0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Újjáéled a libakultusz a lengyeleknél

A liba jelenleg nem gyakori látvány a lengyel gazdaságokban, de azok akik tenyésztik, azt állítják, hogy érdemes foglalkozni vele.

Az országban a legtöbb libát Mazowieckie vajdaságban tenyésztik, itt jelenleg több, mint 602 ezer szárnyast nevelnek, Łódźkie vajdaságban pedig 171 ezret tartanak. A libaállomány Lengyelországban az utóbbi években növekszik, az

adatok szerint 2016 decemberében 858 982 darabot tartottak nyilván, ez a mennyiség tavaly 1 026 531 darabra nőtt.

A gazdák biztatására honlapot hoztak létre a tenyésztés jövedelmezőségének kiszámítására. Az itt közzé tett adatok szerint a koncentrált takarmányozással történő etetés teljes költsége 22,15 zloty (1700 Ft). Egyéb költségek, például víz, szalma, energiahordozók és a munkaerő költsége 16.30 zloty (1250 Ft). Összességében egy állat nevelésének költsége 38,45 zloty (2950 Ft), a libák értékesítéséből származó bevétel – a tanulmány szerzői szerint – átlagosan 77,50 zloty (6000 Ft). 

Ezzel a számítással mutatják meg, hogy a libatartás kifizetődő.  

Lengyelországban a libaünnep szinte kihalt hagyományának újjáélesztése tíz évvel ezelőtt indult. Az egész akciót arra alapozták, hogy hagyományosan Kujawsko-Pomorskie vajdaságban évszázadok óta tenyésztenek libákat, és amikor a lengyel nemesek egyszer megkóstolták, kötelező eleme lett a lakomáknak. Az idő múlásával a lengyelek abbahagyták a libahús evést, amelyet drágának és nehezen hozzáférhetőnek tartottak.

Ezért tíz éve következetes intézkedéseket tesznek annak érdekében, hogy ismételten

népszerűsítsék a libát, mint egészséges, ökológiai és mindenki számára elérhető terméket.

Arra összpontosítanak, hogy a libahús értékeit népszerűsítsék, mivel nem csak rendkívül ízletes, de egészséges is. Erőfeszítéseik az egészséges életmód globális trendjének részét képezik. A régióban tenyésztett libák ökológiai gazdaságokban nőnek fel, és géntechnológiával nem módosítottak.

Forrás: farmer.pl