Back to top

Több forrás keretében is támogatják a halágazatot

A Vidékfejlesztési Program és a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program több intézkedése is összhangban van a Bakony Expo céljaival, tematikájával - hangsúlyozta Viski József vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár Veszprémben a Bakony Expo megnyitóján.

Hatodik alkalommal rendezték meg a Bakony Expo-t, melynek kiemelt alapanyaga idén a hal volt. A látogatók megismerkedhettek a tájegységre jellemző gasztronómiai és népi kulturális hagyományokkal, és a helyi konyhával kapcsolatos témák is terítékre került. A bakonyi ízek vásárán a Veszprém megyei és helyi őstermelők kínálták termékeiket, a nézelődők mesterségeket és szerszámokat ismerhettek meg. Az eseményen kiemelt nemzeti értékeink és hungarikumaink bemutatása kerültek.

Fotó: KHESZ

A rendezvény célja többek között a Bakony vidék kulturális örökségének ápolása és továbbadása a programok sokszínűségén keresztül.

Viski József nyitóbeszédében kiemelte, a Vidékfejlesztési Program több intézkedése keretében támogatja az élelmiszer-feldolgozást, a rövid ellátási láncok kiépítését, valamint a helyi piacok kialakítását, fejlesztését. Az élelmiszer-feldolgozás keretében meghirdetett két felhívás esetében már több mint 150 milliárd forint támogatásról döntött az Agrárminisztérium, emellett 11 milliárd forint értékben támogatta a tárca a helyi piacok fejlesztéseit. Ez utóbbi elsődleges célja, hogy segítse a termelők közvetlen piaci lehetőségeit annak érdekében, hogy a kiváló magyar készítményeket minél nagyobb arányban helyben értékesíthessék. A helyettes államtitkár elmondta,

a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) keretében több mint 16 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre a hazai haltermelés és a halfeldolgozás beruházási fejlesztéséhez,

a halastavak természeti értékeinek megőrzéséhez, illetve a halételek fogyasztásának népszerűsítéséhez. A célokat elősegítendő beruházási támogatások jelenleg is elérhetők az érdeklődők számára.

Hozzátette: A „Kapj rá!” halfogyasztást népszerűsítő kampány a magyarországi halfogyasztás ösztönzése céljával 2014-ben indult útjára. A MAHOP kiemelt projektjeként működő kampány egyszerre igyekszik felhívni a figyelmet az egészséges életmód ösztönzésére és a tudatos táplálkozás fontosságára. Hozzátette: a népszerűsítő kampány fókuszában az áll, hogy a hazai fogyasztók megismerjék a halételek sokféleségét és azok változatos ízvilágát, így a halból készült ételek minél gyakrabban és minél több változatban kerüljenek mindannyiunk asztalára.

Forrás: 
AM Sajtóiroda

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az ehető virágok oldják meg a kertészeti ágazat nehézségeit?

Franciaország és Olaszország Ligur- tengeri térségében ehető virágok termesztésével kísérleteznek. A program az Európai Unió kohéziós politikájának részeként jött létre. Az ANTEA projekt egy határokon átnyúló kezdeményezés, melynek célja a kertészeti ágazat kiterjesztése, illetve a gazdasági és társadalmi összetartás erősítése az EU régiói között.

Büszkék vagyunk kollégánkra, aki hivatalból iszik munkaidőben

Viniczai Sándor, kiadónk munkatársa, a Borászati Füzetek felelős szerkesztője kapta idén a Magyar Sommelier Szövetség Par Excellence díját szakíró kategóriában.

A Kárpátok a környezet ügyében is összeköti Kelet-Európa népeit

Magyarország kiemelt figyelmet fordít a Kárpát-medencében a környezetügyi együttműködésre, ugyanis a térség földrajzi értelemben is szoros egységet alkot. Ezért természeti örökségünk védelme és fenntartható fejlesztése elemi érdeke a régió minden népének, így nekünk, magyaroknak is – emelte ki Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

Hazánk továbbra is partnerségre törekszik Moldovával

Hazánk továbbra is elkötelezett a Moldovai Köztársasággal való szakmai és üzleti kapcsolatok kiszélesítése mellett - jelentette ki Farkas Sándor miniszterhelyettes Zinaida Greceanîi, a moldáv parlament elnökével folytatott tárgyalások után december 12-én, Budapesten.

A könyv: Arculat és identitás

Megjelent az "Arculat és identitás 2. Vezető magyar márkák tradicionális múlttal és innovatív jelennel” című könyv. A bemutatón V. Németh Zsolt, az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosa mondott köszöntőt.

Újabb pályázati felhívások várhatók

A Vidékfejlesztési Programban még nyitva álló 10 felhívás mellett további öt megjelenését vetítette előre Nagy Attila, az Agrárminisztérium EMVA Stratégiai Főosztály vezetője a FruitVeB évértékelő konferenciáján. Ha pedig lesznek visszahulló pénzek, akkor még újabb pályázatok is várhatók. Jövőre az öntözési közösségek együttműködését is támogatni fogják a VP keretében.

Nem csak karácsonykor kellene halat ennünk

Mintegy 10 százalékkal nőtt a hazai halfogyasztás, az Agrárminisztérium azonban azon dolgozik, hogy a jelenlegi szűk 6 kilogrammnál kétszer több halat együnk. Ezzel nemcsak az egészségünket óvjuk, hanem a hazai haltermelőket is támogatjuk. A haltermelés ráadásul nem terheli a környezetet, vitathatalanul fenntartható gazdálkodás.

Kiállítási lehetőség Japánban

Március 10–13. között rendezik Japánban a Foodex élelmiszer-szakkiállítást. Akit érdekel a lehetőség, annak az AMC segít a szervezésben, december 16-ig lehet jelentkezni a közösségi stand kiállítóhelyeire. Lesz magyar látványkonyha is, a kiállítók alapanyagaiból főznek.

Térképen kereshetőek a halárusító pontok

A karácsonyi halvásárlást segítve a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) létrehozott egy interaktív térképet, ahol a fogyasztók könnyen megtalálhatják a legközelebbi termelői halárusító pontokat.

Megkezdődött a Mohácsi Nemzeti Emlékhely tömegsírjainak feltárása

A Mohácsi csata 500. évfordulójára készülve kötelességünk az itteni sírok feltárása, és a földi maradványok méltó újratemetése - jelentette ki dr. Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára, szerdán, Mohácson.