Back to top

Vigyázz magadra! - a lovarda legfontosabb szabályai gyerekeknek

Vigyázz magadra! Légy óvatos! Sokszor úgy érezheted, a szüleid, nagyszüleid túlságosan féltenek téged. Nehéz megértetni velük, hogy a lovaglás vagy a lovardában eltöltött idő nem veszélyes. Képzeld el, sok gyermek emiatt a féltés miatt egyáltalán nem is lovagolhat, és nem mehet lovardába. Vizsgáljuk meg, vajon mik is ezek a veszélyek pontosan! Kinek van igaza? A lovaglás, a ló közelsége veszélyes vagy nem?

Sok olyan történetet hallhattál már, hogy a szomszéd bácsi lova megrúgta a gyerekét, vagy a nagypapa korában a fuvaros bácsi lovai elsodortak valakit, vagy a Kis Juliska akkorát esett a lóról, hogy eltört a karja stb. Javaslom, hogy ezekkel a mendemondákkal ne foglalkozz!

A legfontosabb, hogy minden esetben tartsd be a lovardai szabályokat, még akkor is, ha nem lovardában vagy, hanem magánlótartónál, és jelentős számú balesettől kíméled meg magad.

Emlékszel a lovarda legfontosabb szabályaira?

• A lovardában nem hangoskodunk, kiabálunk!

• A lovardában nem szabad a lovak mellett futni, labdázni, illetve bármilyen más, a lovak nyugalmának megzavarására okot adó tevékenységet folytatni.

• A lovakat oldalirányból vagy szemből közelítjük meg, nem hátulról.

• Ismeretlen lóhoz nem közelítünk, nem etetjük!

• Ismert lovat a megfelelő módon közelítünk meg (megszólítani, várni, majd felvenni a kapcsolatot).

• A lovak/pónik ápolásakor figyeld a jelzéseit. Ha bizonytalan vagy, kérd egy felnőtt segítségét!

• Az istállóba, lovaglókarámba, fedeles lovardába belépéskor „Helyet kérek”, majd megvárni a beengedő jelzést. Ezután lehet lóval vagy anélkül bemenni. Ugyanígy a felsorolt területek elhagyásakor „Helyet kérek”, és a jelzést megvárni.

• Fel- és leszállás a pálya közepén, külső járást szabadon hagyva.

• Felszálláskor ne felejtsd el ellenőrizni a felszerelések állapotát (pl. varrások épsége), illetve, hogy biztosan megfelelően tetted-e föl, meghúztad-e a hevedert.

• Már a ló vezetésekor, illetve ha le kell futószáraznod, akkor is szükséges a kobak, gerincvédő és kesztyű használata.

• Lovagláskor a lovardai „KRESZ” szabályait érdemes átismételni, különösen, ha bizonytalan vagy és többen is lovagoltok egyszerre.

Remélem, saját szemeddel még nem láttál olyan balesetet, melynek során valóban szükség volt védőfelszerelésekre, de sajnos el kell hinned, hogy a felnőttek sok ilyen esetet láttak. Ne hidd el, hogy a gerincvédő kényelmetlen! Válassz olyat, ami kényelmes. Hidd el, széles választékban találsz majd mindenfélét. A kobak szükségességéről remélem, senkit nem kell sokat győzködnöm, a kesztyű pedig megvédi a kezed a horzsolásoktól, bizonyos esetekben súlyos sérülésektől. Ezeket is számtalan anyagból és színben megtalálod a lovasboltok polcain. Válassz olyat, melyet szívesen hordasz!

Megállapíthatjuk, hogy a lovaglás veszélyes sport lehet, ha mindezen szabályokat semmibe veszed, vagy ha a védőfelszereléseket nem hordod.

Természetesen azonban minden szabály betartása és a védőfelszerelés viselése mellett is előfordulnak kisebb-nagyobb balesetek. Amennyiben kisebb balesetről van szó, semmiképpen ne menjen el a kedved. Minden sportban elesnek-leesnek, sérülnek a sportolók. Viszont nagyobb baleset esetében fontos átgondolni, hogy mi váltott ki ekkora problémát és arra sürgősen megoldást kell találni.

