Back to top

A környezetkultúra fejlődését segíti

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének Rát-Táncsics terme adott otthont a Szép Kertek kertépítészeti folyóirat 100. lapszámának megjelenése alkalmából rendezett kiállításra. Így egy helyen és egy időben voltak láthatóak a folyóiratban eddig bemutatott, zsűrizett kertépítészeti munkák anyagai, többségében az „Az Év Kertje” országos kerttervezési és építési nívódíj pályázat díjazott kertjei.

A kiállítás lehetővé teszi a hazai kerttervezés, kertépítés és kertfenntartás fejlődésének bemutatását, tanulságok, következtetések levonását, és irányt is szabhat a jövő kert- és tájépítészete számára, emelte ki a főszerkesztő, Tegdes László. A folyóirat a kertészeti szakterületen tevékenykedő szakemberek, kert- és tájépítészek, kertépítők, kertfenntartók, önkormányzatok szakmai irányítói mellett a közép- és felsőfokú szakképzésben résztvevő diákok, hallgatók, oktatók, tanárok, valamint kerttulajdonosok, kertészkedők számára készül. Nyolc szakmai szervezet lapjaként működik, évente öt lapszáma jelenik meg.

Nemes Zoltán tájépítész, a Magyar Építészkamara Továbbképzési Szaktestület tagja a kiállítás megnyitóján méltatta a folyóiratot. Kiemelte, hogy

az érdeklődő laikusok és a szakma számára is azonos értékű információt nyújt, lehetőséget ad napjaink kerttervezési gyakorlatát bemutató szakmai publikációknak, elsősorban családi házi kertekről, magánkertekről tájékoztat.

Turcsányi Miklós tájépítész, a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny alapító és zsűritagja kiemelte a két évtizede működő folyóirat által felvállalt misszió fontosságát a tájépítész szakma számára, és méltatta az alkotók kitartását.

Egy helyen és egy időben voltak láthatóak a folyóiratban eddig bemutatott, zsűrizett kertépítészeti munkák anyagai
Egy helyen és egy időben voltak láthatóak a folyóiratban eddig bemutatott, zsűrizett kertépítészeti munkák anyagai
Fotó: Törőcsik László

Tegdes László nevéhez fűződik „Az Év Kertje” országos kerttervezési és építési nívódíj pályázat elindítása, amely idén már a 21. alkalommal került kiírásra. Ez idő alatt 200 kertet díjaztak és mutattak be a körülbelül 300-350 pályamunka közül.

A pályázattal a kiíró a környezetkultúra fejlődését szeretné elősegíteni, a legújabb műszaki megoldások, a minőségi szakmunka megismertetésével.

A kerttervező és kertépítő szakma szakemberei számára publikálási lehetőséget biztosít a folyóirat, emellett közkinccsé teszi a szakemberek által tervezett dísz-, bio és haszonkerteket színvonalasan fenntartó kerttulajdonosok példamutató munkáját. Fiatal, kamarai tagsággal még nem rendelkező kerttervező mérnökök számára pedig nyilvános bemutatkozási lehetőséget kínál.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szamócatermesztés: a letűnt aranykor

A Beregszásztól alig kőhajításnyira keletre elterülő Bene község lakói már több mint fél évszázaddal ezelőtt megtapasztalták, hogy a szamóca a náluk megtermelhető legjövedelmezőbb portéka. A vidék kedvező éghajlati adottságainak köszönhetően itt, a Csillagos-hegy tövében átlagosan két és fél-, három héttel korábban beérik a szamóca, mint a hágón túli versenytársaknál.

Gyógynövények ingyen, a város közepén

Elfeledkezett vásárlás közben a friss fűszernövényekről, de az üzletek már zárva vannak? Van, ahol emiatt már nem kell aggódni, mert bármikor ingyen hozzá lehet jutni.

A növénytermesztés két alaptörvénye

A Liebig-féle minimum elv és a pentozán hatás a kertészeti iskolák tananyagában az első szabályok között szerepelnek. Érdemes ezeket megismerni és alkalmazni, mivel a termés mennyisége, minősége és ezáltal sok pénz múlhat rajtuk. Egy kis kertben pont olyan hasznos az ismeretük, mint óriási területeken gazdálkodva.

Forgalomba hozatali engedélyt kapott egy rovaralapú trágya

Egy francia rovartenyésztő cég az első olyan vállalkozás, amelynek természetes, rovaralapú műtrágyája tanúsítványt és forgalomba hozatali engedélyt kapott.

Több gond volt vele, de kiváló a hazai sárgadinnye

Június elejétől egészen október közepéig, végéig lesz magyar sárgadinnye a piacon, az értékesítési szezont ugyanis a nagyobb termelők a fóliasátras termesztéssel kezdik és azzal is fejezik be. A korai kínálatból általában először a piacokra jut, most már azonban kellő mennyiség terem ahhoz is, hogy ellássák az áruházakat.

Kötelező lesz a növényekkel beültetett homlokzat Bécsben

A növényekkel beültetett homlokzatnak köszönhetően könnyebb elviselni a nyári forróságot, mivel a gyorsan fejlődő növények levéltömege hatásosan hozzájárul a mikroklíma hűtéséhez.

Idén is nagy siker volt a „Szedd Magad” levendulaakció Tihanyban

Hatalmas érdeklődés mellett zajlott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság „Szedd Magad” levendulaakciója Tihanyban. A 3 héten át tartó program idén is sok látogatót vonzott: több mint húszezren éltek a levendulaszedés lehetőségével.

A tavalyinál jobb lesz a zöldborsótermés

Az Európai Unió belső piacán és a harmadik országok felé is Magyarország a legnagyobb zöldborsókonzerv-szállító, a tavalyinál nagyobb mennyiségű idei termés segíthet megtartani ezt a pozíciót.

Idén ősszel rendezik meg a kertművészeti napokat

A nyár eleji időpontról szeptemberre került át a 16. Európai Dísznövény és Kertművészeti napok, amelyet hagyományosan a fehérvárcsurgói Károlyi kastélyban rendeznek meg. A rendezvény kiemelt témája idén a Parkok, kertek és kertészek a biodiverzitás kihívásaival szemben címet viseli.

Bálint György temetése

Szomorú kötelességünknek teszünk eleget, amikor tájékoztatjuk olvasóinkat a 100. évében elhunyt Bálint György temetéséről.