Back to top

Nagy István: a méztermelés a jövőnket jelenti

A „mézes reggeli” programot 2007-ben indították el Szlovéniában, hogy felhívják a gyerekek figyelmét a mézfogyasztás fontosságára. Magyarország 2014-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, melynek mostanra már ezernél is több hazai iskola ad otthont. Így történt ez a tolna megyei Tamásiban is, ahol a programot a „Legyen minden nap mézes nap” mézfogyasztás-ösztönző kampány részeként tartották meg.

A tamási Würtz Ádám Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában szervezett rendezvényen részt vett Nagy István agrárminiszter is, aki köszöntőjében elmondta: míg öt esztendővel ezelőtt hatvannégy magyarországi iskolában, addig idén már mintegy ezerkétszázban szervezték meg egy időben a Mézes reggeli elnevezésű programot.

Az egész országot lefedő kezdeményezés a húszezres hazai méhész közösség aktív részvételével zajlik; vállalkozó kedvű tagjaik ezen alkalmakkor beszélnek szakmájukról, a méhekről s a mézről, melyből természetesen kóstolóval is készülnek.

A tárcavezető a méz szervezetre gyakorolt jótékony hatásainak hangsúlyozását követően úgy fogalmazott: a méhek egyszersmind a jövőnket is jelentik, hiszen azok beporzásukkal tartják fenn, illetve teszik fenntarthatóvá a bennünket körülvevő világot. „Ha fogyasztjuk a mézet, biztosítjuk a méhek munkáját és a méhészek tevékenységét” – hangsúlyozta, felhívva a figyelmet elsősorban a magyar, kiváló minőségű méztermékekre.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke is beszédet mondott, melyben a többi közt a gyermekekkel, illetve családjaikkal történő kommunikációjuk fontosságát hangsúlyozta. Ennek részeként folytatnak például zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő kampányt, bemutatják, hogy készülnek az élelmiszerek, illetve a hazai termékekre is igyekszenek ráirányítani a figyelmet.

„A programokkal szeretnénk egyúttal az utánpótlást is biztosítani az ágazat számára: fontos, hogy a gyerekek kedvet kapjanak az agrárszakmákhoz, s egyáltalán lássák azt, hogy mi zajlik a mai vidéken” – hangsúlyozta a NAK-elnök.

Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető-helyettese elmondta, noha a magyar lakosság éves átlagfogyasztása emelkedik (jelenleg 1 kg/fő), még mindig jócskán elmarad az európai uniós átlagtól (1,7 kg/fő). Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, a további növekedéshez minden adott, annál is inkább, mivel Magyarország a termelést tekintve mondhatni méznagyhatalom.

Az évente 15-30 ezer tonna méznek azonban mindössze 20-25%-a kerül itthon értékesítésre, a többit főleg Németországból, Franciaországból és Olaszországból vásárolják, ugyanakkor már például Japánban is keresett a magyar méz.

„Az AMC nemzeti standjai ott vannak a világ legnagyobb nemzetközi kiállításain. Évente 12-15 ilyen rendezvényen veszünk részt, jellemzően a méztermelésben érdekelt cégek képviselőivel” – hangsúlyozta.

Mint mondta, a „Legyen minden nap mézes nap” kampány, mely az  Agrárminisztérium, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület, az Agrármarketing Centrum és a Nemzetközi Agrárgazdasági Kamara szervezésében jött létre, október 17-én kezdődött, és december 5-ig tart. Ennek részét képezik különféle rendezvények, kitelepülések vásárokon és fesztiválokon, illetve reklámkampányok – például az online térben és a rádióban. Hozzátette: az AMC internetes oldalán egyebek mellett összegyűjtötték azt is, hogy a különböző fajtájú mézeknek milyen gyógyító hatásuk van. A rendezvényen jelen volt többek közt Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke is, aki örömét fejezte ki, hogy az idei Mézes reggelivel mintegy 200 ezer gyermeket sikerült megszólítani.

