Back to top

Ezt a gluténmentes gabonát érdemes gyakran enni

Csodagabonaként tekintenek rá a sok jótékony hatás miatt, ennek ellenére még csak most kezdik el ismét felfedezni ezt az ősi gabonát. A húsmentes táplálkozás, valamint a gluténérzékenység elterjedésével újra felfigyeltek a kölesre.

A kölesnek több fajtája létezik, de a legelterjedtebb az indiai köles, vagy más nevén: gyöngyköles (Pennisetum glaucum). Afrikából eredeztethető, de Ázsiában és a Közel-Keleten már tízezer évvel ezelőtt termesztették, ezeken a helyeken ma is alap élelmiszernek számít. Készíthetünk belőle kását, kenyeret, desszerteket, de kiváló köretként is.

Az egyik legegészségesebb gabonánk a köles, számos pozitív egészségügyi hatása van.

Védi a szívet

A Kentucky Egyetem kutatói kimutatták az összefüggést a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása és a szívbetegségek megelőzése között. A köles az egyik legjobb választás, ha a szív védelméről van szó. Gazdag magnézium- és káliumforrás, ezek az ásványi anyagok fontos szerepet játszanak a vérnyomás csökkentésében, valamint a szívroham és a stroke megelőzésében.

Szabályozza a koleszterinszintet

A köles ideális azoknak is, akik szeretnék csökkenteni a koleszterinszintjüket. Az élelmi rostok, amikben bővelkedik ez a gabona, hozzájárulnak a rossz koleszterin (LDL-koleszterin) kiküszöböléséhez, és elősegítik a jó koleszterin (HDL-kolesztetin) működését.

Segít a cukorbetegség megelőzésében

A köles amellett, hogy kiváló rostforrás, alacsony a glikémiás indexe, ezért a cukorbetegség elleni küzdelemben is segítségünkre van.

A Frontiers in Plant Science folyóiratban közzétett tanulmány a kölest alkalmas tápláléknak tartja a világszerte egyre növekvő cukorbetegség leküzdésére.

Enyhíti az asztma tüneteit

Kutatások által fény derült arra, hogy ez a gluténmentes gabona jelentősen javítja az életminőségét azoknak, akik gyermekkoruk óta asztmában szenvednek. Habár még ellentmondásosak az eredmények, az kimutatható, hogy azoknál a gyermekeknél, akik nagy mennyiségű kölest fogyasztottak több mint 15 százalékkal kevesebb volt az asztmás rohamok előfordulása.

Méregteleníti a testet

A Texas A&M Egyetem kutatója, Dr. Linda Dykes, által végzett tanulmány szerint a köles gazdag fenol és antioxidáns forrás. A kölesben található antioxidánsok képesek a test méregtelenítésére.

Támogatja az emésztést

A köles elősegíti az olyan problémák kiküszöbölését, mint a székrekedés, felesleges gázok, puffadás és görcsök. Az emésztőrendszer szabályozásával csökkenti a komolyabb emésztőrendszeri betegségek, például gyomorfekély, esélyét. A megfelelő emésztés és a méreganyagok távozása hozzájárul a vese, a máj és az immunrendszer egészséges működéséhez is.

Fontos, hogy ügyeljünk arra, egyszerre ne együnk túl sok kölest, mert káros mellékhatásai lehetnek, különösen a mirigyrendszerre.
Forrás: 
organicfacts.net

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kinek a húsos, kinek a zsíros: házias ízekkel jövedelmezőbb a vállalkozás

Horváth Zoltán szerint a hozzáadott munka jelenti az igazi értéket, és úgy találta, hogy ez a sertésfeldolgozásra is igaz. Ugyanis amikor különböző termékeket készített a húsból, jövedelmezőbbnek bizonyult a vállalkozás.

Megkíméli a kezet a hámozástól és a ragacsoktól

A „Peel-A-Ton” nevű hámozógép több mint húsz féle terméktípushoz alkalmazható, legyen az gyümölcs, úgy mint narancs, grépfrút, citrom és kivi, vagy épp zöldség, mint például paradicsom, burgonya és répa.

Az öntözés és a digitalizáció is a versenyképességet növeli

A magyar gazdatársadalomnak el kell ismertetnie azt a munkát, amelyet gyümölcs-, zöldség-, gabonatermelőként, állattartóként csak ők tudnak elvégezni. Ki kell vívniuk a megbecsülést, amelyet megérdemelnek. Ez mindannyiunk felelőssége – fogalmazott az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Jászapátiban tartott gazdafórumon.

A koronavírus első gazdasági „áldozatai” a kisebb vállalkozások

A személyes, családi tragédiák árnyékában nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a mostani koronavírus járvány hosszú távú gazdasági következményekkel is járhat. Kínában a kis- és középvállalkozások már most a fennmaradásért küzdenek.

A koronavírus miatt felesleges felhalmozni, élelmiszerhiánytól sem kell tartani az OKSZ szerint

Bár egyes tartós élelmiszerek iránt megnőtt a kereslet, nem kell áruhiányra számítani, és indokolatlan a lakossági felhalmozás - hívja fel a figyelmet az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Alternatív növények a Vajdaságban

A cirok-, köles-, tönkölybúza-, kender-, levendula-, bazsalikom- vagy kakukkfűtermesztésben van-e a jövő? A mezőgazdasági termények piaca Szerbiában meglehetősen ingatag. Ennek oka, hogy a termőterületeknek csak mintegy 2 százalékán megoldott az öntözés.

Maggal, mag nélkül - mi lesz a magyar dinnyével?

A Magyarországon nagy felületen görögdinnyét termesztőket és a termékláncban érdekelt szakembereket hívta össze a BASF Vegetable Seeds Nunhems Hungary Kft. A cég továbbra is velük együtt építené a dinnyeágazat jövőjét, a közös gondolkodást szorgalmazza, hogy a résztvevők megőrizzék versenyképességüket és a vásárlók kiváló árut kapjanak.

A méhek képesek „kiszimatolni” a betegségeket

A méhek megfelelően kell kondicionálni, hogy felismerjék a betegségeket. Susanna Soares portugál származású dizájner tudományos vizsgálatokra alapozva alkotta meg azt az üvegből készült szerkezetet, mellyel méheket lehet felhasználni különböző súlyos betegségek (köztük a rák legelterjedtebb változatainak) korai diagnosztizálására.

Véleményeket vár az Európai Bizottság

A fenntartható élelmiszer-rendszerek kialakításával kapcsolatos véleménynyilvánítást tesz lehetővé az Európai Bizottság.

Árutőzsde: a kukorica stagnál, a tejpiacon árcsökkenés

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratra szóló jegyzéséről.