Back to top

A kaposvári Szabadságfa az Év Fája

A kaposvári Szabadságfa lett az idén az Év fája az Ökotárs Alapítvány által 2010 óta szervezett híres magyar fák versenyén. A Hős Fa címet a Vasvár határában, a Szentkúti Parkerdőben álló Szentkúti Öregharcos, míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját a zilizi Ezeréves tölgyfa kapta.

A július óta tartó a www.evfaja.okotars.hu oldalon szervezett online szavazáson 4431 szavazattal nyert a kaposvári Berzsenyi Dániel Tagiskola udvarán álló kocsányos tölgy, amit a helyiek Szabadságfa néven emlegetnek.

A fát 90 évvel ezelőtt, 1929. április 18-án ültették az 1927-ben átadott iskolaépület udvarán.

A csemete az akkori kőszegi polgármester jóvoltából a trianoni határról, az Írott-kőről került Kaposvárra, s az ültetéskor a fa gyökereire Kassa, Kolozsvár és Nagyvárad földjét hintették. Az elmúlt 90 évben több ezer berzsenyis diák életét kísérte végig a „nagy tölgyfa”, szelíd árnyékot nyújtva az udvaron tartott iskolai ünnepségek résztvevőinek. Az iskola legkitűnőbb tanulói az elismerő oklevelekre erősítve a tölgyfa egy-egy préselt levelét is megkapják emlékül.

A 2019-es magyarországi győztes kaposvári tölgyfa a 2020 elején rendezendő európai versenyben is indul
A 2019-es magyarországi győztes kaposvári tölgyfa a 2020 elején rendezendő európai versenyben is indul
Fotó: Ökotárs Alapítvány

Az Év Fája verseny 2002-ben Csehországból indult, a kezdeményezéshez azóta több ország csatlakozott. Jelenleg összesen 16 ország vesz benne részt. 2011-ben először az országos győztesek az Európai Év Fája címért is versenyezhettek egymással.

A 2019-es magyarországi győztes kaposvári tölgyfa a 2020 elején rendezendő európai versenyben is indul, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. A nemzetközi versenyen hazánk többször is második helyezést ért el, négyszer pedig elsőként végzett a magyar fa.

Tavaly a pécsi Havi hegyi mandulafa nyerte el az Európai Év Fája címet!

Az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versennyel a közvetlen környezetünkben élő fákra és a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné fölhívni a figyelmet. A versenybe bármely közösség nevezhet egy számára kedves fát vagy facsoportot, amelynek érdekes története van. Idén 57 jelölt indult a versenyen, amelyek közül a szakmai zsűri választotta ki a 14 döntőst. Ezek közül a közönség online szavazással választotta meg kedvencét július 1. és október 1. között.

Az idei hazai verseny döntősei, helyezési sorrendben: a kaposvári Szabadságfa (4431 szavazat), a dunakiliti Millenniumi tölgy (4159), a fertőszéplaki Széchényiek körtefája (1483), a Gerlai nagy platán (893), a szentendre-alsó-izbégi Hárskapocs (555), a vasvári Szentkúti Öregharcos (353), a Ziliz legendája, az Ezeréves Tölgy (296), a Fekete Nyár, Ácsteszér büszkesége (291), A győrszemerei Tündér-tölgy (247), a tiszadobi Juharfás út – A múlt és a jelen találkozása (239), az Imrehegyi terebélyes eper (74), a makói Nap utca tölgyfája (68), Jákó szeretettől gyógyuló Platánja (35), valamint a vindornyalaki Nagy Nyárfa (34).

Az Év Fája, a Hős Fa és az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa mellett idén is minden döntőbe jutott fa oklevelet kapott a díjkiosztón. A fákra összesen 13158 szavazat érkezett az online szavazás keretében.

Forrás: 
Ökotárs Alapítvány

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy hektáros emlékerdőt adtak át Szigetváron

A Mecsekerdő Zrt. egy hektáros Emlékerdőt hozott létre a 2021-es „Egy a Természettel” világkiállítás jegyében, melynek ünnepélyes átadására 2020. március 20-án került sor a Szigetvári Vár szomszédságában.

