0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A gombák a jövő műtrágyapótlói?

Az angliai Leeds-i Egyetem kutatói megállapították, hogy a talajgombák jelentős mennyiségű foszfort és nitrogént tudnak biztosítani a gabonaféléknek, például a búzának. Úgy gondolják, hogy ez a felfedezés potenciálisan csökkentheti a környezetre ártalmas, az éghajlatváltozáshoz hozzájáruló és a jövőbeli élelmiszer-biztonságot veszélyeztető műtrágyák iránti igényt.

A Global Change Biology-ban publikált új tanulmányban a kutatók a búzával és egy mikroszkopikus organizmussal, az úgynevezett mikorrhiza gombákkal végeztek kísérleteket – írja a Modern Farmer. Azt már régóta tudjuk, hogy a gombáknak szimbiotikus kapcsolata van a növényekkel, de az új vizsgálat arra is rámutat, hogy a búza foszfort vesz fel a talajból a gombák által.

„Az igazán izgalmas felfedezés az, hogy ez a képesség eltérő a különböző kultúrnövényeknél, néhány közülük sokkal több tápanyagot tud felvenni a gombákból, mint mások”

– mondja Katie Field, a vizsgálatot vezető kutató és a Leeds-i Egyetem professzora. A szakértő szerint a gombából történő tápanyagfelvétel egy olyan képesség, amelynek az optimalizálásával a jövőben kevesebb műtrágya felhasználására lehet majd szükség.

A kutatók az említett „tápanyag-társulást” a légkör jelenlegi, valamint a 2100-ban várható szén-dioxid szintjével is tesztelték, és azt találták, hogy a gombák a magasabb, jövőbeli szinteken is tápanyagot biztosítottak a búzának. Ez arra utal, hogy a gombák használata a műtrágyák pótlására sikeres projekt lehet.

Katie Field úgy véli, hogy a gombák használata egy új, értékes fegyver lehet a mezőgazdasági műtrágyák jelenlegi, túlzott mértékű használata ellen.

Annál is inkább, mivel a legtöbb nitrogén alapú műtrágya előállítási módja a világ összes szén-dioxid-kibocsátásának a 3 százalékát is eredményezheti. A talajból bányászott foszfor-alapú műtrágyák nyersanyagai pedig kifogyóban vannak.

A kutató szerint a jövő ígéretesnek tűnik, azonban további vizsgálatokra lesz szükség ahhoz, hogy a gazdák valóban le tudják cserélni műtrágyáikat a gombákra. Az elmúlt sok év alatt ugyanis a betegségekkel szembeni rezisztencia kifejlesztése például rontott a gabonaféléknek azon képességén, hogy „partneri” kapcsolatot tudjanak kialakítani a talajgombákkal. A jövő kutatásaira tehát az a kihívás vár, hogy megoldást találjanak e képesség visszaállítására.

Forrás: Modern Farmer