Back to top

27 millió tonna étkezési burgonyatermés a top európai országokban

A megnövekedett termőterületnek köszönhetően a mostani idényben az elmúlt öt év átlagához képest 9 százalékkal több, nagyjából 27 millió tonna étkezési burgonyatermést várnak az öt legnagyobb északnyugat-európai burgonyatermesztő országban. Az Északnyugat-európai Burgonyatermesztők Alapítványa (NEPG) az öt ország átlagtermését hektáronként megközelítőleg 44 tonnára becsüli.

Nagy-Britannia, Franciaország, Belgium, Németország és Hollandia burgonyatermesztő szakmai szövetségeit összefogó Északnyugat-európai Burgonyatermesztők Alapítványa (NEPG) szerint a 44 tonnás hektáronkénti átlagtermés 3 tonnával több a tavalyinál, de közel 7 százalékkal alacsonyabb az elmúlt öt év átlagtermésénél. Mivel Nagy-Britanniában még javában tart a betakarítás, a NEPG pontos adatokat csak november végén tud szolgáltatni.

Nagy-Britanniában mindig is később fejeződik be a burgonya betakarítása. Ugyanakkor az idén Belgiumban és Hollandiában is a szokásosnál később kezdődhetett el a szedés; szeptemberben a szárazság, októberben az esőzések akadályozták a munkát. A termény 60 százalékát október végén sikerült csak fölszedni.

Az alapítvány közleménye szerint az étkezési burgonya minősége kiváló, de a tárolásnál nagyon oda kell figyelni, szellőztetni és szárítani kell a tárolókban, mivel több termelő nedvesen tárolta be a terményt.

A sok öntözés, a nedves időben történő betakarítás és a drágább tárolás miatt nőttek a költségek. Mindezt figyelembe kell venni a jövő évre vonatkozó szerződések megkötésekor.

27 millió tonna étkezési burgonyatermést várnak az öt legnagyobb északnyugat-európai burgonyatermesztő országban
27 millió tonna étkezési burgonyatermést várnak az öt legnagyobb északnyugat-európai burgonyatermesztő országban
Fotó: Pixabay

A szervezet úgy látja, hogy

a piaci egyensúly megtartása érdekében nem célszerű továbbnövelni a termesztőfelületet, főleg a kontinensen.

A NEPG öt tagállamában az idén 609 ezer hektáron termesztettek étkezési burgonyát, ami a tavalyihoz képest 2,4 százalékos, az előző öt év átlagához képest pedig 8,4 százalékos bővülés.

Soha nem volt még ilyen nagy az étkezési burgonya-termesztő terület ezekben az államokban.

A területnagyság tekintetében Németország vezet csaknem 185 ezer hektárral, a második Franciaország 147 ezer, a harmadik pedig nagy-Britannia közel 102 ezer hektárral.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/nepg.info

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A növénynemesítés jó üzlet

Minden termékcsoportban nettó növekedést ért el a KWS, a világ egyik vezető növénynemesítő vállalata. A napokban nyilvánosságra hozott éves pénzügyi jelentés szerint 2018/19-ben a vállalat éves nettó jövedelme elérte a 104 millió eurót.

Itt vetőmag, ott zöldtrágya

A Multi Mag Debrecen Kft. exportcélú vetőmag termeltetésével foglalkozik. Az éves árbevételük körülbelül 1 milliárd forint, de ez évről évre változik. Pál Kutas Ferenc, a cég ügyvezető igazgatója elmondta, forgalmuk attól függ, hogy az adott esztendőben mekkora igénnyel jelentkeznek a vevők.

Zöldségbemutató 4 méterrel a tenger szintje alatt

Egy kiváló zöldségbemutatón, jó 4 méterrel a tenger szintje alatt mi sem jut az ember eszébe, mint hogy ezen a helyen 400 éve még bálnavadászok hajtották a ladikjukat. Vajon újabb 400 év múlva mi lesz a holland polderekből? Szeptember utolsó hetében évek óta megnyitja kapuit a Bejo Zaden. A vetőmag-nemesítő és -előállító cég warmenhuizeni kísérleti központja ilyenkor négy napra átjáróházzá válik.

Véget ért a szezon, de nem múlt el nyomtalanul - Növényvédelmi előrejelzés

Kezdjük meg a fölkészülést a jövő évi növényvédelemre, ehhez pedig legelőször is mérjük fel, hányadán állunk a károsítókkal. Az őszi betakarítás kiváló lehetőség, hogy megismerjük, mennyire fertőzött a terület talajlakó kártevőkkel, a metszés előtti átvizsgálás során pedig gyorsan kiderül, hogy mennyire fertőzöttek a fák.

Gyerekrajzokon a családok kedvenc zöldségei

Idén is nagy sikernek örvendett a Bonduelle óvodásokat és általános iskolásokat megszólító, "A család kedvenc zöldségei" címmel meghirdetett rajzversenye. A díjátadó ünnepséget a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ dísztermében rendezték.

Történelmi rekord napraforgóból: befejeződött a szántóföldi növények betakarítása

A szántóföldi növények őszi betakarítása november első felében sikeresen befejeződött Magyarországon, a betakarított növényeket biztonságosan betárolták.

Alig nőttek a mezőgazdasági termelői árak szeptemberben

Szeptemberben a mezőgazdasági termelői árak mindössze 1,1 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál.

A rezisztenciagéneket kutatják

Alap- és alkalmazott kutatásokat is végeznek Gödöllőn, a NAIK Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézet Genetikai Főosztályán. A Növénygenomikai és Növény-Mikroba Interakció Csoport egyik kiemelt kutatási területe a súlyos gazdasági károkat okozó károsítók ellen védelmet nyújtó rezisztenciák, illetve az előnyös fajtatulajdoságokat meghatározó gének azonosítása.

Egy falat virág: szép is, ehető is, de egészséges is?

Virágot fogyasztani nem új keletű dolog. Már az ókori rómaiak, a kínaiak, a közel-keleti népek és az indiaiak is használták a konyhában a virágokat. Az ehető virágok termesztése új piaci lehetőségeket kínál a díszkertészeknek. A nemzetközi Antea-projekt keretében arra keresi a választ, hogy az élvezeti és az esztétikai értéken túl van-e az az ehető virágoknak egészségre gyakorolt jótékony hatásuk.

Elsőként térképezték föl a batátavírusokat hazánkban

A korábban alig ismert meleg igényes édesburgonya fokozatosan beépül a hazai szántóföldi kultúrák közé. Emellett rohamosan terjed a dísz batátaváltozatok felhasználása is. A növényt leginkább a vírusok betegítik, és a gyakori látens fertőzések miatt feltételezhető, hogy a szaporítóanyagok fertőzöttsége sokkal nagyobb, mint gondolnánk. Ezért is nagy jelentőségűek a hazai virológiai vizsgálatok.