Back to top

Vigyázz magadra! - a lovarda legfontosabb szabályai gyerekeknek

Vigyázz magadra! Légy óvatos! Sokszor úgy érezheted, a szüleid, nagyszüleid túlságosan féltenek téged. Nehéz megértetni velük, hogy a lovaglás vagy a lovardában eltöltött idő nem veszélyes. Képzeld el, sok gyermek emiatt a féltés miatt egyáltalán nem is lovagolhat, és nem mehet lovardába. Vizsgáljuk meg, vajon mik is ezek a veszélyek pontosan! Kinek van igaza? A lovaglás, a ló közelsége veszélyes vagy nem?

Sok olyan történetet hallhattál már, hogy a szomszéd bácsi lova megrúgta a gyerekét, vagy a nagypapa korában a fuvaros bácsi lovai elsodortak valakit, vagy a Kis Juliska akkorát esett a lóról, hogy eltört a karja stb. Javaslom, hogy ezekkel a mendemondákkal ne foglalkozz!

A legfontosabb, hogy minden esetben tartsd be a lovardai szabályokat, még akkor is, ha nem lovardában vagy, hanem magánlótartónál, és jelentős számú balesettől kíméled meg magad.

Emlékszel a lovarda legfontosabb szabályaira?

• A lovardában nem hangoskodunk, kiabálunk!

• A lovardában nem szabad a lovak mellett futni, labdázni, illetve bármilyen más, a lovak nyugalmának megzavarására okot adó tevékenységet folytatni.

• A lovakat oldalirányból vagy szemből közelítjük meg, nem hátulról.

• Ismeretlen lóhoz nem közelítünk, nem etetjük!

• Ismert lovat a megfelelő módon közelítünk meg (megszólítani, várni, majd felvenni a kapcsolatot).

• A lovak/pónik ápolásakor figyeld a jelzéseit. Ha bizonytalan vagy, kérd egy felnőtt segítségét!

• Az istállóba, lovaglókarámba, fedeles lovardába belépéskor „Helyet kérek”, majd megvárni a beengedő jelzést. Ezután lehet lóval vagy anélkül bemenni. Ugyanígy a felsorolt területek elhagyásakor „Helyet kérek”, és a jelzést megvárni.

• Fel- és leszállás a pálya közepén, külső járást szabadon hagyva.

• Felszálláskor ne felejtsd el ellenőrizni a felszerelések állapotát (pl. varrások épsége), illetve, hogy biztosan megfelelően tetted-e föl, meghúztad-e a hevedert.

• Már a ló vezetésekor, illetve ha le kell futószáraznod, akkor is szükséges a kobak, gerincvédő és kesztyű használata.

• Lovagláskor a lovardai „KRESZ” szabályait érdemes átismételni, különösen, ha bizonytalan vagy és többen is lovagoltok egyszerre.

Remélem, saját szemeddel még nem láttál olyan balesetet, melynek során valóban szükség volt védőfelszerelésekre, de sajnos el kell hinned, hogy a felnőttek sok ilyen esetet láttak. Ne hidd el, hogy a gerincvédő kényelmetlen! Válassz olyat, ami kényelmes. Hidd el, széles választékban találsz majd mindenfélét. A kobak szükségességéről remélem, senkit nem kell sokat győzködnöm, a kesztyű pedig megvédi a kezed a horzsolásoktól, bizonyos esetekben súlyos sérülésektől. Ezeket is számtalan anyagból és színben megtalálod a lovasboltok polcain. Válassz olyat, melyet szívesen hordasz!

Megállapíthatjuk, hogy a lovaglás veszélyes sport lehet, ha mindezen szabályokat semmibe veszed, vagy ha a védőfelszereléseket nem hordod.

Természetesen azonban minden szabály betartása és a védőfelszerelés viselése mellett is előfordulnak kisebb-nagyobb balesetek. Amennyiben kisebb balesetről van szó, semmiképpen ne menjen el a kedved. Minden sportban elesnek-leesnek, sérülnek a sportolók. Viszont nagyobb baleset esetében fontos átgondolni, hogy mi váltott ki ekkora problémát és arra sürgősen megoldást kell találni.

