0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Megvédjük a növényvédelmet?

Elméleti számítások szerint a növényvédelem elhagyásával évente akár 400-500 ezer ember is éhenhal hatna. Nem véletlen, hogy sokan aggódva tekintenek az uniónak a kémiai védekezést szinte ellehetetlenítő nyilatkozataira. A radikális rendelkezések helyett inkább az ésszerű, kontrollált növényvédelemre kellene fókuszálni. Ezek a gondolatok is előkerültek az Agrya Tiszadobon tartott tanácskozásán.

A Tiszadobi Fiatal Gazda Oktató és Tanácsadó Központ adott helyet a Fiatal Gazda Klub eseményének, ahol számos kérdést igyekeztek tisztázni a résztevők. Hajdú Attila, a Bayer Hungárai Kft – Dekalb – fejlesztőmérnöke kiemelte, létezik precíziós eszköz, precíz munka, de helyesebb helyspecifikus gazdálkodásról beszélni. Ráadásul nem valami újdonságról van szó, hiszen

valamirevaló gazda másként műveli a táblaszéleket, a forgókat, mint a tábla többi részét. Külön kezeli az acatos foltokat, s traktorával kikerüli a víznyomásos területeket. Teszi mindezt akkor is, ha nem is ad neki nevet. A vezérelv a JPÉ, azaz a Józan Paraszti Ész.

A szakember kiemelte, az USA hektáronként 32,04 tonnás kukoricával tartja a világrekordot. Viszont érdemes kiemelni, az első és az utolsó kelő növény között mindösszesen 8 óra telt el. Fontos, hogy minden egyed számára azonos feltételeket biztosítsunk.

„A napraforgó tápanyag utánpótlásáról kevés használható információ áll rendelkezésre”- hangsúlyozta Bata László hozzátéve, az erre fordított költség nem elhanyagolható, hektáronként 70-80 ezer forint. A Syngenta Contivo szaktanácsadója hozzátette, cél lenne a növekvő genetikai potenciál kihasználása, ám hibridspecifikus tápanyag ajánlás ma még nem létezik.

A növényvédelmi gépek kötelező felülvizsgálatának törvényi kronológiájába adott bepillantást Zákány Lajos. A berettyóújfalui szakember elmondta, a 2008-ban indult szabályozást legalább háromévente átírták, ám idén tavaszig alig történt valami változás. Most viszont úgy tűnik, mindenki – például Nébih, Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara – számára fontossá vált pontot tenni az Unió elvárásának.

Ma mintegy hatvan növényvédelmi gép felülvizsgáló állomást regisztráltak, de kérdés, hogy a hazai eszközállományt figyelembe véve elegendő lesz-e a kötelezettségek kielégítésére.

Egy biztos, a mai állás szerint egy új eszköznél az első öt évben nem kell felülvizsgáltatni, viszont azt követően három évente. Azt mindenki belátja, hogy csöpögő, rossz szórásképet mutató permetező géppel nem lehet hatékonyan dolgozni – hiszen az így kijuttatott növényvédő szer nem hozza a várt eredményt -, ám a magyar gazdát rávenni egy újabb kötelességre, nem könnyű feladat.

Forrás: magyarmezogazdasag