Back to top

Új étel a terítéken: a levegő alapú húspótló

A levegőben található elemekből előállított, vegán húspótló szenzációjával állt elő egy amerikai cég. Az Air Protein szerint ez lehet a következő ételőrület, ami ráadásul a környezet védelmét is szem előtt tartja.

A húshelyettesítőt megújuló energiával állítják elő, amely során a szén-dioxidot, az oxigént és a nitrogént vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag fehérjévé alakítják át – írja az Euronews.

A termék a húshoz hasonló aminosavakkal rendelkezik, valamint a tervek szerint organikus és GMO-mentes is lenne.

A tudósok a „zártkörű szén-dioxid ciklusra” alapozva a Nasa kísérleteinek inspirálására fejlesztették ki a terméket: az űrutazáshoz egy évre elegendő élelmet kíséreltek meg előállítani korlátozott forrásokat használva. Az elképzelés szerint a mikrobák által kibocsátott szén-dioxidból állítanák elő az élelmiszert, fogyasztás után pedig az emberek szintén kilélegeznék a szén-dioxidot. A mikrobák tehát úgy viselkednének, mint a növények, amelyek a szén-dioxidot táplálékká és energiává alakítják át.

Hogy miért van erre szükségünk? Az alkotók szerint a húspótlóval lényegesen kevesebb földterületet használnánk, mint az állattenyésztéssel. Úgy gondolják, hogy

a termék kulcsfontosságú lesz a világ növekvő élelmiszerigényének a kielégítésében.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) becslései szerint a 2050-ig várható 10 milliárd főre emelkedő népességnövekedés miatt a termelőknek 70 százalékkal több élelmiszert kell majd előállítaniuk, amihez csupán 5 százalékos területnövelés áll majd a rendelkezésükre.

A szokatlan élelmiszerrendszer kialakításának az ötlete onnan jött, hogy a jelenlegi előállítási módok több mint a 20 százalékát teszik ki az üvegházhatású gázoknak, ráadásul a bolygó területének körülbelül a 37 százalékát élelmiszer-előállításra használjuk, aminek a mérete azonos Afrika és Dél-Amerika együttes területével.

„A statisztikák egyértelműek. A jelenlegi erőforrásaink rendkívüli terhelésnek vannak kitéve”

– mondta az Air Protein ügyvezető igazgatója, Dr. Lisa Dyson. Hozzátette: több élelmet kell előállítanunk, és mindezt úgy, hogy csökkentünk azon, hogy a termelés a föld- és a vízforrásoktól függjön. A levegő alapú hús pedig épp ezt célozza meg.

A cég úgy gondolja, hogy a termék előállítása azon megoldások egyike lehet, amely biztosíthatja majd a növekvő populáció élelmezését anélkül, hogy a természeti erőforrásokra hárítaná a terheket.

Forrás: 
Euronews

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az olaj, ami javítja a memóriát és segít a demencia leküzdésében

Érdemes hozzáadni az étrendünkhöz ezt az olajat. Egy új kutatás megerősítette, hogy javítja a memóriát és segít a demencia leküzdésében.

"Egészséges energiaosztály”-logó élelmiszerekre

A Nutri-Score néven bevezetett logó olyan, mint a háztartási gépeknél az energiaosztályt jelölő matrica: A-tól E-ig terjed a skála, az A jelenti a legjobb minősítést. Franciaországból indult, Németországban már fontolgatják egy ideje a bevezetését, a holland zöldség-gyümölcs ágazat szereplői ugyanakkor kritizálják.

Egy életelixír, ami nyersen ehetetlen

Az olajbogyó nálunk is egyre elterjedtebb a konyhákban, minden évszakban használható, hiszen pácolva, üvegben árulják. De miért nem fogyasztjuk nyersen, ahogyan a legtöbb gyümölcsöt?

Kitiltották az argentin húsokat, mert növekedésserkentőt találtak bennük

Az orosz állat- és növény-egészségügyi felügyelet több argentin és paraguayi húsüzem termékeit kitiltotta, miután ractopamin növekedésserketőt találtak import termékeikben. Jelenleg az sem kizárt, hogy nem csak egyes cégek, hanem a két dél-amerikai ország teljes marhahúságazata ellen korlátozásokat vezetnek be.

Ez nemcsak egy termelési mód, hanem életszemlélet: dinamikusan nő a hazai bioterület

Megvalósulni látszik az ökológiai gazdálkodás stratégiai programjában, a 2014-2020-as időszakra szóló Nemzeti Akcióterv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért dokumentumban meghatározott cél, a 350 ezer hektár nagyságú ökoterület elérése, ha nem is 2020-ra, de a közeljövőben biztosan, fogalmazott Roszík Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke a 32. Biokultúra Tudományos Napon.

"Ízeltes" kenyér: nem guszta, de egészséges, és az alapanyag hegedül is

Az Egyesült Királyságban a tücskök a természetből a konyhába is beköltöztek: a Roberts Bakery az országban elsőként vágott bele a rovaralapú kenyérkészítésbe. A termék előállításához több száz tücsköt használnak fel.

Csokiünnep: 450 tonna csokimikulás kétmilliárd forint értékben

8 és fél millió darab csokimikulást vettek a magyar fogyasztók több mint kétmilliárd forint értékben 2018. november-decemberben: ez 5 százalékos mennyiségi növekedést jelent 2017 azonos időszakához képest. Tarolnak a tejcsokoládé-figurák, amiket jellemzően a hipermarketekben szerzünk be az ünnepi szezonban. A sajátmárkás mikulásédességek is népszerűek - derül ki a Nielsen összefoglalójából.

Nincs annyi bárány az országban, amennyire igény lenne

Bár minden korábbinál nagyobb kereslet lenne a karácsonyi exporthoz magyar bárányokra, sok hazai állattartó mégsem tudja kihasználni a lehetőséget. A részletekről Kukovics Sándor, a Juh és Kecske Terméktanács ügyvezető igazgatója számolt be.

Csirkebumm a lengyeleknél

Rekordokat dönt a csirkeágazat Lengyelországban: októberben 122 millió naposcsibe került a tenyésztőkhöz. A szárnyalást csupán a feldolgozóüzemek kisebb kapacitása állíthatja meg.

Önkéntesek ültettek facsemetéket a Sóstói-erdőben

Nyíregyházán, a Sóstói úti felüljáró melletti területen tavaly ősszel végzett erdőfelújítást a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészete. A vegetációs időszakban valamilyen okból elpusztult csemetéket pótolni kell, ebben a munkában vettek részt a napokban a helyi önkéntesek. Voltak közöttük olyanok, akik már sokszor vettek részt ilyen programon, de akadt olyan is, aki először „segített” az erdészeknek.