Back to top

Növények az orvosi rendelőben

Egyre nagyobb felelősség hárul a növényvédelmi szakemberekre, az egész élelmiszerbiztonság az ő munkájukra alapul - hangzott el a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara XIV. Növényorvos Napján. A Szent István Egyetem Gödöllői Campusán tartott rendezvényen kiemelték, ma heroikus küzdelem folyik európai szinten a növényvédő szereket gyártók, az engedélyezők és a brüsszeli politikusok között.

Bizalmi válságot él ma a világon az egész élelmiszeripar. A vásárlók vélt vagy valós indokokkal igyekeznek A fogyasztói nyomásra az Unió elhatározta, határokon átnyúló ellenőrző hálózatot hoz létre. Azt már csak a sorok között súgták, hogy remélhetően közel olyan jó lesz, mint a magyar növényvédelmi hálózat volt a csatlakozás előtt.

A SZIE adott otthont a XIV. Növényorvos Napnak
Fotó: viniczai

„Olyan időben szerveződik az esemény, amikor a növényorvosoknak nincsen munkájuk a földeken”- emelte ki köszöntőjében a házigazda egyetem rektora, Palkovics László. Összetartó társaság, amely fontos diszciplinát képvisel. Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke hozzátette, nagy kihívást jelent, hogy a legújabb kutatási eredményeket felhasználva egészséges élelmiszert lehessen letenni az asztalra. 

December 14-től új növényegészségügyi rendszer lép életbe.

A jogszabály alapján ellenőrzik a növények, növényi termékek és egyes anyagok növényegészségügyi megfelelőségét mind az EU-n belüli forgalmazás, mind pedig a harmadik országból történő behozatal esetén. A legtöbb ember ebből leginkább azt fogja észrevenni, hogy a határokon alaposabban vizsgálják meg a csomagját. A cél, hogy ne a szántóföldeken kelljen megküzdeni a károsítók ellen, hanem már a határokon megállíthatók legyenek.

A rendezvény egyik ünnepélyes pontja volt a miniszteri elismerő oklevelek és a kiváló növényorvos kitüntetések átadása
Fotó: viniczai

Font Sándor, a Magyar Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke kiemelte, a növényorvosokra nagy szüksége van a mai agrárágazatnak. Sokan a mezőgazdaságot szeretnék a legnagyobb környezetszennyezőnek beállítani, ami messze van az igazságtól. Győrffy Balázs, a NAK elnöke hozzátette, a vágy vezérelte hibás gondolatokat vissza kellene zárni a palackba.

A növényvédő készítmények használata bizonyos kockázatot jelent, de nem kezelhetetlen feladat.

Ehhez megfelelő tudás, felkészültség és gyakorlat szükségeltetik, amely megtalálható a hazai növényorvosok tarisznyájában. A NAK elnöke nem ért egyet a növényvédő szerek ilyen mértékű kivonásával, ez szakmai és ne politikai kérdés legyen.

Gábriel Géza, az Agrárminisztérium Növény- és Tájvédelmi Osztályának főosztályvezető-helyettese kifejtette, a károsítók behurcolása az öreg kontinensre felgyorsult. Az unió 2010-ben felismerte, hogy a növényvédelemben megjelenő kihívásokra az addigi rendszer nem adott megfelelő választ, hatékonyabb megelőzésre és felszámlásra van szükség. A téma fontosságát jelzi, hogy az ENSZ 2020-t a Növényegészségügy Nemzetközi Évének nyilvánította. Jordán László rámutatott, kockázatcsökkentő intézkedésekre van szükség. A Nébih Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság (NTAI) igazgatója hozzátette, a foltosszárnyú muslica is egy eldobott almából kikelve hódította meg Európát.

A Növényvédelmi Szövetség részéról Kovács Gyula elnök és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara részéről Tarczal Gábor elnök együttműködést írtak alá
Fotó: viniczai

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

ASP: egyre közelebb Németországhoz, a dánok kerítést emeltek

Az afrikai sertéspestis elérte Németország határait Lengyelország felől. A dánok már most kerítéssel próbálják megvédeni a sertéseiket a kórral szemben. Hol lesz valójában a határ?

Zárókezelés varroa-atka ellen

Dr. Gerhard Liebig professzor méhészetében évek óta alkalmazza az oxálsavcsurgatást mint zárókezelést a varroa elleni stratégiájában. A szer 4 hétig vált ki atkahullást. Általában a kezelés utáni 2-4 napon a legerőteljesebb. Egy hét múltán az atkák 80%-a lepotyog. E leírásban professzor általa alkalmazott módszert ismertetjük.

Bagolylepkehelyzet: Voltak is, lesznek is

A hazai kártevőlepke-fauna egyik legnépesebb családja a bagolylepkék, azonban csupán néhány faj okoz közülük gazdaságilag komoly károkat, a többi ilyen szempontból közömbös. Az idén eléggé meggyűlt a bajuk a gazdálkodóknak mind a vetési, mind a gyapottok-bagolylepkével, és minden jel arra utal, hogy jövő tavasszal ismét átlagosnál nagyobb károsítás várható.

Nagyobb védelmet akar a méheknek az EP szakbizottsága

Elégtelennek találta az Európai Parlament szakbizottsága kedden elfogadott állásfoglalásában a beporzó rovarok védelméről szóló európai bizottsági javaslatot.

Mi legyen az Év rovara 2020-ban?

A 2020. év rovarát ismét három faj közül választhatják ki az érdeklődő szavazók. A mostani téma a lebontás – a jelöltek mindannyian e fontos, mégis kevés figyelmet kapó feladatkör szakértői. A szavazatokat december 6. éjfélig lehet leadni.

Hódít a precízió és a digitalizáció

A szemináriumi szezon közepén, november 20-án, a Holstein Genetika Kft. a Nyakas Farmmal közösen tejtermeléssel kapcsolatos szakmai rendezvényt tartott Hajdúnánáson. A közel ötórás programra négy olyan világszerte számon tartott szakembert hívtak meg, akik a maguk területén a gyakorlati hozzáértésben is élen járnak.

A többször újra felfedezett madár

Az arák jelenleg legritkább faja a többször eltűnt, majd újra felfedezett madár, a spix ara (Cyanopsitta spixii). Leírása nem sokkal az európaiak megérkezése után egy portugál természettudományos műben már megjelent. Úgy a vadonélő példányok, mint a fogságban tenyésztettek története nagyon érdekes.

ASP – fekete forgatókönyv készül Lengyelországban

Nagy aggodalommal tekint a sertéspestis terjedésére minden sertéstenyésztő Lengyelországban. Ezért forgatókönyv készült a vészhelyzetek megoldására.

Sok pocok, kevés hörcsög várható jövőre

Ha alaposan áttekintjük, miként alakult a károsítóhelyzet 2019-ben, nagyjából előre lehet jelezni, hogy ez milyen várható következményeket von maga után a következő növényvédelmi szezonban. Mezei pocokból sok volt az idén, a jövő évi kilátások pedig nagyrészt azon múlnak, hogy csapadékos lesz-e a tél, a hörcsög ugyanakkor régóta nem okozott már komoly problémát, és várhatóan jövőre sem fog.

Reménysugár banánfronton

Elég komoly pánik tört ki a közelmúltban a banánból élő régiókban annak hallatán, hogy Latin-Amerikát is elérte a banán hírhedt betegsége. Eddig teljesen eszköztelenek voltak ellene a termesztők, óriási hír tehát, hogy bejelentettek egy ellenállónak mutatkozó fajtát a Dél-Afrikai Köztársaságban.