Ha minden szabályra kiterjed a figyelmed és igazi lovas emberként állsz a sporthoz, már csak egy dolgod marad: érezd jól magad!

 

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2019/11 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A rendőrlóból lett olimpikon

Épp a minap olvastam egy érdekes cikket George és Monica Theodorescuról, amikor egy orosz barátomtól jött a hír, elment az orosz csoda, az orlov trotter, a gyönyörű szürke Balagur, akit még volt szerencsém fotózni 2005-ben, éppen akkor, amikor lovasával, Alexandra Korelovával először feltűnt Aachenben. A tökéletes piaffot bemutató ló nagy szenzáció volt.

Segítenek megélni a pillanatot

Úgy tűnik, hogy van valami különleges és rejtélyes abban, ha lovakkal vagyunk kapcsolatban. Bármilyen életkorú is az ember, vonzza a lovak varázslatos szépsége, eleganciája, fenséges testtartása és ereje. Ezért úgy tűnik, hogy ma a lovak jelenléte különböző módon megváltoztatja az embereket.

A mongol ősvadon követei a magyar rónán – Przewalski-lovak a Hortobágyon (2. rész)

A Pentezug project koordinátorával, a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársával, Kerekes Violával beszélgettünk a Przewalski-vadlovakról. Munkája során nap mint nap találkozik ezekkel az állatokkal, jól ismeri minden rezdülésüket, közel 300 állat tartozik a felügyelete alá.

Karácsonyi finomságok a lovadnak

Az év legmeghittebb ünnepe a karácsony. A nagy ajándékozásból lovaink sem maradhatnak ki. De mivel kedveskedjünk nekik? A legegyszerűbb persze, ha veszünk nekik valamilyen lócsemegét, amit szeretnek, de a vállalkozó kedvűek, akik ennél személyesebb ajándékra gondoltak, kipróbálhatják a házi lócsemege-készítést.

A megvalósult álom

Megvalósult álomként emlegetik mind a tulajdonosok, mind a szakmai ügyekért felelős üzemeltetők, hogy a Győr-Moson-Sopron megyei Hegykőn egy régi létesítmény felújításával olyan sportistálló jöhetett létre, amelynek Ausztria legeredményesebb díjlótenyésztői közül is vannak már ügyfelei.

Tuti tipp: 31-én irány az Ügetőszilveszter!

Közeleg az Ügetőszilveszter, a Kincsem Park szezonzáró, s egyben legtöbbeket megmozgató rendezvénye. A szervezők idén 20 ezer látogatóra számítanak, éppen ezért sokrétű programmal készülnek, mellyel nemcsak a lóversenyek szerelmeseinek kedveznek.

Különleges alkalom és helyszín – 30. születésnapját ünnepelte a Kisbéri és Gidrán Egyesület

1989–2019 – harminc esztendő telt el az egyesület megalakulása óta. Az 1989-es rendszerváltás után elsőként a Kisbéri-félvér Lótenyésztő Országos Egyesület alakult meg, majd őt követte a többi fajtatenyésztő egyesület.

Karácsonyi ajándékötletek lovasoktól lovasoknak

Közeleg a szeretet ünnepe, s lassan itt az ideje, hogy készülj valami kedves kis aprósággal azok számára, akik fontosak neked.

Jubilál a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület

30 éve – 1989. december 9-én – alakult meg a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület a Kaposvári Egyetem területén, de az akkori szabályozások miatt keszthelyi székhellyel. A hajdani alapító tagok közül kevés ma már az aktív tenyésztő, de a jeles évforduló alkalmával az új generáció tagjai nem feledkeztek meg az alapítókról sem: eszmecserére, baráti beszélgetésre hívták őket.

3,1 százalékkal nőtt a mezőgazdaság termelési értéke idén

A termelési volumen 0,7 százalékos csökkenése, valamint a termelői árak 3,8 százalékos emelkedése következtében a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke 3,1 százalékkal nőtt idén a tavalyihoz képest - közölte első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.