Back to top

Tíz franciából kilenc - a bio már sokkal több, mint trendi

Mind népszerűbbek a bioélelmiszerek Franciaországban. Forgalmi értékük tavaly felszökött 9,7 milliárd euróra, mindössze egy év alatt 1,4 milliárd euróval többet költöttek a francia fogyasztók bioélelmiszerekre.

2018-ban 10 franciából 9 alkalmanként, közel háromnegyedük pedig rendszeresen fogyasztott bioélelmiszert. Ezt a villámgyors növekedést észlelve az idei, Párizs szomszédságában rendezett Natexpón több mint 600 kiállító jelent meg. Ez a rendezvény a biotermékek legnagyobb kiállítása és vására, mely nemcsak az újabb termékek bemutatására ad alkalmat, hanem a kapcsolatok építésére, újabb alapanyagforrások földerítésére is.

Franciaországban már ma is 5 százalék körüli a bioélelmiszerek aránya, és a fenntartható jövő érdekében ez várhatóan növekedni fog.

A kiskereskedelmi láncokban is érezhető a változás, mind több példa mutatja a fenntarthatóság melletti elköteleződésüket, miközben vitát gerjeszt a biozöldségek és biogyümölcsök műanyagokba csomagolása, avagy a biogazdálkodás a fűtött növényházakban.

Egyre népszerűbbbek a biozöldségek
Fotó: Tömpe Anna

A vendéglátásban is mindinkább igénylik a biofogásokat. A franciák 78 százaléka szeretné, ha kínálnának bioételeket is az éttermekben, 76 és 74 százalékuk szerint pedig a kórházakban és az idősotthonokban is szükség lenne rájuk.

Ezzel összhangban az iskolai és gyerekétkeztetésben résztvevő konyhák 85 százaléka nyitott a bioélelmiszerekre, és az Agence Bio felmérése szerint a kereskedelmi vendéglátóhelyek 46 százaléka használt bioalapanyagokat 2018-ban.

Egy másik felmérésből az derült ki, hogy a biotermékeket fogyasztó franciáknak több mint a fele 1980 és 2000 közt született. Gyakran az első gyermekük születésekor fordultak a biotermékek felé, azaz átlagosan 28 éves korukban. Közöttük többségben vannak a nők és a közepes városokban lakók, derül ki a reussirfl.com és a ouest-france.fr oldalak összeállításaiból.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kecskesajt sült dióval, áfonyával

Tusz Emese élete alapjaiban megváltozott, amikor otthagyta tanári állását, és kecskesajtkészítéssel kezdett foglalkozni. Azt mondja, nem bánta meg a döntést, imádja a szabadságot és a kreativitást, amit az új munkája nyújt.

Már dolgoznak a "vegán csirkén"

Az Egyesült Királyság legnagyobb pékséglánca már dolgozik egy csirkehúst helyettesíteni kívánó vegán terméken. A vásárlók imádták a növényi "kolbásszal" töltött péksüteményüket, ezért tovább bővítik az izgalmas ízvilágú vegán menüt.

Gyorsabb, egyszerűbb metszés: a szőlőültetvények előmetszése

A szőlőültetvények metszése alapvető termesztéstechnológiai művelet, melyet kézzel vagy gépesítve, de minden ültetvényben elvégzünk. Az előmetszéssel megkönnyíthetjük a metszést végzők munkáját és lerövidíthetjük az erre fordított időt.

KSH: a sertés- és a gyümölcsárak felpörgették a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedését

Tavaly novemberben elsősorban a gyümölcsök és a sertés felvásárlási árának jelentős emelkedése miatt az októberi 2,3 százalékosról 5,2 százalékosra ugrott a mezőgazdasági termelői árak éves növekedése - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

A Nestlé csaknem 2 milliárd svájci frankot ruház be a csomagolási megoldások fejlesztésébe

Csaknem 2 milliárd svájci frankot ruház be a Nestlé, hogy áttérjen az újonnan gyártott műanyagokról az élelmiszeripari minőségű újrahasznosított műanyagok használatára és felgyorsítsa az innovatív fenntartható csomagolási megoldások fejlesztését - közölte a svájci élelmiszeripari vállalat csütörtökön.

Ismét útnak indította iskolai edukációs roadshowját a Tej Terméktanács

„Van itthon tej” elnevezéssel ismét útnak indította iskolai edukációs kampányát a Tej Terméktanács, amelynek célja a tejfogyasztás népszerűsítése, valamint a tej pozitív élettani hatásainak bemutatása a gyermekek számára.

Megtartó anyaföld

Azok többsége, akik a magyar nemzet jövőjéért felelősséget éreznek, egyetértenek abban, hogy a globalizációval járó kihívások közül az egyik legnagyobb probléma a szülőföldről való elvándorlás. Az ősi föld elhagyása a kárpátaljai magyarok körében oly jelentős mértékűvé vált a mögöttünk hagyott években, hogy egyik napról a másikra megállítani lehetetlen.

Spektroszkópia segít értékelni a hús minőségét

Marhahús minőségének értékelésekor hagyományosan egy szakértő ellenőrzi a hús színét, a rostok mintázatát (márványozottság), a hasított súlyt stb. Az ilyen mérés azonban időigényes és lényegesen függ az illető szakértő szubjektív véleményétől.

Az éghajlatváltozás lesz a Grüne Woche 2020 fő témája

A fenntarthatóság, a természeti erőforrások megőrzése és a környezetbarát termelési módszerek lesznek a leginkább terítéken a világ vezető mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti vásárán. Még meg sem nyílt a kiállítás, máris rekordok születtek: 72 országból több mint 1800 kiállító mutatja be termékeit. A partnerország idén Horvátország, amely „A mezőgazdaság kultúráját” viszi el Berlinbe.

Forralt bor: egy igazi lélekmelengető ital

A tél mindezidáig megtréfált bennünket. Az igazi forraltborfogyasztók legnagyobb bánatára nem jöttek igazán a hidegek, az arcra piros színt festő, a kezünket gémberítő zimankó. Pedig a forraltborhoz nem csak megfelelő alapanyagok, hanem megfelelő külső körülmények is szükségeltetnek.