Back to top

Új étel a terítéken: a levegő alapú húspótló

A levegőben található elemekből előállított, vegán húspótló szenzációjával állt elő egy amerikai cég. Az Air Protein szerint ez lehet a következő ételőrület, ami ráadásul a környezet védelmét is szem előtt tartja.

A húshelyettesítőt megújuló energiával állítják elő, amely során a szén-dioxidot, az oxigént és a nitrogént vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag fehérjévé alakítják át – írja az Euronews.

A termék a húshoz hasonló aminosavakkal rendelkezik, valamint a tervek szerint organikus és GMO-mentes is lenne.

A tudósok a „zártkörű szén-dioxid ciklusra” alapozva a Nasa kísérleteinek inspirálására fejlesztették ki a terméket: az űrutazáshoz egy évre elegendő élelmet kíséreltek meg előállítani korlátozott forrásokat használva. Az elképzelés szerint a mikrobák által kibocsátott szén-dioxidból állítanák elő az élelmiszert, fogyasztás után pedig az emberek szintén kilélegeznék a szén-dioxidot. A mikrobák tehát úgy viselkednének, mint a növények, amelyek a szén-dioxidot táplálékká és energiává alakítják át.

Hogy miért van erre szükségünk? Az alkotók szerint a húspótlóval lényegesen kevesebb földterületet használnánk, mint az állattenyésztéssel. Úgy gondolják, hogy

a termék kulcsfontosságú lesz a világ növekvő élelmiszerigényének a kielégítésében.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) becslései szerint a 2050-ig várható 10 milliárd főre emelkedő népességnövekedés miatt a termelőknek 70 százalékkal több élelmiszert kell majd előállítaniuk, amihez csupán 5 százalékos területnövelés áll majd a rendelkezésükre.

A szokatlan élelmiszerrendszer kialakításának az ötlete onnan jött, hogy a jelenlegi előállítási módok több mint a 20 százalékát teszik ki az üvegházhatású gázoknak, ráadásul a bolygó területének körülbelül a 37 százalékát élelmiszer-előállításra használjuk, aminek a mérete azonos Afrika és Dél-Amerika együttes területével.

„A statisztikák egyértelműek. A jelenlegi erőforrásaink rendkívüli terhelésnek vannak kitéve”

– mondta az Air Protein ügyvezető igazgatója, Dr. Lisa Dyson. Hozzátette: több élelmet kell előállítanunk, és mindezt úgy, hogy csökkentünk azon, hogy a termelés a föld- és a vízforrásoktól függjön. A levegő alapú hús pedig épp ezt célozza meg.

A cég úgy gondolja, hogy a termék előállítása azon megoldások egyike lehet, amely biztosíthatja majd a növekvő populáció élelmezését anélkül, hogy a természeti erőforrásokra hárítaná a terheket.

Forrás: 
Euronews

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Akik nyertesen kerültek ki a pandémiából

Magyarországon a liszt értékesítési volumene 168%-kal nőtt márciusban, áprilisban pedig 200 online webshop nyílt naponta. Nem minden felfutás ilyen evidens azonban - a PwC Magyarország tanácsadói elemzést készítettek arról, hogy mely iparágak, termékek, illetve szolgáltatások kerültek ki nyertesen a több hónapig tartó járványügyi helyzetből.

Útmutató az egyszerűbb, de biztonságos higiéniai megfeleléshez

Az Európai Bizottság útmutatást nyújt az élelmiszer-kiskereskedelmi tevékenységek élelmiszerbiztonsági rendszereire, ideértve az élelmiszer-adományozást is.

Pálinka életműdíjas vegyészmérnök

Az ő vásárlóik kevésbé árérzékenyek, elvárják a legmagasabb minőséget - az igényes pálinka még mindig keresett termék. Csalló Jenő, a Csalló pálinka névadó tulajdonosa több évtizedes kiemelkedő munkájáért tavaly pálinka életműdíjat kapott.

A neonikotinoidok „szemmel láthatóan” károsítják a méhcsaládot

A nemzetközileg elismert tudományos folyóirat, a Scientific Reports újabb kutatási eredményt közölt a méhekkel kapcsolatban, ami érdeklődésre tarthat számot a környezetről felelősen gondolkodóknak.

Ki, mekkora kibocsátó?

A Climate TRACE nonprofit szervezetekből álló csoport az eddigi becslések helyett jövőre már pontos adatokat szolgáltat a Föld légkörébe kerülő szén-dioxid-kibocsátásról. Az adatgyűjtésre okos algoritmusokat és műholdakat használnak fel. Ha kooperációnak sikerülne megvalósítani a valós idejű adatszolgáltatást, az új irányokat adhat a jövő évi ENSZ következő klímacsúcsán.

A debreceniek ingyen kapnak szúnyoglárvairtó tablettát

Az országban elsőként a debreceni önkormányzat minden helyi lakosnak ingyen ad lárvairtószert, hogy ennek alkalmazásával tartósan csökkenteni lehessen a lakókörnyezetükben kifejlődő szúnyogok számát.

Édesítőszerrel gyorsabban nőnek a brojlercsirkék

A kínai Nanjing Mezőgazdasági Egyetemen három édesítőszert vizsgáltak a csirkék növekedési ütemére, szérumból mérhető biokémiai anyagaikra és a vékonybél élettani funkcióira nézve.

Üdítőital szövetség: csökkent az ásványvíz, a gyümölcslé és az üdítőital forgalom az első fél évben

Mintegy 8 százalékkal 1177 millió literre csökkent az ásványvizek, ízesített vizek, szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek és jegesteák eladott mennyisége az első fél évben a tavalyi év hasonló időszakához képest - közölte a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség titkára az MTI-vel.

Újraindította ásványvíz-kitermelését a FuturAqua Nyrt.

A FuturAqua Nyrt. újraindította július végén, több mint egyéves előkészítést követően ásványvíz-kitermelését alapi üzemében, a nettó 140 millió forintos beruházásnak köszönhetően a fenntarthatóság jegyében visszaváltható, 0,33 literes üvegpalackokban kerülhetnek piacra prémiumkategóriás ásványvizei - közölte a vállalat az MTI érdeklődésére.

Több mint 8 tonna hulladék gyűlt össze a PET Kupán

Összesen 8,2 tonna, majdnem felerészben újrahasznosítható hulladék gyűlt össze a Tisza árteréből az idei PET Kupán – közölték a szervezők az MTI-vel hétfőn.