Back to top

Megvédjük a növényvédelmet?

Elméleti számítások szerint a növényvédelem elhagyásával évente akár 400-500 ezer ember is éhenhal hatna. Nem véletlen, hogy sokan aggódva tekintenek az uniónak a kémiai védekezést szinte ellehetetlenítő nyilatkozataira. A radikális rendelkezések helyett inkább az ésszerű, kontrollált növényvédelemre kellene fókuszálni. Ezek a gondolatok is előkerültek az Agrya Tiszadobon tartott tanácskozásán.

Fotó: viniczai

A Tiszadobi Fiatal Gazda Oktató és Tanácsadó Központ adott helyet a Fiatal Gazda Klub eseményének, ahol számos kérdést igyekeztek tisztázni a résztevők. Hajdú Attila, a Bayer Hungárai Kft – Dekalb – fejlesztőmérnöke kiemelte, létezik precíziós eszköz, precíz munka, de helyesebb helyspecifikus gazdálkodásról beszélni. Ráadásul nem valami újdonságról van szó, hiszen

valamirevaló gazda másként műveli a táblaszéleket, a forgókat, mint a tábla többi részét. Külön kezeli az acatos foltokat, s traktorával kikerüli a víznyomásos területeket. Teszi mindezt akkor is, ha nem is ad neki nevet. A vezérelv a JPÉ, azaz a Józan Paraszti Ész.

A szakember kiemelte, az USA hektáronként 32,04 tonnás kukoricával tartja a világrekordot. Viszont érdemes kiemelni, az első és az utolsó kelő növény között mindösszesen 8 óra telt el. Fontos, hogy minden egyed számára azonos feltételeket biztosítsunk.

Fotó: magyarmezőgazdaság
„A napraforgó tápanyag utánpótlásáról kevés használható információ áll rendelkezésre”- hangsúlyozta Bata László hozzátéve, az erre fordított költség nem elhanyagolható, hektáronként 70-80 ezer forint. A Syngenta Contivo szaktanácsadója hozzátette, cél lenne a növekvő genetikai potenciál kihasználása, ám hibridspecifikus tápanyag ajánlás ma még nem létezik.

A növényvédelmi gépek kötelező felülvizsgálatának törvényi kronológiájába adott bepillantást Zákány Lajos. A berettyóújfalui szakember elmondta, a 2008-ban indult szabályozást legalább háromévente átírták, ám idén tavaszig alig történt valami változás. Most viszont úgy tűnik, mindenki – például Nébih, Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara – számára fontossá vált pontot tenni az Unió elvárásának.

Ma mintegy hatvan növényvédelmi gép felülvizsgáló állomást regisztráltak, de kérdés, hogy a hazai eszközállományt figyelembe véve elegendő lesz-e a kötelezettségek kielégítésére.

Egy biztos, a mai állás szerint egy új eszköznél az első öt évben nem kell felülvizsgáltatni, viszont azt követően három évente. Azt mindenki belátja, hogy csöpögő, rossz szórásképet mutató permetező géppel nem lehet hatékonyan dolgozni – hiszen az így kijuttatott növényvédő szer nem hozza a várt eredményt -, ám a magyar gazdát rávenni egy újabb kötelességre, nem könnyű feladat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

ASP: egyre közelebb Németországhoz, a dánok kerítést emeltek

Az afrikai sertéspestis elérte Németország határait Lengyelország felől. A dánok már most kerítéssel próbálják megvédeni a sertéseiket a kórral szemben. Hol lesz valójában a határ?

Zárókezelés varroa-atka ellen

Dr. Gerhard Liebig professzor méhészetében évek óta alkalmazza az oxálsavcsurgatást mint zárókezelést a varroa elleni stratégiájában. A szer 4 hétig vált ki atkahullást. Általában a kezelés utáni 2-4 napon a legerőteljesebb. Egy hét múltán az atkák 80%-a lepotyog. E leírásban professzor általa alkalmazott módszert ismertetjük.

Ha Bulgáriában szeretett volna termőföldet venni, hamarosan megteheti

Bulgária megnyitja a termőföldpiacát az uniós állampolgárok előtt, valószínűleg 2020-ban már vásárolhatnak földet az EU lakosai. Eddig ez csak helyben bejegyzett cégeken keresztül volt lehetséges.

Kitiltották az argentin húsokat, mert növekedésserkentőt találtak bennük

Az orosz állat- és növény-egészségügyi felügyelet több argentin és paraguayi húsüzem termékeit kitiltotta, miután ractopamin növekedésserketőt találtak import termékeikben. Jelenleg az sem kizárt, hogy nem csak egyes cégek, hanem a két dél-amerikai ország teljes marhahúságazata ellen korlátozásokat vezetnek be.

1,4 millió európai termelő érdekében: hatékony az uniós zöldség-gyümölcs lobbi

Majdnem húsz éve, 2000-ban alakult az európai zöldség-gyümölcs termelő régiók szövetsége Bordeaux-ban, hogy a termelők érdekeit képviselje az Európai Unióban. A szövetséget francia, spanyol és olasz régiók hozták létre, mára hét országból 18 európai régió 25 szervezetét tömöríti. Pauline Panegas főtitkár és Andrea Tivoli brüsszeli képviselő a FruitVeB évzáró tanácskozásán mutatta be az elért eredményeket.

Egy közösség, egy akarat

A kárpátaljai Makkosjánosiban tartották a Kárpát-medencei gazdák soron következő egyeztető fórumát, amelyen Muravidék, Drávaszög, Vajdaság, Partium, Bánság és Erdély mellett képviseltették magukat a magyarországi, és természetesen a kárpátaljai gazdaszervezetek is. A fő stratégiai kérdés továbbra is az, hogyan lehetünk sikeresek szerte a Kárpát-medencében, hangzott el a tanácskozáson.

Csirkebumm a lengyeleknél

Rekordokat dönt a csirkeágazat Lengyelországban: októberben 122 millió naposcsibe került a tenyésztőkhöz. A szárnyalást csupán a feldolgozóüzemek kisebb kapacitása állíthatja meg.

Bagolylepkehelyzet: Voltak is, lesznek is

A hazai kártevőlepke-fauna egyik legnépesebb családja a bagolylepkék, azonban csupán néhány faj okoz közülük gazdaságilag komoly károkat, a többi ilyen szempontból közömbös. Az idén eléggé meggyűlt a bajuk a gazdálkodóknak mind a vetési, mind a gyapottok-bagolylepkével, és minden jel arra utal, hogy jövő tavasszal ismét átlagosnál nagyobb károsítás várható.

Nagyobb védelmet akar a méheknek az EP szakbizottsága

Elégtelennek találta az Európai Parlament szakbizottsága kedden elfogadott állásfoglalásában a beporzó rovarok védelméről szóló európai bizottsági javaslatot.

Kevesebb műtrágya a földeken

A forgalmazók szeptemberig 1,4 millió tonna műtrágyát értékesítettek, kevesebbet, mint egy évvel korábban. A műtrágya-értékesítés nettó árbevétele 123 milliárd forint volt, 7,8 százalékkal magasabb a 2018. első három negyedévi értékénél.