Back to top

Növények az orvosi rendelőben

Egyre nagyobb felelősség hárul a növényvédelmi szakemberekre, az egész élelmiszerbiztonság az ő munkájukra alapul - hangzott el a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara XIV. Növényorvos Napján. A Szent István Egyetem Gödöllői Campusán tartott rendezvényen kiemelték, ma heroikus küzdelem folyik európai szinten a növényvédő szereket gyártók, az engedélyezők és a brüsszeli politikusok között.

Bizalmi válságot él ma a világon az egész élelmiszeripar. A vásárlók vélt vagy valós indokokkal igyekeznek A fogyasztói nyomásra az Unió elhatározta, határokon átnyúló ellenőrző hálózatot hoz létre. Azt már csak a sorok között súgták, hogy remélhetően közel olyan jó lesz, mint a magyar növényvédelmi hálózat volt a csatlakozás előtt.

A SZIE adott otthont a XIV. Növényorvos Napnak
Fotó: viniczai

„Olyan időben szerveződik az esemény, amikor a növényorvosoknak nincsen munkájuk a földeken”- emelte ki köszöntőjében a házigazda egyetem rektora, Palkovics László. Összetartó társaság, amely fontos diszciplinát képvisel. Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke hozzátette, nagy kihívást jelent, hogy a legújabb kutatási eredményeket felhasználva egészséges élelmiszert lehessen letenni az asztalra. 

December 14-től új növényegészségügyi rendszer lép életbe.

A jogszabály alapján ellenőrzik a növények, növényi termékek és egyes anyagok növényegészségügyi megfelelőségét mind az EU-n belüli forgalmazás, mind pedig a harmadik országból történő behozatal esetén. A legtöbb ember ebből leginkább azt fogja észrevenni, hogy a határokon alaposabban vizsgálják meg a csomagját. A cél, hogy ne a szántóföldeken kelljen megküzdeni a károsítók ellen, hanem már a határokon megállíthatók legyenek.

A rendezvény egyik ünnepélyes pontja volt a miniszteri elismerő oklevelek és a kiváló növényorvos kitüntetések átadása
Fotó: viniczai

Font Sándor, a Magyar Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke kiemelte, a növényorvosokra nagy szüksége van a mai agrárágazatnak. Sokan a mezőgazdaságot szeretnék a legnagyobb környezetszennyezőnek beállítani, ami messze van az igazságtól. Győrffy Balázs, a NAK elnöke hozzátette, a vágy vezérelte hibás gondolatokat vissza kellene zárni a palackba.

A növényvédő készítmények használata bizonyos kockázatot jelent, de nem kezelhetetlen feladat.

Ehhez megfelelő tudás, felkészültség és gyakorlat szükségeltetik, amely megtalálható a hazai növényorvosok tarisznyájában. A NAK elnöke nem ért egyet a növényvédő szerek ilyen mértékű kivonásával, ez szakmai és ne politikai kérdés legyen.

Gábriel Géza, az Agrárminisztérium Növény- és Tájvédelmi Osztályának főosztályvezető-helyettese kifejtette, a károsítók behurcolása az öreg kontinensre felgyorsult. Az unió 2010-ben felismerte, hogy a növényvédelemben megjelenő kihívásokra az addigi rendszer nem adott megfelelő választ, hatékonyabb megelőzésre és felszámlásra van szükség. A téma fontosságát jelzi, hogy az ENSZ 2020-t a Növényegészségügy Nemzetközi Évének nyilvánította. Jordán László rámutatott, kockázatcsökkentő intézkedésekre van szükség. A Nébih Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság (NTAI) igazgatója hozzátette, a foltosszárnyú muslica is egy eldobott almából kikelve hódította meg Európát.

A Növényvédelmi Szövetség részéról Kovács Gyula elnök és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara részéről Tarczal Gábor elnök együttműködést írtak alá
Fotó: viniczai

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Forgalomba hozatali engedélyt kapott egy rovaralapú trágya

Egy francia rovartenyésztő cég az első olyan vállalkozás, amelynek természetes, rovaralapú műtrágyája tanúsítványt és forgalomba hozatali engedélyt kapott.

Ez a titka a zöldmunkának a szőlőben

A nagyszerű minőségű, optimális mennyiségű termés és a hatékony növényvédelem titka a szakszerű zöldmunka elvégzése. Erre évente akár 4-5 alkalommal is szükség van a szőlőben. Most megmutatjuk mi a titka mindennek.

Esznek ők eleget!

Főleg nyáron, a nyaralások során a legjellemzőbb a vízimadarak etetése. Bármennyire is kedves, édes jószágnak tűnnek, higgyék el, esznek ők eleget! Legyen szó hattyúról, récéről, szárcsáról, lúdról vagy sirályról, a nevükben kérném meg önöket, hogy sehol és semmivel ne etessék őket!

Új sertésinfluenza-törzset azonosítottak Kínában

A kutatók szerint egy új sertésinfluenza-vírus törzset fedeztek fel Kínában, amely újabb járványhoz vezethet.

A cirok sikeres gyomirtásának titka

A cirok termesztése megéri, mert alacsony költség mellett jó gazdasági eredményt lehet elérni. Ugyanakkor sok múlik azon, hogy a vetés és a korai gyomirtás hogyan sikerül. De ha erre az érzékeny időszakra odafigyelünk, akkor szinte garantált a megtérülés.

Száraz idő és kánikula

Már elkezdődtek az idei betakarítási munkák, és a csütörtöki és pénteki zivataros, változékony időjárás után jó hír a földeken dolgozóknak, hogy szombattól csökken a csapadékhajlam, csak elszórtan fordulhat elő csapadék, ugyanakkor a jellemzően napos, gyakran szeles időben száradni tudnak a talajok.

A kis farágó tömeges csapdázása

Az utóbbi években egyre többen panaszkodnak, hogy a nagy és kis farontó lepke (Cossus cossus, illetve Zeuzera pyrina) hernyói komoly kárt tesznek a gyümölcsösökben. Mindkét kártevő a fák, cserjék fás részében károsít. Cikkünkben a kis farágó kártételével, az esetleges környezetkímélő védekezés módjával foglalkozunk.

Kórokozók paradicsoma – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

Az elmúlt időszakban jelentős változás állt be az időjárásban, a korábbi tartós aszály elmúlt, ami kihatással van a növényegészségügyi helyzetre is. A folyamatos nedvességborítás és a magas hőmérséklet számos gombás betegségnek, de egyebek között a baktérium okozta tűzelhalásnak is kedvez. A rovarok közül az almafa-vértetűt kell kiemelni, valamint az amerikai szőlőkabócát, amelynél a lárvák fejlettsége hamarosan indokolttá teszi a védekezések elindítását.

Burgonya a Herpenyő völgyében

Ez évben jár le a Kámi Mezőgazda Kft. földszerződéseinek 80 százaléka, így válaszút elé kerülnek, hogyan tudják az eddigi gazdálkodásukat tovább vinni.

A biogazdálkodás problémái

Ahogy a konvencionális gazdálkodásban, úgy a biogazdálkodásban is zajlanak az események. Ezért egy „helyzetkörképben” ismertette az előnyei mellett a csapadék hátrányait, az alkalmazható növényvédelmi készítmények szükségszerűségét, valamint a kártevők és kórokozók megjelenését, illetve kártételük nagyságát dr. Roszík Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke, ügyvezetője.