Back to top

A gombák a jövő műtrágyapótlói?

Az angliai Leeds-i Egyetem kutatói megállapították, hogy a talajgombák jelentős mennyiségű foszfort és nitrogént tudnak biztosítani a gabonaféléknek, például a búzának. Úgy gondolják, hogy ez a felfedezés potenciálisan csökkentheti a környezetre ártalmas, az éghajlatváltozáshoz hozzájáruló és a jövőbeli élelmiszer-biztonságot veszélyeztető műtrágyák iránti igényt.

A Global Change Biology-ban publikált új tanulmányban a kutatók a búzával és egy mikroszkopikus organizmussal, az úgynevezett mikorrhiza gombákkal végeztek kísérleteket – írja a Modern Farmer. Azt már régóta tudjuk, hogy a gombáknak szimbiotikus kapcsolata van a növényekkel, de az új vizsgálat arra is rámutat, hogy a búza foszfort vesz fel a talajból a gombák által.

„Az igazán izgalmas felfedezés az, hogy ez a képesség eltérő a különböző kultúrnövényeknél, néhány közülük sokkal több tápanyagot tud felvenni a gombákból, mint mások”

– mondja Katie Field, a vizsgálatot vezető kutató és a Leeds-i Egyetem professzora. A szakértő szerint a gombából történő tápanyagfelvétel egy olyan képesség, amelynek az optimalizálásával a jövőben kevesebb műtrágya felhasználására lehet majd szükség.

A kutatók az említett "tápanyag-társulást" a légkör jelenlegi, valamint a 2100-ban várható szén-dioxid szintjével is tesztelték, és azt találták, hogy a gombák a magasabb, jövőbeli szinteken is tápanyagot biztosítottak a búzának. Ez arra utal, hogy a gombák használata a műtrágyák pótlására sikeres projekt lehet.

Katie Field úgy véli, hogy a gombák használata egy új, értékes fegyver lehet a mezőgazdasági műtrágyák jelenlegi, túlzott mértékű használata ellen.

Annál is inkább, mivel a legtöbb nitrogén alapú műtrágya előállítási módja a világ összes szén-dioxid-kibocsátásának a 3 százalékát is eredményezheti. A talajból bányászott foszfor-alapú műtrágyák nyersanyagai pedig kifogyóban vannak.

A kutató szerint a jövő ígéretesnek tűnik, azonban további vizsgálatokra lesz szükség ahhoz, hogy a gazdák valóban le tudják cserélni műtrágyáikat a gombákra. Az elmúlt sok év alatt ugyanis a betegségekkel szembeni rezisztencia kifejlesztése például rontott a gabonaféléknek azon képességén, hogy "partneri" kapcsolatot tudjanak kialakítani a talajgombákkal. A jövő kutatásaira tehát az a kihívás vár, hogy megoldást találjanak e képesség visszaállítására.

Forrás: 
Modern Farmer

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A növények is döntenek, emlékeznek

A kutatók szerint a növények számolhatnak, döntéseket hozhatnak, felismerhetik rokonaikat, sőt emlékezhetnek az eseményekre. Bár nincs agyuk, az emberekhez és állatokhoz hasonló módon tanulhatnak.

Ismét időszerű a rókaimmunizálás

Idén ősszel is sor kerül hazánkban a rókák veszettség elleni vakcinázására, amelyhez kapcsolódóan ezúttal is ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe az érintett térségekben. A csalétkek repülőgépes kihelyezése 2020. október 3-18. között zajlik majd a déli és keleti megyékben. A rendszeres rókavakcinázás eredményeképpen hazánkban évek óta nem fordult elő veszettség.

Megkésve

"Döngölt vályogfalak között csepp gyertya lángja táncolt, apró fénye simogatta a falakat. Dohos asztalon bor és frissen szedett virág állott, mindkettő butellában. Egy kuvasz feküdt lábnál, álmaiban juhokat hajtott zöld legelőn" – kollégánk havi rendszerességgel jelentkezik egy-egy szórakoztató elgondolkodtatóval. Kísérletezik, hátha életre tud kelteni egy rég elfeledett újságírói műfajt, a tárcanovellát.

A rekordtermést elvitte a hűvös idő

Változatlanul a koronavírus diktál. Ezt úgy kell értenünk, hogy egy-egy eseményt akár az utolsó pillanatban is lemondanak, ha a helyzetet úgy ítélik meg az illetékesek. A tervek szerint szeptember 2-án tartották volna az idei kukorica-, napraforgó- és szójabemutatót a látóképi kísérleti telepen Debrecenben, de sajnos az egész elmaradt.

A korábban vártnál bőségesebb termésre számítanak

A szlovák statisztikai hivatal augusztusi előrejelzése szerint a korábban becsültnél bőségesebb termésre számíthat az ország kalászos gabonafélékből, napraforgóból, kukoricából és cukorrépából is. A statisztikai hivatal adatai szerint Szlovákiában mintegy 390 ezer hektáron termesztettek búzát, az árpa termőterülete 133 ezer, a repcéé csaknem 147 ezer hektár volt az idén.

Információ a gazdanövényektől: miként virágzik a parazita aranka

A 4000-4500 ismert parazita növényfaj közül a szulákfélék (Convolvulaceae) családjába tartozó aranka (Cuscuta) világszerte elterjedt.

Amit egy gombagyűjtőnek tudni illik

Szeptember beköszöntével a természetkedvelők előszeretettel töltik szabadidejük jó részét az erdőket járva, nem ritkán gombát is gyűjtve. Cikkünkben összeszedtünk néhány jó tanácsot azok számára, akik kacérkodnak a gombaszedés gondolatával.

Az Európai Uniónak lépéseket kell tenni a túlhalászat ellen

A közleményt, amely a túlhalászat végetvetéséről szól 300 tudós írta alá, annak érdekében hogy megóvják az óceánok épségét. Az üzenet eljutott az Európai Unió környezetvédelmi biztosához, Virginijus Sinkevičiushez, aki az Óceánok és Halászatok megbízottja.

Hogyan élték meg a gazdák az idei nehéz évet? - Kihívások és lehetőségek

Különös év az idei, a gazdák a megszokottnál is több kihívással szembesültek. A vírushelyzet, a szélsőséges időjárás mellett állatbetegségek, valamint az euró/forint árfolyam kedvezőtlen alakulása is nehezítette a dolgukat. Hogy élték ezt meg? Erről beszélgettek gazdálkodók, kereskedők, szaktanácsadók a 33. Bábolnai Gazdanapokon.

Gyógynövényekkel a gombás bőrbetegségek ellen

A gombás bőrbetegségek általában hosszas kezelés után szüntethetők csak meg, de így is gyakorta visszatérhetnek. E betegségek kialakulásáért sok tényező okolható. Itt egy fertőzésről van szó, csak kérdés, hogy szervezetünk mennyire ellenálló, vagy mennyire fogékony erre. Erről pedig már mi magunk is tehetünk, életmódunkból adódóan.