Back to top

Újjáéled a libakultusz a lengyeleknél

A liba jelenleg nem gyakori látvány a lengyel gazdaságokban, de azok akik tenyésztik, azt állítják, hogy érdemes foglalkozni vele.

Az országban a legtöbb libát Mazowieckie vajdaságban tenyésztik, itt jelenleg több, mint 602 ezer szárnyast nevelnek, Łódźkie vajdaságban pedig 171 ezret tartanak. A libaállomány Lengyelországban az utóbbi években növekszik, az

adatok szerint 2016 decemberében 858 982 darabot tartottak nyilván, ez a mennyiség tavaly 1 026 531 darabra nőtt.

A gazdák biztatására honlapot hoztak létre a tenyésztés jövedelmezőségének kiszámítására. Az itt közzé tett adatok szerint a koncentrált takarmányozással történő etetés teljes költsége 22,15 zloty (1700 Ft). Egyéb költségek, például víz, szalma, energiahordozók és a munkaerő költsége 16.30 zloty (1250 Ft). Összességében egy állat nevelésének költsége 38,45 zloty (2950 Ft), a libák értékesítéséből származó bevétel - a tanulmány szerzői szerint - átlagosan 77,50 zloty (6000 Ft). 

Ezzel a számítással mutatják meg, hogy a libatartás kifizetődő.  

Lengyelországban a libaünnep szinte kihalt hagyományának újjáélesztése tíz évvel ezelőtt indult. Az egész akciót arra alapozták, hogy hagyományosan Kujawsko-Pomorskie vajdaságban évszázadok óta tenyésztenek libákat, és amikor a lengyel nemesek egyszer megkóstolták, kötelező eleme lett a lakomáknak. Az idő múlásával a lengyelek abbahagyták a libahús evést, amelyet drágának és nehezen hozzáférhetőnek tartottak.

Ezért tíz éve következetes intézkedéseket tesznek annak érdekében, hogy ismételten

népszerűsítsék a libát, mint egészséges, ökológiai és mindenki számára elérhető terméket.

Arra összpontosítanak, hogy a libahús értékeit népszerűsítsék, mivel nem csak rendkívül ízletes, de egészséges is. Erőfeszítéseik az egészséges életmód globális trendjének részét képezik. A régióban tenyésztett libák ökológiai gazdaságokban nőnek fel, és géntechnológiával nem módosítottak.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elértük a nyugati árakat, de még drágulhatnak az élelmiszerek

Nem a magyar belföldi kereslet-kínálat határozza meg az agrártermékek árait, hanem a nyugati felvásárlási árak - mondta az InfoRádiónak Raskó György agrárközgazdász, aki szerint a nyugati élelmiszerárszint elérése miatt komolyabb drágulást már csak az árfolyamgyengülés okozhat.

Juhágazat: innováció a Debreceni Egyetemen

Az állatok szaporításának biotechnológiája az 1980-as években élte először aranykorát. A világban azóta is töretlen a fejlődés. Ezzel szemben nálunk, főként a kiskérődzőknél, 1990 után megtört a lendület, de hitelesebb, ha azt mondjuk, eljelentéktelenedett a módszer. Pedig az előnye és a haszna elvitathatatlan, ugyanakkor a juhágazatban jelenleg csak 20–25 helyen foglalkoznak inszeminálással.

Már itt vannak, a kérdés, hogy mi is akarjuk?

Szinte minden héten újabb és újabb fejlemény kerül napvilágra farkas- és medveügyben. Két éve kezdődött az a bizonyos medvehajsza, ahol helikopterek, rendőrök, természetvédelmi őrök rohangáltak a nőstény Robi után (…), akit Hevestől egészen Csongrádig (Csongrád-Csanád) szinte szó szerint kikergettek az országból. Azóta szerencsére a kergetőzések megszűntek, az észlelések ellenben gyarapodtak.

Madárinfluenza - A Nébih már csaknem 9,5 milliárd forint állami kártalanítást fizetett ki

A madárinfluenza-járvány megfékezése érdekében az idén megsemmisített állatokért, eszközökért járó állami kártalanítás több mint 80 százalékát, csaknem 9,5 milliárd forintot már kifizette az érintett tulajdonosoknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - közölte a hivatal a honlapján.

Hollandia: minden harmadik tejtermelő kiszáll

FrieslandCampina holland tejtermelő csoport előrejelzései szerint 2030-ra Hollandiában a tejgazdaságok száma 15 000-ről 10 000-re csökkenhet, mely strukturális változásokat eredményezhet a gazdaságban.

Édesítőszerrel gyorsabban nőnek a brojlercsirkék

A kínai Nanjing Mezőgazdasági Egyetemen három édesítőszert vizsgáltak a csirkék növekedési ütemére, szérumból mérhető biokémiai anyagaikra és a vékonybél élettani funkcióira nézve.

Ki tartson otthon kaméleont?

Szerelem volt első látásra. Aki látott már kaméleont óvatoskodni egy ágon, bizonyára megérti, miért is az egyik kedvenc állatom. Sokáig vágytam is arra, hogy a közelemben legyen, hogy otthon is nézegethessem, ne csak a kisállat-kereskedésben ücsörögjek előtte órákig. Mielőtt vettem volna egyet, utánanéztem, hogyan kell tartani. Azóta rajzolt kaméleonom van, amit egy grafikus barátnőmtől kaptam ajándékba.

Fél évszázad a kisállattenyésztésben

Az idei esztendő többszörös jubileumot jelent a nemzetközileg is elismert Tóth Sándor gyémántkoszorús mestertenyésztő életében. Idén ünnepli 80. születésnapját, 50 éve lépett be a Magyar Galamb- és Kisállat­tenyésztők Szövetségébe, s azóta többször tagja volt a szervezet vezetőségének.

Lengyelország: borkereskedelem a koronavírus után

A krakkói vásár szervezői által kezdeményezett Enoexpo Online Konferencia kapcsán összefoglaló készült a rendezvényen elhangzottakból. A vásár szervezőinek célja az volt, hogy a koronavírus által érintett borászati ágazatnak platformot biztosítsanak és egy nemzetközi körképben tekinthessék át az ágazati szakértők a helyzetet, ezzel mintegy előkészítve a novemberi szakvásárt.

Így lesz a tizennyolcból négyszáz

Mihályhalmán, félúton Nádudvar és Püspökladány között, egy családi vállalkozás őshonos szürke marhákat és ennek charolaival keresztezett változatát legelteti a lehető legtermészetesebb körülmények között.