0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Pályázattal mélyülhet el az energiatudatos szemlélet Bábolnán

Tavaly decemberben 4,7 millió forintos támogatást nyert el a Bábolnáért Közhasznú Közalapítvány energiatudatos szemléletformálásra pályázati forrásból. A projekt célja az energiahatékonysági fejlesztések és a megújuló energiák alkalmazási lehetőségeinek ismertetése a településen.

A Bábolnai Kukorica Fesztivál idején a projekt megvalósítói egy standot alakítottak ki, ahol zöld gondolkodásra ösztönző előadások és totó-feladatok vártak az érdeklődőkre.

A projekt 2019 végére ugyan lezárul, de a zöld szemléletű gondolkodás népszerűsítése továbbra is terítéken lesz, a bábolnai önkormányzat ugyanis az energiatudatos magatartást tudatos lépésekkel tartja fenn. Dr. Horváth Klára polgármester elmondta:

„Bábolna önkormányzata hosszú évek óta egy összetett és egymásra épülő munkát végez az energia megtakarítás érdekében.”

Az intézmények esetében nyílászárókat cseréltek, szigeteltek. Új beruházásként említhető az európai uniós támogatással megvalósuló metángázos kiserőmű projekt, mellyel a strand és fürdőben alkalmazandó metángázt tartalmazó termálvíz hasznosítható lesz. Az itt termelt elektromos és hőenergiával az erőműhöz közeli sportcsarnokot és főzőkonyhát is el tudják látni, így az ingatlanok üzemeltetési költségei is mérsékelhetőek. A település energiafelhasználását csökkentő beruházások közt szerepel a közvilágítás fejlesztése is.

Több utcában szigetüzemű napelemes közvilágítási rendszert telepített a város.

Ilyen korszerűsítés érintette például a Kőrisfa utcát, a Kisfaludy lakóteleptől az IKR épületéig tartó útszakaszt, valamint a készülő Szabadidőpark menti világítást. Már az új grémium feladata lesz az intézmények napelemes rendszerének kiépítése.

A legfőbb célkitűzés a város költséghatékony működtetése. Az Európai Uniós és a Magyar Állam támogatásával finanszírozott KEHOP-5.4.1-16-2016-00335. számú „Energiatudatos szemléletformálás a Bábolnáért Alapítvány szervezésében” című projekt a zöld szemlélet elsajátítását és elmélyítését szorgalmazza, mely előremutató gondolkodást feltételező kihívás.

Forrás: Bábolnai Televízió Nonprofit Kft.