Back to top

Megvédjük a növényvédelmet?

Elméleti számítások szerint a növényvédelem elhagyásával évente akár 400-500 ezer ember is éhenhal hatna. Nem véletlen, hogy sokan aggódva tekintenek az uniónak a kémiai védekezést szinte ellehetetlenítő nyilatkozataira. A radikális rendelkezések helyett inkább az ésszerű, kontrollált növényvédelemre kellene fókuszálni. Ezek a gondolatok is előkerültek az Agrya Tiszadobon tartott tanácskozásán.

Fotó: viniczai

A Tiszadobi Fiatal Gazda Oktató és Tanácsadó Központ adott helyet a Fiatal Gazda Klub eseményének, ahol számos kérdést igyekeztek tisztázni a résztevők. Hajdú Attila, a Bayer Hungárai Kft – Dekalb – fejlesztőmérnöke kiemelte, létezik precíziós eszköz, precíz munka, de helyesebb helyspecifikus gazdálkodásról beszélni. Ráadásul nem valami újdonságról van szó, hiszen

valamirevaló gazda másként műveli a táblaszéleket, a forgókat, mint a tábla többi részét. Külön kezeli az acatos foltokat, s traktorával kikerüli a víznyomásos területeket. Teszi mindezt akkor is, ha nem is ad neki nevet. A vezérelv a JPÉ, azaz a Józan Paraszti Ész.

A szakember kiemelte, az USA hektáronként 32,04 tonnás kukoricával tartja a világrekordot. Viszont érdemes kiemelni, az első és az utolsó kelő növény között mindösszesen 8 óra telt el. Fontos, hogy minden egyed számára azonos feltételeket biztosítsunk.

Fotó: magyarmezőgazdaság
„A napraforgó tápanyag utánpótlásáról kevés használható információ áll rendelkezésre”- hangsúlyozta Bata László hozzátéve, az erre fordított költség nem elhanyagolható, hektáronként 70-80 ezer forint. A Syngenta Contivo szaktanácsadója hozzátette, cél lenne a növekvő genetikai potenciál kihasználása, ám hibridspecifikus tápanyag ajánlás ma még nem létezik.

A növényvédelmi gépek kötelező felülvizsgálatának törvényi kronológiájába adott bepillantást Zákány Lajos. A berettyóújfalui szakember elmondta, a 2008-ban indult szabályozást legalább háromévente átírták, ám idén tavaszig alig történt valami változás. Most viszont úgy tűnik, mindenki – például Nébih, Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara – számára fontossá vált pontot tenni az Unió elvárásának.

Ma mintegy hatvan növényvédelmi gép felülvizsgáló állomást regisztráltak, de kérdés, hogy a hazai eszközállományt figyelembe véve elegendő lesz-e a kötelezettségek kielégítésére.

Egy biztos, a mai állás szerint egy új eszköznél az első öt évben nem kell felülvizsgáltatni, viszont azt követően három évente. Azt mindenki belátja, hogy csöpögő, rossz szórásképet mutató permetező géppel nem lehet hatékonyan dolgozni – hiszen az így kijuttatott növényvédő szer nem hozza a várt eredményt -, ám a magyar gazdát rávenni egy újabb kötelességre, nem könnyű feladat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ez a titka a zöldmunkának a szőlőben

A nagyszerű minőségű, optimális mennyiségű termés és a hatékony növényvédelem titka a szakszerű zöldmunka elvégzése. Erre évente akár 4-5 alkalommal is szükség van a szőlőben. Most megmutatjuk mi a titka mindennek.

Ellenszavazat nélkül fogadták el az osztatlan közös tulajdon felszámolásáról szóló törvényt

Az Országgyűlés július 3-i ülésén 139 támogató szavazattal, a baloldal tartózkodása mellett, ellenszavazat nélkül fogadta el az osztatlan közös tulajdon felszámolását segítő új jogszabályt – jelentette be az agrárminiszter. Nagy István úgy fogalmazott: ez újabb jelentős lépés az átlátható tulajdonosi rendszer, és az optimális birtokszerkezet kialakítása felé.

A gazdák folyamatosan a társadalom célkeresztjében vannak

A német és a francia farmerek harmada veszített a motivációjából a folytonos szekálás miatt, vagyis amiatt, hogy a növényvédőszer-használattól kezdve az állatjóléten át egy csomó témában ők váltak a társadalom céltáblájává. A magyar és az olasz gazdák viszont mindebből alig érzékelnek valamit – derült ki a Copa Cogeca friss felméréséből.

Nagy-Britannia inkább a világ másik feléről vásárol tejtermékeket

Nagy-Britannia előrehaladott szabadkereskedelmi tárgyalásokat folytat Ausztráliával és Új-Zélanddal tejtermékek forgalmazásáról. Ennek eredménye hátrányosan érintheti az európai tejtermelőket és feldolgozókat.

Esznek ők eleget!

Főleg nyáron, a nyaralások során a legjellemzőbb a vízimadarak etetése. Bármennyire is kedves, édes jószágnak tűnnek, higgyék el, esznek ők eleget! Legyen szó hattyúról, récéről, szárcsáról, lúdról vagy sirályról, a nevükben kérném meg önöket, hogy sehol és semmivel ne etessék őket!

A tavalyinál jobb lesz a zöldborsótermés

Az Európai Unió belső piacán és a harmadik országok felé is Magyarország a legnagyobb zöldborsókonzerv-szállító, a tavalyinál nagyobb mennyiségű idei termés segíthet megtartani ezt a pozíciót.

Új sertésinfluenza-törzset azonosítottak Kínában

A kutatók szerint egy új sertésinfluenza-vírus törzset fedeztek fel Kínában, amely újabb járványhoz vezethet.

A cirok sikeres gyomirtásának titka

A cirok termesztése megéri, mert alacsony költség mellett jó gazdasági eredményt lehet elérni. Ugyanakkor sok múlik azon, hogy a vetés és a korai gyomirtás hogyan sikerül. De ha erre az érzékeny időszakra odafigyelünk, akkor szinte garantált a megtérülés.

A törvényhozók csak megállapodtak a KAP 2 éves átmeneti időszakában

A horvátok elérték azon céljukat, hogy elkészüljenek a Közös Agrárpolitika (KAP) bevezetésének átmeneti szabályai. A horvát EU-elnökség utolsó napján, az utolsó pillanatban megállapodást kötöttek az Európai Parlamenttel. 2 év lesz az átmeneti időszak.

Száraz idő és kánikula

Már elkezdődtek az idei betakarítási munkák, és a csütörtöki és pénteki zivataros, változékony időjárás után jó hír a földeken dolgozóknak, hogy szombattól csökken a csapadékhajlam, csak elszórtan fordulhat elő csapadék, ugyanakkor a jellemzően napos, gyakran szeles időben száradni tudnak a talajok.