Back to top

Bárki elérheti a hiánypótló új adatbázist

Elkészült Magyarország ökoszisztéma alaptérképe, amely hazánk természeti rendszereinek állapotát mutatja be bárki számára hozzáférhető módon. Az adatbázis az Európai Unió Biológiai Sokféleség Stratégia 2020 célkitűzéseinek hazai megvalósítását célzó projekt részeként, számos hazai intézmény részvételével jött létre.

Az alaptérkép elkészítésének hátteréről, illetve felhasználásának lehetőségeiről tartottak előadásokat a témában érdekelt szakemberek egy konferencián az Agrárminisztériumban. Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében úgy fogalmazott:

amikor ökoszisztéma-szolgáltatásról* beszélünk, akkor egyúttal a jövőnk, jólétünk alapjairól ejtünk szót. „A természeti környezetünk, illetve értékeink megőrzése gazdasági, versenyképességi kérdés is, ahogy erre a projekt készítői is rámutatnak”

Fotó: Pelsőczy Csaba/AM
– hangsúlyozta, hogy aztán a minderre komoly fenyegetést jelentő, globális kihívásokra figyelmeztessen; vészesen csökken a biológiai sokféleség, folyamatban van az élőhelyek degradációja, illetve fogyatkoznak az ökoszisztéma szolgáltatások is. Balczó Bertalan szavai szerint éppen ezért mérföldkő a most elkészült adatbázis, hiszen az fontos fejlesztése annak a tudásbázisnak, amely az említett kihívások megoldásában játszhat kulcsszerepet.

A felhasználási lehetőségeket részletezve a helyettes államtitkár kiemelte: a térkép a zöld infrastruktúrahálózat felmérésében, az ez irányú fejlesztések, illetve rekonstrukciós munkák tervezésében is fontos szerepet játszhat majd. Hozzátette: fontos az is, hogy az ökoszisztéma szolgáltatások állapotáról is rendelkezzünk átfogó képpel, az ezt célzó fejlesztések éppen ezért már el is kezdődtek.

A tanácskozás résztvevőihez szólt Sik András, az alaptérkép elkészítésében közreműködő Lechner Tudásközpont térbeli szolgáltatások igazgatója is. Mint mondta, a három éve kezdett fejlesztések során többek között térinformatikai, távérzékeléssel foglalkozó, illetve építész és tájépítész szakembereik, illetve számos társintézmény munkatársai vettek részt.

„Az ország legrészletesebb nyilvános felszínborítási adatbázisát készítették el – körülbelül 70-en. A térkép 20*20 méteres területegységekre vonatkoztatva mutatja meg, az adott helyen milyen ökoszisztéma található, mindezt egy sokdimenziós adatállománnyal a háttérben”

– magyarázta. A fejlesztés éppen ezért lehetővé teszi, hogy a felhasználók különböző szempontok szerint keressenek és szűrjenek benne – mindezt egy böngészőből, ugyanakkor a térkép letölthető, ha valaki sajt rendszerében kíván dolgozni vele. Sik András azt is elmondta, jelenleg azon dolgoznak, hogy az alaptérkép a közeljövőben webes térinformatikai szolgáltatásként is elérhető legyen. A jelenlegi felhasználási lehetőségekre kitérve elmondta:

a térkép hasznos lehet akár egy új árvízi víztározó helyszínének kijelölésekor is, hiszen általa figyelembe lehet venni, általa ugyanis látható, mely területek a leginkább megfelelőek a víz esetleges leengedésére. „A térkép a többi közt használható újonnan épülő autópályák nyomvonalának kijelölésére is” – tette hozzá. 

A térkép létrehozásában részt vett még az Ökológiai Kutatóközpont, Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési Távérzékelési és Földhivatali Főosztálya, az Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézete, valamint a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Agrárgazdasági Kutatóintézete is. Az adatbázist ide kattintva érhetik el.

A konferenciáról szóló részletes cikkünket a Magyar Mezőgazdaság hetilap decemberi Zöld Mező rovatában olvashatják.

