A húshelyettesítőt megújuló energiával állítják elő, amely során a szén-dioxidot, az oxigént és a nitrogént vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag fehérjévé alakítják át – írja az Euronews.
A tudósok a „zártkörű szén-dioxid ciklusra” alapozva a Nasa kísérleteinek inspirálására fejlesztették ki a terméket: az űrutazáshoz egy évre elegendő élelmet kíséreltek meg előállítani korlátozott forrásokat használva. Az elképzelés szerint a mikrobák által kibocsátott szén-dioxidból állítanák elő az élelmiszert, fogyasztás után pedig az emberek szintén kilélegeznék a szén-dioxidot. A mikrobák tehát úgy viselkednének, mint a növények, amelyek a szén-dioxidot táplálékká és energiává alakítják át.
Hogy miért van erre szükségünk? Az alkotók szerint a húspótlóval lényegesen kevesebb földterületet használnánk, mint az állattenyésztéssel. Úgy gondolják, hogy
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) becslései szerint a 2050-ig várható 10 milliárd főre emelkedő népességnövekedés miatt a termelőknek 70 százalékkal több élelmiszert kell majd előállítaniuk, amihez csupán 5 százalékos területnövelés áll majd a rendelkezésükre.
A szokatlan élelmiszerrendszer kialakításának az ötlete onnan jött, hogy a jelenlegi előállítási módok több mint a 20 százalékát teszik ki az üvegházhatású gázoknak, ráadásul a bolygó területének körülbelül a 37 százalékát élelmiszer-előállításra használjuk, aminek a mérete azonos Afrika és Dél-Amerika együttes területével.
– mondta az Air Protein ügyvezető igazgatója, Dr. Lisa Dyson. Hozzátette: több élelmet kell előállítanunk, és mindezt úgy, hogy csökkentünk azon, hogy a termelés a föld- és a vízforrásoktól függjön. A levegő alapú hús pedig épp ezt célozza meg.
A cég úgy gondolja, hogy a termék előállítása azon megoldások egyike lehet, amely biztosíthatja majd a növekvő populáció élelmezését anélkül, hogy a természeti erőforrásokra hárítaná a terheket.