Back to top

Hamarosan eltűnik a libamáj New Yorkból

A felkapott New York-i éttermek étlapjairól 2022-től már nem választhatnak a vendégek libamájból készült ételeket. A luxus élelmiszer forgalmazását a városi tanács betiltotta.

Fotó: Pixabay
A liba- és kacsatömés évek óta az állatvédők kereszttüzében van a világszerte. Az Egyesült Államokban is komoly tiltakozások voltak a kényszertáplálás betiltásáért, mely az állatvédők szerint kegyetlen módszer.

Az erővel táplálás egyszerűen embertelen gyakorlat- nyilatkozta Carlina Rivera tanácsos, a manhattani demokraták egyik képviselője. Mint elmondta a politikusok állatorvosok százainak véleményére, bizonyítékaira alapozva készítették el a libamáj fogalmazását betiltó törvényjavaslatukat. S, hogy szerinte mennyire megalapozott döntést hoztak, azt az is bizonyítja, hogy az előkészítő meghallgatások során csupán egyetlen állatorvos állt ki amellett, hogy a libák tömése nem kegyetlen eljárás, róla azonban kiderült, hogy fizetett szaktanácsadója egy libamáj előállítására szakosodott termelői csoportnak.

Azért az egyetlen állatorvos mellett akadtak még néhányan, akik megpróbálták megvédeni a libatömés gyakorlatát, állítva, hogy bizonyítani is tudják, hogy ez nem okoz fájdalmat az állatoknak.

A Catskill Foie Gras Collective, amely New York-i éttermeknek, üzleteknek szállít hizlalt libamájat évtizedek óta, még azzal is igyekezett érvelni, hogy a tilalom nagyon sok munkahely elvesztésével fog járni.  New York államban családok százai mehetnek tönkre a döntés miatt, de a törvényalkotók hajthatatlannak bizonyultak.

A Catskill nyilatkozata szerint: A szövetség törekedett arra, hogy a fogyasztóknak és a New York-i városi tanácsnak, illetve a média tagjainak bemutassa, hogyan dolgoznak a termelőik, mennyire nem "embertelen" az a gazdálkodási gyakorlatot, ahogyan előállítják a májat, ahogy gondoskodnak az állatokról, de erőfeszítéseik süket fülekre találtak. Általános elutasítással találkoztak.

Így 2022-től azok, akik megpróbálják megszegni a tilalmat, akár 2000 dolláros büntetéssel is számolhatnak.
Forrás: 
Poultry World

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A lovaglás legősibb bizonyítékára bukkantak Kazahsztánban

Az eddig véltnél jóval korábban lettek a lovaglás mesterei az emberek egy nemzetközi kutatócsoport szerint, amely az i.e. 2. évezredi andronovói kultúra síremlékeit Kazahsztánban tanulmányozva jutott erre a következtetésre.

Együttműködési megállapodást kötött a NAK és az MNGSZ

Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ). A megállapodás szorosabbra fűzi és intézményesíti a két szervezet közötti kapcsolatot, ezzel hozzájárul a hazai agrárium és gasztronómia egymás kölcsönös segítésén alapuló fejlődéséhez.

Gyógynövények gyűjtésébe kezdők figyelmébe ajánljuk

Évről évre egyre többen kapnak kedvet a gyógynövények gyűjtéséhez. Számukra lehetnek hasznosak az alábbi gondolatok, melyeket Dr. Csiszár Ágnes egyetemi docenssel (Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kar, Növénytani és Természetvédelmi Intézet) történt beszélgetésünk után vetettünk "papírra".

Látogatás a „csobánci várkapitánynál”

Balaton-felvidéken elterülő Tapolcai-medencében, Gyulakeszi határában gazdálkodik Németh Gyula párjával, Mészáros Zsuzsával, akik egy több lábon álló családi gazdasággal büszkélkedhetnek. A következő generáció tagjai is szívesen dolgoznak a gazdaságban és fokozatosan veszik át a stafétabotot.

Ismeri a meggytinktúra hatását?

A meggy hasznos összetevőit tinktúra formájában is megőrizhetjük. Rendszeres fogyasztása egyebek mellett erősíti az immunrendszert, késlelteti az öregedést, jótékony hatással van az emésztésre, és a sor még hosszasan folytatódik.

Mi legyen a sok eladatlan kígyóuborkával? A belgák ezt találták ki

A flamand mezőgazdasági kutatóintézetben kidolgoztak egy módszert arra, hogy hogyan lehetne levezetni az uborkafölösleget.

Fajtaklubot alapítottak az őshonos baromfifajta-tenyésztők

Összefogtak a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetségén belül a magyar fajtákat tenyésztő gazdák. Kezdeményezésük mögött semmiféle anyagi megfontolás nincs, céljuk tisztán a hazai baromfi génkincs megőrzése, bemutatása és népszerűsítése.

Erősödő tudatos vásárlói magatartás

A budaörsi Príma Élelmiszer Áruházban a tudatos vásárlói magatartás megerősítéséről tartottak sajtótájékoztatót, ahol a tőkehúsok származási helyének feltüntetésének fontossága kiemelt téma volt. A vásárlók és az ágazati szereplők pozitív visszajelzései alapján az Agrárminisztérium július 15-től a sertéshúsok mellett már a juh-, kecske- és baromfihúsra is kötelezővé teszi a származási jelölést.

Paradicsomi pillanatok

Paradicsomot bármelyik étkezéshez fogyaszthatunk. A kedvelt zöldség sokoldalúságára Wim van den Berg, a DOOR Partners marketingmenedzsere meglepő kezdeményezéssel igyekszik felhívni a figyelmet.

Háziállatainkat is veszélyeztetik - Kullancsok által terjesztett betegségek

A körülöttünk élő háziállatfajok szinte mindegyikében okoznak különféle megbetegedéseket a kullancsok. Ezek a betegségek nem söpörnek végig állományokon, állatról állatra nem terjednek, az élősködők „csak” a betegségek kialakulását idézik elő.