Back to top

A kókuszvíz az új csapvíz?

Az utóbbi években a kókuszvíz népszerűsége jelentősen megnövekedett, nem meglepő, hiszen úgy emlegetik, hogy a „természetes, egészséges" ital. De vajon valóban egészséges, vagy inkább maradjunk csak a jól bevált csapvíznél? Öt szakértő adott választ a kérdésre.

A pálmafákkal körülölelt trópusi szigeteken a turisták a kókuszdióba szúrt szívószállal közvetlenül a gyümölcsből szürcsölik a kókuszvizet – olvasható az Ecowatch oldalán. A kedvelt nedű azonban ma már számos bolt polcain is elérhető, persze modernebb, kevésbé természetes csomagolásban.

Fontos leszögezni, hogy

a kókuszvíz a még éretlen, zöld kókuszdióban található folyadék, nem szabad tehát összekeverni a magasabb zsírtartalmú rokonával, a kókusztejjel, amit a már érett kókuszdióból nyernek ki.

Az ital népszerűsége elsősorban annak köszönhető, hogy az egészséges életmódot hivatott képviselni, hiszen nagyon alacsony a zsírtartalma, és az összetevőit tekintve a szervezet számára hasznos, jótékony tápanyagokat tartalmaz, mint például B vitaminokat (B2, B3), C vitamint, káliumot és nátriumot. Fontos azonban kiemelni, hogy cukor is van benne.

Az ital természetesen előforduló cukortartalmával kapcsolatban Dr. Alessandro R Demaio arra hívja fel a figyelmet, hogy bár a kókuszvíz kevesebb cukrot tartalmaz, mint más gyümölcslevek, nem szabad elfelejtkezni arról, hogy ettől függetlenül tartalmaz cukrot, vagyis a fogyasztása szükségtelen cukorbevitelt eredményez. Véleménye szerint

időről időre bátran fogyasztható amolyan finomságként, a mindennapi folyadékbevitel tekintetében viszont a hagyományos csapvizet javasolja.

Clare Collins táplálkozási tanácsadó csakugyan amellett foglalt állást, hogy nem érdemes lecserélni a csapvizet kókuszvízre. Kiemelte, hogy bár van néhány olyan termék a boltok polcain, amik tiszta kókuszvizet tartalmaznak, de a legtöbb más összetevőkkel is kiegészül. Ezeknek a készítményeknek a fogyasztásával a kókuszvíz cukortartalmán felül még plusz, azaz felesleges energiát viszünk be a szervezetünkbe, szemben a csapvízzel, aminek nulla a kalóriatartalma. Érdemes tehát minden terméknek ellenőrizni az összetevőit. 

Emma Beckett, élelmiszer szakértő álláspont az, hogy a kókuszvíz túl van népszerűsítve. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy

nem egy-egy elfogyasztott étel vagy ital az, ami jó vagy rossz, az étrendünk az, ami összességében számít.

A szakértő szerint sokak számára pozitívumnak tűnhet például az, hogy más italokkal összehasonlítva a kókuszvíznek magas a káliumtartalma, a kálium ugyanis fontos a szervezet számára. A legtöbb embernek azonban egyáltalán nem alacsony a kálium a szervezetében, mivel a gyümölcsökkel és a zöldségekkel bőven elegendőt fogyasztunk (például egy normál méretű krumpli annyi káliumot tartalmaz, mint 330 ml kókuszvíz), így nem tekinthető kifejezetten hasznosnak.

A megkérdezettek közül Rebecca Charlotte Reynolds, táplálkozási tanácsadó volt az egyetlen, aki szerint valóban egészséges a kókuszvíz, különösképp mivel vitaminokat, ásványi anyagokat és növényi hormonokat tartalmaz, amik számos módon pozitív hatással lehetnek az egészségre. Kiemelte, hogy hasznos lehet például a rehidratációban sok izzadás, hasmenés vagy hányás esetén.

A szakértő azonban azt is hozzátette, hogy ha figyelnünk kell a testsúlyunkra és a pénztárcánkra, akkor a csapvíz mégiscsak jobb választás.