A klímaváltozás már a spájzban van

Az Egererdő Zrt. Mátrafüredi Erdészete mintegy 11 ezer hektáron végzi munkáját, amely terület egyharmada a Mátrai Tájvédelmi Körzet része. Jellemző főbb fafajok itt a bükk, a kocsánytalan tölgy, a cser és a gyertyán, amelyek mind őshonosak, valamint kisebb mennyiségben megtalálhatók a különféle fenyvesek is. A szakemberek szerint azonban a klímaváltozás átrajzolja a jelenlegi állományszerkezetet.

Pályázat a hungarikumok megismertetésére

A kormány határozata alapján az idén nyolcszázmillió forint egyszeri többletforrás jut a hungarikumok és nemzeti értékek népszerűsítésére, és 2021-től szintén nyolcszázmillió forintot biztosít az állam erre a célra - írta a Magyar Hírlap pénteken.

Tájékoztató kampány indul a magán erdőgazdálkodást érintő változásokról

Jelentősen átalakul a magán erdőgazdálkodás szervezetrendszere az elkövetkező években, a régóta időszerű reformok a terület gazdasági és szakmai fejlődését eredményezhetik. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az Agrárminisztériummal és az erdészeti szakmai szervezetekkel együttműködve tájékoztatási kampánnyal is segíti az érintettek szakmai felkészülését.

Már itt vannak, a kérdés, hogy mi is akarjuk?

Szinte minden héten újabb és újabb fejlemény kerül napvilágra farkas- és medveügyben. Két éve kezdődött az a bizonyos medvehajsza, ahol helikopterek, rendőrök, természetvédelmi őrök rohangáltak a nőstény Robi után (…), akit Hevestől egészen Csongrádig (Csongrád-Csanád) szinte szó szerint kikergettek az országból. Azóta szerencsére a kergetőzések megszűntek, az észlelések ellenben gyarapodtak.

Magyarország természeti öröksége Európában is egyedülálló

Egyre nagyobb a társadalmi igény hazánk természeti kincseinek bemutatására és a szemléletformálásra - jelentette ki dr. Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Harkály Ház látogató- és oktatóközpont átadási ünnepségén, szerdán, Mátrafüreden.

A neonikotinoidok „szemmel láthatóan” károsítják a méhcsaládot

A nemzetközileg elismert tudományos folyóirat, a Scientific Reports újabb kutatási eredményt közölt a méhekkel kapcsolatban, ami érdeklődésre tarthat számot a környezetről felelősen gondolkodóknak.

Ki, mekkora kibocsátó?

A Climate TRACE nonprofit szervezetekből álló csoport az eddigi becslések helyett jövőre már pontos adatokat szolgáltat a Föld légkörébe kerülő szén-dioxid-kibocsátásról. Az adatgyűjtésre okos algoritmusokat és műholdakat használnak fel. Ha kooperációnak sikerülne megvalósítani a valós idejű adatszolgáltatást, az új irányokat adhat a jövő évi ENSZ következő klímacsúcsán.

Kihirdették a Virágos Magyarország verseny idei győzteseit

Kihirdették a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által az idén rendhagyó módon a lakosság számára meghirdetett Virágos Magyarország verseny győzteseit; a legszebb kertek, illetve legszebb balkonok kategóriákba összesen közel 2500-an pályáztak, mindkét kategóriában 11 díjat ítéltek oda, köztük a Bálint Gazda emlékdíjat - közölte a turisztikai ügynökség az MTI-vel kedden.

Ősszel tárgyalhatja a parlament az új bortörvényt

Ősszel az Országgyűlés elé kerülhet az új bortörvény, amelynek szükségességét a Világgazdaságnak az agrárminiszter azzal indokolta, hogy az ePincekönyv-rendszer bevezetése az összes hatósági eljárás felülvizsgálatát magával vonja, így alapjaiban változik meg a szőlő-bor ágazat adminisztrációja.