Back to top

Bárki elérheti a hiánypótló új adatbázist

Elkészült Magyarország ökoszisztéma alaptérképe, amely hazánk természeti rendszereinek állapotát mutatja be bárki számára hozzáférhető módon. Az adatbázis az Európai Unió Biológiai Sokféleség Stratégia 2020 célkitűzéseinek hazai megvalósítását célzó projekt részeként, számos hazai intézmény részvételével jött létre.

Az alaptérkép elkészítésének hátteréről, illetve felhasználásának lehetőségeiről tartottak előadásokat a témában érdekelt szakemberek egy konferencián az Agrárminisztériumban. Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében úgy fogalmazott:

amikor ökoszisztéma-szolgáltatásról* beszélünk, akkor egyúttal a jövőnk, jólétünk alapjairól ejtünk szót. „A természeti környezetünk, illetve értékeink megőrzése gazdasági, versenyképességi kérdés is, ahogy erre a projekt készítői is rámutatnak”

Fotó: Pelsőczy Csaba/AM
– hangsúlyozta, hogy aztán a minderre komoly fenyegetést jelentő, globális kihívásokra figyelmeztessen; vészesen csökken a biológiai sokféleség, folyamatban van az élőhelyek degradációja, illetve fogyatkoznak az ökoszisztéma szolgáltatások is. Balczó Bertalan szavai szerint éppen ezért mérföldkő a most elkészült adatbázis, hiszen az fontos fejlesztése annak a tudásbázisnak, amely az említett kihívások megoldásában játszhat kulcsszerepet.

A felhasználási lehetőségeket részletezve a helyettes államtitkár kiemelte: a térkép a zöld infrastruktúrahálózat felmérésében, az ez irányú fejlesztések, illetve rekonstrukciós munkák tervezésében is fontos szerepet játszhat majd. Hozzátette: fontos az is, hogy az ökoszisztéma szolgáltatások állapotáról is rendelkezzünk átfogó képpel, az ezt célzó fejlesztések éppen ezért már el is kezdődtek.

A tanácskozás résztvevőihez szólt Sik András, az alaptérkép elkészítésében közreműködő Lechner Tudásközpont térbeli szolgáltatások igazgatója is. Mint mondta, a három éve kezdett fejlesztések során többek között térinformatikai, távérzékeléssel foglalkozó, illetve építész és tájépítész szakembereik, illetve számos társintézmény munkatársai vettek részt.

„Az ország legrészletesebb nyilvános felszínborítási adatbázisát készítették el – körülbelül 70-en. A térkép 20*20 méteres területegységekre vonatkoztatva mutatja meg, az adott helyen milyen ökoszisztéma található, mindezt egy sokdimenziós adatállománnyal a háttérben”

– magyarázta. A fejlesztés éppen ezért lehetővé teszi, hogy a felhasználók különböző szempontok szerint keressenek és szűrjenek benne – mindezt egy böngészőből, ugyanakkor a térkép letölthető, ha valaki sajt rendszerében kíván dolgozni vele. Sik András azt is elmondta, jelenleg azon dolgoznak, hogy az alaptérkép a közeljövőben webes térinformatikai szolgáltatásként is elérhető legyen. A jelenlegi felhasználási lehetőségekre kitérve elmondta:

a térkép hasznos lehet akár egy új árvízi víztározó helyszínének kijelölésekor is, hiszen általa figyelembe lehet venni, általa ugyanis látható, mely területek a leginkább megfelelőek a víz esetleges leengedésére. „A térkép a többi közt használható újonnan épülő autópályák nyomvonalának kijelölésére is” – tette hozzá. 

A térkép létrehozásában részt vett még az Ökológiai Kutatóközpont, Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési Távérzékelési és Földhivatali Főosztálya, az Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézete, valamint a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Agrárgazdasági Kutatóintézete is. Az adatbázist ide kattintva érhetik el.

A konferenciáról szóló részletes cikkünket a Magyar Mezőgazdaság hetilap decemberi Zöld Mező rovatában olvashatják.

