Back to top

Fenntartható "okosvárosok" - Országfásításról, városi zöldfelületi rendszerekről az Agrárakadémián

Mi a szerepük a városkörnyéki zárt erdőségeknek a települések klímájának javításában? Miben segítik a szakképzett favizsgálók és faápolók a települések értékes fáinak megóvását? Milyenek a fenntartható, „okosvárosok"? Ezekről a kérdésekről folytattak eszmecserét a szakemberek a Magyar Mezőgazdaság Kft. által a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán rendezett Agrárakadémián.

Székesfehérvár az idén város kategóriában megnyerte a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyt, és most a nemzetközi zsűrizési elvek szerint készül az európai megmérettetésre, az Entente Floralera, hallhattuk Spanyárné Halász Szilviától, akit a Magyar Önkormányzati Főkertészek Szövetsége az idén az Év főkertészévé választott. Székesfehérvár élen jár a zöldfelületek fejlesztésében és a városfásításban.

Az országfásítási program, a települési zöldfelületi rendszerek fontossága, a főkertészek szerep, az idős fák védelme és a fenntartható városok volt az Agrárakadémia témája
Az országfásítási program, a települési zöldfelületi rendszerek fontossága, a főkertészek szerep, az idős fák védelme és a fenntartható városok volt az Agrárakadémia témája
Fotó: Csatlós Norbert

Molnár Tamástól, Székesfehérvár Önkormányzat környezetvédelmi és civil ügyek tanácsnokától megtudtuk, hogy a Fehérvár Tüdeje Program keretében az elkövetkezendő években, a város által megvásárolt és átminősített,

korábban ipari besorolású területeken, a város sűrűn lakott övezetei mentén több mint 100 ezer erdészeti facsemetét fognak elültetni. Ha minden megyei jogú város így tenne, akkor ez már országszerte több mint 20 millió fát jelentene.

Az önkormányzatok és a magántulajdonosok 2021. december 31-ig pályázhatnak erdősítés támogatására
Az önkormányzatok és a magántulajdonosok 2021. december 31-ig pályázhatnak erdősítés támogatására
Fotó: Csatlós Norbert
A Székesfehérvár környéki önkormányzati erdőtelepítések szakirányítója, több esetben kivitelezője a VADEX Mezőföldi Zrt. Balsay Zsolt, a társaság erdőgazdálkodási ágazati igazgatója részletesen ismertette az idén november elején indult Országfásítási Program tudnivalóit. A szakembertől megtudtuk azt is, hogy

a városkörnyéki erdők a párologtatásuk révén keletkezett hűvösebb levegő beáramlásával, az úgynevezett vidéki szellő által hűtik a sűrűn beépített városi környezet levegőjét, ezáltal kellemesebb, élhetőbb környezetet nyújtanak az ott lakók számára.

Ehhez azonban szükség van a városi parkokat és a környéki erdőket összekötő fasorokra, mint szállító csatornákra, aminek szakszerű kialakítása és fenntartása a településen dolgozó kertész szakemberek, főkertészek feladata.

Kell-e főkertész egy városban? Erről Biró Borbála, a FŐKERT Nonprofit Zrt. zöldfelület-fejlesztési osztályvezetője beszélt. Kifejtette: minden településen más hatáskörben, eltérő végzettségű és munkakörű személlyel oldják meg ezt a feladatot.

Jó volna, ha minden településen lenne egy olyan szakmai személy, aki "egy nyelvet beszél" a kivitelező vállalkozókkal és az önkormányzati tisztségviselőkkel, és a közös érdekek mentén, szakmai alapon egyeztet.

A főkertész szerepe volt az egyik sarkalatos témája a vitafórumnak is. A szakma egyetért abban, hogy igen, ám hatáskörük és jogosultságuk meghatározásának jogszabályokban való rögzítését erőteljesebben, „hangosabban” kell kommunikálniuk a kormányzati döntéshozók felé. Komoly előrelépés a zöldgazdász szakma számára a Magyar Díszkertészek Szövetségének szakmaközi szervezetté nyilvánítása, amelynek

kiemelt feladata a zöld ágazat fontosságának széles körű elismertetése, a települési zöldfelületek közegészségügyi jelentőségének tudatosítása, ami nélkül a Nemzeti Népegészségügyi Program sem valósítható meg,

hangsúlyozta Orlóci László, a szövetség elnöke.

Spanyárné Halász Szilvia: Az önkormányzatok számára kiváló, ingyenes tapasztalatszerzési lehetőség a Virágos Magyarország verseny
Spanyárné Halász Szilvia: Az önkormányzatok számára kiváló, ingyenes tapasztalatszerzési lehetőség a Virágos Magyarország verseny
Fotó: Csatlós Norbert
A szakmaközi szervezetnek nagy szerep van abban is, hogy kiterjesztési jogával élve széles körben megkövetelje és betartassa a települési beruházások során egyebek mellett az újonnan elfogadott, a "Díszfák és díszcserjék ültetése a településeken, közterületen" elnevezésű MSz 12 172 számú, valamint "A fák védelme építési területen" nevet viselő MSz 12 042 számú szabványt, hangsúlyozta Lukács Zoltán, a Magyar Faápolók Egyesületének elnöke, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara dísznövény alosztályának vezetője. A szakember tájékoztatta a hallgatóságok a minősített favizsgálók és faápolók munkájáról a településképet meghatározó, értékes vagy védett fák állagmegóvásában betöltött szerepéről is.

