Back to top

Egy falat virág: szép is, ehető is, de egészséges is?

Virágot fogyasztani nem új keletű dolog. Már az ókori rómaiak, a kínaiak, a közel-keleti népek és az indiaiak is használták a konyhában a virágokat. Az ehető virágok termesztése új piaci lehetőségeket kínál a díszkertészeknek. A nemzetközi Antea-projekt keretében arra keresi a választ, hogy az élvezeti és az esztétikai értéken túl van-e az az ehető virágoknak egészségre gyakorolt jótékony hatásuk.

A virág az étel alapanyaga, nem csupán díszítő kellék
A virág az étel alapanyaga, nem csupán díszítő kellék
Fotó: euronews.com
Az ókori rómaiak az árvácskát és a rózsát köretként tálalták, míg a levendulát szószok ízesítésére használták. Most egy olasz-francia kutatócsoport az Európai Unió által a kohéziós alapból 85 százalékos intenzitással, vagyis másfél millió euróval támogatott nemzetek közötti Antea-projekt keretében arra keresi a választ, hogy

az élvezeti és az esztétikai értéken túl van-e az az ehető virágoknak egészségre gyakorolt jótékony hatásuk, illetve hogyan tartósíthatók a nagyon rövid életű, sérülékeny virágok.

A projektben három francia és négy olasz kutató állomás, egyetem, illetve ágazati kamara vesz részt. Az Alpesi Tengerparti Agrárkamara nizzai kísérleti üvegházában többféle növényt vizsgálnak, sokféle tulajdonság, például az ízük alapján is rangsorolják őket.

Barbara Ruffoni projektvezető szerint még a közelmúltban a nagyanyáink is használtak virágokat a konyhában. Hagyományai föllelhetők az olaszországi Liguriában, illetve Franciaországban is, elsősorban a folyóvölgyekben fekvő településeken.

A projekthez mára már 60-70 francia és olasz termelő vállalkozás is csatlakozott, nyilatkozta a projektvezető. Ezekben az országokban ugyanis a dísznövénytermesztés válságban van, a termelők keresik az alternatív lehetőségeket. Marco Ravera például átállt a biogazdálkodásra, területének 15 százalékán ehető virágokat termeszt öko rendszerben. Kertészete egyike az Antea-projekt kíséreti területének, ahol az idénynek megfelelő növényeket tesztelik egész éven át.

Növényházaiban jelenleg árvácska és begónia található, amelyeknél a LED-es megvilágítás hatását vizsgálják a növekedésre.

A projekt keretében az ehető dísznövények kulináris értékét Christophe Dufau, a dél-franciaországi Vence városában a Les Bacchanales Michelin-csillagos éttermet vezető séf értékeli. Az étteremben kizárólag helyi alapanyagokból főznek, és rendszeresen használnak ehető virágokat is, amit a séf egyedi tálalásban szolgál föl. Mint mondja, teljesen „lecsupaszítja” a virágokat, nem egészben, hanem szirmonként adja az ételekhez.

A virág az étel alapanyaga, nem csupán díszítő kellék, így a vendég elfogyasztja azt, nem teszi a tányér szélére.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/euronews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ahol más megoldás nincs - Izgalmas magyar agrárinnovációk

Amerikai befektetési szakértők előtt mutatkozott be öt magyar agrárinnovációs vállalkozás. A HunAgriPower virtuális esemény egyik fő célja volt, hogy a magyar startupok betekintést nyerjenek az Egyesült Államok mezőgazdasági piacának működésébe, és a szakmai visszajelzések alapján fejleszthessék tovább exporttevékenységüket.

Genetikusok célkeresztjében a magyar mudik bundája

A magyar kutyafajták közé tartozó mudik örök kíváncsi, rendkívül tanulékony ebek. Megragadó egyéniségük mellett bundájuk változatos színe és mintázata is különlegessé teszi őket, méghozzá nemcsak a kutyatartók, de a genetikusok számára is.

Repceméz gyomorpanaszok ellen - Miért egészségesebb a méz a cukornál (3. rész)

A repce- és a gesztenyeméz remek választás gyomorpanaszokra. Az okok teljes kiküszöböléséhez propolisz-kúra és életmódváltás is szükséges.

Segíthet a nyers tej az allergia megelőzésében?

Több kutatás is arra a következtetésre jutott, hogy aki kora gyermekkorában feldolgozatlan tehéntejet iszik, az védetté válik az allergiás tünetekért felelős E-immunglobulinok kialakulásával szemben. Egy új osztrák kutatás szerint egy tehéntejben is előforduló fehérje, a béta-laktoglobulin kulcsszerepet játszik az allergiák kialakulását megelőző, úgynevezett „farmhatásban”.

Hazai méhlegelők 14. rész - Idegenhonos fás hordásnövények VI.

Európa nagy részének és így hazánknak is a mindmáig egyik legelterjedtebb parkfája, díszfája a közönséges vadgesztenye (Aesculus hippocastanum), vagy más nevén a fehér bokrétafa. Napjainkban sok veszélyes károsítója van, melyek - különösen az idősebb példányait - erősen tizedelik. Méhészeti értékét sokan vitatják, kétségbe vonják a magas szaponintartalmú, méhekre mérgezőnek vélt virágpora miatt.

Kell-e nekünk kamillás kenyér?

A címbéli kérdésre a választ az augusztus 20-ai ünnepségek alatt, a Magyar Ízek Utcájában hozhatjuk majd meg, akkor kerülnek ugyanis a nagyközönség elé a Magyar Pékszövetség, idén már 9. alkalommal meghirdetett kenyérversenyén a legjobbaknak ítélt kenyerek.

Kiszámíthatatlan piac

A Phalaenopsis értékesítését éppen akkor kezdték, amikor Európába ért a koronavírus-járvány; a válság kezdetén a termelők mintegy 1,5-1,8 millió növényt dobtak el. Az akkori nagyon nyomott árak azóta már újból emelkednek, most viszont a késedelmes fizetések miatt aggódnak a termesztők.

Felhívás a méhek védelmében

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara felhívták minden növényvédelmi szakirányító figyelmét arra, hogy a napraforgó virágzásának idején a méhek a csemegekukoricát, és esetleg más növényeket (kabakosokat, magnak vetett hagymát stb-t) is aktívan látogatják.

Egymás képességeinek figyelembevételével képesek az együttes mozgásra

A madarak együttes mozgása lenyűgöző látványt nyújt, viszont ennek a harmóniában történő repülésnek az elvét nem igazán tudták mindeddig megfejteni. AZ ELTE fizikusai erre rájöttek, és ezt a megoldást el is lesték a természettől, hogy minden eddiginél több drón gyors reakcióidejű, ugyanakkor harmonikus együttmozgását tudják koordinálni.

KSH: májusban 2,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma

Az idén májusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 2,8 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 2,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn az MTI-vel.