0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Ezt a gluténmentes gabonát érdemes gyakran enni

Csodagabonaként tekintenek rá a sok jótékony hatás miatt, ennek ellenére még csak most kezdik el ismét felfedezni ezt az ősi gabonát. A húsmentes táplálkozás, valamint a gluténérzékenység elterjedésével újra felfigyeltek a kölesre.

A kölesnek több fajtája létezik, de a legelterjedtebb az indiai köles, vagy más nevén: gyöngyköles (Pennisetum glaucum). Afrikából eredeztethető, de Ázsiában és a Közel-Keleten már tízezer évvel ezelőtt termesztették, ezeken a helyeken ma is alap élelmiszernek számít. Készíthetünk belőle kását, kenyeret, desszerteket, de kiváló köretként is.

Az egyik legegészségesebb gabonánk a köles, számos pozitív egészségügyi hatása van.

Védi a szívet

A Kentucky Egyetem kutatói kimutatták az összefüggést a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása és a szívbetegségek megelőzése között. A köles az egyik legjobb választás, ha a szív védelméről van szó. Gazdag magnézium- és káliumforrás, ezek az ásványi anyagok fontos szerepet játszanak a vérnyomás csökkentésében, valamint a szívroham és a stroke megelőzésében.

Szabályozza a koleszterinszintet

A köles ideális azoknak is, akik szeretnék csökkenteni a koleszterinszintjüket. Az élelmi rostok, amikben bővelkedik ez a gabona, hozzájárulnak a rossz koleszterin (LDL-koleszterin) kiküszöböléséhez, és elősegítik a jó koleszterin (HDL-kolesztetin) működését.

Segít a cukorbetegség megelőzésében

A köles amellett, hogy kiváló rostforrás, alacsony a glikémiás indexe, ezért a cukorbetegség elleni küzdelemben is segítségünkre van.

A Frontiers in Plant Science folyóiratban közzétett tanulmány a kölest alkalmas tápláléknak tartja a világszerte egyre növekvő cukorbetegség leküzdésére.

Enyhíti az asztma tüneteit

Kutatások által fény derült arra, hogy ez a gluténmentes gabona jelentősen javítja az életminőségét azoknak, akik gyermekkoruk óta asztmában szenvednek. Habár még ellentmondásosak az eredmények, az kimutatható, hogy azoknál a gyermekeknél, akik nagy mennyiségű kölest fogyasztottak több mint 15 százalékkal kevesebb volt az asztmás rohamok előfordulása.

Méregteleníti a testet

A Texas A&M Egyetem kutatója, Dr. Linda Dykes, által végzett tanulmány szerint a köles gazdag fenol és antioxidáns forrás. A kölesben található antioxidánsok képesek a test méregtelenítésére.

Támogatja az emésztést

A köles elősegíti az olyan problémák kiküszöbölését, mint a székrekedés, felesleges gázok, puffadás és görcsök. Az emésztőrendszer szabályozásával csökkenti a komolyabb emésztőrendszeri betegségek, például gyomorfekély, esélyét. A megfelelő emésztés és a méreganyagok távozása hozzájárul a vese, a máj és az immunrendszer egészséges működéséhez is.

Fontos, hogy ügyeljünk arra, egyszerre ne együnk túl sok kölest, mert káros mellékhatásai lehetnek, különösen a mirigyrendszerre.
Forrás: organicfacts.net