0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ki kell állnunk a világ elé

Nem kell a nemek közti egyenlőtlenségeket feltétlenül felszámolni, inkább fel kell azokat használni a mezőgazdaságban is. Erre a következtetésre jutottak a "Milyen kihívások állnak a mezőgazdaságban dolgozó nők előtt?" című kerekasztal beszélgetés résztvevői.

A társadalmi, kulturális és gazdasági vonatkozásokat tárgyaló program alapja az a 17 országra kiterjedő felmérés volt, amelyet a Corteva végzett, hogy feltérképezze a nők mezőgazdaságban betöltött szerepét és az ezzel kapcsolatos kihívásokat.

A beszélgetést megelőzően a résztvevők megismerhették a folyamatot, ahogy a Corteva Agriscience létrejött, illetve azt, ahogy a nemek közti egyenlőség és sokféleség támogatásának egyik úttörőjévé váltak.

Az előadások során hazai, európai és amerikai, a mezőgazdaság, illetve a szakigazgatás területén dolgozó előadók hangsúlyozták, hogy a vidéki életforma megőrzése, a generációváltás a mezőgazdasági termelésben azok a kihívások, amelyekre választ kell találni a következőkben, miközben a nők szerepének is nagyobb hangsúlyt kell kapnia a jövő agráriumában, mégpedig úgy, hogy eltűnjék az a felülreprezentáltságuk a fizetés nélküli munkákban, amiről a mi régiónkról szólva a FAO munkatársa beszélt.

Ki kell állnunk a világ elé, és megmutatni mit csinálunk,

hangsúlyozták a résztvevők, mert mind az előadásokban, mind az egyéni sorsokat bemutató videókban és a kerekasztal-beszélgetésben megszólalók kiemelték, hogy a nők hajlamosak a saját egyéni érdemeiket egy közösség eredményeként beállítani.

A kerekasztal-beszélgetésből kiderült, hogy a mezőgazdaságban dolgozó nők számára nem jelent problémát a munka és a magánélet összeegyeztetése. És az is, hogy bár azoknak a munkáknak, amelyeket a férfiak el tudnak végezni, a nagy része a nőkön sem fog ki, de azért nincsenek női traktorosok, mert a nemi esélyegyenlőség mellett fontos a nőiesség megőrzése is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu