Back to top

Bárki elérheti a hiánypótló új adatbázist

Elkészült Magyarország ökoszisztéma alaptérképe, amely hazánk természeti rendszereinek állapotát mutatja be bárki számára hozzáférhető módon. Az adatbázis az Európai Unió Biológiai Sokféleség Stratégia 2020 célkitűzéseinek hazai megvalósítását célzó projekt részeként, számos hazai intézmény részvételével jött létre.

Az alaptérkép elkészítésének hátteréről, illetve felhasználásának lehetőségeiről tartottak előadásokat a témában érdekelt szakemberek egy konferencián az Agrárminisztériumban. Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében úgy fogalmazott:

amikor ökoszisztéma-szolgáltatásról* beszélünk, akkor egyúttal a jövőnk, jólétünk alapjairól ejtünk szót. „A természeti környezetünk, illetve értékeink megőrzése gazdasági, versenyképességi kérdés is, ahogy erre a projekt készítői is rámutatnak”

Fotó: Pelsőczy Csaba/AM
– hangsúlyozta, hogy aztán a minderre komoly fenyegetést jelentő, globális kihívásokra figyelmeztessen; vészesen csökken a biológiai sokféleség, folyamatban van az élőhelyek degradációja, illetve fogyatkoznak az ökoszisztéma szolgáltatások is. Balczó Bertalan szavai szerint éppen ezért mérföldkő a most elkészült adatbázis, hiszen az fontos fejlesztése annak a tudásbázisnak, amely az említett kihívások megoldásában játszhat kulcsszerepet.

A felhasználási lehetőségeket részletezve a helyettes államtitkár kiemelte: a térkép a zöld infrastruktúrahálózat felmérésében, az ez irányú fejlesztések, illetve rekonstrukciós munkák tervezésében is fontos szerepet játszhat majd. Hozzátette: fontos az is, hogy az ökoszisztéma szolgáltatások állapotáról is rendelkezzünk átfogó képpel, az ezt célzó fejlesztések éppen ezért már el is kezdődtek.

A tanácskozás résztvevőihez szólt Sik András, az alaptérkép elkészítésében közreműködő Lechner Tudásközpont térbeli szolgáltatások igazgatója is. Mint mondta, a három éve kezdett fejlesztések során többek között térinformatikai, távérzékeléssel foglalkozó, illetve építész és tájépítész szakembereik, illetve számos társintézmény munkatársai vettek részt.

„Az ország legrészletesebb nyilvános felszínborítási adatbázisát készítették el – körülbelül 70-en. A térkép 20*20 méteres területegységekre vonatkoztatva mutatja meg, az adott helyen milyen ökoszisztéma található, mindezt egy sokdimenziós adatállománnyal a háttérben”

– magyarázta. A fejlesztés éppen ezért lehetővé teszi, hogy a felhasználók különböző szempontok szerint keressenek és szűrjenek benne – mindezt egy böngészőből, ugyanakkor a térkép letölthető, ha valaki sajt rendszerében kíván dolgozni vele. Sik András azt is elmondta, jelenleg azon dolgoznak, hogy az alaptérkép a közeljövőben webes térinformatikai szolgáltatásként is elérhető legyen. A jelenlegi felhasználási lehetőségekre kitérve elmondta:

a térkép hasznos lehet akár egy új árvízi víztározó helyszínének kijelölésekor is, hiszen általa figyelembe lehet venni, általa ugyanis látható, mely területek a leginkább megfelelőek a víz esetleges leengedésére. „A térkép a többi közt használható újonnan épülő autópályák nyomvonalának kijelölésére is” – tette hozzá. 

A térkép létrehozásában részt vett még az Ökológiai Kutatóközpont, Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési Távérzékelési és Földhivatali Főosztálya, az Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézete, valamint a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Agrárgazdasági Kutatóintézete is. Az adatbázist ide kattintva érhetik el.

A konferenciáról szóló részletes cikkünket a Magyar Mezőgazdaság hetilap decemberi Zöld Mező rovatában olvashatják.

 

(*Ökoszisztéma szolgáltatásoknak nevezzük mindazt a sok hasznot, melyet az emberiség kap az élővilágtól; négy fő csoportja a fenntartó (pl. elsődleges produkció), szabályozó (beporzás, biológiai védekezés), ellátó (pl. élelmiszerek) és kultúrális (pl. kirándulás) szolgáltatások - Báldi András cikke alapján.)

