Back to top

Új, invazív meztelencsigák: hogyan védjük kertjeinket?

Amint arról a közelmúltban beszámoltunk, két új meztelencsiga-faj is megjelent hazánkban. Nemzetközi irodalom alapján mutatjuk be őket és a védekezés kiskerti, természetbarát lehetőségeit.

A feketefejű csiga eredeti élőhelye a Kaukázus, a Krím-félsziget, Törökország és Irán északi területei, de már Európában is terjed: megjelent Németországban, Lettországban, illetve Oroszországban Moszkva, Novgorod környékén, valamint Ukrajnában Kijevben.

Fotó: Beeki/pixabay.com

Az állat 4-5 centiméter hosszú, kékesszürke testű meztelencsiga, feje és csápjai feketék, erről nagyon könnyen azonosítható. Sokféle nedves élőhelyen megél, főként erdőkben az alföldi területektől a szubalpin zónákig.

Elsősorban emberi közvetítéssel, növényszállítással terjed, a cserepes növények földjében bújhatnak meg a tojásai és növendék példányai.

Lettországban 1997-ben azonosították, azóta emberi környezetben bukkan föl a leggyakrabban. Kertekben, temetőkben és parkokban, de a folyóvölgyek mentén a szabad természetben is megjelent. Károsításáról még nem érkezett jelentés, de őshazájában a saláta, káposzta, tökfélék és szamóca kártevője.

Tojásait a nedves földbe rakja, ahol tojás vagy lárva alakban telel. Teljes kifejlettségét július végére éri el, majd az őszi tojásrakás után elpusztul.

Természetes ellenségeit nem ismerjük, de valószínű, hogy szerepel a sündisznó étlapján. Invazív fajnak tekinthető, ám nehéz védekezni a további terjedése ellen.

A másik jövevény a malaccsiga, ami a Balkánról terjed szerte a világon, 2014-ben az USA-ban is megjelent, Chicago egyik külvárosából jelentették. Ez a faj viszonylag karcsú, barnásrózsaszín meztelencsiga, 7-10 centiméter hosszú. Pihenő állapotban egészen összehúzza magát, néhány centiméteres barnás csomónak látszik.

A malaccsiga meglepően jól bírja a szárazabb körülményeket, tömegesen fordulhat elő törmelékhalmok alján, különösen a mészköves területeken.

Cserjésekben és erdőkben is él, valamint eredeti élőhelyén gyakori a ruderális területeken és az ember közelében egyaránt. Megél a tengerszinttől egészen jóval 1000 méter fölötti hegyekig, sőt Bulgáriában 2000 méter magasan is megtalálták. Csak éjszaka aktív, nappal a talajban húzódik meg, tíz centi mélyre ássa be magát.

Életformáját kevéssé ismerjük, tojását áprilisban találták meg, de valószínű, hogy több generációja átfedi egymást. Laboratóriumi körülmények közt 2-3 hét alatt kel ki a tojásból.

A meztelencsigák hazánkban is bevált természetes ellensége az indiai futókacsa, de más nagyobb madarak is összeszedik őket, érdemes tehát minél többet vonzani a kertünkbe madárfürdetővel, téli etetővel.

A klasszikus sörcsapda igen egyszerű szerkezet: egy konzervdobozt vagy nagyobb lapos tálat süllyesszünk a talajba úgy, hogy 1-2 centiméterre kint maradjon a pereme, és töltsünk bele sört. Ezen az elven működnek a különböző méretben és alakban kapható csigacsapdák is. Meglepően sok csigát tudunk így összegyűjteni.

Zömében éjjel aktívak a meztelencsigák, a nappalt nedves, árnyékos helyre húzódva vészelik át. Ha nagyobb darab narancshéjat rakunk ki a kertbe, reggel ott találhatjuk meg őket, annál is inkább, mert szívesen esznek narancsot.

Kávézaccal és magnézium-szulfáttal is körbeszórhatjuk a kedvenc növényünket, hogy megvédjük a csigáktól. Ezzel enyhén savanyítjuk a földjüket, illetve pótoljuk a magnéziumot. Az erősen illatos növények, mint a levendula, zsálya, kakukkfű, és a hagymafélék is inkább taszítják a puhatestűeket, úgyhogy érdemes a zöldségsorok közé ültetni belőlük.

Nedves talajban működik a gyenge elektromosságot keltő rézgyűrű, amit a növények töve köré rakhatunk ki a talajra. Angliában közkedvelt megoldás, körülbelül 4-8 centiméter széles rézlemezből készül.

Vizsgáljuk át a komposzthalmokat és onnan is gyűjtsük össze a csigákat. A csigairtó szerek használatát azért nem javasoljuk, mert számos hasznos kistestű kerti élőlényre is veszélyes.

Forrás: 
magyarmazogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tartós várat hígtrágyából

Nyereséget teremteni lenézett dolgokból. Így lehetne összegezni az Agro-Ferr Kft. és az Agrostar Kft. gyakorlati tapasztalatait, amikre nagyrészt már megvalósított beruházásaik során tettek szert. A Békés megyei Kisdombegyházán található cégek mintegy 3 ezer hektáron gazdálkodnak Magyarországon, további 2 ezer hektáron pedig kommersz terméket állítanak elő Arad mellett.

A virágrügyek áttelelése a bő termés feltétele

A gyümölcsfákon a friss hajtásokon nyár közepén kezdenek el kialakulni a virágrügyek, amelyekből a következő évben lesz majd termés. Az almatermésűeknél és egyes héjas fajoknál valójában vegyes rügyek, más néven vegyes virágrügyek vannak, de az egyszerűség kedvéért ezeket is virágrügyeknek fogjuk nevezni.

Kincsek a kiskertből

„A föld szeretete, a kerti munka öröme, a saját magunk termelte zöldség és gyümölcs elveszett értékek. Gyógyszerre és táplálékkiegészítőkre költünk, ahelyett hogy észrevennénk, mi mindent tehetnénk magunkért. Ezért is költöztünk ki a városból, és ezt próbáljuk továbbadni gyermekünknek mintaként” – Kovács Annamária, a Kertem kincsei termékcsalád megálmodója és készítője foglalta össze ekképp ars poeticáját.

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Valós értéket tükrözzön az ár

Steven van Schilfgaarde, a Royal FloraHolland virágtőzsde vezérigazgatója szerint 2022 nehéz és különösen kiszámíthatatlan év volt. A tőzsde kiadványa szerint azonban év végére így is átlépte a forgalom az ötmilliárd eurós határt, ami viszont csaknem 600 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Mikor ébred a szőlő?

Sokan, sokszor tették fel a címben említett kérdést az elmúlt években az egyre változó, gyakran egészen enyhe téli időjárást tapasztalva. A szőlő ébredése, rügyfakadásának időpontja azért is fontos számunkra, mert az azt követő kedvezőtlen idő hatására az egész évi termésünk elveszhet, fagykárt szenvedhet.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Valaha súlyosabban károsítottak

Több olyan károsító is van, amely tömegszaporodásával rendkívüli károkat okozott a mezőgazdaságban az elmúlt hatvan év során, mára azonban szerencsére jóval kevésbé kell tartani tőlük.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.