0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Ufóméretű drón Hannoverben

Sci-fibe illő méretű drónnal készül a John Deere a hannoveri Agritechnica kiállításra. A 9,2 méter átmérőjű repülő szerkezetet a dróntaxik fejlesztésében úttörő Volocopter céggel közösen tervezték, és egyedülálló újítás a mezőgazdaságban, ahol eddig még csak lényegesen kisebb drónokkal jelentek meg a gyártók. Számos feladatra lesz alkalmas, egyelőre a permetezéshez való kiegészítőkkel szerelték fel.

A világ mezőgép-iparának csúcsa vonul fel november 10–16. között Hannoverben, a kétévente rendezett Aritechnica kiállításon. A John Deere is rengeteg „klasszikus” újdonsággal készül, az egyik legnagyobb durranása azonban vélhetően a Future Technology Zone szektorban bemutatandó VoloDrone lesz. Bár a logisztika, sőt a személyszállítás területén is mind intenzívebben foglalkoznak a nagy teherbírású drónok fejlesztésével, az agráriumban egyelőre még nem jelent meg ez a kategória, átütő újdonság tehát a kiállításra szánt prototípus.

Ahogy a sajtóközleményben olvasható, a fejlesztéshez összeadták erőforrásaikat és tapasztalatukat a két szakterület óriásai: a John Deere-nél mindent tudnak az agrárium drónokkal kapcsolatos igényeiről, a Volocopter pedig a légitaxi-technológia témájában van mindenki másnál jobban otthon. Mindkét cég hatalmas potenciált lát a nagy teherbírású drónok mezőgazdasági alkalmazásában.

A VoloDrone-nak már a megjelenése is tekintélyes, átmérője 9,2 méter, és 18 rotor emeli a magasba.

Elektromos meghajtású, lítium-ion akkumulátora egy feltöltéssel 30 percnyi repülést bír. Röptethető távirányítással, vagy automata üzemmódban, előre beprogramozott útvonalon.

A 200 kilogrammos teherbírás példátlan a mezőgazdasági célra fejlesztett drónok között. Szabvány csatlakozópontjaira számos eszközt lehet majd egyszerűen felszerelni, a prototípuson két permetlétartály, egy szivattyú és egy permetezőkeret kapott helyet. Az alacsony repülési magasságnak köszönhetően egyedülállóan nagy területteljesítményre képes, egy óra alatt 6 hektárt tud lepermetezni.

A helikopterek fenntartható, hatékony és kimondottan gazdaságos alternatívájának szánják a gyártók.

Üzemi tesztelése a következő szezonban folytatódik.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/John Deere