0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Sok-sok alma és egy kevés szőlő

Naturalma Rozella, Naturalma Luna, Idared, valamint háromfajta szőlő: Olaszrizling, Ezerfürtű és Ezerjó. Hoffman Krisztián szépen gondozott lesencetomaji birtokán teremnek ezek a gyümölcsök. A fiatalember azt mondja, öröm látni a termést, és bár a napi munkát követően is meglehetősen sokat kell dolgozni ennek érdekében, de megéri.

A Veszprém megyei település határából csodálatos a kilátás a balatoni tanúhegyekre. Itt fekszik birtoka, amelynek eredete családjához fűződik.

– A mezőgazdasággal való kapcsolatom még régen kezdődött, mivel édesapám a ’80-as évek óta foglalkozik fejeskáposzta termelésével és savanyú káposzta készítésével. Ebben elég aktívan részt vettem – idézte fel a kezdeteket az építési vállalkozóként dolgozó Hoffman Krisztián. – Bevallom, akkor

nem szerettem ezt a tevékenységet, de valahogyan mégis annyira belém ivódott, hogy nem tudtam, aztán már nem is akartam megszabadulni tőle.

Amikor 1997-ben Lesencetomajra költöztünk, a mostani almás egy része a feleségem nagymamájáé volt. Másfél méteres gaz borította. Ez nekem nem tetszett, és kitaláltam, hogy almát ter­mesztek, így legelőször hetvenkét Idared almafát telepítettem. Ez persze inkább csak hobbi volt, nem a megélhetést szolgálta. De ahelyett, hogy megálltam volna, fejleszteni kezdtem. Megvásároltam a szomszédos, szintén gazban álló területeket, és 2013-ban ezerkétszáz Naturalma Rozella és Naturalma Luna fajtájú gyümölcsfát telepítettem. Ehhez be kellett lépnem a Naturalma Zrt.-be, amely szakmai támogatást és promótálást ígért. Ezeket nem is nagyon kellett igénybe vennünk, mivel a dolog beindult, a gyümölcsünket, a termékeinket könnyen értékesítjük a környéken.

Hoffman Krisztián szerint ebben nagy szerepe van annak, hogy a Naturalma fajták kiválóak.

– A Naturalma Rozel­la a Nébih által elismert fajta, és számos kóstolási versenyen lett első helyezett. Úgy tűnik, ez az egyik alma, ami a legjobban ízlik a hazai fogyasztóknak.

Amellett, hogy kedvelt, nagyon oda kell figyelni rá, mivel érzékeny a kalciumhiányra. Éppen most konzultálunk egy tápanyagokkal foglalkozó szakemberrel, hogy csökkentsük a hiánybeteg fák arányát. Ez fontos, mert azokat a gyümölcsöket, melyeken apró kis barna pöttyök vannak, étkezési almaként nem lehet eladni. A Naturalma Luna első ránézésre Goldennek tűnik. Ám amíg a hagyományos fajta pár hónap alatt sokat veszít a nedvességtartalmából, addig a Luna még március-áprilisban is ropogósan kemény. A fajtáim közül ez a legellenállóbb. Van még az Idared, ami egy kicsit érzékeny a lisztharmatra, de azt lehet kezelni. Azt mondhatom, tulajdonképpen igénytelen fajta a többihez képest. Ami közös bennük, hogy igénylik a vizet, mert az intenzív telepítésű kordonos fák gyökere nem nyúlik túl mélyre. Ezért aztán öntöző­rendszert építettem ki: minden egyes fa jobbról és balról 2 liter/órás csepegtetőtestet kapott.

Ez egész nyáron nonstop működik, a vízellátás tehát megoldott, ami nagyon fontos a mai időkben. Az öntözővízzel tápoldatot is kiadagolok, és természetesen tudom szabályozni a mértékét is.

Hacsak valami váratlan időjárási esemény nem adódik, a termésen meglátszik a gondoskodás, ami nem kevés időt igényel.

