihoz képest 2,4 százalékos, az előző öt év átlagához képest pedig 8,4 százalékos bővülés.

Soha nem volt még ilyen nagy az étkezési burgonya-termesztő terület ezekben az államokban.

A területnagyság tekintetében Németország vezet csaknem 185 ezer hektárral, a második Franciaország 147 ezer, a harmadik pedig nagy-Britannia közel 102 ezer hektárral.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/nepg.info

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kedvencével utazna? Mutatjuk, hova mehet

Olaszországban van a legtöbb olyan szálloda, ahová magukkal vihetik a gazdák a kutyájukat. A kutyabarát szálláshelyek toplistájának élén Olaszország, Oroszország, Lengyelország, Horvátország és Spanyolország áll. A legjobb szolgáltatást pedig a francia, a brit és az olasz szálláshelyek nyújtják a kedvencükkel utazók számára.

Már dolgoznak a "vegán csirkén"

Az Egyesült Királyság legnagyobb pékséglánca már dolgozik egy csirkehúst helyettesíteni kívánó vegán terméken. A vásárlók imádták a növényi "kolbásszal" töltött péksüteményüket, ezért tovább bővítik az izgalmas ízvilágú vegán menüt.

Inváziós bambusz

Mind több gondot okoz Nagy-Britanniában a sok kertbe ültetett, igen dekoratív, gyorsan növő, örökzöld, kiváló térhatároló, de rendkívül erősen sarjadó, már-már invazív növénnyé váló botnád, illetve bambusz (egyelőre még nem sorolták az üldözendő és irtandó idegenhonos inváziós fajok közé).

Mogyorótelepítést tervez? Erre figyeljen!

A mogyoró spontán szaporodik hazánkban, sokfelé előfordul, a gazdaságos termesztése mégsem egyszerű. Nemcsak arra kell figyelni, hogyan védhetjük meg a magot elfogyasztó mogyoróormányostól, a technológiában sok más buktató is van. Kis létszámú, konzultációs szakmai napot rendez mogyoróültetvény telepítését tervezőknek a Gyümölcs.org csapata Gödöllőn a Szent István Egyetem Gorka termében.

Elkeseredésükben teleöntötték mézzel az agrárminisztérium bejáratát

Egy német méhészpár 2,5 tonna, glifozáttal szennyezett mézet borított Julia Klöckner agrárminiszter irodája elé tiltakozásképpen a német agrárkormányzat politikájával szemben.

Nem lehet követni a szabályozásokat - a holland gazdák külföldre költöznek

Egyre több holland állattartó fontolgatja gazdasága eladását és külföldön akar új életet kezdeni. Különösen a fiatal gazdák gondolkodnak el azon, vajon van-e még jövőjük Hollandiában. Ennek oka a bevezetett foszfát-kvóta.

Francia ötletek - mi is használhatjuk

A francia vasúti dolgozók hetekig elhúzódó sztrájkja ellenére sokakat vonz a 34. SIVAL nemzetközi kertészeti kiállítás Angers-ban. A korábbi évekhez képest 4000 négyzetméterrel nagyobb területen mintegy 700 cég vonultatja föl termékeit, szolgáltatásait. Nem meglepően, ezen a kiállításon is az innováció van a középpontban, a kapcsolódó fórumokon pedig központi téma a klímaváltozás.

„Csak ide megyek a szomszédba, és amúgy is mi bajom eshet egy ekkora monstrumban…”

Ön mindig beköti a biztonsági övet a traktorban is? Szomorú statisztikát idéz a német agrársajtó: 28 halálos kimenetelű traktorbaleset történt 2018-ban, és a legtöbbjük megelőzhető lett volna, ha a vezető beköti a biztonsági övét.

Brutális sertéshúsdrágulással ért véget 2019

Decemberben az élelmiszerek ára 5,9 százalékkal volt magasabb, mint 2018 utolsó hónapjában, ezen belül a sertéshúsé 23,7 százalékkal nőtt.

0,7 millió tonnával kevesebb az európai almakészlet

A fő európai almatermelő országok frisspiaci almakészlete 2019. december 1-jén 4,45 millió tonna volt, míg az előző szezonban 5,14 millió tonnát tett ki.