Back to top

Az osztatlan közös jogi útvesztőjéről a fiatal gazda klubesteken

Országszerte ismét megnyitottak az Fiatal Gazda Klubok. Az idén elsőként Keszthelyen és Tiszadobon tartották meg a rendezvényt, ahol a földügyi ügyintézés gyakorlati tapasztalatai, különös tekintettel az osztatlan közös tulajdonú földterületek használatára, valamint a földvásárlás finanszírozása volt a téma.

Az AGRYA regionális partnereivel közösen a közelmúltban létrehozott Fiatal Gazda Oktató és Tanácsadó Központok Hálózatának szervezésében az országban hat helyszínen, Keszthelyen, Tiszadobon, Szegváron, Kecskeméten, Kónyban, Szekszárdon szervezi meg a találkozókat, amelyeken a 40 év alatti gazdálkodók időszerű kérdésekről kaphatnak tájékoztatást, illetve kötetlen beszélgetésekre, eszmecserékre is van lehetőség az előadókkal és egymással is.

A keszthelyi fiatal gazda klubesten nagy érdeklődés kísérte az osztatlan közös tulajdonú földekkel kapcsolatos ügyintézés gyakorlati tapasztalatairól szóló előadást
A keszthelyi fiatal gazda klubesten nagy érdeklődés kísérte az osztatlan közös tulajdonú földekkel kapcsolatos ügyintézés gyakorlati tapasztalatairól szóló előadást
Fotó: P.E.

A Keszthelyre szervezett Fiatal Gazda Klubon - amely 8 éve a Georgikon karon működő Egyetemi Klubokból nőtte ki magát - Hergert Tamás, az OTP Bank agrárágazati értékesítési tanácsadója ismertette a pénzintézet kedvező feltételekkel igényelhető agrárhitel-termékeit. Kiemelte, hogy a bank a „dobozos” ajánlatok mellett egyénre szabott megoldásokkal áll a mezőgazdasági vállalkozók rendelkezésére. A szakember tájékoztatott arról is, hogy az OTP egyik többletszolgáltatása a leánybanki kapcsolatok kihasználásával a hazai és a környező országok mezőgazdasági vállalkozásaival való kapcsolatépítés ösztönzése, egymás termékeinek megismertetése éves konferencia keretében.

Vass Rózsa, a Zala Megyei Kormányhivatal, Zalaegerszegi Járási Hivatala Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Földhivatalai Osztályának szakügyintézője arról adott tájékoztatás, hogy az osztatlan közös földtulajdonok fölszámolását lehetővé tevő birtokrendezési jogszabálycsomag hiányában egyelőre csak a jelenleg hatályos törvények és kormányrendeletek alapján lehet a közös tulajdonú földterületeket használni. Fölhívta a figyelmet arra, hogy

a földhasználat alapja a használati rend, amelyet a vonatkozó jogszabályok kötelezően előírnak.

Ebben a tulajdonostársak írásba foglalva szabályozzák azt, hogy ki vagy kik a közös földterület használói, és milyen arányban. Ennek birtokában lehet a földhivatali nyilvántartásba bejegyeztetni a földhasználatot. Használati rend nélkül a saját használatot sem lehet bejegyeztetni. A földhasználati rend kialakításának kezdeményezője igazolt módon, személyesen vagy tértivevényes levélben kell megkeresni a tulajdonostársakat, akik elvileg kötelesek együttműködni egymással. Amennyiben azok a törvény szerint 30 napon belül nem reagálnak (mert elhunytak vagy érdektelenek), akkor

automatikusan elfogadottnak kell tekinteni a használat felosztását.

A jogértelmezés eléggé bonyolult, célszerű jogászhoz fordulni az ilyen ügyek rendezésében, javasolta a szakember.

A szakember szívesen adott tanácsot az osztatlan közös tulajdonú földekkel kapcsolatban felmerülő egyéni problémákra is. A kötetlen beszélgetés során a gazdatársak is megosztották egymással tapasztalataikat.

