0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A környezetkultúra fejlődését segíti

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének Rát-Táncsics terme adott otthont a Szép Kertek kertépítészeti folyóirat 100. lapszámának megjelenése alkalmából rendezett kiállításra. Így egy helyen és egy időben voltak láthatóak a folyóiratban eddig bemutatott, zsűrizett kertépítészeti munkák anyagai, többségében az „Az Év Kertje” országos kerttervezési és építési nívódíj pályázat díjazott kertjei.

A kiállítás lehetővé teszi a hazai kerttervezés, kertépítés és kertfenntartás fejlődésének bemutatását, tanulságok, következtetések levonását, és irányt is szabhat a jövő kert- és tájépítészete számára, emelte ki a főszerkesztő, Tegdes László. A folyóirat a kertészeti szakterületen tevékenykedő szakemberek, kert- és tájépítészek, kertépítők, kertfenntartók, önkormányzatok szakmai irányítói mellett a közép- és felsőfokú szakképzésben résztvevő diákok, hallgatók, oktatók, tanárok, valamint kerttulajdonosok, kertészkedők számára készül. Nyolc szakmai szervezet lapjaként működik, évente öt lapszáma jelenik meg.

Nemes Zoltán tájépítész, a Magyar Építészkamara Továbbképzési Szaktestület tagja a kiállítás megnyitóján méltatta a folyóiratot. Kiemelte, hogy

az érdeklődő laikusok és a szakma számára is azonos értékű információt nyújt, lehetőséget ad napjaink kerttervezési gyakorlatát bemutató szakmai publikációknak, elsősorban családi házi kertekről, magánkertekről tájékoztat.

Turcsányi Miklós tájépítész, a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny alapító és zsűritagja kiemelte a két évtizede működő folyóirat által felvállalt misszió fontosságát a tájépítész szakma számára, és méltatta az alkotók kitartását.

Tegdes László nevéhez fűződik „Az Év Kertje” országos kerttervezési és építési nívódíj pályázat elindítása, amely idén már a 21. alkalommal került kiírásra. Ez idő alatt 200 kertet díjaztak és mutattak be a körülbelül 300-350 pályamunka közül.

A pályázattal a kiíró a környezetkultúra fejlődését szeretné elősegíteni, a legújabb műszaki megoldások, a minőségi szakmunka megismertetésével.

A kerttervező és kertépítő szakma szakemberei számára publikálási lehetőséget biztosít a folyóirat, emellett közkinccsé teszi a szakemberek által tervezett dísz-, bio és haszonkerteket színvonalasan fenntartó kerttulajdonosok példamutató munkáját. Fiatal, kamarai tagsággal még nem rendelkező kerttervező mérnökök számára pedig nyilvános bemutatkozási lehetőséget kínál.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu