Back to top

Zöldségbemutató 4 méterrel a tenger szintje alatt

Egy kiváló zöldségbemutatón, jó 4 méterrel a tenger szintje alatt mi sem jut az ember eszébe, mint hogy ezen a helyen 400 éve még bálnavadászok hajtották a ladikjukat. Vajon újabb 400 év múlva mi lesz a holland polderekből? Szeptember utolsó hetében évek óta megnyitja kapuit a Bejo Zaden. A vetőmag-nemesítő és -előállító cég warmenhuizeni kísérleti központja ilyenkor négy napra átjáróházzá válik.

Magyar termelők: a bőség zavara
Magyar termelők: a bőség zavara
A kísérleti központban egymást váltják a holland, német, francia, angol, cseh, szlovák, lengyel, macedón, orosz és indiai csoportok, mint valami bábeli kavalkádban. Termelők, kereskedők, feldolgozók jönnek el a földteke minden pontjáról a zöldségnemesítés Mekkájába, hogy megismerkedjenek a világ egyik vezető zöldségnemesítő cégének termékeivel.

A vállalat mintegy harminc országban tevékenykedik, és 1700 alkalmazottat foglalkoztat. Kilenc helyen végeznek nemesítői munkát, vetőmagot 19 országban állítanak elő.

Tevékenységüknek köszönhetően mintegy félszáz zöldségfaj 1200 fajtáját termesztik világszerte a gazdák. Az ökogazdálkodásból sem maradnak ki, ebben a termelési módban negyven faj 150 fajtája viszi hírüket.

Szeptember nem mindig kényeztet napsütéssel, és ez fokozottan igaz Hollandiában. Bár a nyitónap délelőttjén még intenzív volt a felhőmozgás, délutánra megjött az eső. Tapasztalt holland gazdák az efféle égi áldást fel sem veszik, úgyhogy az ő példájukat követve a távoli országokból érkezettek is érdeklődve járták a bemutatóparcellákat. A helyiek a száraz tavalyi évre emlékezve egyenesen örömmel üdvözölték a csapadékot.

A Bejo-hagymák a világ minden szegletében megállják a helyüket
A Bejo-hagymák a világ minden szegletében megállják a helyüket
A Bejo mindig élen járt az innovációban.

A vállalat nemcsak a klimatikus és földrajzi viszonyok eltéréseit veszi figyelembe a nemesítés során, hanem a fogyasztási és termelési szokások vagy lehetőségek eltérései is fontos szempontok.

Tevékenységükben felhasználják a partnereiktől szerzett információkat, vagyis nem véletlen, hogy hosszú sorokban fekszenek egymás mellett a különböző vöröshagymák: rövid és hosszú nappalos típusok, salátának vagy tárolásra szánt hibridek egyaránt szerepelnek a kínálatukban. Ugyanez elmondható a sárgarépáról és a káposztafélékről is.

Bár egyes zöldségnövények megtermékenyítését rá lehet bízni a szélre, mások a rovarok munkájára hagyatkoznak, így tehát a méhek természetes partnerei a Bejónak. A Bejo saját méhészeket foglalkoztat, akik a rovarokat fürkészik, hogy minél több tapasztalatot szerezzenek a beporzással kapcsolatban. A vizsgálatok során azt kutatják, miként lehetne jobb tápanyagot és méhészeti technikákat alkalmazni a minél erősebb méhcsaládok megtalálására, és azokon belül is szeretnék megtalálni a kívánatosnak tartott tulajdonságokkal rendelkező méheket az új kolóniák elterjesztéséhez.

Az 1990-es években a Bejo már ott volt az első nemesítők között, amelyek az ökológiai gazdálkodást üzleti filozófiájuk elválaszthatatlan részének tekintették.

Családi vállalat lévén elkötelezettek a hosszú távú és fenntartható gazdálkodás iránt, és organikus vállalkozásukat a múlt században megalapozott tudásukra, tapasztalataira és infrastruktúrájukra építették.

Nemesítési munkájában a Bejo követi a folyamatosan változó feldolgozói és felhasználási szokásokat.

A vállalat évről évre számos innovatív élelmiszer-koncepciót és -márkát mutat be, hogy ezekkel is inspirálja az élelmiszerláncokat.

Szoros kapcsolatot alakítottak ki a zöldségtermelőkkel, az ipari feldolgozókkal, a kereskedőkkel és a szupermarketekkel, ami lehetővé tette számukra, hogy az élelmiszerlánc kívánságait egyedi, nagy hozzáadott értékű fajtákká „formálják”.

Mokum: snack újragondolva
Mokum: snack újragondolva
A társadalmi változásokra figyelemmel, elsőként dobtak piacra egyedülállóknak számító zöldségeket. Ők egy ideje saját bőrükön tapasztalják, hogy önállónak lenni sokkal költségesebb: nem elég, hogy egyedülállóként kell megvásárolni a családi méretű termékeket, hanem ráadásul sokszor kénytelenek kidobni a felét. A Bejo által nemesített „bonsai” méretű karfiolok, káposzták erre a helyzetre jelentenek megoldást.

