Back to top

Újjáéled a libakultusz a lengyeleknél

A liba jelenleg nem gyakori látvány a lengyel gazdaságokban, de azok akik tenyésztik, azt állítják, hogy érdemes foglalkozni vele.

Az országban a legtöbb libát Mazowieckie vajdaságban tenyésztik, itt jelenleg több, mint 602 ezer szárnyast nevelnek, Łódźkie vajdaságban pedig 171 ezret tartanak. A libaállomány Lengyelországban az utóbbi években növekszik, az

adatok szerint 2016 decemberében 858 982 darabot tartottak nyilván, ez a mennyiség tavaly 1 026 531 darabra nőtt.

A gazdák biztatására honlapot hoztak létre a tenyésztés jövedelmezőségének kiszámítására. Az itt közzé tett adatok szerint a koncentrált takarmányozással történő etetés teljes költsége 22,15 zloty (1700 Ft). Egyéb költségek, például víz, szalma, energiahordozók és a munkaerő költsége 16.30 zloty (1250 Ft). Összességében egy állat nevelésének költsége 38,45 zloty (2950 Ft), a libák értékesítéséből származó bevétel - a tanulmány szerzői szerint - átlagosan 77,50 zloty (6000 Ft). 

Ezzel a számítással mutatják meg, hogy a libatartás kifizetődő.  

Lengyelországban a libaünnep szinte kihalt hagyományának újjáélesztése tíz évvel ezelőtt indult. Az egész akciót arra alapozták, hogy hagyományosan Kujawsko-Pomorskie vajdaságban évszázadok óta tenyésztenek libákat, és amikor a lengyel nemesek egyszer megkóstolták, kötelező eleme lett a lakomáknak. Az idő múlásával a lengyelek abbahagyták a libahús evést, amelyet drágának és nehezen hozzáférhetőnek tartottak.

Ezért tíz éve következetes intézkedéseket tesznek annak érdekében, hogy ismételten

népszerűsítsék a libát, mint egészséges, ökológiai és mindenki számára elérhető terméket.

Arra összpontosítanak, hogy a libahús értékeit népszerűsítsék, mivel nem csak rendkívül ízletes, de egészséges is. Erőfeszítéseik az egészséges életmód globális trendjének részét képezik. A régióban tenyésztett libák ökológiai gazdaságokban nőnek fel, és géntechnológiával nem módosítottak.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Régi ízek a Gyümölcsműhelyből

A környék változatos adottságait és terményekben való gazdagságát kihasználva álmodta meg a Gyümölcsműhelyt Farkasné Kapai Mónika. Döbröcén, egy nagyon pici faluban, réges-régi házban nyitotta meg a modern eszközökkel felszerelt, de hagyományokban és stílusban a régmúlthoz igazodó „feldolgozót”.

Az olaj, ami javítja a memóriát és segít a demencia leküzdésében

Érdemes hozzáadni az étrendünkhöz ezt az olajat. Egy új kutatás megerősítette, hogy javítja a memóriát és segít a demencia leküzdésében.

ASP: egyre közelebb Németországhoz, a dánok kerítést emeltek

Az afrikai sertéspestis elérte Németország határait Lengyelország felől. A dánok már most kerítéssel próbálják megvédeni a sertéseiket a kórral szemben. Hol lesz valójában a határ?

Egy életelixír, ami nyersen ehetetlen

Az olajbogyó nálunk is egyre elterjedtebb a konyhákban, minden évszakban használható, hiszen pácolva, üvegben árulják. De miért nem fogyasztjuk nyersen, ahogyan a legtöbb gyümölcsöt?

Kitiltották az argentin húsokat, mert növekedésserkentőt találtak bennük

Az orosz állat- és növény-egészségügyi felügyelet több argentin és paraguayi húsüzem termékeit kitiltotta, miután ractopamin növekedésserketőt találtak import termékeikben. Jelenleg az sem kizárt, hogy nem csak egyes cégek, hanem a két dél-amerikai ország teljes marhahúságazata ellen korlátozásokat vezetnek be.

Diótörő és champagne – festive brunch a Duna-parton

Az InterContinental Budapest az idei adventi vasárnapokon is csupa varázslatos élménnyel vár mindenkit. A vendégek ízelítőt kaphatnak a Diótörő szívmelengető történetéből, miközben finom fogásokat kóstolhatnak és szikrázó champagne-nyal koccinthatnak.

"Ízeltes" kenyér: nem guszta, de egészséges, és az alapanyag hegedül is

Az Egyesült Királyságban a tücskök a természetből a konyhába is beköltöztek: a Roberts Bakery az országban elsőként vágott bele a rovaralapú kenyérkészítésbe. A termék előállításához több száz tücsköt használnak fel.

Nincs annyi bárány az országban, amennyire igény lenne

Bár minden korábbinál nagyobb kereslet lenne a karácsonyi exporthoz magyar bárányokra, sok hazai állattartó mégsem tudja kihasználni a lehetőséget. A részletekről Kukovics Sándor, a Juh és Kecske Terméktanács ügyvezető igazgatója számolt be.

Csirkebumm a lengyeleknél

Rekordokat dönt a csirkeágazat Lengyelországban: októberben 122 millió naposcsibe került a tenyésztőkhöz. A szárnyalást csupán a feldolgozóüzemek kisebb kapacitása állíthatja meg.

Juhászkutyák helyett alpakák védik a karácsonyi pulykákat

Nem kellenek pitbullok és juhászkutyák, van ugyanis egy új őrző-védő állat. Bár nem néznek ki ádáz vadállatnak, de egy berkshirei farmon egy tíz alpakából álló nyáj már vagy három éve őriz 24 ezer értékes karácsonyi pulykát.