Back to top

Frutti és Veggi idén sem tétlenkedik

A zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítésére idén eddig több mint 1 millió ember figyelmét hívta fel Frutti és Veggi, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Európai Friss Kalandok c. kampányának két kabalafigurája. Az immár második éve tartó program idei záróeseménye volt a Budapesten megtartott sajtó-workshop.

Fotó: nak.hu
A sajtó-workshop keretében a két kabalafigura mellett Görbicz Anita, Vincze Ottó, valamint Bolyai gyermekotthon lakói is fakanalat ragadtak, s

két különleges zöldség-, illetve gyümölcsételt, valamint az őszi-téli szezon igen nagy népszerűségnek örvendő ételét, a sütőtökkrém-levest és a gombás tésztát készítették el.

A múlt évben indult Európai Friss Kalandok kampány a NAK és az Interfel francia zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet közös munkájának eredménye. A kampány szükségessége megkérdőjelezhetetlen, hiszen a WHO, azaz az Egészségügyi Világszervezet kutatásai is azt támasztják alá, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása pótolhatatlan szerepet játszik a gyermekek fejlődésében, egészségügyi állapotuk javításában, fenntartásában.

Sajnos világtrend, hogy egyre kevesebbet fogyasztunk zöldségből, gyümölcsből, pedig a WHO ajánlása szerint 400 grammot kellene fogyasztani belőlük naponta. De mi magyarok összesen 262 grammot eszünk. Ezzel az Európai Unió sereghajtói közé tartozunk.

Fotó: Tóth Zsigmond
A rendezvényen Süle Katalinnak, a NAK elnökségi szóvivőjének, a szervezet Zala megyei elnökének köszöntőjéből megtudhattuk, hogy

az idei Országos roadshow keretében Frutti és Veggi 15 település családi rendezvényeire látogatott el. S akár csak tavaly, az idén is megrendezték a friss gyümölcsök ünnepét, melyhez még egy rajzpályázat is párosult.

De a két mesehős az Auchan és a Tesco áruházak árukóstolóin is megjelent, akárcsak a Minimax mesecsatorna műsorán. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Kertészeti és Beszállítói Ipari Osztályán rámutatott arra, hogy társadalmi oldalról igen jó a program fogadtatása, ugyanakkor modell értékű az, ahogy a NAK és a francia szakmaközi szervezet együttműködik.

A sajtóeseményen a fent leírtakon kívül mini termelői piacon is bemutatták a hazai friss zöldség-, gyümölcskínálatot az érdeklődőknek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rosszabb az élelmiszerpazarlás helyzete, mint gondoljuk

Holland kutatók szerint a globális élelmiszerpazarlás általános becslései alacsonyak, és úgy vélik, hogy a korábban becsült 214 kalória helyett valójában naponta körülbelül 500 kalória élelmet pazarlunk el fejenként.

Egy ősi növényvédő szer a gyümölcsösben

Vajon mit lehet még a rézről mondani, gondolhatják sokan. A Bayer Gyümölcs Szimpoziumának akasztói állomásán Szabó Árpád, a BVN Növényvédő Kft. képviseletében alapos választ adott.

A szomszéd kertészete mindig zöldebb?

Huszonegy éve kezdte bevezetni a hazai kertészeti termesztésbe a hatékonyságot növelő biostimulátorok használatát a Malagrow Kft. Most gazdasági konferenciát rendeztek, ahol a kelet-európai versenytársaink gyakorlatába nyerhettünk betekintést. A magyar kertészeti ágazatoknak jó adottságai és hagyományai vannak, de a világ változik, amit nekünk is követni kell.

FruitVeb: kevés gyümölcs termett tavaly

Elsősorban a kedvezőtlen időjárás és a megelőző év kiugró terméseredményei miatt csökkent jelentősen, mintegy 683 ezer tonnára tavaly a Magyarországon termesztett gyümölcs mennyisége a megelőző évi 1,158 millió tonnáról, legnagyobb mértékben az almatermés esett vissza.

Határérték feletti mennyiségben talált káros anyagot a Nébih egy kakaóporban

Határérték felett tartalmaz káros anyagot a Tesco által forgalmazott, saját márkás kakaóporok egyike - olvasható a jogsértések listájában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján.

Kutyákkal a kórokozók ellen

Az Amerikai Mezőgazdasági Kutatószolgálat (ARS) tudósai által speciálisan kiképzett kutyák bizonyultak a leghatékonyabbnak a huanglongbing, más néven a citruszöldítő baktérium kimutatására.

A szakma világtalálkozója

A sokéves hagyományt folytatva, február első hetében újra összegyűlt a berlini vásárközpontban a gyümölcs- és zöldségszakma színe-java: termelők, export- és importőrök, nagy- és kiskereskedők, a nemesítés, a növényvédelem, a csomagolás, szállítás, logisztika, marketing és a tanúsítóhelyek szakértői – ezúttal a fenntarthatóság, az innováció és a jobb kilátások jegyében.

Ne siessünk a palántaneveléssel!

Enyhe tél végén járunk, tavaszias a hangulat, sokaknak viszket a tenyere, hogy végre kerti munkákba kezdjenek. Ki kell várni azonban mindennek az alkalmas idejét, főként a palántanevelésnél figyeljünk arra, hogy mikor lehet majd kiültetni azokat a kertbe. A palántanevelés fogásairól és megfelelő időzítéséről beszélt a Budapesti Kertbarát Szövetség tavaszváró Nyitnikék rendezvényén Zatykó Lajos nemesítő.

Agroerdészet gyümölccsel és zöldséggel

Az idén Országfásítási Programot indított az agrártárca, aminek az összes felhívása még nem jelent meg. Tudható, hogy nemcsak erdőtelepítésben lehet gondolkodni, utcafásításra, intézményi szintű faültetésre is lehetőség nyílik és agroerdészet is szóba jöhet. Ez utóbbi tervezéséhez nyújt segítséget a francia gyakorlati tapasztalatok összegzése.

Kevésbé gyümölcsöző gyümölcsöseink

„A magyarországi gyümölcstermesztés heterogén, a termelői színvonal igen változatos” - hívta fel a kialakult helyzetre a figyelmet Hunyadi István. A FruitVeb szakmai igazgatója, a Bayer Gyümölcs Szimpóziumán tartott előadásában nem fukarkodott a kritikával.