0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Magyarország a vidékfejlesztés terén is segíti a Nyugat-Balkán európai integrációját

A Délkelet-Európai Regionális Vidékfejlesztési Állandó Munkacsoport (RRD SWG) minden évben magas szintű ülést tart a régió országainak tárcavezetőivel. Az idei ülésre november 12-én került sor a koszovói Mezőgazdasági, Erdészeti és Vidékfejlesztési Minisztérium szervezésében, Pristinában, ahol az Agrárminisztériumot Kis Miklós vidékfejlesztésért felelős államtitkár képviselte.

A találkozón a munkacsoport tagjai áttekintették a mezőgazdaságot és vidékfejlesztést érintő regionális kooperáció és a térségbeli reformok helyzetét. Kis Miklós beszédében kiemelte, hogy

Magyarország elkötelezett a balkáni régió fejlődése mellett, ezt bizonyítja, hogy hazánk a térségben aktívan vesz részt a különböző fejlesztési tevékenységekben.

Az intézményfejlesztési és az élelmezésbiztonság fejlesztésére irányuló együttműködési projektek lebonyolításában is közreműködünk, és a térségből érkező egyetemi hallgatók magyarországi képzéseinek biztosítására ösztöndíjakat nyújtunk.

Az agrártárca államtitkára hangsúlyozta a helyi közösségek által kezdeményezett fejlesztések fontosságát, amelyek nagy szerepet játszanak a vidéki közösségek életképességének javításában. A magyar kormány célja, hogy elősegítse a vidéki munkahelyek megtartását és új munkahelyek létesítését, hozzájárulva ezzel a biztonságos életkörülmények kialakításához és a lakosság helyben tartásához. Kiemelte, hogy az alulról jövő kezdeményezések jó példája a LEADER támogatások felhasználása, amelynek célja elsősorban a helyi mikrovállalkozások segítése és a vidéki önkormányzatok helyi fejlesztése.

Forrás: AM Sajtóiroda