Back to top

Még korántsem működik magától

A precíziós növénytermesztésről, annak bizonyos elemeiről tart rendezvénysorozatot ebben a hónapban az Axiál. November 5-én Csornán, 7-én pedig Baján várták az érdeklődőket; 19-én Hódmezővásárhelyen, 21-én pedig Szolnokon folytatódik a program, amelyeken az általuk kínált Vantage technológiai megoldásokat is bemutatják.

Ahogy a cég szakembereitől már sokszor hallottuk, a precíziós növénytermesztés annyit tesz, hogy a megfelelő helyen, a megfelelő időben a megfelelő műveletet végezzük, nem utolsó sorban a megfelelő módon. De miért kell ezt sokadszor is elmondani, amikor erről már jószerivel mindenkinek van valamilyen ismerete? – tette fel a kérdést a rendezvény házigazdája, Mesterházi Péter Ákos, az Axiál Kft. precíziós gazdálkodási csoportvezetője.

A Vantage technológiai megoldásokat Okvátovity István, az Axiál Kft. térinformatikai fejlesztője és Mesterházi Péter Ákos precíziós gazdálkodási csoportvezető mutatta be
Mint mondta azért, mert a megjelenésekor elterjedt téves nézet szerint a precíziós gazdálkodás egy olyan kész és komplett technológiai megoldás, ami magától és könnyedén működik. Bár van benne némi igazság, ma már tudjuk, hogy nincs teljesen így, mondta a szakember a Vantage precíziós növénytermesztési nap bajai állomásán.

A kezdeti megoldásokhoz képest valóban többet tud a technológia, a teljes automatizmustól azonban messze van, az még mindig a jövő.

Ma még, az élelmiszeriparban használatos HACCP-hez hasonlatosan, a kockázatelemzésnél és a technológia kritikus pontjainak meghatározásánál tartunk, hogy kiderüljenek a benne rejlő lehetőségek és (ha vannak ilyenek) veszélyek. A precíziós gazdálkodás ugyanis egyelőre elég bonyolult, sok lépésből áll, amelyek mindegyikében ott a lehetőség a hibára. Ha nem pontosak az adatok, egyre messzebb kerülhetünk az eredeti céltól, a minél hatékonyabb, jövedelmezőbb gazdálkodástól.

Csornai Gábor: pontos adatok használatával 15 és 25 ezer forint között lehet a hektáronként elérhető többletjövedelem
Ehhez a gondolathoz csatlakozva a rendezvény egyik előadója, Csornai Gábor, a Cosima Tanácsadó és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója is a pontatlan mérésből, a rossz nyilvántartásból adódó veszteségekre hívta fel a figyelmet.

Mint mondta, a rossz, akár 7-10 százalékos eltérést mutató adatokon alapuló tápanyag-kijuttatás esetén is nagyon megemelkedhet a veszteség a tábla átlagos hozamára illesztett dózishoz képest.

Előfordulhat tehát olyan helyzet, olyan rossz mérés és zónázás, amikor a tábla átlagos hozamának megfelelő azonos tápanyag-kijuttatás is jobb megoldásnak tűnik egy ellátottság tekintetében nagy szabdaltságot mutató területen. Az ebben rejlő ellentmondásra vonatkozó kérdésünkre válaszolva Csornai Gábor elmondta, hogy amerikai kollégái is arra hívják fel a figyelmet, hogy nem szabad feltételek nélkül lelkesedni a precíziós gazdálkodásért, mert a felmérések egyelőre elég szolíd többlethasznot mutatnak ki a hagyományos, az átlaggal történő műveléshez képest. „Ez nem ellentmondás, ez azért van, mert nem pontosak az adatok”, mondta, hozzátéve, hogy nem kell tűpontosnak lenni, „de azért Augiász istállójában tapasztaltaknál nagyobb rendben kell legyenek!”

Ha ugyanis valaki 3 százalékos hibával adja meg a táblája területét, és 10 százalékos pontatlansággal ismeri annak az adott táblának a termését, az máris 13 százalékos relatív hibát okoz ugyanennél a táblánál.

A résztvevők megismerkedhettek a Trimble Ag szoftver használatával is
Miközben úgy gondolja, hogy tökéletes tervet készített a trágyázásra, ez a 13 százaléknyi eltérés meglepetésszerűen megnöveli a veszteségeket minden irányba. Egyrészt, ha kevesebb műtrágyát használ, az a lehetséges termést tartja vissza, másrészt ha többet, akkor meg „pancsol” a műtrágyával. Ez pedig jövedelemkieséssel és költségnövekedéssel jár. A pontossággal, a térinformatika helyes használatával tehát pénzt takaríthatunk meg és nyerhetünk, a szakember szerint 15 és 25 ezer forint között lehet a hektáronként elérhető többletjövedelem a jó átlagos gazdálkodáshoz képest.

