Back to top

Ezt a gluténmentes gabonát érdemes gyakran enni

Csodagabonaként tekintenek rá a sok jótékony hatás miatt, ennek ellenére még csak most kezdik el ismét felfedezni ezt az ősi gabonát. A húsmentes táplálkozás, valamint a gluténérzékenység elterjedésével újra felfigyeltek a kölesre.

A kölesnek több fajtája létezik, de a legelterjedtebb az indiai köles, vagy más nevén: gyöngyköles (Pennisetum glaucum). Afrikából eredeztethető, de Ázsiában és a Közel-Keleten már tízezer évvel ezelőtt termesztették, ezeken a helyeken ma is alap élelmiszernek számít. Készíthetünk belőle kását, kenyeret, desszerteket, de kiváló köretként is.

Az egyik legegészségesebb gabonánk a köles, számos pozitív egészségügyi hatása van.

Védi a szívet

A Kentucky Egyetem kutatói kimutatták az összefüggést a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása és a szívbetegségek megelőzése között. A köles az egyik legjobb választás, ha a szív védelméről van szó. Gazdag magnézium- és káliumforrás, ezek az ásványi anyagok fontos szerepet játszanak a vérnyomás csökkentésében, valamint a szívroham és a stroke megelőzésében.

Szabályozza a koleszterinszintet

A köles ideális azoknak is, akik szeretnék csökkenteni a koleszterinszintjüket. Az élelmi rostok, amikben bővelkedik ez a gabona, hozzájárulnak a rossz koleszterin (LDL-koleszterin) kiküszöböléséhez, és elősegítik a jó koleszterin (HDL-kolesztetin) működését.

Segít a cukorbetegség megelőzésében

A köles amellett, hogy kiváló rostforrás, alacsony a glikémiás indexe, ezért a cukorbetegség elleni küzdelemben is segítségünkre van.

A Frontiers in Plant Science folyóiratban közzétett tanulmány a kölest alkalmas tápláléknak tartja a világszerte egyre növekvő cukorbetegség leküzdésére.

Enyhíti az asztma tüneteit

Kutatások által fény derült arra, hogy ez a gluténmentes gabona jelentősen javítja az életminőségét azoknak, akik gyermekkoruk óta asztmában szenvednek. Habár még ellentmondásosak az eredmények, az kimutatható, hogy azoknál a gyermekeknél, akik nagy mennyiségű kölest fogyasztottak több mint 15 százalékkal kevesebb volt az asztmás rohamok előfordulása.

Méregteleníti a testet

A Texas A&M Egyetem kutatója, Dr. Linda Dykes, által végzett tanulmány szerint a köles gazdag fenol és antioxidáns forrás. A kölesben található antioxidánsok képesek a test méregtelenítésére.

Támogatja az emésztést

A köles elősegíti az olyan problémák kiküszöbölését, mint a székrekedés, felesleges gázok, puffadás és görcsök. Az emésztőrendszer szabályozásával csökkenti a komolyabb emésztőrendszeri betegségek, például gyomorfekély, esélyét. A megfelelő emésztés és a méreganyagok távozása hozzájárul a vese, a máj és az immunrendszer egészséges működéséhez is.

Fontos, hogy ügyeljünk arra, egyszerre ne együnk túl sok kölest, mert káros mellékhatásai lehetnek, különösen a mirigyrendszerre.
Forrás: 
organicfacts.net

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A mézhamisítás múltja

„A mézhamisítás Európa-szerte óriási méreteket öltött” – írta a Hazánk című folyóirat. A téma most időszerűbb, mint valaha! Az Európai Parlament (EP) 2018. március 1-jei állásfoglalása is súlyozottan foglalkozik a mézhamisítással. A fenti idézet viszont csaknem 120 éves...

A sajtkészítés alapanyaga a tej – A sajtkészítés ABC-je (1.)

Egyre több kistermelő kezd sajtgyártásba. Sokan készítenek kiváló kézműves termékeket, ugyanakkor megjelennek a piacon a gyengébb minőségű, esetenként hibás sajtok is. Ezért – segítségképpen – a következőkben egy szakcikksorozatban ismertetjük a sajtgyártással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, a sajtkészítés feltételeit, technológiai folyamatait.

Sokféle bajra gyógyír a terápiás kert

Egyre több helyen alakítanak ki terápiás kerteket. Már a 18. században felfedezték, hogy mely betegségekre vannak jótékony hatással ezek a gyógyító helyek.

Ránkparancsolna az élelmiszer, hogy sportoljunk?

Világos és könnyen érthető életmód-tanácsokat adna egy brit kutatócsoport az élelmiszerek csomagolásán az elhízás elleni harc jegyében. Ha javaslatukat elfogadják, a csomagoláson le lenne írva, hogy mennyit kell sportolnunk, hogy a termék kalóriatartalmát elégessük.

Öt évre kellene kiszámítható szerződéseket kötni – Tejpiaci körkép

Jelenleg nyugodtak a körülmények a hazai tejpiacon, de nem volt ez elmondható négy, vagy akár öt évvel ezelőtt. Mindez annak köszönhető, hogy kevesebb az olyan kirívó piaci jelenség, ami évekkel ezelőtt minden napos volt. De már látszódnak olyan jelek is, melyek aggodalomra adnak okot. Nem a keresleti oldalról vannak félelmek, mert azt látni, hogy kínálat – kereslet egyensúlyban van.

Hat természetes gyógyszer meghűlés és influenza ellen

Abban az időszakban vagyunk, amikor a meghűlés vagy az influenza könnyebben ledönthet bennünket a lábunkról. Van néhány, a konyhában is megtalálható természetes orvosság, ami hozzájárulhat a gyorsabb gyógyuláshoz, sőt segíthet a megelőzésben is.

Az egységes támogatásért tüntettek a kelet-európai gazdák Brüsszelben

Több mint 50 közép-kelet-európai, lengyel, cseh, szlovák, litván és lett gazda tüntetett tegnap Brüsszelben, az EU vezetőinek csúcstalálkozója előtt, felhívva a figyelmüket korábbi ígéreteikre, ami szerint egységesítik a KAP-kifizetéseket az EU teljes területén.

Célkeresztben a karácsonyi vásárok: súlyos hiányosságok is előfordultak

A téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első hetében országszerte az adventi és karácsonyi vásárokra, ünnepi rendezvényekre és azok portékáira fókuszáltak az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek. Eddig főként kisebb, az élelmiszerbiztonságot kevésbé veszélyeztető problémák kerültek felszínre. Néhány esetben azonban súlyos higiéniai, jelölési és dokumentációs hiányosságok is előfordultak.

Nem csak karácsonykor kellene halat ennünk

Mintegy 10 százalékkal nőtt a hazai halfogyasztás, az Agrárminisztérium azonban azon dolgozik, hogy a jelenlegi szűk 6 kilogrammnál kétszer több halat együnk. Ezzel nemcsak az egészségünket óvjuk, hanem a hazai haltermelőket is támogatjuk. A haltermelés ráadásul nem terheli a környezetet, vitathatalanul fenntartható gazdálkodás.

Kiállítási lehetőség Japánban

Március 10–13. között rendezik Japánban a Foodex élelmiszer-szakkiállítást. Akit érdekel a lehetőség, annak az AMC segít a szervezésben, december 16-ig lehet jelentkezni a közösségi stand kiállítóhelyeire. Lesz magyar látványkonyha is, a kiállítók alapanyagaiból főznek.