Back to top

A természet megismerése: erdészeti és vadászati kiállítás nyílt Baktalórántházán

Erdészeti és vadászati kiállítással bővült a baktalórántházi Dégenfeld Kastélymúzeum. A tárlat kialakítását a NYÍRERDŐ Zrt. saját forrásból finanszírozta.

Fotó: NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt.
A vadászkultúrában és az erdészetben a hagyomány, valamint a kultúra összekapcsolódik a természet, az állat és az ember tiszteletével, a megfelelő értékrenddel.

Az erdész hivatás nem olyan ősi, mint a vadász, de az egyik legkonzervatívabb, a tradíciókat tisztelő hivatás napjainkban is

– fogalmazott az ünnepségen köszöntőjében V. Németh Zsolt, az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosa.

Román István Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei kormánymegbízott arról beszélt, hogy a kiállításnak különleges küldetése van: impozáns és egyedülálló módon mutatja be a Baktai-erdő különleges élővilágát, természeti kincseit, és azt a munkát, amivel őrzik és védik. Szerinte ezen túlmutat a küldetés:

a legfontosabb, hogy felkeltse a látogatók érdeklődését és felébressze a vágyat a természet megismerésére, megtanítson annak tiszteletére.

A Baktai-erdő a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár része – hívta fel a figyelmet Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke. Kijelentette: meg kell tanulni együtt élni az erdővel, a természettel, és ezt a tudást át kell örökíteni. Ez ugyanis a megmaradás záloga, ebben az erdészeknek és a vadászoknak fontos szerepe van.

Fotó: NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt.
A társadalom felé nyitás a NYÍRERDŐ Zrt.-nél cégfilozófia, az elmúlt öt évben – zömében a saját gazdálkodás eredményéből

– 700 millió forintot fordított különböző közjóléti fejlesztésekre a társaság, a pénz nagy része az akácgazdálkodásból származik

– mondta az erdőgazdaság műszaki vezérigazgató-helyettese. Juhász Lajos emlékeztetett, hogy Baktalórántházán komoly beruházások voltak az elmúlt években: erdei színpad, tornapálya épült, és rendszeresen megrendezi az erdészet a Pünkösdnapi futást is.

A Baktai erdészeti és vadászati kiállításra több mint 18 millió forintot költött a NYÍRERDŐ.

A látogatók ízelítőt kaphatnak az alföldi gyertyános-tölgyes erdőállományok élővilágából, megismerhetik a jellemző talajokat, a lágy- és fásszárú növényeket, a madárvilágot, a rovar- és gombafajtákat.

A három termet bejárva bepillantást nyerhetnek az erdőgazdálkodásba, az erdészek mindennapi munkájába és felfedezhetik a térség vadfajait. A tudakozódást látványos megoldású bemutatók, áttekinthető tablók, leírások, nagyméretű fotók, valamint az erdőgazdaság által készíttetett filmek segítik.

Forrás: 
NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hazai méhlegelők 14. rész - Idegenhonos fás hordásnövények VI.

Európa nagy részének és így hazánknak is a mindmáig egyik legelterjedtebb parkfája, díszfája a közönséges vadgesztenye (Aesculus hippocastanum), vagy más nevén a fehér bokrétafa. Napjainkban sok veszélyes károsítója van, melyek - különösen az idősebb példányait - erősen tizedelik. Méhészeti értékét sokan vitatják, kétségbe vonják a magas szaponintartalmú, méhekre mérgezőnek vélt virágpora miatt.

Madárinfluenza - A járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból a belföldi piacon

A madárinfluenza-járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból az idén a belföldi piacon, ugyanakkor az ágazat helyzetét nehezítették az exportkorlátozások és a koronavírus-járvány - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI érdeklődésére.

Fejlesztési kényszer az agráriumban

A járvány okozta bizonytalanságok miatt nehéz éve van az agráriumnak, azonban ezen problémakört áthidaló fejlesztések felgyorsíthatják a mezőgazdaság modernizációját. A beruházásokhoz szükséges forrást igen kedvező feltételek mellett igényelhetik a gazdák a különböző támogatott konstrukciók révén. Ez volt a fő téma a július 7-én tartott OTP Agrár sajtóreggelin.

Idén is lesz Országos Vadásznap!

Idén is megrendezésre kerül az Országos Vadásznap, ezúttal Zala megye ad otthont az eseménynek augusztus utolsó hétvégéjén. A szervezők mérlegelték a pandémia keltette bizonytalanságokat, melyek az országban tervezett vadászattal kapcsolatos rendezvények megszervezésének, illetve megtartásának sem kedveztek.

Válságkezelő támogatási programot készít elő az agrártárca

25 milliárd forintos válságkezelő támogatási programot készít elő az agrártárca a mezőgazdaság és élelmiszeripar szereplői számára. Ebből 3 milliárd forinthoz jut majd a baromfiipar - jelentette be Nagy István agrárminiszter a Bro-Ker-Bét Kft. új baromfitelepének avatóján.

Gyorsabb és egyszerűbb lesz az osztatlan közös tulajdon megszüntetése

Gyorsabb és egyszerűbb lesz az osztatlan közös tulajdon megszüntetése januártól - közölte Nagy István agrárminiszter hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Minél több lehetőséget kell teremteni erdeink felfedezésére

Az Agrárminisztérium az erdők és a fával borított területek gyarapítása érdekében indította el az Országfásítási Programot, amelynek részeként a Településfásítási Programban mintegy 470 település részére biztosítottunk sorfákat, hogy belterületi ültetésekkel is felhívjuk a figyelmet az erdők fontosságára - mondta el Nagy István a „Muzsikál az erdő” - Mátrai Művészeti Napok megnyitóján, Gyöngyöspatán.

Szamócatermesztés: a letűnt aranykor

A Beregszásztól alig kőhajításnyira keletre elterülő Bene község lakói már több mint fél évszázaddal ezelőtt megtapasztalták, hogy a szamóca a náluk megtermelhető legjövedelmezőbb portéka. A vidék kedvező éghajlati adottságainak köszönhetően itt, a Csillagos-hegy tövében átlagosan két és fél-, három héttel korábban beérik a szamóca, mint a hágón túli versenytársaknál.

Erdészet a Bakony fővárosában

Magyarország legmagasabban fekvő városa, Zirc története több mint 800 évre tekint vissza. A Ciszterci Apátsághoz köthető, Bakony fővárosaként is emlegetett településen gazdálkodik a VERGA Zrt. Zirci Erdészete.

Idén is nagy siker volt a „Szedd Magad” levendulaakció Tihanyban

Hatalmas érdeklődés mellett zajlott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság „Szedd Magad” levendulaakciója Tihanyban. A 3 héten át tartó program idén is sok látogatót vonzott: több mint húszezren éltek a levendulaszedés lehetőségével.