Back to top

Nagy István: a méztermelés a jövőnket jelenti

A „mézes reggeli” programot 2007-ben indították el Szlovéniában, hogy felhívják a gyerekek figyelmét a mézfogyasztás fontosságára. Magyarország 2014-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, melynek mostanra már ezernél is több hazai iskola ad otthont. Így történt ez a tolna megyei Tamásiban is, ahol a programot a „Legyen minden nap mézes nap” mézfogyasztás-ösztönző kampány részeként tartották meg.

A tamási Würtz Ádám Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában szervezett rendezvényen részt vett Nagy István agrárminiszter is, aki köszöntőjében elmondta: míg öt esztendővel ezelőtt hatvannégy magyarországi iskolában, addig idén már mintegy ezerkétszázban szervezték meg egy időben a Mézes reggeli elnevezésű programot.

Az egész országot lefedő kezdeményezés a húszezres hazai méhész közösség aktív részvételével zajlik; vállalkozó kedvű tagjaik ezen alkalmakkor beszélnek szakmájukról, a méhekről s a mézről, melyből természetesen kóstolóval is készülnek.

A tárcavezető a méz szervezetre gyakorolt jótékony hatásainak hangsúlyozását követően úgy fogalmazott: a méhek egyszersmind a jövőnket is jelentik, hiszen azok beporzásukkal tartják fenn, illetve teszik fenntarthatóvá a bennünket körülvevő világot. „Ha fogyasztjuk a mézet, biztosítjuk a méhek munkáját és a méhészek tevékenységét” – hangsúlyozta, felhívva a figyelmet elsősorban a magyar, kiváló minőségű méztermékekre.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke is beszédet mondott, melyben a többi közt a gyermekekkel, illetve családjaikkal történő kommunikációjuk fontosságát hangsúlyozta. Ennek részeként folytatnak például zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő kampányt, bemutatják, hogy készülnek az élelmiszerek, illetve a hazai termékekre is igyekszenek ráirányítani a figyelmet.

„A programokkal szeretnénk egyúttal az utánpótlást is biztosítani az ágazat számára: fontos, hogy a gyerekek kedvet kapjanak az agrárszakmákhoz, s egyáltalán lássák azt, hogy mi zajlik a mai vidéken” – hangsúlyozta a NAK-elnök.

Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető-helyettese elmondta, noha a magyar lakosság éves átlagfogyasztása emelkedik (jelenleg 1 kg/fő), még mindig jócskán elmarad az európai uniós átlagtól (1,7 kg/fő). Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, a további növekedéshez minden adott, annál is inkább, mivel Magyarország a termelést tekintve mondhatni méznagyhatalom.

Az évente 15-30 ezer tonna méznek azonban mindössze 20-25%-a kerül itthon értékesítésre, a többit főleg Németországból, Franciaországból és Olaszországból vásárolják, ugyanakkor már például Japánban is keresett a magyar méz.

„Az AMC nemzeti standjai ott vannak a világ legnagyobb nemzetközi kiállításain. Évente 12-15 ilyen rendezvényen veszünk részt, jellemzően a méztermelésben érdekelt cégek képviselőivel” – hangsúlyozta.

Mint mondta, a „Legyen minden nap mézes nap” kampány, mely az  Agrárminisztérium, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület, az Agrármarketing Centrum és a Nemzetközi Agrárgazdasági Kamara szervezésében jött létre, október 17-én kezdődött, és december 5-ig tart. Ennek részét képezik különféle rendezvények, kitelepülések vásárokon és fesztiválokon, illetve reklámkampányok – például az online térben és a rádióban. Hozzátette: az AMC internetes oldalán egyebek mellett összegyűjtötték azt is, hogy a különböző fajtájú mézeknek milyen gyógyító hatásuk van. A rendezvényen jelen volt többek közt Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke is, aki örömét fejezte ki, hogy az idei Mézes reggelivel mintegy 200 ezer gyermeket sikerült megszólítani.

 

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A legjobb kukoricák ajánlati fajtalistája

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Gabonatermesztők Országos Szövetségével (GOSZ) és a Vetőmag Szövetséggel (VSZT) együttműködve második alkalommal állított össze ajánlati fajtalistát kukoricára, hogy a termelők támpontot kapjanak a fajtaválasztáshoz.

Lángoló kaptárak Versailles-ban

Második tüntetését tartotta meg az Egyesület az Európai Méhekért (eubee.eu) Versailles-ban a napokban. A tiltakozáson nagy számban vettek részt európai méhészek, köztük magyarok. Kaptárakat égettek el, hogy ezzel demonstrálják a reménytelen helyzetüket.

A magyar gazdák stabil támogatáspolitikára számíthatnak 2020-ban is

A magyar mezőgazdaság kedvező helyzete biztos alapot nyújt ahhoz, hogy határon átívelő együttműködésekkel segítsük a felvidéki gazdák, agrár-vállalkozások versenyképesség növelő és munkahelyteremtő beruházásait - mondta el Nagy István, csütörtök este a Szepsiben rendezett gazdafórumon.

Speciális kiadványokkal is segíti a szakmai szereplőket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara speciális, ingyenes szakmai kiadványokkal is segíti a mező- és az erdőgazdálkodással foglalkozókat, valamint az élelmiszeriparban tevékenykedőket.

Átadták a Zöld Óvoda címeket – 235 intézmény kapta meg az elismerést

Már tizenharmadik alkalommal ítélték oda a Zöld Óvoda és az Örökös Zöld Óvoda címeket, idén összesen 235 intézménynek. Az okleveleket László Tibor Zoltán, az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára és Kisfaludy László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára adta át.

Tavaly mintegy 800 milliárd forint támogatás segítette a gazdálkodókat

A mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások 2019-ben is mintegy 800 milliárd forinttal járultak hozzá a magyar gazdálkodók fenntartható termeléséhez. Az Agrárminisztérium 2019-et az „építkezés” évének hirdette meg, és ennek a célnak az elérését mintegy 800 milliárd forint támogatás kifizetése segítette.

Mi a nagyobb kockázat?

Hogyan lehet gazdaságosan, a környezetet kímélve, mégis hatékonyan ellátni az emberiséget élelemmel? Erről beszéltek szakemberek a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara évnyitó rendezvénye első panelbeszélgetésén. Az AGROmashEXPO színpadán növényvédőszer- és műtrágyagyártók képviselői beszéltek arról, hogy hogyan tudnak segíteni a fenntartható gazdálkodásban.

AM: fontos megőrizni a helyi és nemzeti kincseket

A globalizáció veszélyezteti a nemzeti értékeket, kultúrákat, ezért fontos megőrizni a helyi és nemzeti kincseket - hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter, a Hungarikum Bizottság elnöke szerdán a Hungarikumok Klubja rendezvényén a Parlamentben.

Méhészeti egyesület: össze fog dőlni a mezőgazdaság a méhészek nélkül

Méhészek nélkül össze fog dőlni a mezőgazdaság, ezért az Európai Uniónak tisztességes piaci feltételeket kell biztosítania nekik - közölte az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke szerdán az M1 aktuális csatornán.

„Élnünk kell a lehetőséggel” – megnyílt az AGROmashEXPO

Megkezdődött az agrárkiállítási szezon a 38. AGROmashEXPO és a hozzá kapcsolódó AgrárgépShow első napjával szerdán. A Hungexpón megtartott ünnepélyes megnyitóeseményen Nagy István kijelentette: a mezőgazdaság jó eredményeinek része az évek óta folyamatosan növekvő mezőgép-beruházás is.