Back to top

Az osztatlan közös jogi útvesztőjéről a fiatal gazda klubesteken

Országszerte ismét megnyitottak az Fiatal Gazda Klubok. Az idén elsőként Keszthelyen és Tiszadobon tartották meg a rendezvényt, ahol a földügyi ügyintézés gyakorlati tapasztalatai, különös tekintettel az osztatlan közös tulajdonú földterületek használatára, valamint a földvásárlás finanszírozása volt a téma.

Az AGRYA regionális partnereivel közösen a közelmúltban létrehozott Fiatal Gazda Oktató és Tanácsadó Központok Hálózatának szervezésében az országban hat helyszínen, Keszthelyen, Tiszadobon, Szegváron, Kecskeméten, Kónyban, Szekszárdon szervezi meg a találkozókat, amelyeken a 40 év alatti gazdálkodók időszerű kérdésekről kaphatnak tájékoztatást, illetve kötetlen beszélgetésekre, eszmecserékre is van lehetőség az előadókkal és egymással is.

A keszthelyi fiatal gazda klubesten nagy érdeklődés kísérte az osztatlan közös tulajdonú földekkel kapcsolatos ügyintézés gyakorlati tapasztalatairól szóló előadást
A keszthelyi fiatal gazda klubesten nagy érdeklődés kísérte az osztatlan közös tulajdonú földekkel kapcsolatos ügyintézés gyakorlati tapasztalatairól szóló előadást
Fotó: P.E.

A Keszthelyre szervezett Fiatal Gazda Klubon - amely 8 éve a Georgikon karon működő Egyetemi Klubokból nőtte ki magát - Hergert Tamás, az OTP Bank agrárágazati értékesítési tanácsadója ismertette a pénzintézet kedvező feltételekkel igényelhető agrárhitel-termékeit. Kiemelte, hogy a bank a „dobozos” ajánlatok mellett egyénre szabott megoldásokkal áll a mezőgazdasági vállalkozók rendelkezésére. A szakember tájékoztatott arról is, hogy az OTP egyik többletszolgáltatása a leánybanki kapcsolatok kihasználásával a hazai és a környező országok mezőgazdasági vállalkozásaival való kapcsolatépítés ösztönzése, egymás termékeinek megismertetése éves konferencia keretében.

Vass Rózsa, a Zala Megyei Kormányhivatal, Zalaegerszegi Járási Hivatala Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Földhivatalai Osztályának szakügyintézője arról adott tájékoztatás, hogy az osztatlan közös földtulajdonok fölszámolását lehetővé tevő birtokrendezési jogszabálycsomag hiányában egyelőre csak a jelenleg hatályos törvények és kormányrendeletek alapján lehet a közös tulajdonú földterületeket használni. Fölhívta a figyelmet arra, hogy

a földhasználat alapja a használati rend, amelyet a vonatkozó jogszabályok kötelezően előírnak.

Ebben a tulajdonostársak írásba foglalva szabályozzák azt, hogy ki vagy kik a közös földterület használói, és milyen arányban. Ennek birtokában lehet a földhivatali nyilvántartásba bejegyeztetni a földhasználatot. Használati rend nélkül a saját használatot sem lehet bejegyeztetni. A földhasználati rend kialakításának kezdeményezője igazolt módon, személyesen vagy tértivevényes levélben kell megkeresni a tulajdonostársakat, akik elvileg kötelesek együttműködni egymással. Amennyiben azok a törvény szerint 30 napon belül nem reagálnak (mert elhunytak vagy érdektelenek), akkor

automatikusan elfogadottnak kell tekinteni a használat felosztását.

A jogértelmezés eléggé bonyolult, célszerű jogászhoz fordulni az ilyen ügyek rendezésében, javasolta a szakember.

A szakember szívesen adott tanácsot az osztatlan közös tulajdonú földekkel kapcsolatban felmerülő egyéni problémákra is. A kötetlen beszélgetés során a gazdatársak is megosztották egymással tapasztalataikat.

