Back to top

A kormány kiemelten támogatja az élelmiszeripari beruházásokat

A kormány kiemelten támogatja a nagyszabású, bátor és jövőbemutató élelmiszeripari beruházásokat - mondta az agrárminiszter szerdán a Hajdú-Bihar megyei Sárrétudvariban, a Kurucz cégcsoport sertés vágó- és feldolgozó üzemének átadásán.

Nagy István elmondta, hogy az évi 130 ezer hízósertés levágására, piaci igények szerinti feldolgozására alkalmas üzem 3 milliárd forintos beruházását a kormány az európai vidékfejlesztési alap forrásaiból mintegy 1,5 milliárd forinttal támogatta. A fejlesztéssel 120 új munkahelyet hoztak létre Sárrétudvariban.
A miniszter szerint a Kurucz cégcsoport tökéletes mintája annak, amit a tárca el szeretne érni: a hagyományokra alapozva, a hagyományokra építve, a legkorszerűbb, legmodernebb technológiát alkalmazva átvinni az agráriumot a 21. századba.

"Mi is azon dolgozunk, hogyan tud a magyar agrárium versenyképessége növekedni, hogyan tudunk azokra a tradíciókra építeni, amelyek a magyar agráriumban, a magyar paraszti kultúrában benne vannak"

- tette hozzá. Megjegyezte, hogy mindez csak az ágazat szereplőinek összefogásával lehetséges.
Nagy István rámutatott, hogy nemzetgazdasági szempontból a magyar élelmiszeripar meghatározó ágazat: 4,5 ezer vállalkozás 33 szakágazatban gyárt közel 90 ezer alkalmazottal élelmiszert. A húsfeldolgozás, -tartósítás szakágazat részesedése az élelmiszeripar teljes árbevételéből meghaladja a 11 százalékot - fűzte hozzá.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Tájékoztatása szerint a magyar vágóhidakon 4,7 millió sertést vágtak le 2018-ban, a vágáslétszám 630 ezerrel, vagyis 25 százalékkal nőtt 2014 óta.

Nagy István jelezte: a hús alapanyag biztosítása érdekében a kormányzat a sertés termékpályán alkalmazható valamennyi állami támogatási módot meghirdette, "folyamatosan és jelentősen növekvő támogatási keretösszegekkel".

A tárcavezető szerint nőtt a termelési hatékonyság is, ami alapvető feltétel az ágazat jövedelmezőségének javításához: 2014-től több mint 300 milliárd forint áramlott az élelmiszeriparba hazai és európai uniós forrásokból.

A vidékfejlesztési programon belül két felhívást is meghirdettek az élelmiszer-feldolgozás támogatására - ismertette. Kiemelte, hogy ezek keretében több mint 800 kérelmet támogattak, mintegy 145 milliárd forint összeggel. Ebből 34 milliárd forintnyi támogatást a húsfeldolgozó ipar kapott - mutatott rá.

Nagy István a sertéságazat fejlődése zálogának az integráció bővítését nevezte. Felhívta az ágazat szereplőinek figyelmét arra is: közös a felelősségük, hogy Magyarország mentes maradjon a sertéspestistől.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Bodó Sándor (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője azt mondta, a vidék fejlesztésének igazi motorja a minőségi élelmiszer-feldolgozás.

A Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára a térség egyik legnagyobb beruházásának nevezte a Kurucz cégcsoport fejlesztését. Szerinte

a legkorszerűbb technológiával felszerelt üzembe most még a külföldön dolgozó fiatalok is visszatérhetnek, akiknek komoly életpálya-modellt biztosíthat a fejlődő magyar élelmiszergazdaság.

