Back to top

Jelentés a német agrárgazdaságról

Julia Klöckner (CDU) szövetségi élelmezési és mezőgazdasági miniszter október utolsó hetében terjesztette be a német kormány elé a szaktárca idei, az elmúlt 4 év eredményeit és agrárpolitikai intézkedéseit összefoglaló jelentését.

A dokumentum szerint a német mező- és élelmiszer-gazdaság jelenleg 4,7 millió főt foglalkoztat, és évi 194 milliárd euró bruttó érték megteremtésével, a német gazdaság teljes értékteremtésének 6,6 százalékával járul hozzá Európa vezető hatalmának gazdasági teljesítményéhez.

A Made in Germany felirat már az agráriumban is egyre ismertebb és kedveltebb eredetmegjelölés: a német mezőgazdaság által előállított termékeknek immár a harmadát exportálják, a mezőgazdasági gépeket pedig még nagyobb arányban. Az ágazat minden 4 euró árbevételéből 3 exportból származik.

A jelentés nyilvánosságra hozatala alkalmából Julia Klöckner hangsúlyozta, hogy

„minden kilencedik németországi munkahely közvetlenül vagy közvetve a mezőgazdaságtól függ. A sikeres mezőgazdaság alapja a gazdák munkája és Németország agrárstruktúrájának sokszínűsége. A mezőgazdaság diverzifikáltsága sokat segít például abban, hogy megvédjük a szélsőséges időjárás vagy a kereskedelmi korlátozások miatti áringadozásoktól.”

Nem szabad figyelmen kívül hagyni a mezőgazdaságban végbemenő szerkezetváltást. A mezőgazdasági üzemek száma 2010 és 2016 között 23,7 ezerrel mérséklődött, kb. 275,4 ezerre. Ez évi 1,4 százalékos csökkenést jelent, ami a folyamat lassulását jelzi az előző jelentéstételi időszakokhoz képest.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az európai támogatások rendszere a kis- és középgazdaságok fejlődését is serkenti, és ennek köszönhetően az ágazatnak jól képzett és motivált fiatal munkavállalókra van szüksége, majd annak jelentőségét hangsúlyozta, hogy a pályakezdők megfelelő pénzügyi támogatásban részesülnek például a gazdaságok átvételekor.

A jelentés szerint a 2017–2018-as gazdasági évben a mezőgazdasági üzemek egy munkavállalóra jutó jövedelme 14 százalékkal emelkedett, amivel megközelítette a 36 ezer eurót. Ez 10 éves összehasonlításban a legmagasabb érték.

A miniszter ennek ellenére óva intett a túlzott derűlátástól, arra figyelmeztetett, hogy ebben a gazdasági évben a gazdák jövedelme elmarad a két legutóbbi, magas jövedelmet hozó év átlagától.

A jelentés készítői nyolc pontban foglalták össze a modern és innovatív mezőgazdaság agrárpolitikai perspektíváinak alapjait. Ezek közé sorolták a vonzó és jövőorientált vidékfejlesztést, a német mezőgazdaság versenyképes telephelyi feltételeinek biztosítását, a természetes életfeltételek (azaz a fenntartható, forráskímélő és a 2050-ig előirányzott klímacélok megvalósítása) iránti felelősség vállalását, az állatjólét fejlesztését, az erdők fenntartható hasznosítással történő védelmét, az ivóvízkészletek megőrzését, az innováció és digitalizáció erősítését a mezőgazdaság szolgálatában, valamint az éhezés felszámolását a világ kevésbé fejlett országaiban, különös tekintettel a szabad és fair kereskedelemre, mint a globális élelmiszer-biztonság egyik előfeltételére.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/45 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Veszélyben a tőzeglápok – védeni kell a vizes élőhelyeket

A tudósok több mint 30 tőzegláp történetét tanulmányozták Európa különböző részein. Kiderült, hogy többségük fokozatosan kiszárad. Ez rossz jel, mert a tőzeglápok természetes víztározók és széntározó raktárak.

Több támogatásra lenne szükség a generációváltáshoz a mezőgazdaságban

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) Mezőgazdaság, vidékfejlesztés és környezetvédelem (NAT) szekciója október végén jelentést fogadott el „A KAP generációváltásra gyakorolt hatásának értékelése” címmel. A jelentés magyar előadóját a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének (AGRYA) képviselője szakértőként segítette a munkában.

Rolls-Royce motorok a mezőgazdaságban

A nagy teljesítményű motorokat gyártó németországi Friedrich­shafenben működő, eddig MTU néven ismert motorgyár a jövőben Rolls-Royce Power System néven szerepel.

Magyarország a vidékfejlesztés terén is segíti a Nyugat-Balkán európai integrációját

A Délkelet-Európai Regionális Vidékfejlesztési Állandó Munkacsoport (RRD SWG) minden évben magas szintű ülést tart a régió országainak tárcavezetőivel. Az idei ülésre november 12-én került sor a koszovói Mezőgazdasági, Erdészeti és Vidékfejlesztési Minisztérium szervezésében, Pristinában, ahol az Agrárminisztériumot Kis Miklós vidékfejlesztésért felelős államtitkár képviselte.

Ki kell állnunk a világ elé

Nem kell a nemek közti egyenlőtlenségeket feltétlenül felszámolni, inkább fel kell azokat használni a mezőgazdaságban is. Erre a következtetésre jutottak a "Milyen kihívások állnak a mezőgazdaságban dolgozó nők előtt?" című kerekasztal beszélgetés résztvevői.

Stratégiai megállapodást kötött az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A hazai agrár- és élelmiszerszektor erősítése, érdekeinek érvényesítése csak egy széleskörű társadalmi összefogás keretében valósulhat meg – jelentette ki Nagy István Agrárminiszter az agrártárca és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Között létrejött partnerségi megállapodás aláírását követően, hétfőn, Budapesten.

KSH: 10,9 százalékkal nőtt az export szeptemberben

Szeptemberben az export euróban számított értéke 10,9 százalékkal, az importé 6,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A külkereskedelmi többlet 385 millió euróval nőtt, és 566 millió eurót tett ki - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn első becslése alapján.

Újabb brazil piacszerzés Kínában

Kína további hét brazil vágóhídnak, illetve sertéshús-csomagolónak adta meg az engedélyt az export elindításához. A kínaiak által akkreditált vágóüzemek Santa Catarina államban vannak, innen származik a brazil sertéstermelés egyharmada. Az állam állategészségügyi státusza magas, többek között mentes a ragadós száj- és körömfájástól is, ami a kínai szakemberek döntésében fontos szerepet játszott.

Egyetlen ország sem védett az afrikai sertéspestis terjedésével szemben

Az afrikai sertéspestis tovább terjed Ázsia egész területén pusztítva az állatállományt, és egyetlen ország sem védett a halálos állati vírussal szemben – jelentette ki az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) vezetője egy interjúban.

Ufóméretű drón Hannoverben

Sci-fibe illő méretű drónnal készül a John Deere a hannoveri Agritechnica kiállításra. A 9,2 méter átmérőjű repülő szerkezetet a dróntaxik fejlesztésében úttörő Volocopter céggel közösen tervezték, és egyedülálló újítás a mezőgazdaságban, ahol eddig még csak lényegesen kisebb drónokkal jelentek meg a gyártók. Számos feladatra lesz alkalmas, egyelőre a permetezéshez való kiegészítőkkel szerelték fel.