Back to top

Nagy István: a méztermelés a jövőnket jelenti

A „mézes reggeli” programot 2007-ben indították el Szlovéniában, hogy felhívják a gyerekek figyelmét a mézfogyasztás fontosságára. Magyarország 2014-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, melynek mostanra már ezernél is több hazai iskola ad otthont. Így történt ez a tolna megyei Tamásiban is, ahol a programot a „Legyen minden nap mézes nap” mézfogyasztás-ösztönző kampány részeként tartották meg.

A tamási Würtz Ádám Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában szervezett rendezvényen részt vett Nagy István agrárminiszter is, aki köszöntőjében elmondta: míg öt esztendővel ezelőtt hatvannégy magyarországi iskolában, addig idén már mintegy ezerkétszázban szervezték meg egy időben a Mézes reggeli elnevezésű programot.

Az egész országot lefedő kezdeményezés a húszezres hazai méhész közösség aktív részvételével zajlik; vállalkozó kedvű tagjaik ezen alkalmakkor beszélnek szakmájukról, a méhekről s a mézről, melyből természetesen kóstolóval is készülnek.

A tárcavezető a méz szervezetre gyakorolt jótékony hatásainak hangsúlyozását követően úgy fogalmazott: a méhek egyszersmind a jövőnket is jelentik, hiszen azok beporzásukkal tartják fenn, illetve teszik fenntarthatóvá a bennünket körülvevő világot. „Ha fogyasztjuk a mézet, biztosítjuk a méhek munkáját és a méhészek tevékenységét” – hangsúlyozta, felhívva a figyelmet elsősorban a magyar, kiváló minőségű méztermékekre.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke is beszédet mondott, melyben a többi közt a gyermekekkel, illetve családjaikkal történő kommunikációjuk fontosságát hangsúlyozta. Ennek részeként folytatnak például zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő kampányt, bemutatják, hogy készülnek az élelmiszerek, illetve a hazai termékekre is igyekszenek ráirányítani a figyelmet.

„A programokkal szeretnénk egyúttal az utánpótlást is biztosítani az ágazat számára: fontos, hogy a gyerekek kedvet kapjanak az agrárszakmákhoz, s egyáltalán lássák azt, hogy mi zajlik a mai vidéken” – hangsúlyozta a NAK-elnök.

Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető-helyettese elmondta, noha a magyar lakosság éves átlagfogyasztása emelkedik (jelenleg 1 kg/fő), még mindig jócskán elmarad az európai uniós átlagtól (1,7 kg/fő). Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, a további növekedéshez minden adott, annál is inkább, mivel Magyarország a termelést tekintve mondhatni méznagyhatalom.

Az évente 15-30 ezer tonna méznek azonban mindössze 20-25%-a kerül itthon értékesítésre, a többit főleg Németországból, Franciaországból és Olaszországból vásárolják, ugyanakkor már például Japánban is keresett a magyar méz.

„Az AMC nemzeti standjai ott vannak a világ legnagyobb nemzetközi kiállításain. Évente 12-15 ilyen rendezvényen veszünk részt, jellemzően a méztermelésben érdekelt cégek képviselőivel” – hangsúlyozta.

Mint mondta, a „Legyen minden nap mézes nap” kampány, mely az  Agrárminisztérium, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület, az Agrármarketing Centrum és a Nemzetközi Agrárgazdasági Kamara szervezésében jött létre, október 17-én kezdődött, és december 5-ig tart. Ennek részét képezik különféle rendezvények, kitelepülések vásárokon és fesztiválokon, illetve reklámkampányok – például az online térben és a rádióban. Hozzátette: az AMC internetes oldalán egyebek mellett összegyűjtötték azt is, hogy a különböző fajtájú mézeknek milyen gyógyító hatásuk van. A rendezvényen jelen volt többek közt Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke is, aki örömét fejezte ki, hogy az idei Mézes reggelivel mintegy 200 ezer gyermeket sikerült megszólítani.

 

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az anyacsere gyakorisága 2.

