Back to top

Fenntartható "okosvárosok" - Országfásításról, városi zöldfelületi rendszerekről az Agrárakadémián

Mi a szerepük a városkörnyéki zárt erdőségeknek a települések klímájának javításában? Miben segítik a szakképzett favizsgálók és faápolók a települések értékes fáinak megóvását? Milyenek a fenntartható, „okosvárosok"? Ezekről a kérdésekről folytattak eszmecserét a szakemberek a Magyar Mezőgazdaság Kft. által a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán rendezett Agrárakadémián.

Székesfehérvár az idén város kategóriában megnyerte a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyt, és most a nemzetközi zsűrizési elvek szerint készül az európai megmérettetésre, az Entente Floralera, hallhattuk Spanyárné Halász Szilviától, akit a Magyar Önkormányzati Főkertészek Szövetsége az idén az Év főkertészévé választott. Székesfehérvár élen jár a zöldfelületek fejlesztésében és a városfásításban.

Az országfásítási program, a települési zöldfelületi rendszerek fontossága, a főkertészek szerep, az idős fák védelme és a fenntartható városok volt az Agrárakadémia témája
Az országfásítási program, a települési zöldfelületi rendszerek fontossága, a főkertészek szerep, az idős fák védelme és a fenntartható városok volt az Agrárakadémia témája
Fotó: Csatlós Norbert

Molnár Tamástól, Székesfehérvár Önkormányzat környezetvédelmi és civil ügyek tanácsnokától megtudtuk, hogy a Fehérvár Tüdeje Program keretében az elkövetkezendő években, a város által megvásárolt és átminősített,

korábban ipari besorolású területeken, a város sűrűn lakott övezetei mentén több mint 100 ezer erdészeti facsemetét fognak elültetni. Ha minden megyei jogú város így tenne, akkor ez már országszerte több mint 20 millió fát jelentene.

Az önkormányzatok és a magántulajdonosok 2021. december 31-ig pályázhatnak erdősítés támogatására
Az önkormányzatok és a magántulajdonosok 2021. december 31-ig pályázhatnak erdősítés támogatására
Fotó: Csatlós Norbert
A Székesfehérvár környéki önkormányzati erdőtelepítések szakirányítója, több esetben kivitelezője a VADEX Mezőföldi Zrt. Balsay Zsolt, a társaság erdőgazdálkodási ágazati igazgatója részletesen ismertette az idén november elején indult Országfásítási Program tudnivalóit. A szakembertől megtudtuk azt is, hogy

a városkörnyéki erdők a párologtatásuk révén keletkezett hűvösebb levegő beáramlásával, az úgynevezett vidéki szellő által hűtik a sűrűn beépített városi környezet levegőjét, ezáltal kellemesebb, élhetőbb környezetet nyújtanak az ott lakók számára.

Ehhez azonban szükség van a városi parkokat és a környéki erdőket összekötő fasorokra, mint szállító csatornákra, aminek szakszerű kialakítása és fenntartása a településen dolgozó kertész szakemberek, főkertészek feladata.

Kell-e főkertész egy városban? Erről Biró Borbála, a FŐKERT Nonprofit Zrt. zöldfelület-fejlesztési osztályvezetője beszélt. Kifejtette: minden településen más hatáskörben, eltérő végzettségű és munkakörű személlyel oldják meg ezt a feladatot.

Jó volna, ha minden településen lenne egy olyan szakmai személy, aki "egy nyelvet beszél" a kivitelező vállalkozókkal és az önkormányzati tisztségviselőkkel, és a közös érdekek mentén, szakmai alapon egyeztet.

A főkertész szerepe volt az egyik sarkalatos témája a vitafórumnak is. A szakma egyetért abban, hogy igen, ám hatáskörük és jogosultságuk meghatározásának jogszabályokban való rögzítését erőteljesebben, „hangosabban” kell kommunikálniuk a kormányzati döntéshozók felé. Komoly előrelépés a zöldgazdász szakma számára a Magyar Díszkertészek Szövetségének szakmaközi szervezetté nyilvánítása, amelynek

kiemelt feladata a zöld ágazat fontosságának széles körű elismertetése, a települési zöldfelületek közegészségügyi jelentőségének tudatosítása, ami nélkül a Nemzeti Népegészségügyi Program sem valósítható meg,

hangsúlyozta Orlóci László, a szövetség elnöke.

Spanyárné Halász Szilvia: Az önkormányzatok számára kiváló, ingyenes tapasztalatszerzési lehetőség a Virágos Magyarország verseny
Spanyárné Halász Szilvia: Az önkormányzatok számára kiváló, ingyenes tapasztalatszerzési lehetőség a Virágos Magyarország verseny
Fotó: Csatlós Norbert
A szakmaközi szervezetnek nagy szerep van abban is, hogy kiterjesztési jogával élve széles körben megkövetelje és betartassa a települési beruházások során egyebek mellett az újonnan elfogadott, a "Díszfák és díszcserjék ültetése a településeken, közterületen" elnevezésű MSz 12 172 számú, valamint "A fák védelme építési területen" nevet viselő MSz 12 042 számú szabványt, hangsúlyozta Lukács Zoltán, a Magyar Faápolók Egyesületének elnöke, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara dísznövény alosztályának vezetője. A szakember tájékoztatta a hallgatóságok a minősített favizsgálók és faápolók munkájáról a településképet meghatározó, értékes vagy védett fák állagmegóvásában betöltött szerepéről is.

