Back to top

Ezt a gluténmentes gabonát érdemes gyakran enni

Csodagabonaként tekintenek rá a sok jótékony hatás miatt, ennek ellenére még csak most kezdik el ismét felfedezni ezt az ősi gabonát. A húsmentes táplálkozás, valamint a gluténérzékenység elterjedésével újra felfigyeltek a kölesre.

A kölesnek több fajtája létezik, de a legelterjedtebb az indiai köles, vagy más nevén: gyöngyköles (Pennisetum glaucum). Afrikából eredeztethető, de Ázsiában és a Közel-Keleten már tízezer évvel ezelőtt termesztették, ezeken a helyeken ma is alap élelmiszernek számít. Készíthetünk belőle kását, kenyeret, desszerteket, de kiváló köretként is.

Az egyik legegészségesebb gabonánk a köles, számos pozitív egészségügyi hatása van.

Védi a szívet

A Kentucky Egyetem kutatói kimutatták az összefüggést a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása és a szívbetegségek megelőzése között. A köles az egyik legjobb választás, ha a szív védelméről van szó. Gazdag magnézium- és káliumforrás, ezek az ásványi anyagok fontos szerepet játszanak a vérnyomás csökkentésében, valamint a szívroham és a stroke megelőzésében.

Szabályozza a koleszterinszintet

A köles ideális azoknak is, akik szeretnék csökkenteni a koleszterinszintjüket. Az élelmi rostok, amikben bővelkedik ez a gabona, hozzájárulnak a rossz koleszterin (LDL-koleszterin) kiküszöböléséhez, és elősegítik a jó koleszterin (HDL-kolesztetin) működését.

Segít a cukorbetegség megelőzésében

A köles amellett, hogy kiváló rostforrás, alacsony a glikémiás indexe, ezért a cukorbetegség elleni küzdelemben is segítségünkre van.

A Frontiers in Plant Science folyóiratban közzétett tanulmány a kölest alkalmas tápláléknak tartja a világszerte egyre növekvő cukorbetegség leküzdésére.

Enyhíti az asztma tüneteit

Kutatások által fény derült arra, hogy ez a gluténmentes gabona jelentősen javítja az életminőségét azoknak, akik gyermekkoruk óta asztmában szenvednek. Habár még ellentmondásosak az eredmények, az kimutatható, hogy azoknál a gyermekeknél, akik nagy mennyiségű kölest fogyasztottak több mint 15 százalékkal kevesebb volt az asztmás rohamok előfordulása.

Méregteleníti a testet

A Texas A&M Egyetem kutatója, Dr. Linda Dykes, által végzett tanulmány szerint a köles gazdag fenol és antioxidáns forrás. A kölesben található antioxidánsok képesek a test méregtelenítésére.

Támogatja az emésztést

A köles elősegíti az olyan problémák kiküszöbölését, mint a székrekedés, felesleges gázok, puffadás és görcsök. Az emésztőrendszer szabályozásával csökkenti a komolyabb emésztőrendszeri betegségek, például gyomorfekély, esélyét. A megfelelő emésztés és a méreganyagok távozása hozzájárul a vese, a máj és az immunrendszer egészséges működéséhez is.

Fontos, hogy ügyeljünk arra, egyszerre ne együnk túl sok kölest, mert káros mellékhatásai lehetnek, különösen a mirigyrendszerre.
Forrás: 
organicfacts.net

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Régi ízek a Gyümölcsműhelyből

A környék változatos adottságait és terményekben való gazdagságát kihasználva álmodta meg a Gyümölcsműhelyt Farkasné Kapai Mónika. Döbröcén, egy nagyon pici faluban, réges-régi házban nyitotta meg a modern eszközökkel felszerelt, de hagyományokban és stílusban a régmúlthoz igazodó „feldolgozót”.

Az olaj, ami javítja a memóriát és segít a demencia leküzdésében

Érdemes hozzáadni az étrendünkhöz ezt az olajat. Egy új kutatás megerősítette, hogy javítja a memóriát és segít a demencia leküzdésében.

ASP: egyre közelebb Németországhoz, a dánok kerítést emeltek

Az afrikai sertéspestis elérte Németország határait Lengyelország felől. A dánok már most kerítéssel próbálják megvédeni a sertéseiket a kórral szemben. Hol lesz valójában a határ?

"Egészséges energiaosztály”-logó élelmiszerekre

A Nutri-Score néven bevezetett logó olyan, mint a háztartási gépeknél az energiaosztályt jelölő matrica: A-tól E-ig terjed a skála, az A jelenti a legjobb minősítést. Franciaországból indult, Németországban már fontolgatják egy ideje a bevezetését, a holland zöldség-gyümölcs ágazat szereplői ugyanakkor kritizálják.

Egy életelixír, ami nyersen ehetetlen

Az olajbogyó nálunk is egyre elterjedtebb a konyhákban, minden évszakban használható, hiszen pácolva, üvegben árulják. De miért nem fogyasztjuk nyersen, ahogyan a legtöbb gyümölcsöt?

Kitiltották az argentin húsokat, mert növekedésserkentőt találtak bennük

Az orosz állat- és növény-egészségügyi felügyelet több argentin és paraguayi húsüzem termékeit kitiltotta, miután ractopamin növekedésserketőt találtak import termékeikben. Jelenleg az sem kizárt, hogy nem csak egyes cégek, hanem a két dél-amerikai ország teljes marhahúságazata ellen korlátozásokat vezetnek be.

Klímaváltozás: lehet, hogy az elmúlt 10 év lesz az eddigi legmelegebb évtized

A tudósok szerint a 2010 és 2019 közötti időszak átlaghőmérséklete az eddig rögzített adatok alapján a legmagasabb, amit valaha mértek. Bár az idei évnek még nincs vége, jó eséllyel ez lesz az eddigi legmelegebb évtized.

Új kereskedelmi vezető a hazai Glencore Agriculture csoportnál

A Glencore Agriculture magyarországi cégcsoport területi képviselői csoportvezetőjét, Cseresznye Pétert (28) nevezték ki a cég kereskedelmi vezetőjének.

Ez nemcsak egy termelési mód, hanem életszemlélet: dinamikusan nő a hazai bioterület

Megvalósulni látszik az ökológiai gazdálkodás stratégiai programjában, a 2014-2020-as időszakra szóló Nemzeti Akcióterv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért dokumentumban meghatározott cél, a 350 ezer hektár nagyságú ökoterület elérése, ha nem is 2020-ra, de a közeljövőben biztosan, fogalmazott Roszík Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke a 32. Biokultúra Tudományos Napon.

"Ízeltes" kenyér: nem guszta, de egészséges, és az alapanyag hegedül is

Az Egyesült Királyságban a tücskök a természetből a konyhába is beköltöztek: a Roberts Bakery az országban elsőként vágott bele a rovaralapú kenyérkészítésbe. A termék előállításához több száz tücsköt használnak fel.