Az anyák minősége is évjáratfüggő, mint a boroké, az anyák nevelését legjobban befolyásoló tényező az időjárás - írja Buczkó Endre a Méhészet 2018. szeptemberi számában (10-11. old.). Ugyanakkor Ádám Gabriella méhészmesterrel (Tiszaszentimre) is egyet kell értsek, hogy „első éves vagy második éves, szezon eleji vagy szezon utáni, nem mindegy".

A méhek spiroplasmosisa

Sajnos, újra beszélni kell egy méhbetegségről, mivel ismét megjelent a hazai méhek kórtani vizsgálatai során. „A méhek spiroplasmosisa” címmel 11 évvel ezelőtt jelent meg írásom a Méhészetben. A jelen összefoglalás részben megismétli az ott leírtakat, részben kiegészíti újabb irodalmi ismeretekkel.

Atkakezelés anyazárkázással 2.

Mivel a vegyszerek egyre szaporodnak a környezetünkben, és „rejtélyes” módon pusztulnak méheink, fontos, hogy legalább a méhész használjon minél kevesebb vegyszert a méhek kezelésekor. Erre ad lehetőséget az őszi anyazárkázás, így az anya nem tud petét rakni, a fiasításban pedig nem tud az atkapopuláció tovább fejlődni.

Útmutató a méhekért

A világ vegyszertermelése 2004 és 2014 között megduplázódott. Az EU különféle hatóságai is mintegy 22 ezer vegyi anyag használatára adtak engedélyt.

Ne legyünk önmagunk ellenségei 2.

Legutóbbi írásomban (augusztusi szám 6-7. oldalak) felsoroltam mézünk árának 18 lehetséges összetevőjét. Ha valaki vette a fáradtságot és összeszámolta költségeit, akkor rá kellett jönnie, hogy még kevesebb pénzért dolgozik, mint eddig hitte. Ne zavarjon meg bennünket, hogy a felsoroltakból egy-egy tételre ténylegesen nem adunk ki pénzt, mert attól még nem oldódik meg a problémánk.

A mézhamisítás múltja

„A mézhamisítás Európa-szerte óriási méreteket öltött” – írta a Hazánk című folyóirat. A téma most időszerűbb, mint valaha! Az Európai Parlament (EP) 2018. március 1-jei állásfoglalása is súlyozottan foglalkozik a mézhamisítással. A fenti idézet viszont csaknem 120 éves...

Hazai méhlegelők 8. rész - Idegenhonos fás hordásnövények

Az elmúlt évtizedek/évszázadok során sok fa- és cserjefaj került be hazánkba távoli országokból, más kontinensekről. Ezeket többnyire kezdetben díszfaként, parkfaként telepítették, majd egyes kedvezőnek vélt tulajdonságaikat felismerve mindinkább elterjedtek.

Méhészet: kiállítás, kutatások Kanadában - ahogy én láttam

A világ méhészeinek (és méhészetben érdekeltjeinek) 46., legutóbbi kongresszusának rendező országát és - egymástól sajnos távoli - látnivalóit érdekesebbnek találtam annál, mintsem hogy a rendezvény mind az öt napját azon töltsem. Utóbbi (Api-Expo) engem, mint egykori méhészeti eszközimportőrt - az információs technológia kivételével - nem kényeztetett sok újdonsággal.

Ne legyünk önmagunk ellenségei

Hosszú évek óta él a közbeszédben az az elmélet, szükség van néha egy-egy rossz évjáratra, hogy legalább néhányunknak elvegye a kedvét a méhészkedéstől. Bár jómagam nem tapasztaltam annyira katasztrofálisnak az idei körülményeket, a beszélgetések, a panaszok és az eladó méhészetek növekvő száma alapján úgy érzem, hogy megkaptuk a „várva várt” rossz évjáratot.

Hat természetes gyógyszer meghűlés és influenza ellen

Abban az időszakban vagyunk, amikor a meghűlés vagy az influenza könnyebben ledönthet bennünket a lábunkról. Van néhány, a konyhában is megtalálható természetes orvosság, ami hozzájárulhat a gyorsabb gyógyuláshoz, sőt segíthet a megelőzésben is.