A Fiatal Gazda Klub ősz végi rendezvényei november 21-ig tartanak, az említett témák mellett terítékre kerülnek a permetező gépek felülvizsgálata, illetve a növényvédőszer-hatóanyag kivonások várható hatásai is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ha Bulgáriában szeretett volna termőföldet venni, hamarosan megteheti

Bulgária megnyitja a termőföldpiacát az uniós állampolgárok előtt, valószínűleg 2020-ban már vásárolhatnak földet az EU lakosai. Eddig ez csak helyben bejegyzett cégeken keresztül volt lehetséges.

Agrárpályára terelnék a fiatalokat

Tízéves, gyakorlati programot indít az Agrárminisztérium a mezőgazdasági generációváltás elősegítésére. A kezdeményezés megnyerné a fiatalokat az agráriumnak és megkönnyítené a stafétabot átadását.

Startup megoldások újítják meg a hazai mezőgazdaságot

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminal által életre hívott NAK TechLab inkubációs program célja, hogy a leginnovatívabb megoldások megtalálják helyüket a hazai agrárszektorban és élelmiszeriparban, ezáltal versenyképesebbé, fenntarthatóbbá és környezettudatosabbá téve az ágazatot.

Munkaerőmegtartási jó gyakorlat, testközelből

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága az élelmiszeripari tagság számára a „FEJLŐDJÜNK EGYÜTT!” programsorozat keretében kamarai finanszírozással 2019. november 19-én újabb gyárlátogatást szervezett az Eisberg Hungary Kft. gyáli üzemébe.

Szakmai mestereket avattak

Patkolókovácsok, méhészek és pékek, összesen 21 ember vehetett át mesteroklevelet kedden Budapesten. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében szerzett mesterlevél a szakmák hírnevét öregbíti.

Év végi hajtás a cégeknél: kötelező kiadni a szabadnapokat?

Szűk egy hónappal a naptári év vége előtt egyre több cég kénytelen azzal szembesülni, hogy kisebb-nagyobb fennakadásokkal is járhat, ha a Munka törvénykönyvének (Mt.) megfelelve minden munkavállalójának kiadja az idén esedékes szabadságát. Ennek elmaradása akkor is jogszabálysértésnek számít, ha az adott időszakban a munkavállaló sem akar szabadságra menni.

Visszaüthet a magyar sertéshúsra a kötelezően előírt új jelölési forma

Január 15-től jelölni kell, honnan származnak a frisshús-pultokban kínált sertéshúsok. A 200 négyzetméternél kisebb üzletekben szövegesen, az ennél nagyobbakban zászlókkal kell feltüntetni, melyik országból érkezett az áru. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára úgy látja, ez a tájékoztatási forma nem biztos, hogy csak a magyar sertéshúsnak kedvez.

2019-ben a külkereskedelmi többlet több mint felét az agrárium adja

Magyarország külkereskedelmi többletének több mint felét az agrárium adja az idén, és ez azt mutatja, hogy az ágazat jó irányban, jól fejlődik - jelentette ki az agrárminiszter a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves megyei Gazdafórumán csütörtökön, Demjénben.

Parlament előtt az őszi adócsomag – ez várható 2020-tól

November 12-én benyújtották a Parlamentnek a jövő évi tervezett adóváltozásokat tartalmazó törvényjavaslatot. Az alábbiakban a MAZARS összefoglalóját olvashatják legfontosabb várható változásról.

Méhészjáték az oktatásban - interjú egy méhész tanárral

Hevesi Mihályról és az (osztrák) iskolákban zajló méhészet-oktatási módszeréről szaklapunk 2016. áprilisi-májusi számaiban olvashattunk. Az azóta eltelt időszakban több újdonságot, többek között olyan játékokat vezetett be a tanításába, melyeknek a méhészek is hasznát láthatják, akár a Mézes reggeli keretein belül, tanfolyamokon, vagy a gyerekeikkel, unokákkal való játék során.