Back to top

Hamarosan eltűnik a libamáj New Yorkból

A felkapott New York-i éttermek étlapjairól 2022-től már nem választhatnak a vendégek libamájból készült ételeket. A luxus élelmiszer forgalmazását a városi tanács betiltotta.

Fotó: Pixabay
A liba- és kacsatömés évek óta az állatvédők kereszttüzében van a világszerte. Az Egyesült Államokban is komoly tiltakozások voltak a kényszertáplálás betiltásáért, mely az állatvédők szerint kegyetlen módszer.

Az erővel táplálás egyszerűen embertelen gyakorlat- nyilatkozta Carlina Rivera tanácsos, a manhattani demokraták egyik képviselője. Mint elmondta a politikusok állatorvosok százainak véleményére, bizonyítékaira alapozva készítették el a libamáj fogalmazását betiltó törvényjavaslatukat. S, hogy szerinte mennyire megalapozott döntést hoztak, azt az is bizonyítja, hogy az előkészítő meghallgatások során csupán egyetlen állatorvos állt ki amellett, hogy a libák tömése nem kegyetlen eljárás, róla azonban kiderült, hogy fizetett szaktanácsadója egy libamáj előállítására szakosodott termelői csoportnak.

Azért az egyetlen állatorvos mellett akadtak még néhányan, akik megpróbálták megvédeni a libatömés gyakorlatát, állítva, hogy bizonyítani is tudják, hogy ez nem okoz fájdalmat az állatoknak.

A Catskill Foie Gras Collective, amely New York-i éttermeknek, üzleteknek szállít hizlalt libamájat évtizedek óta, még azzal is igyekezett érvelni, hogy a tilalom nagyon sok munkahely elvesztésével fog járni.  New York államban családok százai mehetnek tönkre a döntés miatt, de a törvényalkotók hajthatatlannak bizonyultak.

A Catskill nyilatkozata szerint: A szövetség törekedett arra, hogy a fogyasztóknak és a New York-i városi tanácsnak, illetve a média tagjainak bemutassa, hogyan dolgoznak a termelőik, mennyire nem "embertelen" az a gazdálkodási gyakorlatot, ahogyan előállítják a májat, ahogy gondoskodnak az állatokról, de erőfeszítéseik süket fülekre találtak. Általános elutasítással találkoztak.

Így 2022-től azok, akik megpróbálják megszegni a tilalmat, akár 2000 dolláros büntetéssel is számolhatnak.
Forrás: 
Poultry World

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ősi viador Indiából – Az asil tyúk

Az Indiából származó asil tyúk a viadorfajták legősibb csoportjához tartozik. Ezt a csoportot az indiai társadalom felső rétegének nagy megbecsülése övezte, s a szomszédos országokban szintén ismeretes volt. Számos különböző változat létezéséről tudunk.

Előtérben a környezeti hatások – 31. Nyúltenyésztési Tudományos Nap

Idén 31. alkalommal került megrendezésre a Nyúl­tenyésztési Tudományos Nap a Kaposvári Egyetemen. A konferencián 11 előadást hallgathatott meg a közel 100 fős szakmai közönség. A rendezvény színvonalát emelte két külföldi kutató is mintegy félórás előadásával. Mindketten Olaszországból a Padovai Egyetemről érkeztek.

Az ehető virágok oldják meg a kertészeti ágazat nehézségeit?

Franciaország és Olaszország Ligur- tengeri térségében ehető virágok termesztésével kísérleteznek. A program az Európai Unió kohéziós politikájának részeként jött létre. Az ANTEA projekt egy határokon átnyúló kezdeményezés, melynek célja a kertészeti ágazat kiterjesztése, illetve a gazdasági és társadalmi összetartás erősítése az EU régiói között.

Egy kicsiny kutyaféle – Sivatagi róka

Ma már nem csupán a nyugat-európai állatbörzéken, hanem olykor már Prágában is hozzá lehet jutni sivatagi rókához (Vulpes zerda). Ez a faj a legkisebb és talán legbájosabb kutyaféle, így nem csoda, hogy borsos ára ellenére olykor haza is visznek egy-egy ilyen homok-színű sivataglakót. A bajok általában ekkor kezdődnek, ugyanis hamar kiderül, hogy a sivatagi róka nem kutya!

Amrock Amerikából

Hogy ki milyen tyúkot tart a ház körül, sok mindentől függhet. Van, akinek az a legfontosabb, hogy szép kiállású madarakat gondozzon, és azok kifutója mellett akár hosszú órákon keresztül is gyönyörködhessen bennük, megfigyelhesse azok érdekes viselkedését. Ez igazi kikapcsolódást jelenthet a mindennapokban. Mások viszont gazdasági meggondolásból vállalkoznak baromfitartásra a ház körül.

Idén 16 százalékkal nőtt a támogatott agrárbiztosítások díjállománya

Idén várhatóan a 11,4 milliárd forintot is megközelíti a gazdálkodók által befizetett támogatott növénybiztosítási díjak állománya, ami 16 százalékkal haladja meg az előző évi szintet - közölte a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) kedden az MTI-vel.

Állati karácsony: elektromos angolnával működik a karácsonyfa izzó

Óriási szenzációt keltett egy tennessee-i karácsonyfa, a fán lévő izzósort ugyanis egy elektromos angolna "üzemelteti".

Hubbell, a kiváló húsgalambfajta

A hubbell fajtát az 1910-es években az Amerikai Egyesült Államok Kalifornia államában tenyésztették ki a gazdasági típusú (haszontípusú) king fajtából, a texán és mondén fajták felhasználásával. A hubbell fajta elnevezését a kitenyésztőjéről kapta. A hubbell 1983-ban érkezett Európába, és nagyon gyorsan elterjedt az iparszerű húsgalambtenyésztő gazdaságokban.

Alapvető táplálékunk, mégsem ismerjük

Milyen burgonyafajták vannak? Mire használjuk őket? Hogyan válogassunk belőlük? Változnak a fogyasztói, felhasználói igények, és kismértékben már elindult az ezekre fókuszáló termelésre való átállás a hazai burgonyaszektorban.

Régi ízek a Gyümölcsműhelyből

A környék változatos adottságait és terményekben való gazdagságát kihasználva álmodta meg a Gyümölcsműhelyt Farkasné Kapai Mónika. Döbröcén, egy nagyon pici faluban, réges-régi házban nyitotta meg a modern eszközökkel felszerelt, de hagyományokban és stílusban a régmúlthoz igazodó „feldolgozót”.