 

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat folytatása

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk.

A méhészkedés nem más, mint csapatjáték

A szakmában elismert méhész, marketinges, megyei egyesületi vezető és boldog családanya. Simonné Venter Éva egy olyan sokoldalú személyiség, aki nem riad vissza a nehéz fizikai munkától sem, és büszkén mutatja a C és E kategóriára is alkalmas vezetői engedélyét. Derűs egyénisége és barátságos természete hozzájárul, hogy könnyen kapcsolatot teremtsen bármilyen korosztállyal.

A korábban vártnál bőségesebb termésre számítanak

A szlovák statisztikai hivatal augusztusi előrejelzése szerint a korábban becsültnél bőségesebb termésre számíthat az ország kalászos gabonafélékből, napraforgóból, kukoricából és cukorrépából is. A statisztikai hivatal adatai szerint Szlovákiában mintegy 390 ezer hektáron termesztettek búzát, az árpa termőterülete 133 ezer, a repcéé csaknem 147 ezer hektár volt az idén.

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében, és nemcsak a koronavírus okozta nehézségek miatt, hanem mert „a vírus megmutatta, hol a helyünk: sok magyar hazatért az anyaföldhöz fordulva” – hangzott el a IV. Földművesek Napja ünnepségén.

Az osztatlan közös tulajdon felszámolásáért folytatódik a földértékesítési program

2020. szeptember 21-én indul a földértékesítési program harmadik üteme. Az Agrárminisztérium célja továbbra is az osztatlan közös földtulajdon felszámolása. A több mint 6300 db ingatlanra bárki tehet vételi ajánlatot elektronikus úton, egészen október 21-ig.

Eldőlt: mégsem jöhetnek a külföldi vadászok!

Miután szeptember 1-jével hazánk határai lezárásra kerültek, a külföldi vendégvadászok nem juthattak be az ország területére. Ez nagy érvágás a vadgazdálkodási ágazat, a vadásztársaságok szempontjából, különösen mert a gímbika vadászati idénye szeptemberrel vette kezdetét, ami jelentős financiális bevételt jelentene az érintettek részére.

Megkezdődött a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került agárvállalkozások átmeneti támogatásainak kifizetése

A Magyar Államkincstár (Kincstár) a múlt héten megkezdte a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került agárvállalkozások átmeneti támogatásainak kifizetését. Első körben 3,12 milliárd Ft-ot utaltak ki összesen 13000 kertészeti tevékenységet végző, méhész gazdálkodó, valamint tejhasznú-tehéntartó számára.

Faültetéssel környezetünk kellemesebb, szebb, élhetőbb lesz

Az elmúlt évtizedekben tapasztalható klíma és csapadékviszony-változásra reagálnunk kell annak érdekében, hogy a következő generációra is élhető környezetet hagyjunk – fogalmazott Farkas Sándor Szegváron, a Településfásítási program első Csongád-Csanád megyei állomásán.

Az ágazat távlati elképzelései és tisztújítás a MÁSz-nál

Európában másodikként hazánkban alakult meg elismert juh- és kecskeágazati szakmaközi szervezet. Várhatóan jövő decemberig a sertés-és a húsmarha ágazatban is összefognak az ágazat szereplői termelőktől a feldolgozókig és megalakítják a szakmaközi szervezetet – hangzott el a Magyar Állattenyésztők Szövetsége tisztújító küldöttközgyűlésén, amelyen részt vett Nagy István agrárminiszter is.

Él és virul az iskolakert-mozgalom

A leányfalui Móricz Zsigmond Általános Iskola és Tündérkert Óvoda közös udvarán számolt be az Iskolakert-fejlesztési Programról Nagy István agrárminiszter. Ez a két intézmény is sikerrel pályázott a programra, és ennek köszönhetően támogatást kapott eszközök beszerzéséhez, illetve szakmai segítséget a kert kialakításához.