A rendezvényen előadást tartott Verőné dr. Wojtaszek Margolzata, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézet egyetemi docense Távérzékelés a precíziós gazdálkodás szolgálatában: látvány vagy tudomány? címmel. Előadását a Magyar Mezőgazdaság későbbi számában ismertetjük, itt arra hívjuk fel a figyelmet, hogy

a karon új szakirányú továbbképzés indult tavaly februárban, ahol aktuális műszaki, térinformatikai ismereteket és piacképes tudást nyújtanak a hallgatóknak.
Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Koronavírus: egyelőre nincs hiány gépalkatrészből

A koronavírus-helyzetre való tekintettel kulcskérdés: rendelkezésre állnak-e hazánkban azok az alkatrészek, melyekre az élelmiszer-előállításhoz nélkülözhetetlen mezőgépek esetleges meghibásodásakor van szükség. A többi közt erről is beszélgettünk Umenhoffer Péterrel, az Axiál Kft. marketingigazgatójával.

Axiál: újabb feladatok idén is

A bajai központú Axiál Kft. sajtótájékoztatón fogadta az érdeklődőket az AGROmashExpo második napján. Az eseményen beszámoltak az elmúlt évek tapasztalatairól, s beszámoltak 2020-as terveikről.

Korszakváltás küszöbén: csak folyamatos fejlesztésekkel maradhatunk versenyképesek

Csillagos ötöst kapott a magát ötcsillagos városnak nevező Sárvártól az Axiál legújabb telephelye, amit december 19-én adtak át a Vas megyei településen.

Minden egy helyen az AXIÁL-nál

Magyarország egyik meghatározó mezőgazdaságigép-forgalmazó vállalkozása, az AXIÁL Kft. ismét ott lesz a 2020. január 22. és 25. között megrendezésre kerülő AgrárgépShow rendezvényen, melynek a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ ad otthont.

JAGUAR sok újdonsággal és új topmodellel

A CLAAS bemutatta a JAGUAR 990-et, a 900-as silózó sorozat legújabb topmodelljét. A gép TERRA TRAC gumihevederes járószerezettel is elérhető. A JAGUAR 970-ben a Stage V károsanyag-kibocsájtási normáknak megfelelő új motor dolgozik. Ezenkívül mind a 900-as, mind a 800-as sorozat tagjait az új, érintőképernyős CEBIS központi elektromos információs rendszerrel látta el a gyártó, és számtalan további fejlesztés található a gépekben.

A CARGOS most TIM SPEED CONTROL-lal

A TIM SPEED CONTROL-lal a CARGOS 9000 és 8000 kombikocsik mostantól a traktor sebességét is képesek kontrollálni. Az ISOBUS-funkció a megfelelő tanúsítvánnyal rendelkező erőgépekkel, gyártófüggetlenül tud dolgozni.

A korszerű helyspecifikus tápanyag-gazdálkodás hátterében

A SMARTFARM konferencia második, talajmenedzsmenti aktualitásokkal foglalkozó napján előadást tartott Okvátovity István, az AXIÁL Kft. térinformatikai fejlesztője is, méghozzá korszerű és szakszerű helyspecifikus tápanyag-gazdálkodási technológia címmel.

Az eddigi legnagyobb szabású SMARTFARM-ra készülnek

Szűk egy hónap múlva kezdetét veszi a SMARTFARM - Magyarország legnagyobb precíziós szántóföldi bemutatója, a Bábolnai Gazdanapok programjainak "zászlóshajója". A rendezvényen, amely az eddigieknél hosszabb, így tartalmasabb is lesz, a szakma legjelesebb képviselői vesznek részt ezúttal is - lássuk, mivel készülnek idén!

LEXION – a második generáció

A CLAAS szokásos, szakújságíróknak rendezett nemzetközi konferencián mutatta be idei újdonságait Franciaországban a napokban. A német vállalat látványos bemutatóval és éjszakai fotózással várta a világ számos országából összetoborzott sajtósokat, itt lehetett először látni munka közben a második generációs LEXION kombájnokat.

Új vezetőségi struktúra a CLAAS -nál

A CLAAS, a vezető nemzetközi mezőgépgyártók egyike az új üzleti év kezdetével, 2019. október elsejétől megváltoztatja vezetőségi struktúráját, és bevezeti a Konszernvezetőség elnöke / Chief Executive Officer (CEO) munkakört.