Más új fogyasztói elvárások megjelenésére is jól reagáltak, zöldség-snackjeik például már több éve okoznak kellemes meglepetést a bemutatón.

A zellerszárdarabok, a karalábé- vagy éppen a sárgarépahasábok korszerű és vonzó kiszerelésben kerültek az üzem látogatói elé, ezzel is példát adva a feldolgozóknak. A sárgarépa egészséges és ízletes harapnivaló, és a Bejo ebben a piaci szegmensben olyan fajtákat mutat be – Rainbow, Ibiza, Nerja, Mokum, Namdal és Interceptor –, amelyeknek nemcsak a színe, hanem az íze is változatos. A nagy C-vitamin- és antioxidáns-tartalmú karalábé-snack fő­ként Németországban népszerű. A cég új, ízletes fajtákat nemesített erre a célra, például a fehér Konant és a lila Kolibrit, kimondottan nyers fogyasztásra. A karalábérudacskák lédúsak és ropogósak, sárgadinnye illatúak és édesek.

A sárgarépa is már csak a nevében sárga
A sárgarépa is már csak a nevében sárga
Egyes országokban elképzelhetetlen a szupermarket zellerszár nélkül, és a hosszú levélnyelű fajták bevezetése lehetővé tette zellerpálcák előállítását. Erre különösen alkalmas változat a Balada, amely hosszú, sima szárú és iparszerűen könnyen feldolgozható; új lehetőséget kínálva a zeller fogyasztására, ami így ideális pikniksnackké vált.

A Coolwrap révén új fogalommal ismerkedhetnek meg az egészséges táplálkozás elkötelezettjei. Ez nem más, mint a négyzet alakúra vágott káposztalevél, amit egy nem csípős, lapos, fehér káposztafajtából választottak. A levelek felhasználhatók sushi vagy egészséges szendvicsek hozzávalójaként is.

Balada, egy szerethető rágcsálnivaló
Balada, egy szerethető rágcsálnivaló
Szintén a korszerű táplálkozás hívta életre a lila zöldségcsaládot. Az utóbbi időben nagy népszerűségnek örvendenek a lila növények, de a Bejo nem véletlenül javasolja a lila, bíbor és kék színű zöldségek fogyasztását: a lila zöldségek jótékony hatása a rezveratrol nevű antioxidánsnak és az antocianidnak köszönhető, amelyek védik a sejteket az oxidatív sérüléstől.

Rendkívül egészséges, egyedi íz és feltűnő megjelenés jellemzi a Bejo lila brokkoliját, amit 2012-ben Innovációs Díjra jelöltek.

A természetben is előforduló glükozinolát vegyületek magas koncentrációjának köszönhetően a bíborcsíra brokkoli is rendkívül egészséges.

Egyedülálló adottságokkal rendelkező zöldség, amely minden étkezésnek sajátos színt és hangulatot kölcsönöz. De a trendek követésén kívül a Bejo divatba hozott olyan, már-már elfeledett zöldségfajtát is, mint a tarlórépa.

A Bejo, folytatva a hagyományt, technikai szemináriumot is tartott a rendezvényen, „A mag felfedezése: a vetőmagtól a palántáig” címmel. A szemináriumon három kulcsfontosságú téma volt terítéken: hogyan termel minőségi vetőmagot a Bejo, a növényvédőszer-szabályozás változása miként befolyásolja a vetőmagok kezelésének lehetőségeit, és hogy a magokat vagy palántákat hogyan lehet a legjobb egészségi állapotban tartani a szántóföldön.

A betárolást várja a fejes káposzta
A betárolást várja a fejes káposzta
„A kiváló genetika biztosítása mindig is a prioritásunk volt, ám a termelők azt szeretnék, hogy egészséges és minden betegségtől mentes vetőmagot kapjanak

– fogalmazta meg az elvárásokat Martin van der Voort értékesítési igazgató:

– Olyan vetőmagot várnak, amely szennyeződésektől men­tes, tökéletesen csírázik, hibátlanul illeszkedik a vetőgéphez, és amely a növekedés első periódusában védett a kártevők és a betegségek ellen.”

Egy-egy új fajta kinemesítése általában 10–15 évig tart. Az unió új növényvédelmi szabályozásának egyik hatása, hogy az eddigi növényvédő szerek gyorsabban tűnnek el, mint ahogy az új fajták megjelennének a piacon. A növényvédő szerek elvesztése az eddiginél is fontosabbá teszi, hogy a termelőkhöz kerülő vetőmag még egészségesebb legyen. A Bejo számos egyedi technikát kipróbál és alkalmaz ennek érdekében, beleértve új és továbbfejlesztett magbevonási eljárásokat, a B-Mox-os vetőmagkezelést, a vetőmag színén és alakján alapuló automatizált válogatási technikákat, valamint olyan új módszereket, mint a röntgen- és a hiperspektrális képalkotás, illetve az eddiginél eredményesebb, vákuumos forróvizes vagy gőzkezeléses magtisztítást.

