Back to top

Valósággá vált a cowboyok világa hazánkban

Ha az gondoljuk, hogy a western világának alkonyával eltűntek a Vadnyugat lovai a napi használatból, tévedünk. Nem is kell messzire utaznunk, ha látni akarjuk, hogy miként lehet lasszóval befogni, terelni a pusztában szabadon élő marhát.

A Kiskunfélegyháza melletti Fekete Lovastanyán – hasonlóan a Vadnyugat világához –, quater horse és  appalosa lovakkal terelik a 800 limusin, magyar tarka és blonde d’ aquite marhából álló gulyákat.

MMG - Valósággá vált a cowboyok világa hazánkban

A western filmeknek köszönhetően a Vadnyugat szimbólumaivá vált daliás, jóképű cowboyok tanulékony, fürge lófajtáinak históriája fél évezreddel ezelőtt kezdődött. A spanyol felfedezők által behozott lovakból olyan mént kellett kitenyészteni, amely alkalmas a közel sem kezes, hatalmas szarvakkal bíró longhorn típusú marha befogására és sok száz mérföldön keresztüli terelésére is. quater horse és a appalosa lófajtákat pont e célnak megfelelően tenyésztették: rövid távon gyors vágtázók, tanulékonyak, jól kezelhetőek és bírják a nehéz munkát.

Marha befogás cowboy technikával
Marha befogás cowboy technikával
Fotó: Fekete Lovastanya

A 2010-ben alapított western Fekete Lovastanya, Fekete Benő gyermekkori álmának valóra válása. A Kiskunfélegyháza határában található birtok gazdasága húsmarha tenyésztésen alapszik, míg a hajdani legendás Vadnyugat ménfajtái segítik a munkát és hobbi célokat is szolgálnak.

2018-ben e birtok volt az egyik helyszíne a Magyar Lovas Szövetség által szervezett amatőr Western Versenysorozatnak. Az idén pedig már Országos Bajnokságot is rendeztek itt.

Ám a hétköznapi életben is tudják hasznosítani a cowboyok világának tudományát idehaza. Fekete Benő és csapata legutóbb Nógrádba utazott, hogy különleges lovaik segítségével felkutassanak és befogjanak két tucat elvadult limousin borjút.

Akik pedig megnéznék, hogy miként boldogulnak cowboyként a hazai lovasok, azokat legközelebb november 16-án várják a IV Black Jackpot Napra a Fekete Lovastanyán, illetve a Hell On Hooves Ranchon. Ekkor résztvevők 2 számban próbálhatják ki magukat, a Ranch sorting és Cattle penning versenyeken.

Quater Horse ménes a Fekete Lovastanyán
Quater Horse ménes a Fekete Lovastanyán
Fotó: BNE

A quater horse vélhetően az Amerikai Egyesült Államok legősibb lófajtája.

A kontinenst felfedező spanyolok által behozott kistermetű lovak vadon élő utódait keresztezték az angol telepesek által behozott lovakkal a 18. század végétől.

Az így kialakult lófajta lett a Vadnyugat lova, amely rövid távon remek vágtázó volt, így ideálisnak bizonyult a marha befogásánál és a nagy marhacsordák tereléséhez. A cowboyok kedvenc virtuskodó szórakozása is e lófajtához kötődik: alacsony termetű, szívós lovakkal 400 méteres egyenes pályán versenyeket rendeztek.

Fekete Benő egy Appalosa ménnel
Fekete Benő egy Appalosa ménnel
Fotó: BNE

Az appalosa lófajták eredete a 16. századig nyúlik vissza.

Szintén a spanyolokhoz köthető, akik Itáliából vitték magukkal az amerikai kontinensre a feltűnő megjelenésű, pöttyös, párduc tarka, vagy deres mintázatot viselő félvér lovak őseit.

A spanyoloktól zsákmányolták el e lovakat a Nez Percé indiánok, akik tovább tenyésztették. Az igen látványos, fürge, tanulékony, jól kezelhető, nagyszerű munkakészségű, mindössze 147–157 centiméter marmagasságú, hibátlan lábszerkezetű lovak napjainkban a western lovaglások kedvelt fajtája.