 

(*Ökoszisztéma szolgáltatásoknak nevezzük mindazt a sok hasznot, melyet az emberiség kap az élővilágtól; négy fő csoportja a fenntartó (pl. elsődleges produkció), szabályozó (beporzás, biológiai védekezés), ellátó (pl. élelmiszerek) és kultúrális (pl. kirándulás) szolgáltatások - Báldi András cikke alapján.)

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy újabb „aranyhasú” hazajutásában segített az ÁHSZ

Ismét eredményes akción van túl a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ). A halászati őrök a júniusban felderített ügyben az eljárást és bírságolást követően sikeresen visszaszállítottak az eredeti élőhelyére egy újabb jogszerűtlenül kifogott és áttelepített tőpontyot.

Szerencsés, aki le tudta aratni a gabonát

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) adatai alapján az őszi búza aratása 97 százalékos készültségen áll, a közel 900 ezer hektár vetésterületből mintegy 2000 hektáron áll még a gabona. A búza országos termésátlaga hektáronként 5,28 tonna, a termés 60-70 százaléka takarmánybúza.

Bővült a magyar agrároktatás Erdélyben

Az erdélyi magyar agrároktatás iránti érdeklődés is megnőtt, mi több, a 2020-2021-es tanévben új szak indul.

„Az év legzöldebb hete”

Idén negyedik alkalommal rendezték meg az ország különböző pontjain zajló vándortáborokat. Ám ezúttal egy új „elemmel” bővült a táborok száma, ugyanis a VíziVándor, a BringásVándor és az Erdei Vándortábor mellett Zarándoktúrára is jelentkezhettek a felső tagozatos és középiskolás diákok kísérőtanáraikkal.

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben

Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt az alföldi térség erdőterületein található avar, gyep és tűlevél réteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki. 2020. augusztus 1-től három megyében életbe lépett a tűzgyújtási tilalom.

Elrajtolt az idei tiszai PET Kupa mezőnye Záhonyból

Elrajtolt a 8. PET Kupa mezőnye hétfőn Záhonyból, a versenyben résztvevő, újrahasznosított anyagokból készült hajók legénysége a következő egy hétben várhatóan több tonna folyami hulladéktól szabadítja meg a Tisza Záhony és Tokaj közötti szakaszát.

Gondoskodjunk róluk nyáron is

Énekesmadarainkra ne csak télvíz idején gondoljunk, hanem a nyári kánikulákkor is segítségükre lehetünk. Ezekben az időszakokban nekik is sok folyadékra van szükségük, ezért aki teheti, segítse apró tollasainkat.

Az EU zöld megállapodás nyertese lehet a juhágazat

Augusztus 7-8-án a bárányhús fogyasztását népszerűsítő Bárány napok lesznek, agrár- és turisztikai szereplőkkel Gasztronómiai Kulturális Unió Klaszter alakul, a juhágazat szereplőit pedig kétféle támogatással is segíti a szaktárca - egyebek mellett ezekről volt szó a Juh- és Kecske Terméktanács sajtótájékoztatóján.

„Úgy nem nyersz, ha meg sem próbálod” - Állattartó telepek korszerűsítése

Holló Mátyással már 2013-ban is találkoztunk, akkor a Kistermelők Lapjában az év juhászaként mutattuk be. Az idei találkozásunk apropója az, hogy megmutassuk, hogyan érdemes a gazdálkodásba, fejlesztésekbe pályázati forrást bevonni.

Megjelent az erdészeti csemetekertek gépbeszerzését célzó pályázati felhívás

Annak érdekében, hogy a gazdák a mezőgazdaságilag gyenge termőképességű területeken minél több erdőt hozhassanak létre, az Agrárminisztérium a támogatások átalakításával, a jogszabályok módosításával, így a versenyképesség növelésével olyan feltételeket teremt, amelyekkel az erdőgazdálkodást versenyképesebbé, a termelőket pedig érdekeltté teszi abban, hogy a gyengébb minőségű területeken további erdőtelepítések történjenek.