Az ENSZ 17 fenntartható fejlődési céljai között szerepel a fenntartható városok kialakítása, ami Magyarországon igencsak gyerekcipőben jár. Pádár Tibor, a Balaton egyik fővárosának is nevezett település, Balatonfüred zöldfelületeinek fenntartását végző Probio Zrt. parkfenntartási vezetője kiemelte, hogy

a fenntartható város a benne lakók igényeit szolgálja, biztonságos, egészséges, klímatudatos, hulladékszegény, kibocsátásmentes, továbbá ingyenes tömegközlekedést kínál.

A településeknek a fenntarthatóvá válási törekvéseikben nagy segítség az Agenda 2020, amely rögzíti az alapelveket. A jövő nagyon közel van. Az okoseszközök már a kezünkben vannak, az új technológiák használata a fenntartható városok kialakításának alapvető eszköze, hangsúlyozta a szakember. Balatonfüred városfenntartóinak gépparkjában nagy arányban találhatók elektromos eszközök és járművek. Jövőre több helyen már bevetik a robotfűnyírókat is.

A fórumbeszélgetés vendége volt Dömötör Tamás, a Miniszterelnökség főtanácsosa, a Virágos Magyarország program szervezőbizottságának elnöke, akivel Orlóci László beszélgetett.

Dömötör Tamás kormányfőtanácsos, a Virágos Magyarország Szervező Bizottságának elnöke és Orlóci László, a Magyar Díszkertészek Szövetséges szakmaközi szervezet elnöke a fórumbeszélgetésen
Dömötör Tamás kormányfőtanácsos, a Virágos Magyarország Szervező Bizottságának elnöke és Orlóci László, a Magyar Díszkertészek Szövetséges szakmaközi szervezet elnöke a fórumbeszélgetésen
Fotó: Csatlós Norbert

Az Agrárakadémia Fórum témáiról részletesen a Kertészet és Szőlészet és a Magyar Mezőgazdaság szaklapok hasábjain olvashat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Régi ízek a Gyümölcsműhelyből

A környék változatos adottságait és terményekben való gazdagságát kihasználva álmodta meg a Gyümölcsműhelyt Farkasné Kapai Mónika. Döbröcén, egy nagyon pici faluban, réges-régi házban nyitotta meg a modern eszközökkel felszerelt, de hagyományokban és stílusban a régmúlthoz igazodó „feldolgozót”.

Az olaj, ami javítja a memóriát és segít a demencia leküzdésében

Érdemes hozzáadni az étrendünkhöz ezt az olajat. Egy új kutatás megerősítette, hogy javítja a memóriát és segít a demencia leküzdésében.

Földi pokol, ahol nincs élet

Földünkön az élőlények, különösen a mikroorganizmusok, meglepő módon képesek alkalmazkodni a legextrémebb környezetekhez, de még így is van olyan hely, ahol nem tudnak életben maradni.

ASP: egyre közelebb Németországhoz, a dánok kerítést emeltek

Az afrikai sertéspestis elérte Németország határait Lengyelország felől. A dánok már most kerítéssel próbálják megvédeni a sertéseiket a kórral szemben. Hol lesz valójában a határ?

Fordított arányosság: a hőmérséklet nő, a madarak meg egyre kisebbek?

Egy nem rég megjelent tanulmány szerint az éghajlatváltozássál a madarak egyre kisebbek lesznek, a szárnyaik viszont egyre nagyobbak. A Michigan-i Egyetem és a Field Múzeum kutatói több tízezer madarat vizsgáltak meg négy évtizedre visszamenőleg.

Több használható víz a mezőgazdaságnak

A kezelt települési szennyvíz mezőgazdasági öntözés céljából történő biztonságos újrafelhasználására fogadott el a napokban előzetes megállapodást az Európai Bizottság azért, hogy minél több használható víz álljon a mezőgazdasági termelők rendelkezésére.

"Egészséges energiaosztály”-logó élelmiszerekre

A Nutri-Score néven bevezetett logó olyan, mint a háztartási gépeknél az energiaosztályt jelölő matrica: A-tól E-ig terjed a skála, az A jelenti a legjobb minősítést. Franciaországból indult, Németországban már fontolgatják egy ideje a bevezetését, a holland zöldség-gyümölcs ágazat szereplői ugyanakkor kritizálják.

Egy életelixír, ami nyersen ehetetlen

Az olajbogyó nálunk is egyre elterjedtebb a konyhákban, minden évszakban használható, hiszen pácolva, üvegben árulják. De miért nem fogyasztjuk nyersen, ahogyan a legtöbb gyümölcsöt?

A biodiverzitás évét hirdették meg 2020-ra „A legszebb konyhakertek” programban

A Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű országos program az otthoni kertgazdálkodást népszerűsíti, célja, hogy a kertművelők munkája kellő elismerést kapjon, és példájuk nyomán minél többen műveljék kiskertjeiket, hiszen így öröklődhet tovább az évszázadok során összegyűlt tudás, tapasztalat a generációk között - fogalmazott az agrárpiacért felelős helyettes államtitkár az országos program évzáró ünnepségén.

Klímaváltozás: lehet, hogy az elmúlt 10 év lesz az eddigi legmelegebb évtized

A tudósok szerint a 2010 és 2019 közötti időszak átlaghőmérséklete az eddig rögzített adatok alapján a legmagasabb, amit valaha mértek. Bár az idei évnek még nincs vége, jó eséllyel ez lesz az eddigi legmelegebb évtized.