Back to top

A környezetkultúra fejlődését segíti

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének Rát-Táncsics terme adott otthont a Szép Kertek kertépítészeti folyóirat 100. lapszámának megjelenése alkalmából rendezett kiállításra. Így egy helyen és egy időben voltak láthatóak a folyóiratban eddig bemutatott, zsűrizett kertépítészeti munkák anyagai, többségében az „Az Év Kertje” országos kerttervezési és építési nívódíj pályázat díjazott kertjei.

A kiállítás lehetővé teszi a hazai kerttervezés, kertépítés és kertfenntartás fejlődésének bemutatását, tanulságok, következtetések levonását, és irányt is szabhat a jövő kert- és tájépítészete számára, emelte ki a főszerkesztő, Tegdes László. A folyóirat a kertészeti szakterületen tevékenykedő szakemberek, kert- és tájépítészek, kertépítők, kertfenntartók, önkormányzatok szakmai irányítói mellett a közép- és felsőfokú szakképzésben résztvevő diákok, hallgatók, oktatók, tanárok, valamint kerttulajdonosok, kertészkedők számára készül. Nyolc szakmai szervezet lapjaként működik, évente öt lapszáma jelenik meg.

Nemes Zoltán tájépítész, a Magyar Építészkamara Továbbképzési Szaktestület tagja a kiállítás megnyitóján méltatta a folyóiratot. Kiemelte, hogy

az érdeklődő laikusok és a szakma számára is azonos értékű információt nyújt, lehetőséget ad napjaink kerttervezési gyakorlatát bemutató szakmai publikációknak, elsősorban családi házi kertekről, magánkertekről tájékoztat.

Turcsányi Miklós tájépítész, a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny alapító és zsűritagja kiemelte a két évtizede működő folyóirat által felvállalt misszió fontosságát a tájépítész szakma számára, és méltatta az alkotók kitartását.

Egy helyen és egy időben voltak láthatóak a folyóiratban eddig bemutatott, zsűrizett kertépítészeti munkák anyagai
Egy helyen és egy időben voltak láthatóak a folyóiratban eddig bemutatott, zsűrizett kertépítészeti munkák anyagai
Fotó: Törőcsik László

Tegdes László nevéhez fűződik „Az Év Kertje” országos kerttervezési és építési nívódíj pályázat elindítása, amely idén már a 21. alkalommal került kiírásra. Ez idő alatt 200 kertet díjaztak és mutattak be a körülbelül 300-350 pályamunka közül.

A pályázattal a kiíró a környezetkultúra fejlődését szeretné elősegíteni, a legújabb műszaki megoldások, a minőségi szakmunka megismertetésével.

A kerttervező és kertépítő szakma szakemberei számára publikálási lehetőséget biztosít a folyóirat, emellett közkinccsé teszi a szakemberek által tervezett dísz-, bio és haszonkerteket színvonalasan fenntartó kerttulajdonosok példamutató munkáját. Fiatal, kamarai tagsággal még nem rendelkező kerttervező mérnökök számára pedig nyilvános bemutatkozási lehetőséget kínál.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Régi ízek a Gyümölcsműhelyből

A környék változatos adottságait és terményekben való gazdagságát kihasználva álmodta meg a Gyümölcsműhelyt Farkasné Kapai Mónika. Döbröcén, egy nagyon pici faluban, réges-régi házban nyitotta meg a modern eszközökkel felszerelt, de hagyományokban és stílusban a régmúlthoz igazodó „feldolgozót”.

A biodiverzitás évét hirdették meg 2020-ra „A legszebb konyhakertek” programban

A Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű országos program az otthoni kertgazdálkodást népszerűsíti, célja, hogy a kertművelők munkája kellő elismerést kapjon, és példájuk nyomán minél többen műveljék kiskertjeiket, hiszen így öröklődhet tovább az évszázadok során összegyűlt tudás, tapasztalat a generációk között - fogalmazott az agrárpiacért felelős helyettes államtitkár az országos program évzáró ünnepségén.

Ez nemcsak egy termelési mód, hanem életszemlélet: dinamikusan nő a hazai bioterület

Megvalósulni látszik az ökológiai gazdálkodás stratégiai programjában, a 2014-2020-as időszakra szóló Nemzeti Akcióterv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért dokumentumban meghatározott cél, a 350 ezer hektár nagyságú ökoterület elérése, ha nem is 2020-ra, de a közeljövőben biztosan, fogalmazott Roszík Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke a 32. Biokultúra Tudományos Napon.

Bagolylepkehelyzet: Voltak is, lesznek is

A hazai kártevőlepke-fauna egyik legnépesebb családja a bagolylepkék, azonban csupán néhány faj okoz közülük gazdaságilag komoly károkat, a többi ilyen szempontból közömbös. Az idén eléggé meggyűlt a bajuk a gazdálkodóknak mind a vetési, mind a gyapottok-bagolylepkével, és minden jel arra utal, hogy jövő tavasszal ismét átlagosnál nagyobb károsítás várható.

Mi legyen az Év rovara 2020-ban?

A 2020. év rovarát ismét három faj közül választhatják ki az érdeklődő szavazók. A mostani téma a lebontás – a jelöltek mindannyian e fontos, mégis kevés figyelmet kapó feladatkör szakértői. A szavazatokat december 6. éjfélig lehet leadni.

Ízletes narancsot szeretne? Érdemes a köldököt keresni

Előfordul, hogy csalódást okoznak a narancsok, mert hámozás után derül ki, hogy nem alkalmas a fogyasztásra: a húsa száraz és tele van magokkal. Ha finom narancsot szeretnénk vásárolni, tudnunk kell, hogy mire figyeljünk.

A robotok sem mindenhatók

A növényházi kultúrák termesztőinek mindössze mindössze 11 százalékának üzemében dolgoznak robotok, csaknem 3 százalékkal többen, mint 2018-ban, derül ki az AgriDirect agrármarketing cég mintegy 1400 holland növényházi kertész körében végzett körvélemény-kutatásból. A robottechnika leginkább a feldolgozóipari terményeknél válthatja ki a kézimunkaerőt

Duális képzés és ágazati képzőközpontok

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztató fórumot szervezett a szakképzési törvényben foglalt ágazati képzőközpontokról. Kialakításuk a duális szakképzés továbbfejlesztését szolgálja.

Dísznövénypiac a brexit után

Világszerte folyamatosan nő a kereslet a holland dísznövényekre, az októbertől októberig tartó egyéves időszakban összességében 35 százalékkal nőtt a kiviteli érték. Matthijs Mesken, a holland virágexportőrök szövetségének (VGB) elnöke azonban óvatosan tekint a jövőbe.

Sok pocok, kevés hörcsög várható jövőre

Ha alaposan áttekintjük, miként alakult a károsítóhelyzet 2019-ben, nagyjából előre lehet jelezni, hogy ez milyen várható következményeket von maga után a következő növényvédelmi szezonban. Mezei pocokból sok volt az idén, a jövő évi kilátások pedig nagyrészt azon múlnak, hogy csapadékos lesz-e a tél, a hörcsög ugyanakkor régóta nem okozott már komoly problémát, és várhatóan jövőre sem fog.