Back to top

Újjáéled a libakultusz a lengyeleknél

A liba jelenleg nem gyakori látvány a lengyel gazdaságokban, de azok akik tenyésztik, azt állítják, hogy érdemes foglalkozni vele.

Az országban a legtöbb libát Mazowieckie vajdaságban tenyésztik, itt jelenleg több, mint 602 ezer szárnyast nevelnek, Łódźkie vajdaságban pedig 171 ezret tartanak. A libaállomány Lengyelországban az utóbbi években növekszik, az

adatok szerint 2016 decemberében 858 982 darabot tartottak nyilván, ez a mennyiség tavaly 1 026 531 darabra nőtt.

A gazdák biztatására honlapot hoztak létre a tenyésztés jövedelmezőségének kiszámítására. Az itt közzé tett adatok szerint a koncentrált takarmányozással történő etetés teljes költsége 22,15 zloty (1700 Ft). Egyéb költségek, például víz, szalma, energiahordozók és a munkaerő költsége 16.30 zloty (1250 Ft). Összességében egy állat nevelésének költsége 38,45 zloty (2950 Ft), a libák értékesítéséből származó bevétel - a tanulmány szerzői szerint - átlagosan 77,50 zloty (6000 Ft). 

Ezzel a számítással mutatják meg, hogy a libatartás kifizetődő.  

Lengyelországban a libaünnep szinte kihalt hagyományának újjáélesztése tíz évvel ezelőtt indult. Az egész akciót arra alapozták, hogy hagyományosan Kujawsko-Pomorskie vajdaságban évszázadok óta tenyésztenek libákat, és amikor a lengyel nemesek egyszer megkóstolták, kötelező eleme lett a lakomáknak. Az idő múlásával a lengyelek abbahagyták a libahús evést, amelyet drágának és nehezen hozzáférhetőnek tartottak.

Ezért tíz éve következetes intézkedéseket tesznek annak érdekében, hogy ismételten

népszerűsítsék a libát, mint egészséges, ökológiai és mindenki számára elérhető terméket.

Arra összpontosítanak, hogy a libahús értékeit népszerűsítsék, mivel nem csak rendkívül ízletes, de egészséges is. Erőfeszítéseik az egészséges életmód globális trendjének részét képezik. A régióban tenyésztett libák ökológiai gazdaságokban nőnek fel, és géntechnológiával nem módosítottak.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Savanyúságban is csak minőséget

A magyar ember szereti és rendszeresen fogyasztja a savanyúságot – mondja Renczésné Vajda Margit. Hinnünk kell neki, hiszen szakember, óriási tapasztalattal rendelkezik: közel négy évtizede dolgozik e területen. Ő volt az, aki „meghonosított” egy hazánkban addig szinte ismeretlen tevékenységet, a kimért savanyúság készítését és értékesítését.

Minden, amit a macskafürdetésről tudni érdemes

A legtöbb házi macska nem szeret fürödni. Az öntisztítás jól működik náluk. Viszont vannak helyzetek, amiket nem lehet megúszni szárazon.

Fortélyok trópusi gyümölcs vásárláshoz

Télen, amikor a mi éghajlatunk nem kényeztet el friss gyümölccsel, népszerűek a trópusi gyümölcsök. Néhány fortély alkalmazásával kiválaszthatjuk a legfinomabbakat.

Kutyafogat a Mátrában

Őszi színeit öltötte magára a Mátra. Az erdő sárgán hullámzik a hegyek-völgyek vonulatán, amíg a szem ellát. A megnyugtató csöndben különös hang üti meg a fülemet Mátrafüredhez közeledve. Kutyaugatás; de nem egy, nem kettő. Hamarosan kiderül, hogy harminckilenc kutya kelti a hangzavart. A kutyák körül Hering Tamás serénykedik, ugyanis túrázókat vár.

Természet- és pénztárcabarát az átgondolt téli legeltetés

A melegedő éghajlat következtében a legeltetés időszaka egyre inkább kitolódik, így különösen fontos, hogy a gazdálkodók tisztában legyenek a téma legfőbb alapvetéseivel. Ezekről beszélt lapunknak Vidra Tamás, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) természetvédelmi tájegységvezetője, aki nemcsak a természetvédelem, hanem a gazdálkodók szempontjából előnyös módszerekre is kitért.

Felszámolnák az illegális állatkereskedelmet

Az illegális állatkereskedelem ellen lép fel az Európai Parlament, keddi állásfoglalásában javaslatot tesz a kereskedők és tenyésztők szigorú nyilvántartására az egész Európai Unióban.

Intelligens hőmérő borjaknak

Borjak és szarvasmarhák egészségi állapotának nyomon követésére szánt okos hőmérőt fejlesztett ki a német Förster Technik.

Egy jó hangutánzó kakadu – Viszonylag könnyen tenyészthető

A fehérbóbitás kakadut gyakran az angol szakzsargonból átvett elnevezése alapján csak umbrella-nak nevezik. Jelentése ernyő, mely az akár diadémra is emlékeztető bóbitára utal, melyet a madár akkor nyit ki, ha ideges, vagy ha párjának kedveskedni próbál. Olykor a kézszelíd állatok is kinyitják tolldíszüket.

Országszerte zártan kell tartani a baromfit

Az országos főállatorvos elrendelte a baromfik zárva tartását Magyarország teljes területén annak érdekében, hogy tovább csökkenjen a vadon élő madarakkal az érintkezés lehetősége, és ezáltal a baromfiállományok madárinfluenza vírussal történő fertőződésének kockázata - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján szerdán.

A baktériumokból készült fehérje jobb a környezetnek

Kutatók talajlakó baktériumokból új fehérjét állítottak elő, ami állításaik szerint sokkal inkább klímabarát, mint a hús.