Back to top

Újabb brazil piacszerzés Kínában

Kína további hét brazil vágóhídnak, illetve sertéshús-csomagolónak adta meg az engedélyt az export elindításához. A kínaiak által akkreditált vágóüzemek Santa Catarina államban vannak, innen származik a brazil sertéstermelés egyharmada. Az állam állategészségügyi státusza magas, többek között mentes a ragadós száj- és körömfájástól is, ami a kínai szakemberek döntésében fontos szerepet játszott.

A kínaiak által kedvelt hústál
Ezeknek a húsüzemeknek hatféle sertésmellékterméket szabadon értékesíteni Kínába, ideértve a csülköt, a nyelvet, az orrot, a fejet, a fület és a farkat. A kínai kereslet eltér az európaitól, más húsrészeket kedvelnek, inkább a rágós, mócsingos termékeket részesítik előnyben.

Az export megállapodást Jair Bolsonaro elnök közelmúltbeli, októberi ázsiai látogatásán írták alá. A részleteket Tereza Cristina mezőgazdasági miniszter október 18-25 közötti pekingi látogatásán véglegesítették a kínai hatóságokkal, mely után a miniszter elégedetten posztolta ki üzenetét a Twitteren:

„Az export azonnal megkezdődhet, s ez Santa Catarina termelőinek, üzemeinek jelentős bevételt eredményez majd, komoly tervekkel készülhetnek az elkövetkezendő évekre.”

Francisco Turra, a Brazil Állatfehérje Szövetség (ABPA) elnöke elmondta, hogy az állattenyésztési ágazat ünnepli a hírt. A „hódítást” a kormány erőfeszítéseinek tulajdonítják.
Mint mondta: „A miniszter számos sikert ért már el abban, hogy bővítse a brazil részvételt a kínai piacon, és most a brazik termelők komoly optimizmussal tekintenek a jövőbe. A melléktermékek értékesítésének lehetősége egy újabb piaci területet nyitott meg számukra, amitől komoly jövedelem-emelkedést remélnek.

Brazília sertéskivitelének fő célpontja már Kína. Idén január és szeptember között 156 600 tonna sertéshúst vásárolt az ázsiai ország Brazíliától. Ez a mennyiség 34 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának kivitelét.

Ez a mennyiség a szeptemberig behozott 524 000 tonnát kitevő kínai importnak közel 30 százalékát teszi ki,

Forrás: 
pigprogress.net

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nagy-Britannia inkább a világ másik feléről vásárol tejtermékeket

Nagy-Britannia előrehaladott szabadkereskedelmi tárgyalásokat folytat Ausztráliával és Új-Zélanddal tejtermékek forgalmazásáról. Ennek eredménye hátrányosan érintheti az európai tejtermelőket és feldolgozókat.

A tavalyinál jobb lesz a zöldborsótermés

Az Európai Unió belső piacán és a harmadik országok felé is Magyarország a legnagyobb zöldborsókonzerv-szállító, a tavalyinál nagyobb mennyiségű idei termés segíthet megtartani ezt a pozíciót.

Új sertésinfluenza-törzset azonosítottak Kínában

A kutatók szerint egy új sertésinfluenza-vírus törzset fedeztek fel Kínában, amely újabb járványhoz vezethet.

Korán eltűnt az idén a kukorica a piacról

Időarányosan csökkent az agrár- és élelmiszeripari termékek külkereskedelmi egyenlege az idei első negyedévben, miközben az export és az import értéke emelkedett. A szakértő szerint a következő negyedév statisztikája rosszabb képet mutat majd.

Mennyit kereshet egy gazdálkodó? Erősen a valós összeg fölé tippeltek a laikusok

Hollandiában tették fel a kérdést egy online felmérésben 13 ezer élelmiszervásárlónak, hogy szerintük adott élelmiszerek árából mennyi marad a termesztőknél. Az eredmény egyértelmű: lényegesen túlbecsülték a gazdák bevételét, átlagosan a valós összeg másfélszeresét feltételezték – számol be róla az agrarheute.com portál.

Tovább erősíti a tudatos vásárlói magatartást az Agrárminisztérium

A sertéshúsok esetében bevezetett jelölési előírás pozitív tapasztalatai alapján újabb termékkörökre terjesztette ki a származási ország egyértelmű jelölését az Agrárminisztérium - közölte Nagy István tárcavezető.

Árutőzsde: kisebb mozgások

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Takarékbank: kissé javuló várakozások, de jelentős bizonytalanság jellemzi az agráriumot

Kissé javultak az agrárium szereplőinek várakozásai a második negyedév végére az első negyedévhez képest, de továbbra bizonytalanság jellemzi az ágazatot, főként a koronavírus-járvány miatt beszűkült exportlehetőségek, és a tavaszi aszály miatt - közölte Hollósi Dávid a Takarékbank agrár üzletágának szűk körű elemzői sajtó-háttérbeszélgetésén hétfőn, Budapesten.

Átmeneti támogatást igényelhetnek a sertéstartók

2020. június 29. és július 12. között adhatják be támogatási kérelmeiket a sertéstartók a miniszteri rendelet alapján kiírt átmeneti támogatásra.

Több alma, körte, szőlő

A kedvező időjárás miatt Kínában nagyobb termésmennyiséggel számolnak az idén almából, körtéből és szőlőből is.