0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Szintetikus hormon állítja le a vízvesztést a haszonnövényekben

A növények által termelt abszcizinsav hormon felelős a transzspiráció általi vízvesztést korálozó pórusok (gázcserenyílások) lezárásának szabályozásáért, ezzel segítve a víz visszatartását.

Azonban, mesterséges kijuttatáskor nem elég stabil ahhoz, hogy a mezőgazdaságban használni lehessen. Szintetikus abszcizinsav-változatokat már korábban is előállítottak, viszont azok csak bizonyos haszonnövények esetében működnek, és biológiailag hatástalanok a búzára és a paradicsomra.

Amerikai és japán kutatók kifejlesztettek egy új, opabactin elnevezésű abszcizinsav-változatot, amely a természetes változatnál sokkal hatékonyabb és mindenféle növényre: így búzára, paradicsomra és árpára is hat.

Az opabactin vizsgálatakor üvegházban tartott növényeket permeteztek le a szer és a levelekbe való behatolását elősegítő, kereskedelmi forgalomban kapható nedvesítőszer keverékével. Az eredmények szerint a gázcserenyílások lezárásában az opabactin tízszer hatékonyabb volt a természetben előforduló abszcizinsavnál. Ezenfelül, az opabactin hatása hosszabb ideig tartott és öt napon át megőrizte stabilitását.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/chemistryworld.com