Kiss Tibor (Fidesz-KDNP), Sárrétudvari polgármestere üdvözölte a vállalkozói fejlesztéseket és jelezte: a most zárult önkormányzati ciklusban további 3 milliárd forintos intézményfejlesztés valósult meg a településen.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Kurucz Ferenc, a cégcsoport tulajdonosa az avatón elmondta: cégüknél megvalósul a "termőföldtől az asztalig" szlogen:

3200 hektáron termelnek gabonát az állataiknak, 6400 kocát tartanak, és évente 130 hízót vágnak le és dolgoznak fel a húsüzemükben, a készterméket pedig a térség üzleteiben értékesítik.

Ez az úgynevezett rövid ellátási lánc biztosítja, hogy mindig friss, kiváló minőségű és nyomon követhető eredetű sertés húsárut tesznek a vásárlók asztalára - jelezte a tulajdonos hozzátéve, hogy az új üzemükben a teljes termelés decemberben indul.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ökológiai gazdálkodási konferencia

Március 18-án, Kecskeméten biogazdálkodási ágazat stratégiai konferenciát rendez az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet. A fókuszban az új közös agrárpolitika áll, azon belül is az ökológiai ágazat kilátásai, a fenntartható gazdálkodás kihívásai és az azokra adható gyakorlati válaszok.

Brutális sáskajárás van Kenyában és félő, hogy nem állnak meg

Nagy a kockázata annak, hogy a Kenyával szomszédos országokat is letarolják a sáskák.

A sertéshús globális termelésének 9 százalékos csökkenését várják

Az olyan afrikaisertéspestis-vírus által érintett régiókban, mint Ázsia, Kelet-Európa és Afrika, várhatóan csökkentik a termelést.

Az Agrárminisztérium támogatásával helyreállíthatják a károkat a Baráthegyi Majorságban

Egymillió forinttal támogatja az Agrárminisztérium a Szimbiózis Alapítvány által működtetett rehabilitációs Baráthegyi Majorságot, az erről szóló támogatói okiratot Szinay Attila közigazgatási államtitkár adta át Jakubinyi László kuratóriumi elnök részére Miskolcon. A szociális farmot az elmúlt hetekben háromszor érte kutyatámadás, amelynek következtében összesen 22 anyakecske pusztult el.

A zöldség-gyümölcs ágazat támogatásáért fogtak össze

Együttműködési megállapodást kötött a Takarékbank és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az AGROmashEXPO-n. Mint azt a felek hangoztatták: szakmai képzésekkel, piaci előrejelzésekkel, információ- és tapasztalatcserével, tanácsadással segítik a zöldség-gyümölcságazat versenyképességének javítását.

Piacok aranykora

A kormány támogatásainak köszönhetően a helyi termelői piacok száma 2012 és 2019 között a két és félszeresére, 117-ről 298-ra emelkedett - mondta az agrárminiszter szombaton Nagykőrösön.

A fagyasztott halrudacskák is szennyezik a környezetet?

Egy új tanulmány szerint a fagyasztott halrúd előállítása majdnem kétszer annyi üvegházhatású gáz kibocsátást eredményez, mint a halászat önmagában.

A magyar gazdák stabil támogatáspolitikára számíthatnak 2020-ban is

A magyar mezőgazdaság kedvező helyzete biztos alapot nyújt ahhoz, hogy határon átívelő együttműködésekkel segítsük a felvidéki gazdák, agrár-vállalkozások versenyképesség növelő és munkahelyteremtő beruházásait - mondta el Nagy István, csütörtök este a Szepsiben rendezett gazdafórumon.

Speciális kiadványokkal is segíti a szakmai szereplőket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara speciális, ingyenes szakmai kiadványokkal is segíti a mező- és az erdőgazdálkodással foglalkozókat, valamint az élelmiszeriparban tevékenykedőket.

Átadták a Zöld Óvoda címeket – 235 intézmény kapta meg az elismerést

Már tizenharmadik alkalommal ítélték oda a Zöld Óvoda és az Örökös Zöld Óvoda címeket, idén összesen 235 intézménynek. Az okleveleket László Tibor Zoltán, az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára és Kisfaludy László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára adta át.