Back to top

Egy falat virág: szép is, ehető is, de egészséges is?

Virágot fogyasztani nem új keletű dolog. Már az ókori rómaiak, a kínaiak, a közel-keleti népek és az indiaiak is használták a konyhában a virágokat. Az ehető virágok termesztése új piaci lehetőségeket kínál a díszkertészeknek. A nemzetközi Antea-projekt keretében arra keresi a választ, hogy az élvezeti és az esztétikai értéken túl van-e az az ehető virágoknak egészségre gyakorolt jótékony hatásuk.

A virág az étel alapanyaga, nem csupán díszítő kellék
A virág az étel alapanyaga, nem csupán díszítő kellék
Fotó: euronews.com
Az ókori rómaiak az árvácskát és a rózsát köretként tálalták, míg a levendulát szószok ízesítésére használták. Most egy olasz-francia kutatócsoport az Európai Unió által a kohéziós alapból 85 százalékos intenzitással, vagyis másfél millió euróval támogatott nemzetek közötti Antea-projekt keretében arra keresi a választ, hogy

az élvezeti és az esztétikai értéken túl van-e az az ehető virágoknak egészségre gyakorolt jótékony hatásuk, illetve hogyan tartósíthatók a nagyon rövid életű, sérülékeny virágok.

A projektben három francia és négy olasz kutató állomás, egyetem, illetve ágazati kamara vesz részt. Az Alpesi Tengerparti Agrárkamara nizzai kísérleti üvegházában többféle növényt vizsgálnak, sokféle tulajdonság, például az ízük alapján is rangsorolják őket.

Barbara Ruffoni projektvezető szerint még a közelmúltban a nagyanyáink is használtak virágokat a konyhában. Hagyományai föllelhetők az olaszországi Liguriában, illetve Franciaországban is, elsősorban a folyóvölgyekben fekvő településeken.

A projekthez mára már 60-70 francia és olasz termelő vállalkozás is csatlakozott, nyilatkozta a projektvezető. Ezekben az országokban ugyanis a dísznövénytermesztés válságban van, a termelők keresik az alternatív lehetőségeket. Marco Ravera például átállt a biogazdálkodásra, területének 15 százalékán ehető virágokat termeszt öko rendszerben. Kertészete egyike az Antea-projekt kíséreti területének, ahol az idénynek megfelelő növényeket tesztelik egész éven át.

Növényházaiban jelenleg árvácska és begónia található, amelyeknél a LED-es megvilágítás hatását vizsgálják a növekedésre.

A projekt keretében az ehető dísznövények kulináris értékét Christophe Dufau, a dél-franciaországi Vence városában a Les Bacchanales Michelin-csillagos éttermet vezető séf értékeli. Az étteremben kizárólag helyi alapanyagokból főznek, és rendszeresen használnak ehető virágokat is, amit a séf egyedi tálalásban szolgál föl. Mint mondja, teljesen „lecsupaszítja” a virágokat, nem egészben, hanem szirmonként adja az ételekhez.

A virág az étel alapanyaga, nem csupán díszítő kellék, így a vendég elfogyasztja azt, nem teszi a tányér szélére.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/euronews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Régi ízek a Gyümölcsműhelyből

A környék változatos adottságait és terményekben való gazdagságát kihasználva álmodta meg a Gyümölcsműhelyt Farkasné Kapai Mónika. Döbröcén, egy nagyon pici faluban, réges-régi házban nyitotta meg a modern eszközökkel felszerelt, de hagyományokban és stílusban a régmúlthoz igazodó „feldolgozót”.

Az olaj, ami javítja a memóriát és segít a demencia leküzdésében

Érdemes hozzáadni az étrendünkhöz ezt az olajat. Egy új kutatás megerősítette, hogy javítja a memóriát és segít a demencia leküzdésében.

Földi pokol, ahol nincs élet

Földünkön az élőlények, különösen a mikroorganizmusok, meglepő módon képesek alkalmazkodni a legextrémebb környezetekhez, de még így is van olyan hely, ahol nem tudnak életben maradni.

Fordított arányosság: a hőmérséklet nő, a madarak meg egyre kisebbek?

Egy nem rég megjelent tanulmány szerint az éghajlatváltozássál a madarak egyre kisebbek lesznek, a szárnyaik viszont egyre nagyobbak. A Michigan-i Egyetem és a Field Múzeum kutatói több tízezer madarat vizsgáltak meg négy évtizedre visszamenőleg.

Egy életelixír, ami nyersen ehetetlen

Az olajbogyó nálunk is egyre elterjedtebb a konyhákban, minden évszakban használható, hiszen pácolva, üvegben árulják. De miért nem fogyasztjuk nyersen, ahogyan a legtöbb gyümölcsöt?

Klímaváltozás: lehet, hogy az elmúlt 10 év lesz az eddigi legmelegebb évtized

A tudósok szerint a 2010 és 2019 közötti időszak átlaghőmérséklete az eddig rögzített adatok alapján a legmagasabb, amit valaha mértek. Bár az idei évnek még nincs vége, jó eséllyel ez lesz az eddigi legmelegebb évtized.

Diótörő és champagne – festive brunch a Duna-parton

Az InterContinental Budapest az idei adventi vasárnapokon is csupa varázslatos élménnyel vár mindenkit. A vendégek ízelítőt kaphatnak a Diótörő szívmelengető történetéből, miközben finom fogásokat kóstolhatnak és szikrázó champagne-nyal koccinthatnak.

"Ízeltes" kenyér: nem guszta, de egészséges, és az alapanyag hegedül is

Az Egyesült Királyságban a tücskök a természetből a konyhába is beköltöztek: a Roberts Bakery az országban elsőként vágott bele a rovaralapú kenyérkészítésbe. A termék előállításához több száz tücsköt használnak fel.

Nincs annyi bárány az országban, amennyire igény lenne

Bár minden korábbinál nagyobb kereslet lenne a karácsonyi exporthoz magyar bárányokra, sok hazai állattartó mégsem tudja kihasználni a lehetőséget. A részletekről Kukovics Sándor, a Juh és Kecske Terméktanács ügyvezető igazgatója számolt be.

A leginnovatívabb cégeknek adnak teret

A kutatás és fejlesztés terén úttörő szerepet betöltő vállalkozásokat keresik az immáron 28. alkalommal meghirdetett Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat révén. Az idei kiírás ismertetésén elhangzott, jövőre az állam 32 milliárd forinttal több forrást biztosít majd K+F programokra.