0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Afrikában bizonyíthat a magyar agrárágazat

Az elmúlt évtizedekben számos fejlesztés valósult meg Afrikában magyar szakemberek közreműködésével, s úgy tűnik, nem lesz ez másképp a közeljövőben sem. Nagy István agrárminiszter ugyanis sajtótájékoztatón jelentette be: megkezdték a kontinensen annak a mintafarm-hálózatnak a kiépítését, amely a magyar agrárágazat nyereségességét és a helybéliek boldogulását egyaránt szolgálja.

A tárcavezető mindenekelőtt elismerését fejezte ki a sajtóesemény helyszínét adó szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. szakembereinek, akik szavai szerint olyan tudományos bázist hoztak létre és tartanak fenn, amelyre óriási szüksége van a magyar mezőgazdaságnak. Annál is inkább, mivel napjainkban – az éghajlatváltozás korában – az ágazat számos kihívás előtt áll, amelyekre a leghathatósabb válaszokat a nagy hagyományokkal bíró, növénynemesítésre épülő kutatói munka adhatja.

Természetesen Afrikában is szembe kell nézni a változó klíma következményeivel, sőt: a kontinens népességének nagymértékű növekedése mindezt tetézi, ebből adódóan agráriumuk egyre nehezebben tudja tartani a lépést e tendenciákkal. „Az afrikai kontinens gazdaságának fejlesztése egy olyan befektetés, amelyből hazánk nem maradhat ki. Mindez kulcskérdés a magyar mezőgazdaság versenyképessége, különös tekintettel a hazai vetőmagelőállítás és -forgalmazás jövőbeni sikeressége szempontjából is” – magyarázta a tárcavezető.

„A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központtal (NAIK) együttműködve szeretnénk bebizonyítani, hogy a megfelelő fajtaválasztással és technológiák alkalmazásával Afrika szubszaharai térségében megduplázható az előállított élelmiszer mennyisége” – hangsúlyozta Nagy István.

Ennek érdekében nyolc országot lefedő mintafarm-hálózatot hoznak létre, így eltérő éghajlati körülmények közt tesztelhetik a magyar vetőmagok alkalmazkodóképességét, a farmoknak emellett képzési és oktatószerepük is lesz. Az agrárminiszter hozzátette, e törekvések amellett, hogy új dimenziókat nyithatnak meg a magyar mezőgazdasági ágazat számára, a helyiek szülőföldön történő boldogulását is elősegítheti.

A sajtótájékoztatón felszólalt Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója is, akinek szavai szerint az elmúlt évtizedekben komoly elismertséget szereztek maguknak Afrikában a magyar agrárszakemberek, akik a többi közt részt vettek öntözést, illetve halászatot fejlesztő projektekben is.

„A közelmúltban sikerült elismertetni Nigériában két szegedi kukoricafajtát is, ami nemcsak szakmai, hanem agrárdiplomáciai siker is egyben. A kukorica ottani termőterülete tizenhétszer nagyobb, mint a magyarországi, ráadásul a fajták iránt több más nyugat-afrikai ország érdeklődik”

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy hasonló terveik vannak egyes magyar kalászos fajtákkal is, főképp a kontinens keleti részét célozva velük.

Gyuricza Csaba elmondta, a magyar szakemberek jelenleg több technológiai jellegű kísérletet végeznek Észak-Afrika-szerte is, különös tekintettel az erdészet, a kertészet, a növénytermesztés, a méhészet és a halászat területére. „Ez a térség számunkra egy „élő laboratórium, ahol a klímaváltozás hosszútávú hatásait vizsgálhatjuk” – tette hozzá a NAIK-főigazgató.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu