Back to top

Új, invazív meztelencsigák: hogyan védjük kertjeinket?

Amint arról a közelmúltban beszámoltunk, két új meztelencsiga-faj is megjelent hazánkban. Nemzetközi irodalom alapján mutatjuk be őket és a védekezés kiskerti, természetbarát lehetőségeit.

A feketefejű csiga eredeti élőhelye a Kaukázus, a Krím-félsziget, Törökország és Irán északi területei, de már Európában is terjed: megjelent Németországban, Lettországban, illetve Oroszországban Moszkva, Novgorod környékén, valamint Ukrajnában Kijevben.

Fotó: Beeki/pixabay.com

Az állat 4-5 centiméter hosszú, kékesszürke testű meztelencsiga, feje és csápjai feketék, erről nagyon könnyen azonosítható. Sokféle nedves élőhelyen megél, főként erdőkben az alföldi területektől a szubalpin zónákig.

Elsősorban emberi közvetítéssel, növényszállítással terjed, a cserepes növények földjében bújhatnak meg a tojásai és növendék példányai.

Lettországban 1997-ben azonosították, azóta emberi környezetben bukkan föl a leggyakrabban. Kertekben, temetőkben és parkokban, de a folyóvölgyek mentén a szabad természetben is megjelent. Károsításáról még nem érkezett jelentés, de őshazájában a saláta, káposzta, tökfélék és szamóca kártevője.

Tojásait a nedves földbe rakja, ahol tojás vagy lárva alakban telel. Teljes kifejlettségét július végére éri el, majd az őszi tojásrakás után elpusztul.

Természetes ellenségeit nem ismerjük, de valószínű, hogy szerepel a sündisznó étlapján. Invazív fajnak tekinthető, ám nehéz védekezni a további terjedése ellen.

A másik jövevény a malaccsiga, ami a Balkánról terjed szerte a világon, 2014-ben az USA-ban is megjelent, Chicago egyik külvárosából jelentették. Ez a faj viszonylag karcsú, barnásrózsaszín meztelencsiga, 7-10 centiméter hosszú. Pihenő állapotban egészen összehúzza magát, néhány centiméteres barnás csomónak látszik.

A malaccsiga meglepően jól bírja a szárazabb körülményeket, tömegesen fordulhat elő törmelékhalmok alján, különösen a mészköves területeken.

Cserjésekben és erdőkben is él, valamint eredeti élőhelyén gyakori a ruderális területeken és az ember közelében egyaránt. Megél a tengerszinttől egészen jóval 1000 méter fölötti hegyekig, sőt Bulgáriában 2000 méter magasan is megtalálták. Csak éjszaka aktív, nappal a talajban húzódik meg, tíz centi mélyre ássa be magát.

Életformáját kevéssé ismerjük, tojását áprilisban találták meg, de valószínű, hogy több generációja átfedi egymást. Laboratóriumi körülmények közt 2-3 hét alatt kel ki a tojásból.

A meztelencsigák hazánkban is bevált természetes ellensége az indiai futókacsa, de más nagyobb madarak is összeszedik őket, érdemes tehát minél többet vonzani a kertünkbe madárfürdetővel, téli etetővel.

A klasszikus sörcsapda igen egyszerű szerkezet: egy konzervdobozt vagy nagyobb lapos tálat süllyesszünk a talajba úgy, hogy 1-2 centiméterre kint maradjon a pereme, és töltsünk bele sört. Ezen az elven működnek a különböző méretben és alakban kapható csigacsapdák is. Meglepően sok csigát tudunk így összegyűjteni.

Zömében éjjel aktívak a meztelencsigák, a nappalt nedves, árnyékos helyre húzódva vészelik át. Ha nagyobb darab narancshéjat rakunk ki a kertbe, reggel ott találhatjuk meg őket, annál is inkább, mert szívesen esznek narancsot.

Kávézaccal és magnézium-szulfáttal is körbeszórhatjuk a kedvenc növényünket, hogy megvédjük a csigáktól. Ezzel enyhén savanyítjuk a földjüket, illetve pótoljuk a magnéziumot. Az erősen illatos növények, mint a levendula, zsálya, kakukkfű, és a hagymafélék is inkább taszítják a puhatestűeket, úgyhogy érdemes a zöldségsorok közé ültetni belőlük.

