0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Jelentés a német agrárgazdaságról

Julia Klöckner (CDU) szövetségi élelmezési és mezőgazdasági miniszter október utolsó hetében terjesztette be a német kormány elé a szaktárca idei, az elmúlt 4 év eredményeit és agrárpolitikai intézkedéseit összefoglaló jelentését.

A dokumentum szerint a német mező- és élelmiszer-gazdaság jelenleg 4,7 millió főt foglalkoztat, és évi 194 milliárd euró bruttó érték megteremtésével, a német gazdaság teljes értékteremtésének 6,6 százalékával járul hozzá Európa vezető hatalmának gazdasági teljesítményéhez.

A Made in Germany felirat már az agráriumban is egyre ismertebb és kedveltebb eredetmegjelölés: a német mezőgazdaság által előállított termékeknek immár a harmadát exportálják, a mezőgazdasági gépeket pedig még nagyobb arányban. Az ágazat minden 4 euró árbevételéből 3 exportból származik.

A jelentés nyilvánosságra hozatala alkalmából Julia Klöckner hangsúlyozta, hogy

„minden kilencedik németországi munkahely közvetlenül vagy közvetve a mezőgazdaságtól függ. A sikeres mezőgazdaság alapja a gazdák munkája és Németország agrárstruktúrájának sokszínűsége. A mezőgazdaság diverzifikáltsága sokat segít például abban, hogy megvédjük a szélsőséges időjárás vagy a kereskedelmi korlátozások miatti áringadozásoktól.”

Nem szabad figyelmen kívül hagyni a mezőgazdaságban végbemenő szerkezetváltást. A mezőgazdasági üzemek száma 2010 és 2016 között 23,7 ezerrel mérséklődött, kb. 275,4 ezerre. Ez évi 1,4 százalékos csökkenést jelent, ami a folyamat lassulását jelzi az előző jelentéstételi időszakokhoz képest.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az európai támogatások rendszere a kis- és középgazdaságok fejlődését is serkenti, és ennek köszönhetően az ágazatnak jól képzett és motivált fiatal munkavállalókra van szüksége, majd annak jelentőségét hangsúlyozta, hogy a pályakezdők megfelelő pénzügyi támogatásban részesülnek például a gazdaságok átvételekor.

A jelentés szerint a 2017–2018-as gazdasági évben a mezőgazdasági üzemek egy munkavállalóra jutó jövedelme 14 százalékkal emelkedett, amivel megközelítette a 36 ezer eurót. Ez 10 éves összehasonlításban a legmagasabb érték.

A miniszter ennek ellenére óva intett a túlzott derűlátástól, arra figyelmeztetett, hogy ebben a gazdasági évben a gazdák jövedelme elmarad a két legutóbbi, magas jövedelmet hozó év átlagától.

A jelentés készítői nyolc pontban foglalták össze a modern és innovatív mezőgazdaság agrárpolitikai perspektíváinak alapjait. Ezek közé sorolták a vonzó és jövőorientált vidékfejlesztést, a német mezőgazdaság versenyképes telephelyi feltételeinek biztosítását, a természetes életfeltételek (azaz a fenntartható, forráskímélő és a 2050-ig előirányzott klímacélok megvalósítása) iránti felelősség vállalását, az állatjólét fejlesztését, az erdők fenntartható hasznosítással történő védelmét, az ivóvízkészletek megőrzését, az innováció és digitalizáció erősítését a mezőgazdaság szolgálatában, valamint az éhezés felszámolását a világ kevésbé fejlett országaiban, különös tekintettel a szabad és fair kereskedelemre, mint a globális élelmiszer-biztonság egyik előfeltételére.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság