Back to top

Nem csak a klímaváltozás sújtja a hazai szőlő- és borágazatot

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Bor Akadémia összefogásában 2017-ben hiánypótló szakmai rendezvényre került sor, aminek házigazdája és tudományos koordinátora címre a Szent István Egyetem Kertészettudományi Kara vállalkozott. A korábbi évek sikereire alapozva az idei évben ismételten megrendezték az Országos Szőlész-Borász Konferenciát.

MMG - A klímaváltozás és a szőlő

A média szinte apokaliptikus képet fest a klímaváltozásról, s bár kerülni kell a hatásvadász előadásokat, a Konferencia kiemelt témájának a klímaváltozás szőlő-bor ágazatra gyakorolt hatását választotta.

A rendezvény gyakorlat-orientált szőlészeti és borászati ismeretek innovatív tudásátadó fóruma, a szervezők nem titkolt célja ugyanakkor az is, hogy közel hozzák egymáshoz a kutatási és oktatási műhelyek képviselőit és a termelésben dolgozókat.

A házigazda SZIE rektora, Palkovics László köszöntőjében kiemelte, az egyetemen otthonra talált a rendezvény, elkötelezettek az ágazat iránt, míg Zilai Zoltán a Magyar Bor Akadémia elnöke a klímaváltozás kapcsán a tudatos témaválasztás fontosságára hívta fel a figyelmet. Légli Ottó, a HNT elnöke a több mint 200 résztvevő kapcsán kifejtette, egyre több a fiatal a sorok között, s a termelők is magukénak érzik a rendezvényt. Olyan döntéseket kell meghozni, melyek évtizedekre vannak kihatással, ebben pedig csak tudással felvértezve lehet felelősen lépni.

A szakember elmondta, két nagy feladat is áll az ágazat előtt, mely sürgős intézkedésre vár. Mélyponton van a hazai borfogyasztás, illetve Európa legolcsóbb borát állítjuk elő.

Légli Ottó, Palkovics László és Zilai Zoltán
Fotó: zsoldos szandra

A plenéris ülésen Jean-Louis Escudier, az OIV – Nemzetközi Borászati Hivatal – szaktanácsadója a bor alkoholtartalmának csökkentését lehetővé tevő módszerekről számolt be. Mint elmondta, kutatói munkájának elején, évtizedekkel korábban az alkoholtartalom növelését célzó vizsgálatokat végeztek, ez a folyamat mára ellentetjébe fordult. A folyamatot az inspirálta, hogy a francia lakosság mintegy harmada egyáltalán nem fogyaszt bort.

A szakember kiemelte, az ezredforduló óta a vizsgált Languedoc-Roussillon borvidéken magasabb a párolgás, mint a lehulló csapadék, ami negatív folyamatokat indított el.

Bár a szőlő viszonylag jól alkalmazkodik a szárazabb körülményekhez, mégis legalább 450 milliméter csapadékra van szüksége vegetációban.

Sokan csak legyintenek, hiszen a szőlő két évezreden keresztül mindig talált magának vizet, miért lenne ez másként napjainkban. Egy biztos, Dél-Amerikában telepítés előtt megnézik, tudnak-e megfelelő hozamú kutat fúrni, különben bele sem kezdenek.

Jean-Louis Escudier és az alkoholcsökkentés
Fotó: zsoldos szandra

A meleg nyarak a szőlőben magasabb mustfokot, és ezáltal a borban magasabb alkoholtartalmat is eredményeznek. Egy 15 térfogatszázalékos alkoholtartalom már nem biztos, hogy vonzza a fogyazstókat, ezért igyekeznek ezt csökkenteni. Tapasztalatok szerint az átlagos ember 2-3 százalékos csökkenést már pozitívan ítél meg. Pedig az alacsony alkoholtartalommal kapcsolatban általában negatívak a vélemények, sokan azt gondolják, nem volt elég érett a szőlő.

