Back to top

Frutti és Veggi idén sem tétlenkedik

A zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítésére idén eddig több mint 1 millió ember figyelmét hívta fel Frutti és Veggi, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Európai Friss Kalandok c. kampányának két kabalafigurája. Az immár második éve tartó program idei záróeseménye volt a Budapesten megtartott sajtó-workshop.

Fotó: nak.hu
A sajtó-workshop keretében a két kabalafigura mellett Görbicz Anita, Vincze Ottó, valamint Bolyai gyermekotthon lakói is fakanalat ragadtak, s

két különleges zöldség-, illetve gyümölcsételt, valamint az őszi-téli szezon igen nagy népszerűségnek örvendő ételét, a sütőtökkrém-levest és a gombás tésztát készítették el.

A múlt évben indult Európai Friss Kalandok kampány a NAK és az Interfel francia zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet közös munkájának eredménye. A kampány szükségessége megkérdőjelezhetetlen, hiszen a WHO, azaz az Egészségügyi Világszervezet kutatásai is azt támasztják alá, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása pótolhatatlan szerepet játszik a gyermekek fejlődésében, egészségügyi állapotuk javításában, fenntartásában.

Sajnos világtrend, hogy egyre kevesebbet fogyasztunk zöldségből, gyümölcsből, pedig a WHO ajánlása szerint 400 grammot kellene fogyasztani belőlük naponta. De mi magyarok összesen 262 grammot eszünk. Ezzel az Európai Unió sereghajtói közé tartozunk.

Fotó: Tóth Zsigmond
A rendezvényen Süle Katalinnak, a NAK elnökségi szóvivőjének, a szervezet Zala megyei elnökének köszöntőjéből megtudhattuk, hogy

az idei Országos roadshow keretében Frutti és Veggi 15 település családi rendezvényeire látogatott el. S akár csak tavaly, az idén is megrendezték a friss gyümölcsök ünnepét, melyhez még egy rajzpályázat is párosult.

De a két mesehős az Auchan és a Tesco áruházak árukóstolóin is megjelent, akárcsak a Minimax mesecsatorna műsorán. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Kertészeti és Beszállítói Ipari Osztályán rámutatott arra, hogy társadalmi oldalról igen jó a program fogadtatása, ugyanakkor modell értékű az, ahogy a NAK és a francia szakmaközi szervezet együttműködik.

A sajtóeseményen a fent leírtakon kívül mini termelői piacon is bemutatták a hazai friss zöldség-, gyümölcskínálatot az érdeklődőknek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A növénynemesítés jó üzlet

Minden termékcsoportban nettó növekedést ért el a KWS, a világ egyik vezető növénynemesítő vállalata. A napokban nyilvánosságra hozott éves pénzügyi jelentés szerint 2018/19-ben a vállalat éves nettó jövedelme elérte a 104 millió eurót.

A gyümölcslevektől a gyógyszirupokig

Azt gondoltuk, hogy a gyógyhatásuk miatt isszák majd a szirupjainkat, de aztán kiderült, hogy elsősorban azért, mert finomak – mondta Fatér Balázs István, a csáfordi Natúr Ízek Szociális Szövetkezet egyik alapítója és szakmai vezetője, aki azt is elárulta, hogy miként jutottak el a gyógyteáktól a gyógynövényszirupokig, illetve, hogy miért tartja fontosnak, hogy óvodásoknak szervezzenek programot.

Zöldségbemutató 4 méterrel a tenger szintje alatt

Egy kiváló zöldségbemutatón, jó 4 méterrel a tenger szintje alatt mi sem jut az ember eszébe, mint hogy ezen a helyen 400 éve még bálnavadászok hajtották a ladikjukat. Vajon újabb 400 év múlva mi lesz a holland polderekből? Szeptember utolsó hetében évek óta megnyitja kapuit a Bejo Zaden. A vetőmag-nemesítő és -előállító cég warmenhuizeni kísérleti központja ilyenkor négy napra átjáróházzá válik.

Véget ért a szezon, de nem múlt el nyomtalanul - Növényvédelmi előrejelzés

Kezdjük meg a fölkészülést a jövő évi növényvédelemre, ehhez pedig legelőször is mérjük fel, hányadán állunk a károsítókkal. Az őszi betakarítás kiváló lehetőség, hogy megismerjük, mennyire fertőzött a terület talajlakó kártevőkkel, a metszés előtti átvizsgálás során pedig gyorsan kiderül, hogy mennyire fertőzöttek a fák.

Nagy István: a méztermelés a jövőnket jelenti

A „mézes reggeli” programot 2007-ben indították el Szlovéniában, hogy felhívják a gyerekek figyelmét a mézfogyasztás fontosságára. Magyarország 2014-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, melynek mostanra már ezernél is több hazai iskola ad otthont. Így történt ez a tolna megyei Tamásiban is, ahol a programot a „Legyen minden nap mézes nap” mézfogyasztás-ösztönző kampány részeként tartották meg.

Gyerekrajzokon a családok kedvenc zöldségei

Idén is nagy sikernek örvendett a Bonduelle óvodásokat és általános iskolásokat megszólító, "A család kedvenc zöldségei" címmel meghirdetett rajzversenye. A díjátadó ünnepséget a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ dísztermében rendezték.

Megéri többet áldozni az állatjólétre?

Keresik-e a vevők a magasabb élelmiszerbiztonsági és állatjóléti követelményeknek eleget tevő gazdálkodók termékeit? Hajlandók többet fizetni értük? Kik azok, akiknek a vásárlás során hívó szó a „boldog csirke”, a fiatalabbak vagy az idősebbek, a nagy városokban élők, a magasabb végzettségűek? Ilyen kérdésekre keresték a választ a tajvani Chaoyang Műszaki Egyetem kutatói a közel múltban.

Alig nőttek a mezőgazdasági termelői árak szeptemberben

Szeptemberben a mezőgazdasági termelői árak mindössze 1,1 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál.

Az alma a nyerő

Az optimisták szerint a beregi táj hamarosan a határ mindkét oldalán egységes arcot mutat. Merész álmainkban a térség mindkét részén szakszerűen gondozott, bőven termő gyümölcsösök húzódnak majd, és a jövőben ilyenek alkotják a kultúrtáj jelentős részét. Természetesen sok még a teendő, mire eljutunk idáig, rengeteg kihívással kell szembenézni, állítják a kárpátaljai gazdák.

Csalók élnek vissza a Tesco nevével

Csalók élnek vissza a Tesco nevével, ismeretlenek hamis nyereményjátékot hirdetve próbálnak adatokat megszerezni a vásárlóktól - tájékoztatta az áruházlánc kedden az MTI-t.