0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Az európai gyümölcspiac telítődött, de India ígéretes lehet

India mind fontosabb piac az európai zöldség- és gyümölcstermelők számára, ugyanakkor az indiaiak is több lehetőséget látnak Európában.

Oliver Huesmann, a Fruitconsulting külkereskedelmi vállalat ázsiai és atlanti térségre szakosodott kereskedelmi igazgatója szerint az európai exportőröknek jobban kellene figyelniük Indiára. Az európai piac ugyanis telítődött, egyes országokban importtilalom van érvényben, az USA büntetővámot vezetett be, éppen ezért más piacok után kell nézni.

A jelenlegi helyzetben India, Kína, Szingapúr és Indonézia a legígéretesebb piacok az európai termelők számára, emelte ki a szakember.

Az európai zöldség- és gyümölcskivitel Indiába 2014 és 2017 között megháromszorozódott, megközelítette a 47 millió eurós értéket. A piacvezető árucikk az alma, annak indiai kiviteli értéke az Európai Statisztikai Hivatal adatai alapján 32 millió euró volt az említett négyéves időszakban.

India legpiacképesebb terménye a csemegeszőlő, termelői számára a legérdekesebb, még föltáratlan piac Közép- és Kelet-Európa.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/fruitnet.com