A kókuszvíz jó rehidratáló tulajdonságát megcáfolva Rosemary Stanton, táplálkozási tanácsadó többek között azt hozta fel érvként a kókuszvíz ellen, hogy egy megbízható tanulmány szerint az ital nem segíti elő jobban a folyadékpótlást, mint a hagyományos csapvíz. A 2017-ben biciklisek segítségével végzett kutatás eredményei szerint ugyanis a kókuszvíz nem javított a kerékpárosok teljesítményén, sőt azok, akik kókuszvizet fogyasztottak, kevesebb folyadékot ittak, mint azok, akik vizet. A szakértő szerint a kókuszvíz alkalmanként jó frissítő ital lehet, de a hagyományos vizet ajánlja.

Forrás: 
Ecowatch

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Félre az előítéletekkel! - A pecsenyegalambok húsának fontosabb jellemzői

Napjainkra a galambhús lényegében eltűnt az átlag­ember asztaláról, pedig ahhoz, hogy húsgalambokat tenyésszünk, és ízletes galambhúst fogyaszthassunk, sok ember számára még ma is adottak a lehetőségek.

Megugrott a cukor ára

A fehér cukor ára a tőzsdén három év legmagasabb szintjére emelkedett, utoljára 2017. júliusában voltak ilyen magasak. A londoni tőzsdén az árfolyamok meghaladták a 400 USD/tonna összeget. New Yorkban is ugyanolyan gyors az emelkedés, mint Európában.

Ételt ne dobj ki – zöldség, gyümölcs

Világszerte 820 millió ember éhezik, és kétmilliárd fő szenved az alultápláltságtól. Szakemberek szerint az éhezők számának csökkentéséhez először az élelmiszer-veszteséget és -pazarlást kell mérsékelni. Erre SAVE FOOD néven világméretű programot is indított az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO). Azonban a pazarlás vagy takarékosság a konyhában kezdődik.

A McDonald's nem kis tételben vásárol magyar alapanyagokat

A KPMG hatástanulmánya szerint a magyarországi McDonald's teljes GDP-hatása 2014 és 2018 között elérte a 153,4 milliárd forintot. Különböző adók és járulékok formájában 2009 és 2018 között a vállalat és franchise partnerei 82,6 milliárd forintot fizettek be a magyar államháztartásba, miközben több mint 27 milliárd forint értékben végeztek beruházásokat - közölte az étteremlánc az MTI-vel.

Nagy, téli Nébih ellenőrzés: jól vizsgáztak az ünnepi vásárok

A téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés – a korábbi évekhez hasonlóan –decemberben zajlott az ország teljes területén. A kormányhivatalok és a Nébih szakemberei csaknem 2.600 létesítményt és több mint 13.800 élelmiszert vizsgáltak.

Idén is félmillió gyermek jut friss zöldséghez, gyümölcshöz és tejtermékhez az iskolaprogramokban

Több százezer gyermek jut friss zöldséghez, gyümölcshöz, valamint tejtermékhez az iskolatej-, valamint az iskolagyümölcs- és iskolazöldség programokon keresztül, amelyre a kormány ebben a tanévben összesen 7,81 milliárd forintot fordít. Az iskolagyümölcs- és iskolazöldség programban 2309 általános iskola 536 ezer tanulója, az iskolatej programban pedig 2678 iskola 435 ezer diákja vesz részt.

Olvad a jég a Himaláján: a növények meg egyre jobban benépesítik a Mount Everest térségét

Egy új jelentés szerint a Mount Everest körüli területek újabb részein kezdett el nőni a növényzet, mivel a hőmérséklet növekedése megolvasztja a jeget a Himaláján.

Kecskesajt sült dióval, áfonyával

Tusz Emese élete alapjaiban megváltozott, amikor otthagyta tanári állását, és kecskesajtkészítéssel kezdett foglalkozni. Azt mondja, nem bánta meg a döntést, imádja a szabadságot és a kreativitást, amit az új munkája nyújt.

A stresszhatás jót tesz a növényeknek?

Sokáig a tökéletes és sértetlen növények termesztésén volt a hangsúly. Egy új kutatás szerint azonban nem baj, ha egy kicsit megsérülnek és stresszhatás éri őket. Sőt, előnyü(n)kre válhat! Egészségesebb lesz a termésük.

Már dolgoznak a "vegán csirkén"

Az Egyesült Királyság legnagyobb pékséglánca már dolgozik egy csirkehúst helyettesíteni kívánó vegán terméken. A vásárlók imádták a növényi "kolbásszal" töltött péksüteményüket, ezért tovább bővítik az izgalmas ízvilágú vegán menüt.