Back to top

Pályázattal mélyülhet el az energiatudatos szemlélet Bábolnán

Tavaly decemberben 4,7 millió forintos támogatást nyert el a Bábolnáért Közhasznú Közalapítvány energiatudatos szemléletformálásra pályázati forrásból. A projekt célja az energiahatékonysági fejlesztések és a megújuló energiák alkalmazási lehetőségeinek ismertetése a településen.

A Bábolnai Kukorica Fesztivál idején a projekt megvalósítói egy standot alakítottak ki, ahol zöld gondolkodásra ösztönző előadások és totó-feladatok vártak az érdeklődőkre.

A projekt 2019 végére ugyan lezárul, de a zöld szemléletű gondolkodás népszerűsítése továbbra is terítéken lesz, a bábolnai önkormányzat ugyanis az energiatudatos magatartást tudatos lépésekkel tartja fenn. Dr. Horváth Klára polgármester elmondta:

„Bábolna önkormányzata hosszú évek óta egy összetett és egymásra épülő munkát végez az energia megtakarítás érdekében.”

Az intézmények esetében nyílászárókat cseréltek, szigeteltek. Új beruházásként említhető az európai uniós támogatással megvalósuló metángázos kiserőmű projekt, mellyel a strand és fürdőben alkalmazandó metángázt tartalmazó termálvíz hasznosítható lesz. Az itt termelt elektromos és hőenergiával az erőműhöz közeli sportcsarnokot és főzőkonyhát is el tudják látni, így az ingatlanok üzemeltetési költségei is mérsékelhetőek. A település energiafelhasználását csökkentő beruházások közt szerepel a közvilágítás fejlesztése is.

Több utcában szigetüzemű napelemes közvilágítási rendszert telepített a város.

Ilyen korszerűsítés érintette például a Kőrisfa utcát, a Kisfaludy lakóteleptől az IKR épületéig tartó útszakaszt, valamint a készülő Szabadidőpark menti világítást. Már az új grémium feladata lesz az intézmények napelemes rendszerének kiépítése.

A legfőbb célkitűzés a város költséghatékony működtetése. Az Európai Uniós és a Magyar Állam támogatásával finanszírozott KEHOP-5.4.1-16-2016-00335. számú „Energiatudatos szemléletformálás a Bábolnáért Alapítvány szervezésében” című projekt a zöld szemlélet elsajátítását és elmélyítését szorgalmazza, mely előremutató gondolkodást feltételező kihívás.

Forrás: 
Bábolnai Televízió Nonprofit Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rangos elismeréseket adott át az agrárminiszter

104-en kaptak elismerést az Agrárminisztérium Föld Napja, Környezetvédelmi Világnap és pedagógusnap alkalmából szervezett díjátadó ünnepségén. Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott: a kitüntetettek kutatói, oktató-nevelő és ismeretterjesztő munkája példaértékű, s hozzájárul ahhoz, hogy hazánkat a jövőben is értékközpontú, egymással és a természettel harmóniában élő emberek lakják.

Veszélyes kihívás az állatok ijesztgetése

Fiatalok kihívás formájában arra biztatják egymást, hogy házi- és haszonállatokat ijesszenek meg, és erről videó posztban számoljanak be az interneten. Az állattartók a veszélyekre figyelmeztetnek.

Arborétum a panelházak között - növényritkaságok Miskolc közepén

Miskolc idegenforgalmi jelentősége az utóbbi években növekszik, a rengeteg turisztikai beruházásnak köszönhetően egyre kedveltebb belföldi úti cél. A városba érkezők közül azonban csak kevesen tudnak arról, hogy az Avas délkeleti lejtőjén, az Aulich utcában a panelházak ölelésében megbújik egy gyűjteményes kert

Az alkalmazkodás nagymesterei

A magyar erdők sok millió egérnek adnak otthont a Kárpát-medencében. Az óvilágban előforduló 542 egérformából nálunk kilenc honos (köztük patkányok is vannak), az erdei egereknek pedig csak négy faja él hazánkban. Mégis nagy szerepet töltenek be a magyar vadonban, már csak azért is, mert sok ragadozónak biztosítanak táplálékot.

A legeltetés művészete

A legeltetés a gyepek kezelésének legelterjedtebb módja, és természetvédelmi szempontból is kiemelkedően fontos. Ugyanakkor az állatok legelési szokásai nemcsak fajonként, hanem gyakran fajtánként is eltérőek lehetnek. Az ezzel kapcsolatos tudnivalók alapjait Burinda Tamás, a Hortobágyi Nonprofit Kft. gazdálkodási osztályvezetője összegezte lapunknak.

Kőporral hintenék be a földeket, hogy megkössék a szén-dioxidot

A tudósok szerint rövid távon így lehetne megakadályozni a legjobban a szén-dioxid légkörbe kerülését, amíg a fosszilis tüzelőanyagok égetésével le nem állunk. Ráadásul a legnagyobb kibocsátó országokban rejlik a legnagyobb potenciál az eljárásban.

Gyógynövények a nyári időszakban

Nyáron megannyi vadon termő gyógynövényt gyűjthetünk, melyeket aztán a legkülönfélébb célokra használhatunk fel. Íme néhány példa.

Hazai méhlegelők 14. rész - Idegenhonos fás hordásnövények VI.

Európa nagy részének és így hazánknak is a mindmáig egyik legelterjedtebb parkfája, díszfája a közönséges vadgesztenye (Aesculus hippocastanum), vagy más nevén a fehér bokrétafa. Napjainkban sok veszélyes károsítója van, melyek - különösen az idősebb példányait - erősen tizedelik. Méhészeti értékét sokan vitatják, kétségbe vonják a magas szaponintartalmú, méhekre mérgezőnek vélt virágpora miatt.

Drága a zöldség-gyümölcs, de nem a termelő kap többet

Drága a zöldség és a gyümölcs, de leginkább csak a boltokban: a termelőkhöz a legtöbb termény esetében csak kevéssé szivárog le a mostani áremelkedés. Mindez rövidebb távon az extenzív szereplőknek kedvezhet, de hosszabb távon nincs alternatívája a beruházásoknak és a modern termelési módozatoknak – véli Malatinszki György.

„Rókás tojások” Győrszemeréről

A sokak által már jól ismert „rókás” emblémás tojás előállítója, a Fuchs Agrár Kft. újabb fejlesztésen van túl. A közelmúltban átadott győrszemerei telep tartási technológiája a hagyományos „paraszti-tanyasi” és a korszerű nagyüzemi rendszert ötvözi.