A Fiatal Gazda Klub ősz végi rendezvényei november 21-ig tartanak, az említett témák mellett terítékre kerülnek a permetező gépek felülvizsgálata, illetve a növényvédőszer-hatóanyag kivonások várható hatásai is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ez a titka a zöldmunkának a szőlőben

A nagyszerű minőségű, optimális mennyiségű termés és a hatékony növényvédelem titka a szakszerű zöldmunka elvégzése. Erre évente akár 4-5 alkalommal is szükség van a szőlőben. Most megmutatjuk mi a titka mindennek.

Óriási érdeklődés kísérte az Online Erdei Iskola sorozatot

Közel 120 ezren tekintették meg az Országos Erdészeti Egyesület által indított Online Erdei Iskola sorozat videóit az interneten. A május elején, a Madarak és fák napján kezdődött sorozat az állami és magán erdőgazdaságok rendhagyó erdei iskolai foglalkozásait mutatta be a járványhelyzet miatt otthon lévő iskolás gyerekeknek.

Ellenszavazat nélkül fogadták el az osztatlan közös tulajdon felszámolásáról szóló törvényt

Az Országgyűlés július 3-i ülésén 139 támogató szavazattal, a baloldal tartózkodása mellett, ellenszavazat nélkül fogadta el az osztatlan közös tulajdon felszámolását segítő új jogszabályt – jelentette be az agrárminiszter. Nagy István úgy fogalmazott: ez újabb jelentős lépés az átlátható tulajdonosi rendszer, és az optimális birtokszerkezet kialakítása felé.

A gazdák folyamatosan a társadalom célkeresztjében vannak

A német és a francia farmerek harmada veszített a motivációjából a folytonos szekálás miatt, vagyis amiatt, hogy a növényvédőszer-használattól kezdve az állatjóléten át egy csomó témában ők váltak a társadalom céltáblájává. A magyar és az olasz gazdák viszont mindebből alig érzékelnek valamit – derült ki a Copa Cogeca friss felméréséből.

Elérhető közelségben a söripari fordulat

A nagy gyártók kizárólagos szerződéseinek feloldása után a kisüzemi főzdék nemcsak a vendéglátóhelyeken, hanem két-három év alatt az iparág egészében is elérhetnék a 20 százalékos piaci részesedést.

Csütörtöktől vetítik a mozik a Vad erdő, vad bércek című díjnyertes természetfilmet

Az észak-magyarországi erdőségek változatos növény- és állatvilágát mutatja be Mosonyi Szabolcs operatőr és Bagladi Erika forgatókönyvíró-producer Vad erdők, vad bércek - A fantom nyomában című díjnyertes természetfilmje, amelynek kibővített változata július 2-tól látható a mozikban.

Július 1-től Nébo, a chatbot segíti a Nébih ügyfélszolgálati munkáját

2020. július 1-ével elstartolt a Nébih chat alkalmazása: Nébo, a chatbot. Nébo a hét minden napján, napi 24 órában válaszol a hivatalt a Facebook Messenger felületen felkereső ügyfelek kérdéseire, fogadja az élelmiszerlánc-biztonsági bejelentéseket.

Levélanalízis-szolgáltatást indított el a NAK

2020. július 1-től új, a falugazdászok segítségével igénybe vehető szolgáltatással segíti tagjait a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Az angus szarvasmarhákban találta meg számítását a fiatal gazda

Új, havi rendszerességgel megjelenő cikksorozatot indítunk útjára a Magyar Mezőgazdaság hetilap hasábjain: ebben olyan gazdaságokról írunk, melyeket fiatal, ambiciózus gazdálkodók vezetnek. A sorozat első cikkében az angus szarvasmarhákat is tenyésztő, azok húsát saját vágópontjukon feldolgozó kisoroszi Molnár Családi Gazdasággal foglalkozunk. Ízelítőnk következik.

A bűnös fehérje, az NPGL - felelős lehet az elhízásért?

Japán tudósok felfedeztek egy olyan fehérjét, mely az agy jelátviteli folyamataiban vesz részt és hozzájárul a test zsírtárolásának növeléséhez - akár alacsony kalóriatartalmú étrend mellett is.