Back to top

A japán viador - Harcos a felkelő nap országából

A japán viadorra Nyugat-Európában ráragadt shamo név nem helyes. Japánul a shamo szó harcost jelent, és egy egész csoport viadorfajta gyűjtőneve, nem csupán egyetlen fajtáé. Az általunk ismert japán viador a Japánban „ó-shamo” néven ismert fajtával egyezik meg, nálunk ezt nevezik egyszerűen shamonak.

Az ottaniak szerint ez az ősi fajta eredetileg Kínából szár­mazik. A németek 1880 körül hozták be az első viadorokat Európába. Még a laikusok számára is rögtön nyilvánvaló, hogy a shamo a viadorfajták képviselője. Egyenes és kihívó testtartása, tüzesen izzó szeme nem hagy kétséget efelől. Mindaz, aminek egy madár hasznát veheti egy küzdelem során, hangsúlyosan jelen van a japán viadornál.

A tollak rövidek, kemények, az állatnak védelmet, az ellenfélnek viszont rossz fogást biztosítanak.

Tartása szinte függőleges, a mell kerekded, kemény és izmos. A váll magasan, a testtől eltartva hordott. A nyak hosszú, kissé hajlott. A kakasok dísztollai rövidek, csak a nyak felső részén találhatók meg. A fej széles, a kiugró szemöldök jó védelmet nyújt a szemnek. A fej elején három alacsony, hosszanti lefutású redőből álló kis borsótarajt visel. A kakasok áll-lebenye nagyon kicsi, a tojóknak pedig egyáltalán nincs. Jellemző rájuk a tollatlan bőrfüggelék. Tekintete vad és éber, szemszíne gyöngy. A farok némileg zárt és a vízszintes alatt hordott. A farok dísztollazata csak részlegesen kifejlett. A japán viadorok magas állásúak, hosszú combbal és csüddel. A láb sárga, vagy a sötétszínű állatoknál fekete, sárga talppal.

Valójában a színek nem annyira fontosak ennél a jellegzetes viadorfajtánál, ezért a szabványosításuk sem véglegesített. Ez viszont problémákkal jár az európai kiállításokon. Ezért aztán egy pár színt hivatalosan elismertek, de azzal a kitétellel, hogy úgynevezett „típusmadarakról” van szó, s elbírálásuknál a szín és a mintázat nem eshet nagy súllyal a latba. A következő színeket fogadták el: búzaszínű, vörösnyakú fekete, ezüst­nyakú fekete, fekete, fehér, kékszegélyes és vörös porcelán.

A japánviador-fajta igazán az extrém külsőt és az akaratos, kemény természetű baromfikat kedvelők közt hódít. Bár a kakasviadalok már nem engedélyezettek Európában, a több évszázados küzdő szellemre való szelektálás nem múlt el nyomok nélkül ezekből az erős állatokból.

Azonban gazdájukkal szem­ben nagyon szelídek, és szeretetteljesen viselkednek.

Egymás közötti viszonyukat tekintve viszont más a helyzet. A kakasokat egyetlen dolog hajtja, hogy bebizonyítsák ők a legerősebbek. Ha módjuk adódik a küzdelemre, addig folyik a harc, míg eggyel kevesebben maradnak a porondon. Ha ellenfelük nem viadorfajta, akkor a viadal hamar a japán viador győzelmével végződik. Ha mindkét állat japán viador, akkor a csatározás az állóképesség vizsgája lesz.

Mindezeket figyelembe véve az állatokat biztonságos, zárt ketrecekben kell elhelyezni. Legjobb őket párban tartani, mivel gyakorlatilag monogámok. Ha több párral szeretnénk dolgozni, úgy kell elválasztani a madarakat, hogy ne láthassák egymást, és így békében és nyugalomban maradnak.

Nem sokat tojnak, kb. 30-40 darabot, a tojásokból néhány utódnál többre nem számíthatunk.

Ezen szívós, robusztus fajta elhelyezése egészen spártai körülmények között is történhet: tulajdonképpen elegendő, ha van egy száraz és szélmentes helye, ahol meghúzhatja magát. Japánban a shamo 1941. június 1. óta – mint nemzeti kultúrkincs – állami felügyelet alatt áll.

A ko-shamo kicsi harcost jelent. Nem ismert, hogyan alakult ki Japánban ez a törpeviador, az viszont biztos, hogy egy ősi fajtáról van szó. Az elmúlt évszázad ’70-es éveiben került Európába.

A japán törpeviadorok igyekeznek küllemileg is láttatni, hogy ők bizony a harcosok közé tartoznak.

Ez egyértelműen észrevehető azokból a belső és külső tulajdonságokból, amelyek a nagytestű változatnál is meghatározók. A nagytestűhöz hasonlóan sokféle színváltozatban tenyésztik, ezek közül is a búzaszínű a leggyakoribb.

