A Veszprém megyei település határából csodálatos a kilátás a balatoni tanúhegyekre. Itt fekszik birtoka, amelynek eredete családjához fűződik.
– A mezőgazdasággal való kapcsolatom még régen kezdődött, mivel édesapám a ’80-as évek óta foglalkozik fejeskáposzta termelésével és savanyú káposzta készítésével. Ebben elég aktívan részt vettem – idézte fel a kezdeteket az építési vállalkozóként dolgozó Hoffman Krisztián. – Bevallom, akkor
Amikor 1997-ben Lesencetomajra költöztünk, a mostani almás egy része a feleségem nagymamájáé volt. Másfél méteres gaz borította. Ez nekem nem tetszett, és kitaláltam, hogy almát termesztek, így legelőször hetvenkét Idared almafát telepítettem. Ez persze inkább csak hobbi volt, nem a megélhetést szolgálta. De ahelyett, hogy megálltam volna, fejleszteni kezdtem. Megvásároltam a szomszédos, szintén gazban álló területeket, és 2013-ban ezerkétszáz Naturalma Rozella és Naturalma Luna fajtájú gyümölcsfát telepítettem. Ehhez be kellett lépnem a Naturalma Zrt.-be, amely szakmai támogatást és promótálást ígért. Ezeket nem is nagyon kellett igénybe vennünk, mivel a dolog beindult, a gyümölcsünket, a termékeinket könnyen értékesítjük a környéken.
Hoffman Krisztián szerint ebben nagy szerepe van annak, hogy a Naturalma fajták kiválóak.
Amellett, hogy kedvelt, nagyon oda kell figyelni rá, mivel érzékeny a kalciumhiányra. Éppen most konzultálunk egy tápanyagokkal foglalkozó szakemberrel, hogy csökkentsük a hiánybeteg fák arányát. Ez fontos, mert azokat a gyümölcsöket, melyeken apró kis barna pöttyök vannak, étkezési almaként nem lehet eladni. A Naturalma Luna első ránézésre Goldennek tűnik. Ám amíg a hagyományos fajta pár hónap alatt sokat veszít a nedvességtartalmából, addig a Luna még március-áprilisban is ropogósan kemény. A fajtáim közül ez a legellenállóbb. Van még az Idared, ami egy kicsit érzékeny a lisztharmatra, de azt lehet kezelni. Azt mondhatom, tulajdonképpen igénytelen fajta a többihez képest. Ami közös bennük, hogy igénylik a vizet, mert az intenzív telepítésű kordonos fák gyökere nem nyúlik túl mélyre. Ezért aztán öntözőrendszert építettem ki: minden egyes fa jobbról és balról 2 liter/órás csepegtetőtestet kapott.
Hacsak valami váratlan időjárási esemény nem adódik, a termésen meglátszik a gondoskodás, ami nem kevés időt igényel.
– A hivatalos munkám mellett bizony nagyon sok elfoglaltságot jelent az almás. A legnagyobb feladat mindig a metszés, amit magam végzek. Két hétre van szükségem, hogy befejezzem. Az ágak kihordásában már segít a család, az is nagy munka. Mivel az almák ellenállók, nincs szükség túl sok növényvédelemre, ráadásul azt – ugyanúgy, mint a sorok és a sorközök művelését – traktorral csinálom. Ezt még élvezem is, jó kikapcsolódás. A szüretet „szedd magad!” formában végezzük, végeztetjük. Mindenki annyit szed, amennyire szüksége van, nekünk pedig nem kell foglalkoznunk a tárolással, válogatással. Szerencsére az értékesítéssel egyáltalán nincsenek gondok. Az alma érésekor jó látni a sok szép termést, ez mindig örömet szerez. Ugyanakkor már történt olyan, hogy érés előtt, augusztus 15-én, amikor
A gyümölcsből almalét is készítenek, ami szintén népszerű a fogyasztók körében.
– Ötliteres bag in boksz-os kiszerelésben kínáljuk az almalét. Korábban több ízben – céklás, meggyes, sárgarépás, tökös, homoktövises – is készítettünk almalét, de mára csak a natúr alma maradt. Nem azért, mert nem volt rá kereslet, hanem mert az ízesítő zöldségek-gyümölcsök előkészítése hatalmas munkával jár, és kevés idő van a feldolgozásra. Én pedig azt szeretem, ha minden frissen készül, vagyis ha az alma és a zöldség vagy gyümölcs egyszerre kerül a gépbe.
Sokan készítenek hasonló módon, de más fajtából almalevet. Ha azok csak édesek, de nincs megfelelő savtartalmuk, üresnek érezzük őket. A tapasztalatom egyébként az, hogy aki almát vásárol nálunk, az almalét is vesz. A gyermekek imádják.
Hoffman Krisztián azt mondja, fejlesztésben nem gondolkozik, mert a munkája mellett nem volna ideje nagyobb terület művelésére, még több fa gondozására.
– A hivatalos munkámat nem adhatom fel, nem dobhatom félre még egy olyan, egyébként kedvelt tevékenységért sem, amiből nem tudnék megélhetést biztosítani a családomnak. Ahogy már meséltem,
A változás a birtokon annyi lehet, hogy több lesz a termés. Ez a terület, az összes fával, akár négyszáz mázsára is képes, ezt a mennyiséget azonban még nem értem el. Úgy gondolom azonban, hogy kitartó munkával sikerülhet, főként úgy, hogy az ültetvény még csak 6 esztendős.
Némi változás, illetve plusz munka azonban mégis lesz a család életében.
– A szomszédos idős házaspár megkeresett, hogy nem tudják művelni a szőlőterületüket, eladnák nekem. Bár nem szerettem volna újabb munkát a nyakamba venni, elgondolkodtam, és mégis megvettem. Sőt, már a borászat létesítéséhez szükséges engedélyt is megkértem. Úgy döntöttem ugyanis, hogy 65–100 forintért, ami a vegyszerek költségét sem fedezi, nem adom el a szőlőt, inkább bort készítek és palackozom.
Azt hiszem, hogy öt fajtával már meg lehet jelenni a piacon. Nem kell nagy mennyiségre gondolni, de amit készítek, az igazi kézműves termék, könnyű, fiatalok által is keresett bor lesz, mindegyik olyan, ami – reményeim szerint – megfelel a kor elvárásainak.