Boekel-márka: a Summum
Boekel-márka: a Summum
Ha már ilyen messzire utazunk, a szervezők mindig alkalmat teremtenek rá, hogy a helyi gazdák munkájával is megismerkedjünk. Így jutottunk el a Boekel családhoz Oudkarspelbe, amely az Észak-Holland kertészeti termelés központjában található. A tulajdonosokkal beszélgetve hamar kiderült, hogy éppúgy működnek, mint egy magyar magánvállalkozás: termelnek, termeltetnek, kereskednek – csak sokkal nagyobb méretekben.

Az AN Boekel Handel BV egy hagyma, burgonya és szántóföldi zöldségek importjára és exportjára szakosodott csoport, az elmúlt négy évtizedben nőtte ki magát kis-közép vállalatból kereskedelmi társasággá. Termékeiket igény szerinti kiszerelésben szállítják, a Summum márkanév hordozza a cég jó hírét.

Szoros kapcsolatban vannak a holland termelőkkel. A zöldségeket 57 saját kamionnal szállítják raktáraikba, ahol vegyes rakományokat tudnak összeállítani a szupermarketek számára. Igény esetén az importtól sem riadnak vissza: amit holland termelőktől nem tudnak beszerezni, azt megkeresik máshol. Járműveikkel Európa minden szegletébe – Hollandiából Dániába, Csehországba, Szlovákiába és Magyarországra is – képesek versenyképes áron szállítani.

 

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/46 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A tavalyinál jobb lesz a zöldborsótermés

Az Európai Unió belső piacán és a harmadik országok felé is Magyarország a legnagyobb zöldborsókonzerv-szállító, a tavalyinál nagyobb mennyiségű idei termés segíthet megtartani ezt a pozíciót.

Gyulatanya: fajtabemutató öntözött területen

Hamar híre kelt a gyulatanyai csodának: szakmai berkekben lehet arról hallani, hogy az érdeklődők szinte egymásnak adják a kilincset Gyulatanyán, a Nébih kísérleti állomásán, annyira párját ritkítóan szép ott a növényállomány.

Mennyit kereshet egy gazdálkodó? Erősen a valós összeg fölé tippeltek a laikusok

Hollandiában tették fel a kérdést egy online felmérésben 13 ezer élelmiszervásárlónak, hogy szerintük adott élelmiszerek árából mennyi marad a termesztőknél. Az eredmény egyértelmű: lényegesen túlbecsülték a gazdák bevételét, átlagosan a valós összeg másfélszeresét feltételezték – számol be róla az agrarheute.com portál.

Európa legnagyobb városi kertje napi 1000 kg terménnyel

Párizs közepén végre átadták a 14 ezer négyzetméretesre tervezett városi kert első szakaszát. A „tetőkert” 2022-re nyerheti el végleges méretét, melyben akár 1000 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt is betakaríthatnak naponta.

Kórokozók paradicsoma – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

Az elmúlt időszakban jelentős változás állt be az időjárásban, a korábbi tartós aszály elmúlt, ami kihatással van a növényegészségügyi helyzetre is. A folyamatos nedvességborítás és a magas hőmérséklet számos gombás betegségnek, de egyebek között a baktérium okozta tűzelhalásnak is kedvez. A rovarok közül az almafa-vértetűt kell kiemelni, valamint az amerikai szőlőkabócát, amelynél a lárvák fejlettsége hamarosan indokolttá teszi a védekezések elindítását.

Csomagolódoboz elefántfűből: gyümölcsökhöz, zöldségekhez

Június elején mutatta be Roy van den Heuvel, az Argos Packaging & Pro­tection menedzsere azt a gyümölcsök és zöldségek csomagolására alkalmas dobozt, amely a világon elsőként elefántfű felhasználásával készült.

Tovább erősíti a tudatos vásárlói magatartást az Agrárminisztérium

A sertéshúsok esetében bevezetett jelölési előírás pozitív tapasztalatai alapján újabb termékkörökre terjesztette ki a származási ország egyértelmű jelölését az Agrárminisztérium - közölte Nagy István tárcavezető.

Innováció és klímaváltozás: az EBB 200 millió eurós kölcsönt nyújt a KWS SAAT-nak

Az Európai Beruházási Bank (EBB) 200 millió eurós kölcsönt nyújt a KWS SAAT SE & Co. KGaA németországi székhelyű vetőmag-termelőnek. Az uniós bank által biztosított pénzeszközöket a vetőmagtermelő cég kutatás-fejlesztésre kívánja felhasználni.

Főzzünk lekvárt abból, amiből nem lehet

Gyömbérlekvár, fahéjlekvár, borlekvár, kávélekvár, vanílialekvár és társaik… Miért jó egy alapvetően ízetlen termésből, mint a tökből készülő lekvár? Mert bármilyen ízűvé varázsolhatjuk! A tökből készült lekvár kiváló alap arra, hogy fűszerek ízeit zárjuk bele.

Még több termék eredetét lesz kötelező feltüntetni

Július 15-étől a nem előrecsomagolt gyümölcsöknél és zöldségeknél kötelező lesz feltüntetni a boltokban, hogy milyen országból származnak – június 26-i Magyar Közlönyben megjelent agrárminiszteri rendelet szerint.