A japán törpe viadorokat azoknak lehet ajánlani, akik szeretik a határozott jellemű tyúkokat. Bár Európában sohasem tenyésztették őket kakasviadalokra, ezen tulajdonság mégis kódolva van a fajtában. Gazdájuk iránt ők is bizalmasak, és nagyon szelíddé válnak, de egymással szemben szintén határtalanul ingerlékenyek.

A kiskakasok küzdelme egymással már hathetes korban elkezdődik. Egyetlen megoldás, hogy külön helyezzük el őket.

A tojók szintén összeférhetetlenek. A kialakult rangsort nem érdemes megbolygatni, befolyásolja, illetve veszélyezteti egy-egy új állat behelyezése, illetve a rangsorban lévőkből egy kivétele és visszahelyezése (pl. kiállításokon való részvétel). Más fajtákkal együtt tartani nem lehet. Kezdő tenyésztőknek nem ajánlott.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2019/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egymásra találhatnak a bugaci viperák

A természetes élőhelyek feldarabolódása és az ezzel járó izoláció egyre nagyobb problémát jelent a repülni nem képes, kis életterű állatfajok számára. Közéjük tartozik a rejtőzködő életmódot folytató rákosi vipera is, melynek védelme, illetve állományának növekedése érdekében egy két évig tartó projekt részeként tettek fontos lépéseket a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) szakemberei.

Egy lehetséges válasz a klímaváltozásra: agroerdészet

Kolumbiában korábban a marhatenyésztők erdőket irtottak ki, hogy legelőhöz jussanak, manapság azonban egy tesztprogram keretében fákat ültetnek, és a szarvasmarhák gyümölcsöt és cserjéket is esznek. A gazdák tehát úgy növelik a jövedelmüket, hogy közben védik az esőerdőket is.

A kedvencével utazna? Mutatjuk, hova mehet

Olaszországban van a legtöbb olyan szálloda, ahová magukkal vihetik a gazdák a kutyájukat. A kutyabarát szálláshelyek toplistájának élén Olaszország, Oroszország, Lengyelország, Horvátország és Spanyolország áll. A legjobb szolgáltatást pedig a francia, a brit és az olasz szálláshelyek nyújtják a kedvencükkel utazók számára.

A kurtafarkú gyík - Akár egy fenyőtoboz

A zsindelyes vagy más néven kurtafarkú gyík (Trachydosaurus rugosa) fizimiskája szinte egyedülálló az állatvilágban. Testét hatalmas pikkelyek borítják, amelyek úgy helyezkednek el rajta, mintha egy fenyőtoboz volna.

A mejnók – Csak tágas röpdében

Bő egy évtizede Európában, így nálunk is nagy keletje volt a beónak. Pompásnak tartott hangutánzó képessége miatt sokan gondozták, ám közülük nem kevesen nagyot csalódtak benne. Ugyanis a beó nem éppen ideális házikedvenc.

Jobb árakért tüntettek az ír gazdák

Magasabb húsmarha-átvételi árak nélkül nem lehet fenntartani a vidéki életet Írországban – állítják a termelők, akik csütörtökön lezárták Dublin legfontosabb útjait.

A vidék bankja együttműködésben a baromfiágazattal

Folytatja és kibővíti együttműködését a Takarékbank és a Baromfi Terméktanács (BTT). A megújított megállapodás alapján a felek nemcsak információ- és tapasztalatcserével, hanem tanácsadással, képzéssel, piaci előrejelzésekkel is segítik a jövőben a baromfiágazat hatékonyságának és versenyképességének javítását.

Egy apró madár Madagaszkárról - A szürkefejű törpepapagáj

A madarászok által kedvelt törpepapagáj-fajok kizárólag az óvilágban, Afrikában és a környező szigeteken fordulnak elő. Sok fajuk régóta eredményesen szaporodik a tenyésztőknél, több fajuknak van sokféle színváltozata, ezek számára kiállításokat is rendeznek.

Egy papagáj a messzi Indiából

A nagy sándorpapagáj neve sok mindent elárul az emberiség kultúrtörténetéből: elnevezése összefüggésbe hozható Nagy Sándorral, aki indiai hadjárata során mint értékes zsákmánnyal, nagy sándorpapagájokkal is gazdagodva érkezett vissza Európába. De nemcsak papagájt hozott magával, hanem sok más olyan fajt, mely kellően ellenálló volt, jól bírta a hosszú – több hetes – szállítás viszontagságait.

Nem lehet követni a szabályozásokat - a holland gazdák külföldre költöznek

Egyre több holland állattartó fontolgatja gazdasága eladását és külföldön akar új életet kezdeni. Különösen a fiatal gazdák gondolkodnak el azon, vajon van-e még jövőjük Hollandiában. Ennek oka a bevezetett foszfát-kvóta.