– A hivatalos munkám mellett bizony nagyon sok elfoglaltságot jelent az almás. A legnagyobb feladat mindig a metszés, amit magam végzek. Két hétre van szükségem, hogy befejezzem. Az ágak kihordásában már segít a család, az is nagy munka. Mivel az almák ellenállók, nincs szükség túl sok növényvédelemre, ráadásul azt – ugyanúgy, mint a sorok és a sorközök művelését – traktorral csinálom. Ezt még élvezem is, jó kikapcsolódás. A szüretet „szedd magad!” formában végezzük, végeztetjük. Mindenki annyit szed, amennyire szüksége van, nekünk pedig nem kell foglalkoznunk a tárolással, válogatással. Szerencsére az értékesítéssel egyáltalán nincsenek gondok. Az alma érésekor jó látni a sok szép termést, ez mindig örömet szerez. Ugyanakkor már történt olyan, hogy érés előtt, augusztus 15-én, amikor

azt gondoltuk, hogy már semmi nem történhet, a jég teljesen elverte az ültetvényt. A biztosító keveset fizet, talán a teljes bevétel 5–10 százalékát, ami éppen csak több a semminél.

A gyümölcsből almalét is készítenek, ami szintén népszerű a fogyasztók körében.

– Ötliteres bag in boksz-os kiszerelésben kínáljuk az almalét. Korábban több ízben – céklás, meggyes, sárgarépás, tökös, homoktövises – is készítettünk almalét, de mára csak a natúr alma maradt. Nem azért, mert nem volt rá kereslet, hanem mert az ízesítő zöldségek-gyümölcsök előkészítése hatalmas munkával jár, és kevés idő van a feldolgozásra. Én pedig azt szeretem, ha minden frissen készül, vagyis ha az alma és a zöldség vagy gyümölcs egyszerre kerül a gépbe.

A natúr almalé is nagyon kedvelt, igaz, csodálatosak a paraméterei: a cukorfoka 12-es, a pH-értéke pedig 3,8. Ez ideális, mert az édesség mellé megfelelő savasság társul.

Sokan készítenek hasonló módon, de más fajtából almalevet. Ha azok csak édesek, de nincs megfelelő savtartalmuk, üresnek érezzük őket. A tapasztalatom egyébként az, hogy aki almát vásárol nálunk, az almalét is vesz. A gyermekek imádják.

Hoffman Krisztián azt mondja, fejlesztésben nem gondolkozik, mert a munkája mellett nem volna ideje nagyobb terület művelésére, még több fa gondozására.

– A hivatalos munkámat nem adhatom fel, nem dobhatom félre még egy olyan, egyébként kedvelt tevékenységért sem, amiből nem tudnék megélhetést biztosítani a családomnak. Ahogy már meséltem,

a gyümölcstermesztés sikere sok mindentől függ, és van néhány dolog, ami ellen nem tudunk védekezni. Ilyen például a már emlegetett időjárás. Be kell látni: az almafák évi 365 napot kint „alszanak”, vagyis bármi történhet velük.

A változás a birtokon annyi lehet, hogy több lesz a termés. Ez a terület, az összes fával, akár négyszáz mázsára is képes, ezt a mennyiséget azonban még nem értem el. Úgy gondolom azonban, hogy kitartó munkával sikerülhet, főként úgy, hogy az ültetvény még csak 6 esztendős.

Némi változás, illetve plusz munka azonban mégis lesz a család életében.

– A szomszédos idős házaspár megkeresett, hogy nem tudják művelni a szőlőterületüket, eladnák nekem. Bár nem szerettem volna újabb munkát a nyakamba venni, elgondolkodtam, és mégis megvettem. Sőt, már a borászat létesítéséhez szükséges engedélyt is megkértem. Úgy döntöttem ugyanis, hogy 65–100 forintért, ami a vegyszerek költségét sem fedezi, nem adom el a szőlőt, inkább bort készítek és palackozom.

A területen Olaszrizling, Ezerfürtű és Ezerjó fajta található. Vásárolt Kékfrankosból rozét és vörösbort készítek.

Azt hiszem, hogy öt fajtával már meg lehet jelenni a piacon. Nem kell nagy mennyiségre gondolni, de amit készítek, az igazi kézműves termék, könnyű, fiatalok által is keresett bor lesz, mindegyik olyan, ami – reményeim szerint – megfelel a kor elvárásainak.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság