Back to top

Jelentés a német agrárgazdaságról

Julia Klöckner (CDU) szövetségi élelmezési és mezőgazdasági miniszter október utolsó hetében terjesztette be a német kormány elé a szaktárca idei, az elmúlt 4 év eredményeit és agrárpolitikai intézkedéseit összefoglaló jelentését.

A dokumentum szerint a német mező- és élelmiszer-gazdaság jelenleg 4,7 millió főt foglalkoztat, és évi 194 milliárd euró bruttó érték megteremtésével, a német gazdaság teljes értékteremtésének 6,6 százalékával járul hozzá Európa vezető hatalmának gazdasági teljesítményéhez.

A Made in Germany felirat már az agráriumban is egyre ismertebb és kedveltebb eredetmegjelölés: a német mezőgazdaság által előállított termékeknek immár a harmadát exportálják, a mezőgazdasági gépeket pedig még nagyobb arányban. Az ágazat minden 4 euró árbevételéből 3 exportból származik.

A jelentés nyilvánosságra hozatala alkalmából Julia Klöckner hangsúlyozta, hogy

„minden kilencedik németországi munkahely közvetlenül vagy közvetve a mezőgazdaságtól függ. A sikeres mezőgazdaság alapja a gazdák munkája és Németország agrárstruktúrájának sokszínűsége. A mezőgazdaság diverzifikáltsága sokat segít például abban, hogy megvédjük a szélsőséges időjárás vagy a kereskedelmi korlátozások miatti áringadozásoktól.”

Nem szabad figyelmen kívül hagyni a mezőgazdaságban végbemenő szerkezetváltást. A mezőgazdasági üzemek száma 2010 és 2016 között 23,7 ezerrel mérséklődött, kb. 275,4 ezerre. Ez évi 1,4 százalékos csökkenést jelent, ami a folyamat lassulását jelzi az előző jelentéstételi időszakokhoz képest.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az európai támogatások rendszere a kis- és középgazdaságok fejlődését is serkenti, és ennek köszönhetően az ágazatnak jól képzett és motivált fiatal munkavállalókra van szüksége, majd annak jelentőségét hangsúlyozta, hogy a pályakezdők megfelelő pénzügyi támogatásban részesülnek például a gazdaságok átvételekor.

A jelentés szerint a 2017–2018-as gazdasági évben a mezőgazdasági üzemek egy munkavállalóra jutó jövedelme 14 százalékkal emelkedett, amivel megközelítette a 36 ezer eurót. Ez 10 éves összehasonlításban a legmagasabb érték.

A miniszter ennek ellenére óva intett a túlzott derűlátástól, arra figyelmeztetett, hogy ebben a gazdasági évben a gazdák jövedelme elmarad a két legutóbbi, magas jövedelmet hozó év átlagától.

A jelentés készítői nyolc pontban foglalták össze a modern és innovatív mezőgazdaság agrárpolitikai perspektíváinak alapjait. Ezek közé sorolták a vonzó és jövőorientált vidékfejlesztést, a német mezőgazdaság versenyképes telephelyi feltételeinek biztosítását, a természetes életfeltételek (azaz a fenntartható, forráskímélő és a 2050-ig előirányzott klímacélok megvalósítása) iránti felelősség vállalását, az állatjólét fejlesztését, az erdők fenntartható hasznosítással történő védelmét, az ivóvízkészletek megőrzését, az innováció és digitalizáció erősítését a mezőgazdaság szolgálatában, valamint az éhezés felszámolását a világ kevésbé fejlett országaiban, különös tekintettel a szabad és fair kereskedelemre, mint a globális élelmiszer-biztonság egyik előfeltételére.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/45 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Veszélyezteti az állatokat és a mezőgazdasági termést a hőingadozás

Hiányzik a csapadék a földekről, és a viszonylag enyhe idő sem tesz jót a mezőgazdaságnak. A szakemberek szerint nagyon kellene a hó, mert a növények rosszul tűrik a hőingadozást. Az igazi tél hiánya a szabadon tartott állatokat is veszélyezteti.

A sertéshús globális termelésének 9 százalékos csökkenését várják

Az olyan afrikaisertéspestis-vírus által érintett régiókban, mint Ázsia, Kelet-Európa és Afrika, várhatóan csökkentik a termelést.

Minitraktorok kicsiknek és nagyoknak

Az idei AGROmashEXPO-n a felnőttek „játékai” mellett a gyerekek is megtalálhatták a kedvükre való játékszereket. Kicsi-nagy, mindenféle ajándéktárgyak közül választhattak az érdeklődők, de hozzá kell tenni, ahogy azt Balogh Viktor, a KITE Zrt. marketingigazgatója is elmondta, nemcsak a gyerekek számára keresett termékekről beszélünk.

Vendég a tundrákról - A kis sólyom

A kis sólyom – vagy, ahogy korábban hívták, törpe sólyom – hegyes szárnyú, gyors röptű madár. A kiszínezett öreg hím nagyon szép, fejtetője sötét palaszürke finom fekete vonalkákkal, háta, felső farkfedői, valamint válltollai palakékek, faroktollai hamvas szürkék csúcsukon keskeny fehér végszalaggal, előtte széles, fekete harántsávval.

Sok kukorica, kevés búza?

Várhatóan kínálati piac lehet idén kukoricából és keresleti búzából – hangzott el csütörtökön az AGROmashEXPO keretében megrendezett gabonafórumon.

Tavaly mintegy 800 milliárd forint támogatás segítette a gazdálkodókat

A mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások 2019-ben is mintegy 800 milliárd forinttal járultak hozzá a magyar gazdálkodók fenntartható termeléséhez. Az Agrárminisztérium 2019-et az „építkezés” évének hirdette meg, és ennek a célnak az elérését mintegy 800 milliárd forint támogatás kifizetése segítette.

Egy jó hangutánzó kakadu – Viszonylag könnyen tenyészthető

A fehérbóbitás kakadut gyakran az angol szakzsargonból átvett elnevezése alapján csak umbrella-nak nevezik. Jelentése ernyő, mely az akár diadémra is emlékeztető bóbitára utal, melyet a madár akkor nyit ki, ha ideges, vagy ha párjának kedveskedni próbál. Olykor a kézszelíd állatok is kinyitják tolldíszüket.

Tíz év alatt megkétszereződtek a földárak Németországban

A Német Statisztikai Hivatal adatai szerint az elmúlt tíz évben, átlagosan 2,3-szorosára nőttek a földárak az országban. A növekedés egyik fő okának azt tartják, hogy megjelentek a vevők között a mezőgazdaságon kívüli befektetők is.

AM: fontos megőrizni a helyi és nemzeti kincseket

A globalizáció veszélyezteti a nemzeti értékeket, kultúrákat, ezért fontos megőrizni a helyi és nemzeti kincseket - hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter, a Hungarikum Bizottság elnöke szerdán a Hungarikumok Klubja rendezvényén a Parlamentben.

Országszerte zártan kell tartani a baromfit

Az országos főállatorvos elrendelte a baromfik zárva tartását Magyarország teljes területén annak érdekében, hogy tovább csökkenjen a vadon élő madarakkal az érintkezés lehetősége, és ezáltal a baromfiállományok madárinfluenza vírussal történő fertőződésének kockázata - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján szerdán.