0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Egyetlen ország sem védett az afrikai sertéspestis terjedésével szemben

Az afrikai sertéspestis tovább terjed Ázsia egész területén pusztítva az állatállományt, és egyetlen ország sem védett a halálos állati vírussal szemben – jelentette ki az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) vezetője egy interjúban.

A betegség, amely nagy mértékben sújtotta a világ legnagyobb sertéstermelőjét, Kínát, Afrikából származik, majd Európában és Ázsiában is elterjedt. 50 országban találták már meg, több százmillió sertés pusztult el a fertőzés következtében, ezzel átalakul a globális hús- és takarmánypiac.

„Valóban globális fenyegetéssel nézünk szembe” – mondta Monique Eloit, az OIE főigazgatója egy interjúban.

„A kockázat minden ország esetében fennáll, függetlenül attól, hogy földrajzilag közel vagy távol vannak-e, mivel számos lehetséges szennyezőforrás létezik.”

Az afrikai sertéspestist, amely az emberre nem veszélyes, átadhatja egy turista is, aki egy szennyezett országból visszatérőben az ott vett sonkás- vagy kolbászos szendvicsét eldobja, és a hulladékot a gazdálkodók moslékként megetetik a sertéseikkel – mondta Eloit.

További kockázatokkal jár az élő állatok és élelmiszeripari termékek határokon átnyúló kereskedelme, valamint az olyan kis tenyésztők, akik éttermi vagy vasútállomásokról származó hulladékból készítenek moslékot.

A betegség gyorsan elterjedt Délkelet-Ázsia számos országában, ideértve Vietnamot, Kambodzsát, Laoszt, Koreát és a Fülöp-szigeteket, és valószínűleg még több országot is érint majd az elkövetkező hónapokban.

„Rövid távon nem fogunk javulást elérni. A fertőzött országokban további járványok alakulnak ki. A velük szomszédos országokban pedig magas a kockázat, és ezek közül jónéhányban a kérdés csak az, hogy mikor fognak megfertőződni” – mondta Eloit, hangsúlyozva, hogy az ellenőrzés nehéz.

Az afrikai sertéspestis terjedése nemcsak az ázsiai sertéspopulációt sújtotta, hanem a sertéshús nemzetközi árait is felrobbantotta és a takarmánypiacokra, a kukorica és a szójabab piacára is hatással van.

Ugyancsak hatással van a mezőgazdasági termelői csoportok eredményeire is a sertéstenyésztés gyengébb takarmányigénye miatt.

Kína sertésállománya szeptemberben több mint 40% -kal volt kisebb, mint egy évvel korábban – tette közzé a kínai mezőgazdasági minisztérium a hónap elején. De az iparágban sokan úgy vélik, hogy a veszteség sokkal nagyobb.

Peking szeptemberben számos rendelkezést adott ki, amelyek célja a nemzeti sertéstermelés támogatása és a húskészlet biztosítása.

Eloit szerint az intézkedések megfelelőek, de azokat teljes mértékben végre kell hajtani

„Különbség van aközött, amit papíron eldöntöttek – nem hiszem, hogy itt bármi gond lenne – és aközött, hogy miként alkalmazzák azokat a gyakorlatban, különösen a nagyon nagy országokban, amelyekben széles a termékskála” – mondta a főigazgató.

Európában más a helyzet, mert a járvány főleg a vaddisznók között terjed” – tette hozzá Eloit.

Az afrikai sertéspestist Kelet-Európa gazdaságaiban felfedezték ugyan, de a terjedését elsősorban az egyes országokban végrehajtott szigorú biztonsági intézkedéseknek köszönhetően megállították.

Forrás: Reuters