Back to top

Egészségesebb a városi méz?

Az idei szezon nem volt könnyű a méhek számára. A hosszú aszályos időszak jelentősen csökkentette a nektárt adó növények virágzási idejét, ami rendkívül fontos a méhek számára. Ezért az idén Európa nagy részén nem számíthatnak rekord méz mennyiségre. De mi a helyzet a minőséggel?

A lengyel állami növényegészségügyi és vetőmagellenőrző szolgálat egy kis méhészetet állított fel Toruń városában a regionális méhészeti szövetséggel közösen. Csendes és biztonságos elhelyezkedésük mellett

a méhek potenciális alapigényeit is figyelembe vették, és a méh menüt minden évben gazdagították kedvenc méznövényeikkel.

A méhek által begyűjtött méz változatos és nagyon gazdag összetételét megerősítik a nektár növények pollentartalmának eredményei, amelyeket a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek minőségbiztosításának fő laboratóriumában végeztek Lublinban. A parkban virágzó fák, például a gesztenye, a hárs, a fűzfa és az akác pollenjei mellett az alma és a málna, valamint a zöldségek, dísznövények és vadon élő növények pollenjei is megtalálhatók a mézben.

Az idei laboratóriumi eredmények azt bizonyítják, hogy a városi méz nem tartalmaz növényvédőszer maradványokat.

Az érzékeny gáz- és folyadékkromatográfiás technikákkal végzett elemzések és a kettős spektrofotometria megerősítik, hogy a méz mentes 248 olyan vegyülettől, amelyek a leggyakrabban használt növényvédő szerek hatóanyagai.

- A városi, települési méz minőségével kapcsolatban gyakran ismételt kérdések elsősorban a méz nehézfém tartalmával kapcsolatosak, amelyek jelen vannak a városi környezetben. A Nemzeti Állatorvosi Intézetben végzett magas szintű laboratóriumi elemzések azt mutatják, hogy az arzén (0,002 mg /kg),  a króm (0,006),  a kadmium (0,001), a nikkel (0,074), az ólom (0,010) és a higany (<0,001) minimális szinten található a kísérleti mézben. Ezek az értékek sokkal alacsonyabbak, mint amiket a kereskedelmi forgalomban kapható mézben ki lehet mutatni - tájékoztatott a vizsgálatokat végző intézet.

A 2017 óta zajló lengyel kísérlet eredménye megerősítette, hogy a méhek jelenlétét a településeken  erősíteni kell.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A világ méztermelése és az uniós mézimport

A világ mézpiacának tavalyi alakulásáról még nincsenek pontos adatok, de a korábbi évek adatváltozásai is jól mutatják a nagyságrendeket és az irányokat, melyek nem feltétlenül kedveznek a hazai és más európai uniós méhészeknek. A méz százalékos pontosságú származásának, illetve minőségének feltüntetését célzó spanyol, francia és portugál törvénytervezeteket az Európai Bizottság elutasította.

Permetezőgép növényvédelmi kísérletekhez

Az AGROmashEXPO egyik különdíját a Farmgép Kft. Kertitox PreBIKE parcellapermetezője kapta. A Farmgép Kft. egyedi igényre tervezett, díjnyertes parcellapermetezőjét használják a nagy növényvédőszer-forgalmazó cégek és a növényvédelmi hatóság is a kísérleteihez.

Lángoló kaptárak Versailles-ban

Második tüntetését tartotta meg az Egyesület az Európai Méhekért (eubee.eu) Versailles-ban a napokban. A tiltakozáson nagy számban vettek részt európai méhészek, köztük magyarok. Kaptárakat égettek el, hogy ezzel demonstrálják a reménytelen helyzetüket.

Speciális kiadványokkal is segíti a szakmai szereplőket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara speciális, ingyenes szakmai kiadványokkal is segíti a mező- és az erdőgazdálkodással foglalkozókat, valamint az élelmiszeriparban tevékenykedőket.

Méhészeti egyesület: össze fog dőlni a mezőgazdaság a méhészek nélkül

Méhészek nélkül össze fog dőlni a mezőgazdaság, ezért az Európai Uniónak tisztességes piaci feltételeket kell biztosítania nekik - közölte az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke szerdán az M1 aktuális csatornán.

Európában is betiltott peszticidek

Miután az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság igazolta, hogy a klórpirifosz és a metil-klórpirifosz káros, elsősorban genotoxikus és a fejlődésre neurotoxikus hatásuk van, a Tanács végül megtiltotta a két peszticid európai forgalmazási engedélyének kiadását.

Brüsszelben tüntettek az európai méhészek

Az olcsó import és a hamisított méz ellen tüntettek európai méhészek Brüsszelben.

Mézzel bizonyítottan gyorsabban gyógyulnak a sebek és az égési sérülések!

Számos kutatás bizonyítja, hogy a méz segíti a közepesen súlyos sebek és égési sérülések gyógyulását. Égések esetén akár 4-5 nappal gyorsabban hozhat gyógyulást a méz, mint a szokásos sebtapaszokkal vagy szerekkel. Ez a hatás azonban a krónikus sebek és súlyos égési sérülések esetén nem mutatható ki.

Zöldbe öltöztetett IKEA nyílik Bécs belvárosában

Az IKEA olyan innovatív épületet alakít ki a bécsi Westbahnhofnál (Nyugati pályaudvar), ahol sok növény, fa teszi kellemessé a szokott kényelem mellett a vásárlást az ügyfeleknek, miközben egy városi találkozási csomópontot is kialakítanak.

Egy lehetséges válasz a klímaváltozásra: agroerdészet

Kolumbiában korábban a marhatenyésztők erdőket irtottak ki, hogy legelőhöz jussanak, manapság azonban egy tesztprogram keretében fákat ültetnek, és a szarvasmarhák gyümölcsöt és cserjéket is esznek. A gazdák tehát úgy növelik a jövedelmüket, hogy közben védik az esőerdőket is.