Nedves talajban működik a gyenge elektromosságot keltő rézgyűrű, amit a növények töve köré rakhatunk ki a talajra. Angliában közkedvelt megoldás, körülbelül 4-8 centiméter széles rézlemezből készül.

Vizsgáljuk át a komposzthalmokat és onnan is gyűjtsük össze a csigákat. A csigairtó szerek használatát azért nem javasoljuk, mert számos hasznos kistestű kerti élőlényre is veszélyes.

Forrás: 
magyarmazogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ökológiai gazdálkodási konferencia

Március 18-án, Kecskeméten biogazdálkodási ágazat stratégiai konferenciát rendez az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet. A fókuszban az új közös agrárpolitika áll, azon belül is az ökológiai ágazat kilátásai, a fenntartható gazdálkodás kihívásai és az azokra adható gyakorlati válaszok.

Semmiképpen ne hagyjuk ki a meggy és a cseresznye lemosó permetezését

Eddig úgy tűnik, nem sokat ártott a téli időjárás a cseresznye és a meggy klasszikus betegségeinek, ezért különösen fontos lesz, hogy ne hagyjuk ki a tél végi lemosó permetezéseket. Ha már a hideg nem gyérítette őket, hát tegyük meg mi. A tavaszi metszések során pedig ne felejtsük majd el eltávolítani a monília miatt elhalt ágakat, ezzel is csökkentve a fertőzés veszélyét.

Prémium olasz ültetvénytraktorok a magyar cég kínálatában

Az AGROmashEXPO és AgrárgépShow 50 ezer négyzetméternél is nagyobb rendezvényterületén közel 350 kiállító sorakoztatta fel az általuk forgalmazott termékek és szolgáltatások legjavát. A látogatók szemügyre vehették egyebek mellett a kiállítás termékversenyén Prémium Oklevéllel elismert Carraro Compact VLB keskeny nyomtávú ültetvénytraktort is, mely a Navik Alfa Kft. standján kapott helyet.

Útmutatókat készített a Nébih a szarvasmarha gümőkór elleni védekezéshez

Elérhetőek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján a szarvasmarha gümőkór elleni védekezéshez támpontot nyújtó útmutatók.

Brutális sáskajárás van Kenyában és félő, hogy nem állnak meg

Nagy a kockázata annak, hogy a Kenyával szomszédos országokat is letarolják a sáskák.

Az Agrárminisztérium támogatásával helyreállíthatják a károkat a Baráthegyi Majorságban

Egymillió forinttal támogatja az Agrárminisztérium a Szimbiózis Alapítvány által működtetett rehabilitációs Baráthegyi Majorságot, az erről szóló támogatói okiratot Szinay Attila közigazgatási államtitkár adta át Jakubinyi László kuratóriumi elnök részére Miskolcon. A szociális farmot az elmúlt hetekben háromszor érte kutyatámadás, amelynek következtében összesen 22 anyakecske pusztult el.

Syngenta innovációk a fenntartható gazdálkodásért

A Syngenta folyamatosan kutatja azokat a megoldásokat, amelyek révén nehéz körülmények közepette is sikeres lehet a gazdálkodás, hangzott el a vállalat hagyományos szezonnyitó rendezvénysorozatán, amelyet hét városban rendeztek az elmúlt hetekben.

A zöldség-gyümölcs ágazat támogatásáért fogtak össze

Együttműködési megállapodást kötött a Takarékbank és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az AGROmashEXPO-n. Mint azt a felek hangoztatták: szakmai képzésekkel, piaci előrejelzésekkel, információ- és tapasztalatcserével, tanácsadással segítik a zöldség-gyümölcságazat versenyképességének javítását.

Százszor nagyobb hozam

A Huvster nevű mexikói startup megmutatta, hogy zárt térben a szokásoshoz képest akár százszor nagyobb terméshozamot lehet elérni. Juan Succar és Jorge Lizardi, a Verde Compacto alapítói a városi vertikális mezőgazdaság új globális trendjének követői, Latin-Amerikában úttörők.

Savanyúságban is csak minőséget

A magyar ember szereti és rendszeresen fogyasztja a savanyúságot – mondja Renczésné Vajda Margit. Hinnünk kell neki, hiszen szakember, óriási tapasztalattal rendelkezik: közel négy évtizede dolgozik e területen. Ő volt az, aki „meghonosított” egy hazánkban addig szinte ismeretlen tevékenységet, a kimért savanyúság készítését és értékesítését.