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nagy István: megújítjuk a nemzetipark-igazgatóságokat

Az agrárminiszter sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a nemzetipark-igazgatóságok által végzett feladatok nagy mértékben bővültek az elmúlt időszakban, ehhez pedig a szervezeti struktúrának is törekednie kell. Az átalakítások részeként a 10 igazgatóságon belül 41 természetvédelmi feladatokat ellátó tájegységet hoznak létre.

Kagylókkal tisztítják a vizet

A kagylók vízszűrű képességén alapuló, mobil vízkezelő rendszer prototípusát dolgozta ki két magyar vállalkozás, az S+H Portfolio Zrt. és a Cement Kft.

A jelenlegi európai mézpolitika nem nyújt elegendő védelmet az európai méztermelők számára

Az európai mézpolitika teljességgel tarthatatlan, hiszen nem nyújt elegendő védelmet a laboratóriumi körülmények között létrehozott, főként Ázsiából érkező műmézekkel szemben, ezzel teljesen tönkreteszi az európai mézpiacot és a méztermelőket - jelentette ki Nagy István agrárminiszter Brüsszelben, magyar és spanyol méztermelők tüntetésén elmondott nyilatkozatában hétfőn.

AM: nem késlekedhetünk a közös agrárpolitika 2021 utáni átmeneti időszakára vonatkozó szabályainak elfogadásával

A gazdáknak a jelenlegi közös agrárpolitika (KAP) ez év végi kifutása után is meg kell kapniuk az őket megillető támogatásokat - mondta a magyar delegációt vezető Nagy István agrárminiszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2020. január 27-i brüsszeli ülését követően az Agrárminisztérium (AM) hétfői közleménye szerint.

Mérlegelés megállás nélkül - Nagydíjas hazai fejlesztés

Az AGROmashEXPO - AgrárgépShow 2020 kiállítás és vásáron igazi újdonsággal lepte meg a látogatókat a szombathelyi székhelyű BPW Hungária Kft. Nagydíjban részesült Hazai Termékfejlesztési díj – Digitalizáció Kategóriában a BPW AGRO Hub – dinamikus tömegbecslő rendszer.

Ökológiai gazdálkodási konferencia

Március 18-án, Kecskeméten biogazdálkodási ágazat stratégiai konferenciát rendez az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet. A fókuszban az új közös agrárpolitika áll, azon belül is az ökológiai ágazat kilátásai, a fenntartható gazdálkodás kihívásai és az azokra adható gyakorlati válaszok.

Az Agrárminisztérium támogatásával helyreállíthatják a károkat a Baráthegyi Majorságban

Egymillió forinttal támogatja az Agrárminisztérium a Szimbiózis Alapítvány által működtetett rehabilitációs Baráthegyi Majorságot, az erről szóló támogatói okiratot Szinay Attila közigazgatási államtitkár adta át Jakubinyi László kuratóriumi elnök részére Miskolcon. A szociális farmot az elmúlt hetekben háromszor érte kutyatámadás, amelynek következtében összesen 22 anyakecske pusztult el.

Piacok aranykora

A kormány támogatásainak köszönhetően a helyi termelői piacok száma 2012 és 2019 között a két és félszeresére, 117-ről 298-ra emelkedett - mondta az agrárminiszter szombaton Nagykőrösön.

Környezetbarát termékekkel aspirál az MP Motor Kft.

Az idén 38. AGROmashEXPO közel 350 kiállítója között megtalálhattuk a magyar tulajdonban lévő MP Motor Kft.-t is, amely 29 éve van jelen a piacon. Fő tevékenységük a Honda termékeinek forgalmazása, azonban saját márkás termékek is megtalálhatók a cég termékpalettáján, melyek a Honda termékcsaládjából hiányzó árucikkek közötti űrt hivatottak betölteni.

Vendég a tundrákról - A kis sólyom

A kis sólyom – vagy, ahogy korábban hívták, törpe sólyom – hegyes szárnyú, gyors röptű madár. A kiszínezett öreg hím nagyon szép, fejtetője sötét palaszürke finom fekete vonalkákkal, háta, felső farkfedői, valamint válltollai palakékek, faroktollai hamvas szürkék csúcsukon keskeny fehér végszalaggal, előtte széles, fekete harántsávval.