Az ENSZ 17 fenntartható fejlődési céljai között szerepel a fenntartható városok kialakítása, ami Magyarországon igencsak gyerekcipőben jár. Pádár Tibor, a Balaton egyik fővárosának is nevezett település, Balatonfüred zöldfelületeinek fenntartását végző Probio Zrt. parkfenntartási vezetője kiemelte, hogy

a fenntartható város a benne lakók igényeit szolgálja, biztonságos, egészséges, klímatudatos, hulladékszegény, kibocsátásmentes, továbbá ingyenes tömegközlekedést kínál.

A településeknek a fenntarthatóvá válási törekvéseikben nagy segítség az Agenda 2020, amely rögzíti az alapelveket. A jövő nagyon közel van. Az okoseszközök már a kezünkben vannak, az új technológiák használata a fenntartható városok kialakításának alapvető eszköze, hangsúlyozta a szakember. Balatonfüred városfenntartóinak gépparkjában nagy arányban találhatók elektromos eszközök és járművek. Jövőre több helyen már bevetik a robotfűnyírókat is.

A fórumbeszélgetés vendége volt Dömötör Tamás, a Miniszterelnökség főtanácsosa, a Virágos Magyarország program szervezőbizottságának elnöke, akivel Orlóci László beszélgetett.

Dömötör Tamás kormányfőtanácsos, a Virágos Magyarország Szervező Bizottságának elnöke és Orlóci László, a Magyar Díszkertészek Szövetséges szakmaközi szervezet elnöke a fórumbeszélgetésen
Dömötör Tamás kormányfőtanácsos, a Virágos Magyarország Szervező Bizottságának elnöke és Orlóci László, a Magyar Díszkertészek Szövetséges szakmaközi szervezet elnöke a fórumbeszélgetésen
Fotó: Csatlós Norbert

Az Agrárakadémia Fórum témáiról részletesen a Kertészet és Szőlészet és a Magyar Mezőgazdaság szaklapok hasábjain olvashat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szamócatermesztés: a letűnt aranykor

A Beregszásztól alig kőhajításnyira keletre elterülő Bene község lakói már több mint fél évszázaddal ezelőtt megtapasztalták, hogy a szamóca a náluk megtermelhető legjövedelmezőbb portéka. A vidék kedvező éghajlati adottságainak köszönhetően itt, a Csillagos-hegy tövében átlagosan két és fél-, három héttel korábban beérik a szamóca, mint a hágón túli versenytársaknál.

Gyógynövények ingyen, a város közepén

Elfeledkezett vásárlás közben a friss fűszernövényekről, de az üzletek már zárva vannak? Van, ahol emiatt már nem kell aggódni, mert bármikor ingyen hozzá lehet jutni.

A növénytermesztés két alaptörvénye

A Liebig-féle minimum elv és a pentozán hatás a kertészeti iskolák tananyagában az első szabályok között szerepelnek. Érdemes ezeket megismerni és alkalmazni, mivel a termés mennyisége, minősége és ezáltal sok pénz múlhat rajtuk. Egy kis kertben pont olyan hasznos az ismeretük, mint óriási területeken gazdálkodva.

Forgalomba hozatali engedélyt kapott egy rovaralapú trágya

Egy francia rovartenyésztő cég az első olyan vállalkozás, amelynek természetes, rovaralapú műtrágyája tanúsítványt és forgalomba hozatali engedélyt kapott.

Több gond volt vele, de kiváló a hazai sárgadinnye

Június elejétől egészen október közepéig, végéig lesz magyar sárgadinnye a piacon, az értékesítési szezont ugyanis a nagyobb termelők a fóliasátras termesztéssel kezdik és azzal is fejezik be. A korai kínálatból általában először a piacokra jut, most már azonban kellő mennyiség terem ahhoz is, hogy ellássák az áruházakat.

Erdészet a Bakony fővárosában

Magyarország legmagasabban fekvő városa, Zirc története több mint 800 évre tekint vissza. A Ciszterci Apátsághoz köthető, Bakony fővárosaként is emlegetett településen gazdálkodik a VERGA Zrt. Zirci Erdészete.

Biológiailag lebomló banánrostból készült cipő: egy lépés a fenntartható divat felé

Egy barcelónai székhelyű startup, az Indianes bemutatta a fenntartható és lebomló cipőinek a kollekcióját, amelyek mezőgazdasági cégek által kidobott banánrostból készültek. A hagyományos cipőktől eltérően maximum két éven belül lebomlanak.

Kötelező lesz a növényekkel beültetett homlokzat Bécsben

A növényekkel beültetett homlokzatnak köszönhetően könnyebb elviselni a nyári forróságot, mivel a gyorsan fejlődő növények levéltömege hatásosan hozzájárul a mikroklíma hűtéséhez.

Idén is nagy siker volt a „Szedd Magad” levendulaakció Tihanyban

Hatalmas érdeklődés mellett zajlott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság „Szedd Magad” levendulaakciója Tihanyban. A 3 héten át tartó program idén is sok látogatót vonzott: több mint húszezren éltek a levendulaszedés lehetőségével.

Teljes kikapcsolódásra vágyik? Keresse föl Kaszót!

Hazánk legnagyobb síkvidéki erdőtömbjét a Kaszó Zrt. kezeli. A rengeteg közepében, egy mesebeli kis településen, Kaszópusztán működik az erdőgazdaság központja, és ott várja a vendégeket a legendás kaszói vadászház és üdülő is. A térség vonzerejét növeli még a szintén az erdőgazdaság által működtetett kaszói kisvasút, amely az Európában is egyedülálló Baláta-tóhoz viszi a kirándulókat.