Back to top

A gombák a jövő műtrágyapótlói?

Az angliai Leeds-i Egyetem kutatói megállapították, hogy a talajgombák jelentős mennyiségű foszfort és nitrogént tudnak biztosítani a gabonaféléknek, például a búzának. Úgy gondolják, hogy ez a felfedezés potenciálisan csökkentheti a környezetre ártalmas, az éghajlatváltozáshoz hozzájáruló és a jövőbeli élelmiszer-biztonságot veszélyeztető műtrágyák iránti igényt.

A Global Change Biology-ban publikált új tanulmányban a kutatók a búzával és egy mikroszkopikus organizmussal, az úgynevezett mikorrhiza gombákkal végeztek kísérleteket – írja a Modern Farmer. Azt már régóta tudjuk, hogy a gombáknak szimbiotikus kapcsolata van a növényekkel, de az új vizsgálat arra is rámutat, hogy a búza foszfort vesz fel a talajból a gombák által.

„Az igazán izgalmas felfedezés az, hogy ez a képesség eltérő a különböző kultúrnövényeknél, néhány közülük sokkal több tápanyagot tud felvenni a gombákból, mint mások”

– mondja Katie Field, a vizsgálatot vezető kutató és a Leeds-i Egyetem professzora. A szakértő szerint a gombából történő tápanyagfelvétel egy olyan képesség, amelynek az optimalizálásával a jövőben kevesebb műtrágya felhasználására lehet majd szükség.

A kutatók az említett "tápanyag-társulást" a légkör jelenlegi, valamint a 2100-ban várható szén-dioxid szintjével is tesztelték, és azt találták, hogy a gombák a magasabb, jövőbeli szinteken is tápanyagot biztosítottak a búzának. Ez arra utal, hogy a gombák használata a műtrágyák pótlására sikeres projekt lehet.

Katie Field úgy véli, hogy a gombák használata egy új, értékes fegyver lehet a mezőgazdasági műtrágyák jelenlegi, túlzott mértékű használata ellen.

Annál is inkább, mivel a legtöbb nitrogén alapú műtrágya előállítási módja a világ összes szén-dioxid-kibocsátásának a 3 százalékát is eredményezheti. A talajból bányászott foszfor-alapú műtrágyák nyersanyagai pedig kifogyóban vannak.

A kutató szerint a jövő ígéretesnek tűnik, azonban további vizsgálatokra lesz szükség ahhoz, hogy a gazdák valóban le tudják cserélni műtrágyáikat a gombákra. Az elmúlt sok év alatt ugyanis a betegségekkel szembeni rezisztencia kifejlesztése például rontott a gabonaféléknek azon képességén, hogy "partneri" kapcsolatot tudjanak kialakítani a talajgombákkal. A jövő kutatásaira tehát az a kihívás vár, hogy megoldást találjanak e képesség visszaállítására.

Forrás: 
Modern Farmer

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az olaj, ami javítja a memóriát és segít a demencia leküzdésében

Érdemes hozzáadni az étrendünkhöz ezt az olajat. Egy új kutatás megerősítette, hogy javítja a memóriát és segít a demencia leküzdésében.

Földi pokol, ahol nincs élet

Földünkön az élőlények, különösen a mikroorganizmusok, meglepő módon képesek alkalmazkodni a legextrémebb környezetekhez, de még így is van olyan hely, ahol nem tudnak életben maradni.

Fordított arányosság: a hőmérséklet nő, a madarak meg egyre kisebbek?

Egy nem rég megjelent tanulmány szerint az éghajlatváltozássál a madarak egyre kisebbek lesznek, a szárnyaik viszont egyre nagyobbak. A Michigan-i Egyetem és a Field Múzeum kutatói több tízezer madarat vizsgáltak meg négy évtizedre visszamenőleg.

Több használható víz a mezőgazdaságnak

A kezelt települési szennyvíz mezőgazdasági öntözés céljából történő biztonságos újrafelhasználására fogadott el a napokban előzetes megállapodást az Európai Bizottság azért, hogy minél több használható víz álljon a mezőgazdasági termelők rendelkezésére.

Genetika magas fokon

Az elmúlt két évtized alatt, amióta a KWS megjelent Magyarországon, a vetőmagpiac meghatározó szereplőivé váltak. A Budapesten tartott jubileumi rendezvényen elhangzott, a céget azóta is a folyamatos fejlődés jellemzi, s céljuk, hogy a jövőben is innovatív termékekkel legyenek jelen a termelők hétköznapjaiban.

Kitiltották az argentin húsokat, mert növekedésserkentőt találtak bennük

Az orosz állat- és növény-egészségügyi felügyelet több argentin és paraguayi húsüzem termékeit kitiltotta, miután ractopamin növekedésserketőt találtak import termékeikben. Jelenleg az sem kizárt, hogy nem csak egyes cégek, hanem a két dél-amerikai ország teljes marhahúságazata ellen korlátozásokat vezetnek be.

Klímaváltozás: lehet, hogy az elmúlt 10 év lesz az eddigi legmelegebb évtized

A tudósok szerint a 2010 és 2019 közötti időszak átlaghőmérséklete az eddig rögzített adatok alapján a legmagasabb, amit valaha mértek. Bár az idei évnek még nincs vége, jó eséllyel ez lesz az eddigi legmelegebb évtized.

Új kereskedelmi vezető a hazai Glencore Agriculture csoportnál

A Glencore Agriculture magyarországi cégcsoport területi képviselői csoportvezetőjét, Cseresznye Pétert (28) nevezték ki a cég kereskedelmi vezetőjének.

Ez nemcsak egy termelési mód, hanem életszemlélet: dinamikusan nő a hazai bioterület

Megvalósulni látszik az ökológiai gazdálkodás stratégiai programjában, a 2014-2020-as időszakra szóló Nemzeti Akcióterv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért dokumentumban meghatározott cél, a 350 ezer hektár nagyságú ökoterület elérése, ha nem is 2020-ra, de a közeljövőben biztosan, fogalmazott Roszík Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke a 32. Biokultúra Tudományos Napon.

"Ízeltes" kenyér: nem guszta, de egészséges, és az alapanyag hegedül is

Az Egyesült Királyságban a tücskök a természetből a konyhába is beköltöztek: a Roberts Bakery az országban elsőként vágott bele a rovaralapú kenyérkészítésbe. A termék előállításához több száz tücsköt használnak fel.