Az alkoholtartalom csökkentésére már ma is számos – szőlőtermesztési és borászati – lehetőség áll rendelkezésre. Az ültetvényben megoldás lehet a nagyobb terhelés, míg borász oldalról az erjedés előtti, közbeni vagy utáni beavatkozás.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A stresszhatás jót tesz a növényeknek?

Sokáig a tökéletes és sértetlen növények termesztésén volt a hangsúly. Egy új kutatás szerint azonban nem baj, ha egy kicsit megsérülnek és stresszhatás éri őket. Sőt, előnyü(n)kre válhat! Egészségesebb lesz a termésük.

Gyorsabb, egyszerűbb metszés: a szőlőültetvények előmetszése

A szőlőültetvények metszése alapvető termesztéstechnológiai művelet, melyet kézzel vagy gépesítve, de minden ültetvényben elvégzünk. Az előmetszéssel megkönnyíthetjük a metszést végzők munkáját és lerövidíthetjük az erre fordított időt.

Lehet, hogy a farkas megeszi Piroskát és a nagymamát, sőt a juhokra is szemet vetett?

A mesében a bátor vadász megöli a gonosz farkast. Most azonban lehet, hogy a farkas megeszi Piroskát és a nagymamát, de a juhokat és a kecskéket biztosan. Néhány hegyvidéki területről már ki is szorultak a pásztorok.

Vince nap a balatonlellei Kishegyen

Január 22-e, Vince napja különösen jeles nap a borászok életében, ugyanis ezen a napon jósolják meg az adott évben várható termést. A hagyományt a lellei Kishegyen is tartják szombaton, ahol vesszőt és mangalicát is vágnak.

Spektroszkópia segít értékelni a hús minőségét

Marhahús minőségének értékelésekor hagyományosan egy szakértő ellenőrzi a hús színét, a rostok mintázatát (márványozottság), a hasított súlyt stb. Az ilyen mérés azonban időigényes és lényegesen függ az illető szakértő szubjektív véleményétől.

Forralt bor: egy igazi lélekmelengető ital

A tél mindezidáig megtréfált bennünket. Az igazi forraltborfogyasztók legnagyobb bánatára nem jöttek igazán a hidegek, az arcra piros színt festő, a kezünket gémberítő zimankó. Pedig a forraltborhoz nem csak megfelelő alapanyagok, hanem megfelelő külső körülmények is szükségeltetnek.

Ritkább, mint a fehér holló? Albínó örvös légykapók a Pilisben

Rendkívül ritka jelenséggel szembesültek a Pilisi Parkerdő területén az örvös légykapók viselkedését kutató szakemberek: az 1982 óta tartó vizsgálataik során először találtak pigmenthiányos, albínó légykapófiókákat. A kutatás eredményeit a holland Ardea tudományos folyóiratban is megjelentetik.

Egy kiemelkedő borsor a DiBonistól

Kevés olyan borbemutatón vehettünk idáig részt, ahol az első tételtől az utolsóig csak elismeréssel tudtunk szólni. Ilyen kivételes élményben volt részünk a Vajdaságból érkező DiBonis Borászatnak köszönhetően, akik a Magyar Sommelier Szövetség meghívására mutatkoztak be a Stex Házban, Budapesten.

Az oregánó illóolaja csökkenti az antibiotikumok elleni rezisztenciát

Kutatók kimutatták, hogy a negyedik generációs cefalosporinokra rezisztens E. coli baktériumok szintje jelentős mértékben csökkenthető a borjak takarmányába kevert oregánóból származó illóolajjal.

Kell a kávé, de mennyi a nem túl sok?

Nehezen kelünk fel? Koncentrálni kellene a munkára, de nem megy? Összecsapnak a fejünk felett a hullámok? Mit is csinálunk ilyenkor? Leülünk, iszunk egy kávét és minden kiegyenesedik… De azt azért már mindannyian tudjuk, hogy a kávé nem a legjobb barátunk. Lehet, hogy felébreszt és egészséges, ha megfelelő mértékben fogyasztjuk, de sok egészségügyi problémát is okozhat, ha sokat iszunk belőle.