 

(*Ökoszisztéma szolgáltatásoknak nevezzük mindazt a sok hasznot, melyet az emberiség kap az élővilágtól; négy fő csoportja a fenntartó (pl. elsődleges produkció), szabályozó (beporzás, biológiai védekezés), ellátó (pl. élelmiszerek) és kultúrális (pl. kirándulás) szolgáltatások - Báldi András cikke alapján.)

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Földi pokol, ahol nincs élet

Földünkön az élőlények, különösen a mikroorganizmusok, meglepő módon képesek alkalmazkodni a legextrémebb környezetekhez, de még így is van olyan hely, ahol nem tudnak életben maradni.

Ötszáz kilogramm méz erdélyi árváknak a „Legyen minden nap mézes nap” keretében

A méhészek által felajánlott négyszáz kilogramm mézadományhoz további száz kilogrammot ajánlott fel az Agrármarketing Centrum, így összesen ötszáz kilogramm mézet adományoztak a Dévai Szent Ferenc Alapítvány árváinak.

Fordított arányosság: a hőmérséklet nő, a madarak meg egyre kisebbek?

Egy nem rég megjelent tanulmány szerint az éghajlatváltozássál a madarak egyre kisebbek lesznek, a szárnyaik viszont egyre nagyobbak. A Michigan-i Egyetem és a Field Múzeum kutatói több tízezer madarat vizsgáltak meg négy évtizedre visszamenőleg.

A biodiverzitás évét hirdették meg 2020-ra „A legszebb konyhakertek” programban

A Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű országos program az otthoni kertgazdálkodást népszerűsíti, célja, hogy a kertművelők munkája kellő elismerést kapjon, és példájuk nyomán minél többen műveljék kiskertjeiket, hiszen így öröklődhet tovább az évszázadok során összegyűlt tudás, tapasztalat a generációk között - fogalmazott az agrárpiacért felelős helyettes államtitkár az országos program évzáró ünnepségén.

Agrárpályára terelnék a fiatalokat

Tízéves, gyakorlati programot indít az Agrárminisztérium a mezőgazdasági generációváltás elősegítésére. A kezdeményezés megnyerné a fiatalokat az agráriumnak és megkönnyítené a stafétabot átadását.

Az agrárium versenyképességének növekedését segíti a Vidékfejlesztési Program

A 2014-20 közötti időszakban összesen 1300 milliárd forint áll rendelkezésre a Vidékfejlesztési Program keretében. Az idei évi programmódosítás középpontjában az erdőtelepítések támogatásai álltak – mondta Viski József vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár, a Portfólió Agrárszektor konferencián, Siófokon.

Klímaváltozás: lehet, hogy az elmúlt 10 év lesz az eddigi legmelegebb évtized

A tudósok szerint a 2010 és 2019 közötti időszak átlaghőmérséklete az eddig rögzített adatok alapján a legmagasabb, amit valaha mértek. Bár az idei évnek még nincs vége, jó eséllyel ez lesz az eddigi legmelegebb évtized.

Nagy erőkkel támogatják a határon túli magyar gazdákat

A magyar kormány kiemelt figyelmet fordít a határokon túli magyarság, különös tekintettel a külhoni gazdálkodói szervezetek és vállalkozások támogatására - hangoztatta Nagy István agrárminiszter a VIII. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon, a budapesti Vajdahunyadvárban. Mint mondta, a kormányzat kiemelt célja, hogy versenyképessé tegye a Kárpát-medence magyar közösségeit.

Ez nemcsak egy termelési mód, hanem életszemlélet: dinamikusan nő a hazai bioterület

Megvalósulni látszik az ökológiai gazdálkodás stratégiai programjában, a 2014-2020-as időszakra szóló Nemzeti Akcióterv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért dokumentumban meghatározott cél, a 350 ezer hektár nagyságú ökoterület elérése, ha nem is 2020-ra, de a közeljövőben biztosan, fogalmazott Roszík Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke a 32. Biokultúra Tudományos Napon.

"Ízeltes" kenyér: nem guszta, de egészséges, és az alapanyag hegedül is

Az Egyesült Királyságban a tücskök a természetből a konyhába is beköltöztek: a Roberts Bakery az országban elsőként vágott bele a rovaralapú kenyérkészítésbe. A termék előállításához több száz tücsköt használnak fel.