Back to top

Új étel a terítéken: a levegő alapú húspótló

A levegőben található elemekből előállított, vegán húspótló szenzációjával állt elő egy amerikai cég. Az Air Protein szerint ez lehet a következő ételőrület, ami ráadásul a környezet védelmét is szem előtt tartja.

A húshelyettesítőt megújuló energiával állítják elő, amely során a szén-dioxidot, az oxigént és a nitrogént vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag fehérjévé alakítják át – írja az Euronews.

A termék a húshoz hasonló aminosavakkal rendelkezik, valamint a tervek szerint organikus és GMO-mentes is lenne.

A tudósok a „zártkörű szén-dioxid ciklusra” alapozva a Nasa kísérleteinek inspirálására fejlesztették ki a terméket: az űrutazáshoz egy évre elegendő élelmet kíséreltek meg előállítani korlátozott forrásokat használva. Az elképzelés szerint a mikrobák által kibocsátott szén-dioxidból állítanák elő az élelmiszert, fogyasztás után pedig az emberek szintén kilélegeznék a szén-dioxidot. A mikrobák tehát úgy viselkednének, mint a növények, amelyek a szén-dioxidot táplálékká és energiává alakítják át.

Hogy miért van erre szükségünk? Az alkotók szerint a húspótlóval lényegesen kevesebb földterületet használnánk, mint az állattenyésztéssel. Úgy gondolják, hogy

a termék kulcsfontosságú lesz a világ növekvő élelmiszerigényének a kielégítésében.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) becslései szerint a 2050-ig várható 10 milliárd főre emelkedő népességnövekedés miatt a termelőknek 70 százalékkal több élelmiszert kell majd előállítaniuk, amihez csupán 5 százalékos területnövelés áll majd a rendelkezésükre.

A szokatlan élelmiszerrendszer kialakításának az ötlete onnan jött, hogy a jelenlegi előállítási módok több mint a 20 százalékát teszik ki az üvegházhatású gázoknak, ráadásul a bolygó területének körülbelül a 37 százalékát élelmiszer-előállításra használjuk, aminek a mérete azonos Afrika és Dél-Amerika együttes területével.

„A statisztikák egyértelműek. A jelenlegi erőforrásaink rendkívüli terhelésnek vannak kitéve”

– mondta az Air Protein ügyvezető igazgatója, Dr. Lisa Dyson. Hozzátette: több élelmet kell előállítanunk, és mindezt úgy, hogy csökkentünk azon, hogy a termelés a föld- és a vízforrásoktól függjön. A levegő alapú hús pedig épp ezt célozza meg.

A cég úgy gondolja, hogy a termék előállítása azon megoldások egyike lehet, amely biztosíthatja majd a növekvő populáció élelmezését anélkül, hogy a természeti erőforrásokra hárítaná a terheket.

Forrás: 
Euronews

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Környezetbarát termékekkel aspirál az MP Motor

Az idén 38. AGROmashEXPO közel 350 kiállítója között megtalálhattuk a magyar tulajdonban lévő MP Motor Kft.-t is, amely 29 éve van jelen a piacon. Fő tevékenységük a Honda termékeinek forgalmazása, azonban saját márkás termékek is megtalálhatók a cég termékpalettáján, melyek a Honda termékcsaládjából hiányzó árucikkek közötti űrt hivatottak betölteni.

A fagyasztott halrudacskák is szennyezik a környezetet?

Egy új tanulmány szerint a fagyasztott halrúd előállítása majdnem kétszer annyi üvegházhatású gáz kibocsátást eredményez, mint a halászat önmagában.

Lángoló kaptárak Versailles-ban

Második tüntetését tartotta meg az Egyesület az Európai Méhekért (eubee.eu) Versailles-ban a napokban. A tiltakozáson nagy számban vettek részt európai méhészek, köztük magyarok. Kaptárakat égettek el, hogy ezzel demonstrálják a reménytelen helyzetüket.

Speciális kiadványokkal is segíti a szakmai szereplőket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara speciális, ingyenes szakmai kiadványokkal is segíti a mező- és az erdőgazdálkodással foglalkozókat, valamint az élelmiszeriparban tevékenykedőket.

Átadták a Zöld Óvoda címeket – 235 intézmény kapta meg az elismerést

Már tizenharmadik alkalommal ítélték oda a Zöld Óvoda és az Örökös Zöld Óvoda címeket, idén összesen 235 intézménynek. Az okleveleket László Tibor Zoltán, az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára és Kisfaludy László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára adta át.

Mennyi diót együnk a szív és a belek egészségéért?

Már ismert tény, hogy a diófogyasztás jó hatással van a szívünkre. Egy új kutatással fény derült arra, hogy a bél egészséges működésében is szerepe van. A két jótékony hatás között összefüggés lehetséges.

Az italgyártók növelik az újrahasznosított műanyagok arányát

Az ásványvíz- és üdítőital gyártók 2030-ig 50 százalékra növelik az újrahasznosított műanyag alapanyagok arányát a palackokban, és valamennyi cég saját kampányt indít az italcsomagolások szelektív gyűjtésének népszerűsítésére.

Jól működik a Listeria Megelőzési Rendszer

A közel másfél évvel ezelőtti gyorsfagyasztott élelmiszer-botrány hatására egyes vállalatok és szervezetek kialakították a Listeria Megelőzési Rendszert. A rendszer elsőéves működési tapasztalatai kedvezőek.

Országszerte zártan kell tartani a baromfit

Az országos főállatorvos elrendelte a baromfik zárva tartását Magyarország teljes területén annak érdekében, hogy tovább csökkenjen a vadon élő madarakkal az érintkezés lehetősége, és ezáltal a baromfiállományok madárinfluenza vírussal történő fertőződésének kockázata - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján szerdán.

Ezért kell gyakran kezet mosni

Elgondolkodott már azon, vajon mennyi baktérium bújik meg a laptop-ján? Vagy azon, mi történik, ha nem mos kezet naponta többször is? Egy kísérlet igazán szemléletes példával mutatja be, mit okozhatnak a kezünkön és az eszközeinken maradt baktériumok.