Back to top

Pályázattal mélyülhet el az energiatudatos szemlélet Bábolnán

Tavaly decemberben 4,7 millió forintos támogatást nyert el a Bábolnáért Közhasznú Közalapítvány energiatudatos szemléletformálásra pályázati forrásból. A projekt célja az energiahatékonysági fejlesztések és a megújuló energiák alkalmazási lehetőségeinek ismertetése a településen.

A Bábolnai Kukorica Fesztivál idején a projekt megvalósítói egy standot alakítottak ki, ahol zöld gondolkodásra ösztönző előadások és totó-feladatok vártak az érdeklődőkre.

A projekt 2019 végére ugyan lezárul, de a zöld szemléletű gondolkodás népszerűsítése továbbra is terítéken lesz, a bábolnai önkormányzat ugyanis az energiatudatos magatartást tudatos lépésekkel tartja fenn. Dr. Horváth Klára polgármester elmondta:

„Bábolna önkormányzata hosszú évek óta egy összetett és egymásra épülő munkát végez az energia megtakarítás érdekében.”

Az intézmények esetében nyílászárókat cseréltek, szigeteltek. Új beruházásként említhető az európai uniós támogatással megvalósuló metángázos kiserőmű projekt, mellyel a strand és fürdőben alkalmazandó metángázt tartalmazó termálvíz hasznosítható lesz. Az itt termelt elektromos és hőenergiával az erőműhöz közeli sportcsarnokot és főzőkonyhát is el tudják látni, így az ingatlanok üzemeltetési költségei is mérsékelhetőek. A település energiafelhasználását csökkentő beruházások közt szerepel a közvilágítás fejlesztése is.

Több utcában szigetüzemű napelemes közvilágítási rendszert telepített a város.

Ilyen korszerűsítés érintette például a Kőrisfa utcát, a Kisfaludy lakóteleptől az IKR épületéig tartó útszakaszt, valamint a készülő Szabadidőpark menti világítást. Már az új grémium feladata lesz az intézmények napelemes rendszerének kiépítése.

A legfőbb célkitűzés a város költséghatékony működtetése. Az Európai Uniós és a Magyar Állam támogatásával finanszírozott KEHOP-5.4.1-16-2016-00335. számú „Energiatudatos szemléletformálás a Bábolnáért Alapítvány szervezésében” című projekt a zöld szemlélet elsajátítását és elmélyítését szorgalmazza, mely előremutató gondolkodást feltételező kihívás.

Forrás: 
Bábolnai Televízió Nonprofit Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Földi pokol, ahol nincs élet

Földünkön az élőlények, különösen a mikroorganizmusok, meglepő módon képesek alkalmazkodni a legextrémebb környezetekhez, de még így is van olyan hely, ahol nem tudnak életben maradni.

Fordított arányosság: a hőmérséklet nő, a madarak meg egyre kisebbek?

Egy nem rég megjelent tanulmány szerint az éghajlatváltozássál a madarak egyre kisebbek lesznek, a szárnyaik viszont egyre nagyobbak. A Michigan-i Egyetem és a Field Múzeum kutatói több tízezer madarat vizsgáltak meg négy évtizedre visszamenőleg.

Klímaváltozás: lehet, hogy az elmúlt 10 év lesz az eddigi legmelegebb évtized

A tudósok szerint a 2010 és 2019 közötti időszak átlaghőmérséklete az eddig rögzített adatok alapján a legmagasabb, amit valaha mértek. Bár az idei évnek még nincs vége, jó eséllyel ez lesz az eddigi legmelegebb évtized.

Startup megoldások újítják meg a hazai mezőgazdaságot

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminal által életre hívott NAK TechLab inkubációs program célja, hogy a leginnovatívabb megoldások megtalálják helyüket a hazai agrárszektorban és élelmiszeriparban, ezáltal versenyképesebbé, fenntarthatóbbá és környezettudatosabbá téve az ágazatot.

Ez nemcsak egy termelési mód, hanem életszemlélet: dinamikusan nő a hazai bioterület

Megvalósulni látszik az ökológiai gazdálkodás stratégiai programjában, a 2014-2020-as időszakra szóló Nemzeti Akcióterv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért dokumentumban meghatározott cél, a 350 ezer hektár nagyságú ökoterület elérése, ha nem is 2020-ra, de a közeljövőben biztosan, fogalmazott Roszík Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke a 32. Biokultúra Tudományos Napon.

"Ízeltes" kenyér: nem guszta, de egészséges, és az alapanyag hegedül is

Az Egyesült Királyságban a tücskök a természetből a konyhába is beköltöztek: a Roberts Bakery az országban elsőként vágott bele a rovaralapú kenyérkészítésbe. A termék előállításához több száz tücsköt használnak fel.

Önkéntesek ültettek facsemetéket a Sóstói-erdőben

Nyíregyházán, a Sóstói úti felüljáró melletti területen tavaly ősszel végzett erdőfelújítást a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészete. A vegetációs időszakban valamilyen okból elpusztult csemetéket pótolni kell, ebben a munkában vettek részt a napokban a helyi önkéntesek. Voltak közöttük olyanok, akik már sokszor vettek részt ilyen programon, de akadt olyan is, aki először „segített” az erdészeknek.

Hazánk legnyugatibb szeglete

Napjainkban már Szlovén-Rábavidéknek hívjuk a korábban Vendvidékként ismert kistájat, mely nyugatról csatlakozik az Őrséghez, de attól természetrajza, néprajza és történelme is különbözik. Legnyugatibb városunktól, Szentgotthárdtól délnyugatra tartva hamarosan azt érezzük, hogy valahogyan más, az addig látott tájtól eltérő vidékre érkeztünk.

Nagyobb védelmet akar a méheknek az EP szakbizottsága

Elégtelennek találta az Európai Parlament szakbizottsága kedden elfogadott állásfoglalásában a beporzó rovarok védelméről szóló európai bizottsági javaslatot.

Klímavészhelyzet: Európának élen kell járnia a karbonsemlegességben

Világszerte milliók, főként fiatalok kérik a vezetőket arra, hogy tegyenek sokkal többet a klímavészhelyzet ellen - jelentette ki António Guterres ENSZ-főtitkár a nemzetközi szervezet Éghajlat-változási Keretegyezménye 25. ülésének (COP25) megnyitóján hétfőn Madridban.