Fekete Benő a Fekete Lovastanya tulajdonosa
Fekete Benő a Fekete Lovastanya tulajdonosa
Fotó: Fekete Lovastanya

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Genetikusok célkeresztjében a magyar mudik bundája

A magyar kutyafajták közé tartozó mudik örök kíváncsi, rendkívül tanulékony ebek. Megragadó egyéniségük mellett bundájuk változatos színe és mintázata is különlegessé teszi őket, méghozzá nemcsak a kutyatartók, de a genetikusok számára is.

A legeltetés művészete

A legeltetés a gyepek kezelésének legelterjedtebb módja, és természetvédelmi szempontból is kiemelkedően fontos. Ugyanakkor az állatok legelési szokásai nemcsak fajonként, hanem gyakran fajtánként is eltérőek lehetnek. Az ezzel kapcsolatos tudnivalók alapjait Burinda Tamás, a Hortobágyi Nonprofit Kft. gazdálkodási osztályvezetője összegezte lapunknak.

Megingott az agrárium válságállósága

A Takarékbank agrárelemzői szerint még az idén csökkenhet az agrár-élelmiszeripari kibocsátás az Európai Unióban. Az élelmiszer termékpályák állapotát és kilátásait bemutató új Takarék AgrárTrend Index alapján, bár kissé javultak az agrárium szereplőinek várakozásai a második negyedév végére, de az elemzők véleménye szerint megingani látszik az agrárium válságállósága.

Madárinfluenza - A járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból a belföldi piacon

A madárinfluenza-járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból az idén a belföldi piacon, ugyanakkor az ágazat helyzetét nehezítették az exportkorlátozások és a koronavírus-járvány - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI érdeklődésére.

Elhalasztják a hannoveri vásárokat

A Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) a két rendezvény tanácsadói testületével egyetértésben, ez év novemberéről a jövő február 9–12-re halasztotta a hannoveri EuroTier nemzetközi haszonállattartási és -tenyésztési, valamint a vele párhuzamosan megrendezésre kerülő EnergyDecentral innovatívenergia-szolgáltatási szakvásárt.

Fejlesztési kényszer az agráriumban

A járvány okozta bizonytalanságok miatt nehéz éve van az agráriumnak, azonban ezen problémakört áthidaló fejlesztések felgyorsíthatják a mezőgazdaság modernizációját. A beruházásokhoz szükséges forrást igen kedvező feltételek mellett igényelhetik a gazdák a különböző támogatott konstrukciók révén. Ez volt a fő téma a július 7-én tartott OTP Agrár sajtóreggelin.

Élő nemzeti kincsünk: a pumi

A kutyák bohócaként is emlegetett magyar terelő pásztorkutyát az alkalmazkodás iskolapéldájaként tartják számon. Hosszú út vezetett a pásztor csizmaszára mellől a modern nagyvárosok forgatagáig, melyet ez a viszonylag kistermetű, csupa szív kutya sikeresen teljesített.

Csak tiszta tejből lehet minőségi sajt

A Balaton mellett hagyományos paraszti életmód szerint él a mindig mosolygó, vidám Török Gergő, a Felsőörsi Tekergő Sajtműhely sajt­mestere. Korán kel, hogy megfejje, ellássa az állatokat, emellett sajtot készít, kezel, csomagol, majd ismét az állatokkal foglalkozik, és csak este indul haza. A sajtmestert életútjáról, állattartásról, valamint a sajtkészítés fortélyairól kérdeztük.

Válságkezelő támogatási programot készít elő az agrártárca

25 milliárd forintos válságkezelő támogatási programot készít elő az agrártárca a mezőgazdaság és élelmiszeripar szereplői számára. Ebből 3 milliárd forinthoz jut majd a baromfiipar - jelentette be Nagy István agrárminiszter a Bro-Ker-Bét Kft. új baromfitelepének avatóján.

Az utolsó postakocsi

A Magyar Posta 1962. augusztus 1-jétől vezette be a lovas kocsival való kézbesítést a tanyavilágban és kisebb településeken. Mára ez a szolgáltatás teljesen kikopott a mindennapokból, a legtöbb helyen felváltotta az utak szélére kihelyezett postaláda. Csupán egyetlen település maradt az országban, ahol a mai napig ló húzta kocsival zajlik a postai szolgálat.