Ha minden szabályra kiterjed a figyelmed és igazi lovas emberként állsz a sporthoz, már csak egy dolgod marad: érezd jól magad!

 

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2019/11 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Melyik állat alszik a legkevesebbet?

Nagyon eltérő az állatok alvási ideje. Van amelyik szinte egész nap alszik, de olyan is akad, aki beéri tíz perc pihenéssel. A legkevesebbet alvó állatok listája nem csak a kevés alvásidő miatt érdekes.

Valósággá vált a cowboyok világa hazánkban

Ha az gondoljuk, hogy a western világának alkonyával eltűntek a Vadnyugat lovai a napi használatból, tévedünk. Nem is kell messzire utaznunk, ha látni akarjuk, hogy miként lehet lasszóval befogni, terelni a pusztában szabadon élő marhát.

Átadás-átvétel Mezőhegyesen

Márton napján aláírták az átadás-átvételről szóló iratokat a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt-ben, ezzel a november 11-jétől kinevezett vezérigazgató, Kovács Norbert átvette a cég vezetését.

Szív, erő, tűz, intelligencia - „Aki nem tudja uralni önmagát, soha nem fogja tudni uralni a lovát sem”

Don Alvaro Domecq Romero épp a Bécsi Spanyol Lovasiskolában tartózkodott, amikor egykori tanítványa, a kiváló lovas Javier Ruiz Garrido nyílt edzést tartott az Epona Spanyol Lovasiskolában. Ebből az alkalomból rövid látogatást tett a Borsó család birtokán.

A ló nem barlanglakó - zárt istállós tartási formák

A ló tartásának kényes területéhez érkezünk, ha az istállós tartási formákat kezdjük vizsgálni a ló faji sajátosságainak ismeretében. Az istállós tartásnál csúcsosodnak ki leginkább a ló és az ember közötti faji különbségek.

Clover: hit, remény, szeretet, szerencse

Tavaly készítettünk interjút a Kelet-Németországban élő Kaizinger Balázzsal, aki az Inselhof Gestüt hannoveri és trakehneni magánménesben lovagol azóta is. Tavaly döntőt lovagolt az ötéves oldenburgi Cloverrel a Bundeschampionaton, idén pedig fantasztikus részeredményekkel harmadik lett a döntőben a Klaus Bockmeyer által tenyésztett hatéves, Carrico x Landcapitol származású herélttel.

Egy csapat sem maradt érem nélkül

Megkezdődött az őszi idény a lovastornászok számára, melyet immár hagyományszerűen a Lovasakadémia által szervezett szeptemberi amatőr- és gyermekverseny nyit. A tavalyi névváltozást követően – Kaposvár Kupáról a kaposvári lovastorna-csapat ikonikus lováról Havanna Kupára keresztelték át a versenyt – ezúttal a helyszín is változott.

Hortobágyi vezérek Mongóliában

Mongóliában 1969-ben látták a Przewalski-vadlovak utolsó példányait – a faj kipusztult a természetből. Mindez azzal magyarázható, hogy egy kis sérülékeny populációról volt eleve szó, s az 1940-es évektől a nomádok között széles körben elterjedt modern vadászfegyverekkel vadásztak rájuk, emellett igen kemény telek voltak ebben az időben.

Az állandóság a legnagyobb érték

Az immáron 12. alkalommal megrendezett Nemzeti Vágtának a Hősök tere szolgált helyszínül, és ezúttal október 19–20-án zajlott le, megközelítőleg tízezer látogató jelenlétében. Az esemény zökkenőmentes lebonyolításáért ezer ember dolgozott a helyszínen, ennek is köszönhető, hogy az idei vágta a megszokott, kimagasló nívóval várta az érdeklődőket.

NaNcho lélegzetelállító győzelme a Kincsem Díjban

Nagyon megverte a nemzetközi mezőnyt a négyéves Nancho a Kincsem Díjban, a szezon egyik legjelentősebb versenyében. A magyar mellett cseh és szlovák lovakat felvonultató napon az Imperiál Díjban Bíborhajnal, az Overdose Díjban a cseh Mr. Right, a Magyar Háromévesek Nagydíjában Mont Master, míg a kétévesek Blaskovich Ernő Emlékversenyében Love Forever futtatói vihették haza a trófeát.