0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Bárki elérheti a hiánypótló új adatbázist

Elkészült Magyarország ökoszisztéma alaptérképe, amely hazánk természeti rendszereinek állapotát mutatja be bárki számára hozzáférhető módon. Az adatbázis az Európai Unió Biológiai Sokféleség Stratégia 2020 célkitűzéseinek hazai megvalósítását célzó projekt részeként, számos hazai intézmény részvételével jött létre.

Az alaptérkép elkészítésének hátteréről, illetve felhasználásának lehetőségeiről tartottak előadásokat a témában érdekelt szakemberek egy konferencián az Agrárminisztériumban. Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében úgy fogalmazott:

amikor ökoszisztéma-szolgáltatásról* beszélünk, akkor egyúttal a jövőnk, jólétünk alapjairól ejtünk szót. „A természeti környezetünk, illetve értékeink megőrzése gazdasági, versenyképességi kérdés is, ahogy erre a projekt készítői is rámutatnak”

– hangsúlyozta, hogy aztán a minderre komoly fenyegetést jelentő, globális kihívásokra figyelmeztessen; vészesen csökken a biológiai sokféleség, folyamatban van az élőhelyek degradációja, illetve fogyatkoznak az ökoszisztéma szolgáltatások is. Balczó Bertalan szavai szerint éppen ezért mérföldkő a most elkészült adatbázis, hiszen az fontos fejlesztése annak a tudásbázisnak, amely az említett kihívások megoldásában játszhat kulcsszerepet.

A felhasználási lehetőségeket részletezve a helyettes államtitkár kiemelte: a térkép a zöld infrastruktúrahálózat felmérésében, az ez irányú fejlesztések, illetve rekonstrukciós munkák tervezésében is fontos szerepet játszhat majd. Hozzátette: fontos az is, hogy az ökoszisztéma szolgáltatások állapotáról is rendelkezzünk átfogó képpel, az ezt célzó fejlesztések éppen ezért már el is kezdődtek.

A tanácskozás résztvevőihez szólt Sik András, az alaptérkép elkészítésében közreműködő Lechner Tudásközpont térbeli szolgáltatások igazgatója is. Mint mondta, a három éve kezdett fejlesztések során többek között térinformatikai, távérzékeléssel foglalkozó, illetve építész és tájépítész szakembereik, illetve számos társintézmény munkatársai vettek részt.

„Az ország legrészletesebb nyilvános felszínborítási adatbázisát készítették el – körülbelül 70-en. A térkép 20*20 méteres területegységekre vonatkoztatva mutatja meg, az adott helyen milyen ökoszisztéma található, mindezt egy sokdimenziós adatállománnyal a háttérben”

– magyarázta. A fejlesztés éppen ezért lehetővé teszi, hogy a felhasználók különböző szempontok szerint keressenek és szűrjenek benne – mindezt egy böngészőből, ugyanakkor a térkép letölthető, ha valaki sajt rendszerében kíván dolgozni vele. Sik András azt is elmondta, jelenleg azon dolgoznak, hogy az alaptérkép a közeljövőben webes térinformatikai szolgáltatásként is elérhető legyen. A jelenlegi felhasználási lehetőségekre kitérve elmondta:

a térkép hasznos lehet akár egy új árvízi víztározó helyszínének kijelölésekor is, hiszen általa figyelembe lehet venni, általa ugyanis látható, mely területek a leginkább megfelelőek a víz esetleges leengedésére. „A térkép a többi közt használható újonnan épülő autópályák nyomvonalának kijelölésére is” – tette hozzá. 

A térkép létrehozásában részt vett még az Ökológiai Kutatóközpont, Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési Távérzékelési és Földhivatali Főosztálya, az Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézete, valamint a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Agrárgazdasági Kutatóintézete is. Az adatbázist ide kattintva érhetik el.

A konferenciáról szóló részletes cikkünket a Magyar Mezőgazdaság hetilap decemberi Zöld Mező rovatában olvashatják.

 

(*Ökoszisztéma szolgáltatásoknak nevezzük mindazt a sok hasznot, melyet az emberiség kap az élővilágtól; négy fő csoportja a fenntartó (pl. elsődleges produkció), szabályozó (beporzás, biológiai védekezés), ellátó (pl. élelmiszerek) és kultúrális (pl. kirándulás) szolgáltatások – Báldi András cikke alapján.)

Forrás: Magyar Mezőgazdaság